What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,330
Εχουν γεμισει οι ειδησεις για την δυσφορια των τουρκων για το ελληνικο εξοπλιστικο προγραμμα και ανακουφιστηκε ο λαουτζικος.
Οταν θα ερθει ο λογαριασμος να δειτε ποσο βαθεια θα ειναι η ανακουφιση.

Αγορά μία κάναμε, αυτή των Rafale (που κοστίζει 2,5 δισ full πακέτο). Τα υπόλοιπα είναι υπογραφές ή για πυρομαχικά (π.χ. τορπίλες υποβρυχίων) ή υποστήριξη - συντήριση Follow On Support (FOS) για αυτά που ήδη είχαμε αγοράσει!! Και τρέχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 (Άλλο ενάμιση δις).
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
Δεν καταλαβαινω την πηγη του ενθουσιασμου επειδη η κυβερνηση αγορασε μερικα αεροπλανα και πυραυλους.
Δεν θα μπω σε στρατιωτικη αναλυση αλλα μια αναφορα στα οικονομοκοινωνικα θα την κανω.
Πληθυσμος
Ελλαδα 10.700.000 περιπου
Τουρκια 80.000.000 περιπου
Budget για τον στρατο
Ελλαδα 7 δις
Τουρκια 18 δις

Μπορει να μου εξηγησει καποιος πως θα αντιστρεψουν την κατασταση μερικα αεροπλανα και πυραυλοι; Και 10.000 αεροπλανα να παρει η κυβερνηση, ποιος θα τα πιλοταρει; οι αεροπροσκοποι;
Καλος ο ηρωισμος και η ελληνικη ανωτεροτητα αλλα οταν ο αντιπαλος εχει περισσοτερα αρματα μαχης απο τα αντιαρματικα σου, ξεκινανε τα μαθηματικα.
Εγω θα ηθελα να δω την αποψη καποιου "πολεμολογου" για τις πιθανοτητες ενος full scale πολεμου με την Τουρκια.
Εαν ξαναπαιξει το εργο με τα Ιμια, δεν θα αλλαξει κατι ακομα και εαν οι Τουρκοι αποφασισουν να πολεμησουν με υποθετα για τον βηχα.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,634
Ευτυχώς για εμάς, ο σύγχρονος πόλεμος είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκος από την απλή αριθμητική υπεροχή. Δεν είναι δηλαδή πως οι Τούρκοι, σε ενδεχόμενο πόλεμο, θα παρατάξουν ποτέ όλα τους τα άρματα και όλον τους τον πληθυσμό σε μια ευθεία σειρά ταυτόχρονα για να μας κάνουν ντου μέχρι να μας τελειώσουν οι σφαίρες.

Με απλά λόγια, οι πύραυλοι Scalp που φέρουν τα Rafale έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από οποιοδήποτε τουρκικό αμυντικό όπλο (ακόμα κι από τους S-400). Το ίδιο ισχύει και για τους πυραύλους κατά πλοίων Exocet. Θεωρητικά δηλαδή, σε μια κόντρα 1 vs 1, υπάρχει η προοπτική να αχρηστεύσεις όλη τους την παράκτια εναέρια άμυνα με μερικά κλίκι κλίκι, και τα σημαντικότερα πλοία τους με λίγα ακόμα κλίκι-κλίκι. Και ύστερα, με τοπική υπεροχή στον αέρα, όσα τανκς και να στείλουν προς το μέτωπο του Έβρου θα είναι sitting ducks.

Προφανώς δεν θα είναι τα πράγματα τόσο εύκολα, καθώς τα επιτελεία υποτίθεται φτιάχνουν σχέδια ακριβώς για να αντιμετωπίζουν αυτά τα σενάρια. Και υπάρχουν και χίλιοι-δύο άλλοι παράγοντες εκατέρωθεν, πχ τα Τουρκικά drones που σάρωσαν στην Αρμενία, τα Ελληνικά Απάτσι που δεν έχουν αντίστοιχο αντίπαλο οπλικό σύστημα, κτλ. Αλλά το Rafale και ο οπλισμός του (και τα αντίστοιχα ναυτικά όπλα που ίσως πάρουμε) προσδίδουν τεράστιο πλεονέκτημα σε στρατηγικό επίπεδο.

