Όσοι διστάζουν να καταδικάσουν τη σφαγή στη Γάζα επιμένουν να επικαλούνται την ευρύτερη εικόνα σκεπτόμενοι με γνώμονα τη ζούγκλα που προϋπήρξε της Βεστφαλίας ωσάν η ανθρωπότητα να μην έκανε ένα…
thepressproject.gr
Στο βαθμό λοιπόν που στην εξωτερική πολιτική μετράνε και οι αξίες, καλό είναι να θυμόμαστε τι είναι αυτό που μας κάνει πολιτισμένους ανθρώπους και άρα μας επιβάλει να υψώνουμε ανάστημα απέναντι στη συντελούμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Και αν αυτό για κάποιους εξακολουθεί να παραμένει φτηνός λαϊκισμός ευτυχώς υπήρξε η πρωτοβουλία ενός
κράτους όπου σε μια
λεπτομερή έκθεση 84 σελίδων περιγράφει με επιστημονικό τρόπο γιατί η τραγωδία της Γάζας αντιστοιχεί σε αυτό που ο νομικός πολιτισμός της ανθρωπότητας έχει ορίσει ως γενοκτονία.
Πάλι οι ρεαλιστές, θα ισχυριστούν πως όλο αυτό είναι θεατρινισμοί άνευ ουσίας.
Πράγματι, οι πιθανότητες το Ισραήλ να καταδικαστεί από τους 15 δικαστές που εκπροσωπούν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν άλλες 10 χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται κοντά στις πρώτες, είναι λίγες αλλά όχι τελείως αμελητέες.
Το βασικό στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ότι το Ισραήλ θα υποστεί τη βάσανο να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Η ουσία της υπόθεσης είναι απλή όχι μόνο εξαιτίας των συνεπειών της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και επειδή οι στρατιώτες και η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ έχουν κατ’ επανάληψη προκρίνει γενοκτόνες προσεγγίσεις.
Εν κατακλείδι, ό,τι λάβει χώρα στη Χάγη στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα έχει μεγάλη σημασία γιατί υπάρχουν δύο μόνο ενδεχόμενα.
- Το πρώτο συνίσταται στο να δούμε μια υπέρβαση που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην κατάπαυση του πυρός.
- Το δεύτερο ενδεχόμενο θα σημάνει πως μια από τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου κόσμου, αυτή του διεθνούς δικαίου, θα βρεθεί αποκεφαλισμένη, όποιος έχει διαβάσει Θουκυδίδη ξέρει καλά πως αυτή ήταν η αρχή του τέλους για την υπερδύναμη της κλασσικής αρχαιότητας.