What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Gwent: The Witcher Card Game

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Το τι scaps δίνει σε κάποιον καινούριο δεν μπορώ να ξέρω. Πάντως από youtube μια χαρά βρήκα deckaki πλήρως ανταγωνίσιμο. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να προχωρήσει το journal χωρίς scrap στην άκρη. Ζητάει πολλές φορές κάρτες με συγκεκριμένο keyword για να κάνεις progress τα quest που δίνει. Οπότε είτε προσπαθείς να το ολοκληρώσεις με κάνα δυο κάρτες που έχει, χρονοβόρα διαδικασία, είτε craftareis μερικές παραπάνω κάρτες με αυτό το keyword για να προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Ως παικτης με τετραψηφιο αριθμο ωρων στο hearthstone, εχω να πω πως το catch up αν χασεις 1-2 expansion εκει, ειναι αδυνατο. Τα resources που δινει το παιχνιδι, ειναι αρκετα για μια επαρκη συλλογη (σε καθε εξπανσιον) μονο αν παιζεις καθημερινα και εισαι αρκετα καλος στην αρενα. Με διαλειμμα οπως εκανα εγω περιπου 1 χρονο, σταθηκε αδυνατο να ακολουθησω το standard (ranked) κομματι του παιχνιδιου, με μοναδικη εναλλακτικη το wild (καμια banαρισμενη καρτα) το οποιο δεν ειναι balancαρισμενο καθολου.

Για το LoR δεν εχω αποψη, καθως δεν το εχω δοκιμασει. Θα ηταν μια καλη λυση να ασχοληθεις με αυτο μιας και ειναι καινουριο, αλλα δε ξερει κανεις αν θα ειναι καλυτερο η λιγοτερο pay to play απο τον ανταγωνισμο.

Μιας ομως και ειμαστε σε θρεντ για το gwent, και η ουσια ειναι αν το γκειμ ειναι καλο, εχω να πω πως το gameplay του, με τους 2/3 γυρους που πρεπει να κερδισεις, καθως και η πολυ μικροτερη εξαρτηση του απο το rng το κανει διαφορετικο στη βαση του απο το hearthstone, στο οποιο πολλες καρτες εχουν rng στοιχεια, και συνηθως τραβας πολυ μικροτερο ποσοστο της τραπουλας σου με αποτελεσμα ο βαθμος της τυχαιοτητας να αυξανεται ραγδαια. Βεβαια το ποσο αρεσουν σε καποιον τα rng στοιχεια ειναι θεμα γουστου.
Στη συγκεκριμενη ερωτηση του bald killer clone, εχω να πω τα εξης: Το παιχνιδι παραμενει απιστευτα γενναιοδωρο σε παλιους (prestige συστημα) και νεους (βροχη απο resources) παικτες. Συμφωνα με τα achievements του gog, το κατεβασα στις 26 Μαρτιου. Ουτε ενα μηνα μετα (αλλα με ομολογουμενως αρκετο playtime) οπως φαινεται στη φωτογραφια εχω κερδισει 12 card packs, εχω "λεφτα" για 104 ακομα, και φυσικα εχω ανοιξει καποια packs ωστε να φτιαξω ενα αξιολογο αρχικο deck.
gwent resources.JPG
Εχω φυσικα να πω πολλα πραγματα για τη συγκριση gwent-hearthstone, αλλα για να μη γραψω σεντονι, θα συνοψισω λεγοντας πως θα σου προτεινα να διαλεξεις καρτοπαιχνιδο πρωτον απο το ποσο rng στοιχειο θα ηθελες στο παιχνιδι σου, και δευτερον λεγοντας πως, αν δεν εχουν συμβει συνταρακτικες αλλαγες στο hearthstone τα τελευταια 2 χρονια, το gwent ειναι αρκετα πιο rewarding σε resources.
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523
Ναι, είναι πάρα πολύ γενναιόδωρο το Gwent. Βέβαια πλέον έχουν κυκλοφορήσει αρκετά expansions κτλ. και χωρίς rotation θα πάρει αρκετό καιρό για να αποκτήσεις όλες τις κάρτες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει γρηγορότερα από όσο θα χρειαζόσουν για να φτιάξεις 5 ανταγωνιστικά decks στο Hearthstone.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Κοιτωντας τωρα το collection μου, ενας νεος παικτης ξεκινα στο gwent με το 1/5 περιπου της πληρους συλλογης (βαριεμαι να κανω τα μαθηματικα). Συμφωνα με τη wiki, το hearthstone εχει 2500 καρτες full collection.
gwent resources2.JPG
Στο faction που δε φαινεται, εχω 105/135 καρτες συνολικα, μετα απο περιπου 40 card packs και λιγα (νομιζω 5;) crafts. Σημαντικο επισης ειναι οτι στο gwent καθε card pack σου δινει 4 καρτες και μια επιλογη απο 3 βοηθωντας να βρισκεις καρτες που δεν εχεις αντι για συνεχομενα duplicates.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
@Snipereye Τα Scraps και το Gold που έχεις μαζέψει είναι όντως αρκετά για ούτε ένα μήνα και σίγουρα φτάνουν για να φτιάξεις ένα καλό deck, πιθανώς και δύο. Στη φωτογραφία που βγάζεις τα απόλυτα νούμερα δεν λένε ακριβώς την αλήθεια όμως, το θέμα είναι πόσες από τις epic και τις legendary έχεις γιατί αυτές είναι πολύ πιο ακριβές σε σχέση με την πλειοψηφία.