Σημαντικότερο ερώτημα θα ήταν το αν υπάρχει όντως ποτέ πιθανότητα να επιτρέψουν the powers that be το να γίνει πόλεμος με την Τουρκία, αλλά κουβέντα να γίνεται.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
Αυτος ειναι και ο λογος που ανεφερα τα Ιμια. Αν οι Τουρκοι ηθελαν να ξεκινησουν εναν πολεμο, ετσι απλα, θα το ειχαν κανει.
Περιμενουν την στραβοτιμονια για να τιμωρησουν το κακο παιδι της Μεσογειου.
Μπορει η ΕΕ να ανεχεται ολο τον Ερντογανικο οχετο αλλα δεν νομιζω οτι θα ανεχτει πολεμο στην γειτονια. Θα τον κοψουν με 2-3 τηλεφωνηματα και το ιδιο θα κανει και η Αμερικη-ΝΑΤΟ.
Σε αυτες τις συζητησεις ξεχναμε να αναφερουμε την Κυπρο. Λετε να ξεκινησει πολεμος και να μην παρουν προσκληση;
Στην περιπτωση που γινει ντου και η Τουρκια προλαβει να παρει εδαφη, πριν πεσουν τα τηλεφωνηματα. θα εχει πολυ δυνατα χαρτια στις ειρηνευτικες συνομιλιες των επομενων ημερων.
Αυτος ο πολεμος (εαν γινει) θα ειναι ο δευτερος πολεμος με την μικροτερη διαρκεια, μετα τον πολεμο μεταξυ Αγγλιας-Ζανζιβαρης (38 λεπτα).
Ξεχναμε οτι εαν γινει ο πολεμος, θα καψει ολα τα χαρτια εσωτερικης καταναλωσης.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,670
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,330
Πληθυσμος
Ελλαδα 10.700.000 περιπου
Τουρκια 80.000.000 περιπου

Καταρχήν το 1/3 είναι Κούρδοι και άλλο ένα μεγάλο ποσοστό Αλεβίτες, δηλαδή μειονότητες οι οποίες ήδη καταπιέζονται από το βαθύ κράτος. Το δεύτερο είναι ότι πλέον βρίσκονται σε εποχή πολύ μεγάλου διαχασμού (ουσιαστικά παράλια vs εσωτερικού vs Ανατολίας). Το τρίτο είναι οτι δεν θέλουμε εμείς να μπούμε μέσα στην Τουρκία, αλλά να τους το κάνουμε πολύ ακριβό να επιτεθούν αυτοί!!

Budget για τον στρατο
Ελλαδα 7 δις
Τουρκια 18 δις

Μακάρι να είχαμε 7 δις!! 1 δις - 2 δις το χρόνο συνολικά (τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, γιατί "έλα μωρέ, σιγά μη γίνει τίποτα" ), το ενάμιση για λειτουργικές δαπάνες, το 0,5 για αγορά εξοπλισμού. Τώρα έσκασαν 2,5 δις για τα Rafale. (Και αυτό γιατί τους ξύπνησε ο Ερντο, από τον βαθύ λήθαργο. Αλλιώς και του νέου administration είχαν την λογική "έλα μωρέ, σιγά μη γίνει τίποτα" ).

Η Τουρκία την τελευταία πενταετία είχε 20 δισ το χρόνο έσοδα από αδήλωτες πηγές (Κατάρ, λαθρεμπόριο με ISIS κλπ). Με αυτά, προσπάθησε να φτιάξει βιομηχανία (και πολεμική και πολιτική), με τον "κινεζικο" τρόπο, αλλά και υποστηρίζει τα εκστρατευτικά της σώματα ανά τον κόσμο. Οπότε αν τα χρησιμοποιούσαν αυτά τα 20 δις το χρόνο, μόνο για μας, θα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αλλά εκτός ότι έχει ανοιχτεί πολύ, πλέον έχει και ανάγκη από ζεστό συνάλλαγμα, γιατί οι ταπετσαρίες στα τουρκικά σπίτια, έχουν πιο πολύ αξία, από την Τουρκική λίρα.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
... και εμεις εχουμε τους Πομακους, που εχουν δεθει με συρματοσχοινα για να μην πεσουν απο το περιθωριο. Ιεχωβαδες, κλαρινογαμπρους, Γεωργιαδη, Κυριακο. Το θεμα το κοιταζω με την ψυχροτητα των αριθμων και 69 δεν υπαρχει στις ενοπλες δυναμεις.
Οι αριθμοι,ο ατυχης πολεμος, η μικρασιατικη καταστροφη, ο Αττιλας, τα Ιμια. Αυτα ειναι θεματα που πρεπει να μπαινουν στην συζητηση.
Δηλαδη το οι τουρκοι ειναι γιδοβοσκοι και τους εχουμε ευκολα, η πολιτικη ανικανοτητα, οι συμμαχοι που δεν ειχαμε ποτε.

