What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Γραφικά VS ατμόσφαιρα / gameplay, η αιώνια μάχη?

fevgatos

Commoner
Joined
May 16, 2013
Messages
9
Ξέρω ξέρω, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε την ίδια καραμέλα απο κάποιον τυχάρπαστο στο internet....απεναντίας. Προσφάτα όμως, διαβάζοντας και κάποια παλαίοτερα reviews παιχνιδιών (νοσταλγία, γαρ!!), συνειδητοποιήσα το εξής απλο. Παιχνίδια με άριστο τεχνικό τομέα (για την εποχή τους πάντα) συνδυασμένα με μαγευτική ατμόσφαιρα και καθηλωτικό gameplay, απλα είναι ελάχιστα. Προσωπικά, το μόνο που μου έρχεται ειναι το Crysis 1, αν και ξέρω οτι κάμποσοι θα διαφωνήσουν ως προς το gameplay / ατμόσφαιρα του.

Απο την μια λοιπόν έχουμε, crysis 2 + 3 , battlefields, farcries , ryse και λοιπα παιχνιδιά με εξωπραγματικά γραφικά που όμως, πάσχουν σε όλα τα άλλα. Απο την άλλη έχουμε μαγικά παιχνιδιά όπως Dishonored, Deus ex HR, bioshocks κλπα που στον τεχνικό τομέα απλά είναι κάμποσα χρόνια πίσω απο τον ανταγωνισμό. Δεν παραπονιέμαι, αλλα απο καθαρή περιέργεια, τι διαόλο συμβαίνει και δεν βρίσκεται κανεις να τα συνδυάσει? Πχ. σκεφτειτε το art direction, κόσμο / ατμόσφαιρα του bioshock / dishonored με γραφικά bf4 / fc4. Περιορισμένο budget? Deadlines? Σας ακούω
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,440
Ποιο Bioshock ήταν πίσω από τον ανταγωνισμό την εποχή που κυκλοφόρησε;
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,315
Το Dishonored το τερμάτισα σε φίλο, τόσο που είναι λογικό <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> , και δε νομίζω ότι ήταν πίσω. Ήταν ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Τώρα γενικά εγώ είμαι εύκολος σ'αυτά, ναι και στο κρεβάτι. Αν το παιχνίδι αξίζει δεν με νοιάζει να το παίξω με αρνητική ανάλυση και σβηστά ακόμη και τα φώτα για να το ευχαριστηθώ, οπότε δεν θα κοιτάξω τα γραφικά.
Καλά για τις αρχαιλογίες που παίζουμε στο gog ούτε λόγος. Μια χαρά παιχνιδάρες κι ας είναι 1 πίξελ όλη η οθόνη
 

fevgatos

Commoner
Joined
May 16, 2013
Messages
9
Το Infinite πρωτα απολα. Το 2013 δεν κυκλοφορησε? To 2012 - 2013 ειχαμε Metro , Fc3, bf3 , crysis 3. Ολα fps, ολα με μακραν καλυτερο τεχνικο τομεα απο το bioshock.
 

nofear

Hobgoblin Captain
Joined
Jan 15, 2013
Messages
275
στο bioshock αν εβαζες γραφικα bf4 θα ειχε χασει ολη την ατμοσφαιρα του . Επίτηδες του βαλαν αυτα για να ταιριαζει με το στιλ του παιχνιδιου και σωστα επραξαν κατα την γνωμη μου
 

fevgatos

Commoner
Joined
May 16, 2013
Messages
9


noFEAR wrote:
στο bioshock αν εβαζες γραφικα bf4 θα ειχε χασει ολη την ατμοσφαιρα του . Επίτηδες του βαλαν αυτα για να ταιριαζει με το στιλ του παιχνιδιου και σωστα επραξαν κατα την γνωμη μου</blockquote>

Αυτο που λες ειναι art direction, στο οποιο και συμφωνω. Αλλο αυτο ομως αλλο το καθαρα γραφικο κομματι, που αφορα textures κλπα

 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Σε παιχνίδια όπως το Bf4 τα οποία έχουν πολύ καλά γραφικά αλλά υστερούν στον τεχνικό τομέα , πιστεύω ότι φταίει ότι μεγάλες εταιρίες που έχουν μεγάλο budget να δώσουν σε γραφικά, πατούν πάνω σε κατευθυντήριες γραμμές που έχουν χαράξει προηγούμενα παιχνίδια ώστε με τον συνδυασμό της επιτυχημένης συνταγής και των φαντασμαγορικών γραφικών να εξασφαλίσουν και την δική τους επιτυχία. Μικρότερες εταιρίες δεν φοβούνται να διακινδυνέψουν σε αχαρτογράφικα νερά. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν το ίδιο budget ώστε τα γραφικά να ακολουθήσουν το μεγαλεπίβολό τους σχέδιο με αποτέλεσμα να μένουν λίγο πίσω.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,538
Witcher III: Wild Hunt.

Τα πάντα, σε ένα πακέτο, το Έπος Επών.

ΥΓ Όχι ότι είμαι προκατειλημμένος ή κάτι τέτοιο, έ, προς Θεού!

ΥΓ2 Θεωρώ πάντως ότι τελικά έχει να κάνει με τις προτεραιότητες του καθενός και τους λόγους που ωθούν τον καθένα μας να αφιερώσει ΧΥΖ ώρες σε ένα παιχνίδι. Φερ' ειπείν, για εμένα πρώτα και κύρια είναι η ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού, μετά το gameplay και τέλος τα γραφικά. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες και δεν τίθεται καν θέμα σωστού ή λάθους.

Πάντως σε επίπεδο σχεδιασμού, είναι ουσιαστικά αδύνατο ένα studio (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να παρουσιάσει κάτι στην κόψη της τεχνολογίας τεχνικά και συνάμα να έχει ψυχή, συναίσθημα, ατμόσφαιρα, γράψιμο και τα σχετικά. Μοιραία κάτι θα πρέπει να θυσιαστεί και κάθε στούντιο κάνει τις επιλογές του.
 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Αν και τώρα το Battlefield 4 είναι το πιο ολοκληρωμένο fps της αγοράς. Κάτι ξέρω ύστερα από 530 ώρες... Στην αρχή ναι, ο τεχνικός τομέας ήταν σάπιος.
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
Τέτοια παιχνίδια είναι όντως πολύ λίγα. Μερικά που μου ήρθαν τώρα στο μυαλό είναι το Titan Quest και το Command & Conquer 3 Tiberium Wars.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Εγώ από την άλλη πιστεύω πως υπάρχουν πολλές περιτπώσεις που τα ομορφα γραφικά ενισχύουν την ατμόσφαιρα. Δύο παραδείγματα που έχω φρέσκα ειναι το kholat και το Ryse οπου το immersion υπάρχουν στιγμές που χτυπάει ταβάνι χάρη στον οπτικό τομέα.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Καταλαβαίνω τον προβληματισμό του fevgatos , και είναι σίγουρο πως όλοι μας το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές, αν και δεν έχω παίξει αρκετά από τα παραδείγματα που ειπώθηκαν (crysys, battlefied, far cry κτλ.) λόγο γούστου. Θα το πλατιάσω λίγο όμως εγώ, και θα πω πως γενικά σε κάθε παιχνίδι πρώτα κοιτάω τους μηχανισμούς , gamepley κοινώς, την ευχρηστία, τον τρόπο που σε ψυχαγωγεί, το επίπεδο πρόκλησης (είτε πνευματικό, είτε αντανακλαστικών ή και τα 2 φυσικά), μετά την ατμόσφαιρα (art direction, μουσικές/ambient, ιστορία, χαρακτήρες κτλ.) και τέλος τα γραφικά (σαν ποιότητα καθαρά, αν δηλαδή έχει τρελές αναλύσεις, shadders, physics κτλ.) Αν ένα παιχνίδι καταφέρει και τα έχει και τα 3 σε υψηλό επίπεδο, τόσο το καλύτερο! Παρόλο αυτά αν το παιχνίδι με καλύψει σε gameplay και ατμόσφαιρα θα το απολαύσω ακόμα και αν είναι full pixel art. Φυσικά είναι λογικό όλα αυτά να αλλάζουν από gamer σε gamer, ο καθένας μας θέτει τις δικές του προτεραιότητες, και ευτυχώς θεωρώ πως τα τελευταία 4-5 χρόνια υπάρχει γκάμα για κάθε γούστο <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,101
Ατμάσφαιρα ρε για πάντα
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,323
Ατμοσφαιρα νταρκ σολς vs γραφικα lords of the fallen...
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,684
Ωραίο ερώτημα Tony.