Απο αυτα που εχω διαβασει ειναι οτι στην καλυτερη θα τους σταματησουμε. Αυτο δεν ειναι ηττα για καμια πλευρα αλλα ο οικονομικος πρωκτος θα ανοιξει και για τις δυο χωρες και μετα θα μας γλεντησουν και τους δυο οι "συμμαχοι". Αυτο ειναι ηττα.
Οποιος ονειρευεται αποβαση στα μικρασιατικα παραλια και το μηχανικο να φτιαχνει γεφυρες στον Εβρο, για να περασουν τα ελληνικα αρματα μαχης, καρβελια ονειρευεται.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,634
Όποιος έπαιζε το Suzerain θα έβλεπε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ των ποτών να κερδίσει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας μόνη της, χωρίς συμμάχους.

Μεγάλο σχολείο το Suzerain. Anton Rayne For Porthypourg.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,249
Το τρίτο είναι οτι δεν θέλουμε εμείς να μπούμε μέσα στην Τουρκία, αλλά να τους το κάνουμε πολύ ακριβό να επιτεθούν αυτοί!!
Δηλαδή απαρνείσαι την Μεγάλη Ιδέα;:giankos:

Πού είναι ένα emoticon του Βενιζέλου όταν το χρειάζεσαι;
 

The Nameless One

Mind-flayer
Joined
Jun 16, 2015
Messages
1,824
Κάθε φορά που διαβάζω για ελληνοτουρκικά εδώ μέσα, θέλω να κάνω reinstall το C&C Generals
Πήγαινα για love νομίζοντας ότι έγγραφες red alert :(

Πάντως συμφωνώ με τον @lelos kounelos . Έχουν τα νούμερα, έχουν τον εξοπλισμό και έχουν την εμπειρία καθότι μπουκαροκαπνισμένοι από πραγματικούς πολέμους!
Συμφωνώ ακόμα περισσότερο με την διάρκεια ενός τέτοιου πόλεμοι. Ακριβώς επειδή για τα προσχήματα θα τους την "πέσουν" οι σύμμαχοι μας (με στυλ βέβαια "Σταματήστε αλλιώς..." Δεν πιστεύω να περιμένει κανείς πολεμικές επιχειρήσεις υπέρ μας!), Θα λειτουργήσουν με την στρατηγική "Μπαίνουμε, καταλαμβάνουμε και μπαστακονομαστε χωρίς να μας κουνάει κάνεις! Μήπως θα μας αναγκάσει και κάνεις να τα αφήσουμε?"
Κάτσε μετά εσύ Ελλάδα να φωνάζεις όσο θέλεις!
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,526
Η φαση στη Λιβυη ειναι για σκετσακι Monty Pythons.

Ο Χαφταρ ελεγει τις πετρελαιοπηγες, η κυβερνηση της Τριπολης ελεγχει τα αποθεματα της Κεντρικης Τραπεζας, τα αποθεματα τροφοδοτουνται κυριως απο τις πετρελαιοπηγες, απο την Κεντρικη Τραπεζα πληρωνονται οι διαφοροι.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467
Και τωρα τι; θα στειλουν τουρκικα ΜΑΤ να τους διαλυσουν; Αυτη η ιστορια με τα λεφτα των "εργαζομενων" τραβαει πολυ καιρο τωρα και εχουν δωσει νεο νοημα στο i kill for nothing. Ποιος τους ειπε να κανουν συμβολαιο με την Τουρκια;
ο Χαφταρ μπορει να τους πληρωσει, μισθοφοροι ειναι, και να ξεκινησει νταβαντουρι εκ των εσω. Αυτο θα ηταν ωραια κωμωδια.
Edit

Για να μην ξεχναμε οτι καποια πραγματα δεν εχουν τελειωσει αφου μολις ξεκινησε η νεα χρονια.

Δεν ξερω που τα βρηκαν ολα αυτα τα φραγκα αλλα ετοιμαζομαστε για πολεμο.
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,467

Δεν καταλαβα τιποτα απο αυτη την συμφωνια. Αγορασαμε ρωσικα αεροπλανα απο το Ισραηλ και θα πληρωσουμε το training; φτιαξουμε σχολη για να μας κανουν training?
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,634
Απ'ότι καταλαβαίνω, πληρώνουμε 1μιση δις σε βάθος 20ετίας, και μας δίνουν εκπαιδευτικά αεροπλάνα, συντηρούν τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα που έχουμε ήδη, ιδρύουν σχολή πιλότων, της στήνουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και παρέχουν τους εκπαιδευτές που θα την τρέχουν, για 20 χρόνια.
 
Top Bottom