Θα έλεγα ότι το Dark Souls, όταν πέσουν πάνω του τα mods, δεν έχει καθόλου άσχημα γραφικά αντιθέτως ενισχύουν την ατμόσφαιρά του.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,441
Είναι λίγο περίπλοκη η απάντηση στο ερώτημα του OP. Πιστεύω ότι το gameplay, ανάλογα με το είδος του παιχνιδιού, εξαρτάται λιγότερο ή περισσότερο από τον τεχνικό τομέα. Πχ αλλιώς επηρεάζουν τα γραφικά ένα RTS, και αλλιώς ένα sports game. Οπότε μπορώ να πω ότι για εμένα ναι μεν το gameplay υπερέχει σε σημασία των γραφικών, αλλά πολλές φορές ο τεχνικός τομέας βελτιώνει το gameplay.
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
εχει δικιο ο βθεοφίλης, εξαρταται κι απ το ειδος του παιχνιδιου.
π.χ. το fm δε θα με πειραζε προσωπικα αν ηταν ακομα στο στυλ των cm, δηλαδη χωρις τρισδιαστατη απεικονιση, match engine κλπ. γιατι το γκειμπλει του ηταν και ειναι αυτο που μας κραταει κολλημενους.
αν και νομιζω οτι ο op ρωταει γιατι δεν συμβαδιζουν συχνοτερα αυτα τα δυο.
ενταξει, πιστευω ειναι θεμα συγκυριας τις περισοτερες φορες, δηλαδη μπατζετ, προθεσμιων, κακου - βιαστικου πάμπλισερ κλπ.
οταν το μερακι και οι καλες ιδεες συνυπαρχουν με γερο dev team, σπανιο πραγμα, εχουμε τα αριστουργηματα.
για μενα τετοια παιχνιδια ειναι τα titan quest, diablo, bg και τα γουιτσερ, με κορυφωση το 3. (που, σνιφ σνιφ, δεν εχω παιξει ακομα..)
 

Sketch

Half-Ogre
Joined
Mar 31, 2013
Messages
728
Προσωπικά θεωρώ ότι ο τεχνικός τομέας υπηρετεί την αισθητική, η οποία, όπως και οι μηχανισμοί γκέημπλέυ, υπηρετούν τη "μεγάλη εικόνα" του γκέημ.

Περίπου κάπως έτσι:

Setting/Story > Art Direction > Graphics (Engine Lv)
&
Game Genre > Mechanics > Infastructure (Engine Lv)

χωρίς όμως να τηρείται αυστηρά αυτή η ιεραρχία.
 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,620
Δε συμβαδίζουν γιατί δε χρειάζεται. Όταξ ξες ότι θα βγάλεις μια μαλακία CoD που σχεδόν χαρακτιρίζεται rail shooter, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ, τι να το κάνεις το ιμέρσιο και τις πίστες τις μεγάλες που χάνεσαι?
Άμα ξες ότι θα πουλήσεις με το να βγάλεις ένα μινώταυρο να δίνει κώλο σε έναν ελφ, σε full HD τι να τα κάνεις τα ψαγμένα quest?
Nταξ για να μη λέμε μλκίες τα κοιτάζω και τα γραφικά, απλά έχω γενικά χαμηλά standarts, δηλαδή οτιδήποτε έχει γραφικά επιπέδου Gothic 2 -άντε 3 το πολύ- και πάνω, δε με πειράζει.
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Yπάρχουν παιχνίδια όπως και το Witcher που τα συνδυάζουν :thumbsup:
Φυσικά και το Gameplay και η ατμόσφαιρα είναι ποιο σημαντικά αλλα σε συνδυασμό με καλά γραφικά ανεβαίνουν επίπεδο :deal:
 
Top Bottom