Εχω φυσικα να πω πολλα πραγματα για τη συγκριση gwent-hearthstone, αλλα για να μη γραψω σεντονι, θα συνοψισω λεγοντας πως θα σου προτεινα να διαλεξεις καρτοπαιχνιδο πρωτον απο το ποσο rng στοιχειο θα ηθελες στο παιχνιδι σου, και δευτερον λεγοντας πως, αν δεν εχουν συμβει συνταρακτικες αλλαγες στο hearthstone τα τελευταια 2 χρονια, το gwent ειναι αρκετα πιο rewarding σε resources.

Έχουν όντως αλλάξει πολλά, με βασικότερο ότι πλέον υπάρχει duplicate protection μέχρι και στις common, πράγμα που βοηθάει σημαντικά αυτούς που δεν ανοίγουν πολλά πακέτα. Από εκεί και πέρα θα διαφωνήσω στα περί rng, οχι γιατί δεν υπάρχει αλλά επειδή διαχρονικά αυτή η κουβέντα γίνεται σε λάθος βάσεις και πολύ συχνά από "λάθος" άτομα. Και εξηγώ...
Από τη φύση τους τα καρτοπαίχνιδα απαιτούν αφοσίωση για να φτάσεις σε ένα επίπεδο που να μπορείς να πεις ότι παίζεις σωστά και όντως ασχολείσαι μαζί τους. Το hearthstone σε αυτά τα πλαίσια είναι το καλύτερο easy to learn. hard to master. Έχει σίγουρα αρκετό rng αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που χάνει ο giwrkakis123 ενώ ο kolento νικάει. Ναι μεν το skill cap είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλα παιχνίδια αλλά δεν έχει νόημα να το συζητάμε για τον μέσο casual παίκτη που δεν θα φτάσει ούτε καν κοντά σε αυτό. Δεν έχει νόημα να παίξεις ένα παιχνίδι με πιο βαθιά και ψαγμένα mechanics όταν μπορεί να μην τα καταλάβεις καν.

Επίσης σαν συνέχεια των από πάνω αλλά και σαν γενικότερο σχόλιο το Gwent είχε (και πιθανώς έχει ακόμα) πολύ μεγάλα και σοβαρά θέματα. Το ότι στις εποχές της Beta όποιος έπαιζε δεύτερος είχε τεράστιο πλεονέκτημα ήταν κάτι που έδιωχνε σοβαρούς παίκτες και οι casuals μπορεί να μην τον παίρναν καν πρέφα (για να μην παρεξηγηθώ στην δεύτερη κατηγορία κατατάσσω και τον εαυτό μου). Με το launch όπου και άλλαξαν ουσιαστικα όλο το παιχνίδι κατέστρεψαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του που ήταν το card advantage. Γενικά αν και ξεκίνησε ως πολύ ενδιαφέρον project και με προοπτικές, κάπου και οι ίδιοι το χάσανε και δεν ξέραν τι θέλουν να κάνουν με αποτέλεσμα να καταλήξει παιχνίδι με περιορισμένο κοινό.
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,848
@rikimaru
@Snipereye
@Raz

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να ξεκλειδώσω όλες τις κάρτες αλλά να αποκτήσω μεγάλη γκάμα χωρίς χρονοβόρο grind και χωρίς να πληρώσω. Και αυτό για να μπορώ να μπαίνω στη διαδικασία να χτίζω decks και να μπορώ να παίζω.
Είχα κατεβάσει πριν χρόνια στο steam το
you gay oh duel links (η όπως λέγεται) και με είχε στην αρχή με κάτι σαβουρο κάρτες πρώτης γενιάς που είναι εκτός οποιουδηποτε ανταγωνισμού εδώ και 15 χρόνια και για κάθε μάχη που κέρδιζα, εάν τα καταφερνα, ξεκλειδωνε άλλη μια σαβουρο κάρτα.
Μην τα πολύ λέω έφαγε uninstall εντός τριωρου.

Πάνω σε αυτό θέλω επίσης να ρωτήσω. Οι παλιές κάρτες στο gwent, συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικές με τις νέες; Η κάθε expansion βγάζει εκτός την παλιά;
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Playable χωρίς grind και χωρίς λεφτά νομίζω μόνο το runeterra. Επίσης το συγκεκριμένο έχει το καλό ότι μπορείς να αγοράσεις κάρτες και όχι απλά πακέτα οπότε μπορείς να επενδύσεις έστω ένα μικρό ποσό για να επισπεύσεις τη διαδικασία χωρίς να υπάρχει περίπτωση αυτό να πάει στο βρόντο.

Πάνω σε αυτό θέλω επίσης να ρωτήσω. Οι παλιές κάρτες στο gwent, συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικές με τις νέες; Η κάθε expansion βγάζει εκτός την παλιά;

Από όσο βλέπω αρκετές παλιές είναι ακόμα playable. Αυτό βέβαια είναι μεγάλο θέμα για τα καρτοπαίχνιδα γενικά και λογικά θα εφαρμόσουν και στο gwent κάποια στιγμή σύστημα με formats και rotations. Σίγουρα είναι καλό να νιώθεις ότι οι κάρτες σου είναι πάντα χρήσιμες και μπορείς να επιστρέψεις μετά από αποχή και να είσαι μάχιμος αλλά τα προβλήματα που δημιουργεί κάτι τέτοιο είναι περισσότερα. Είναι βαρετό να βλέπεις να παίζονται συνέχεια τα ίδια και τα ίδια + ότι από ένα σημείο και μετά περιορίζει παααααρα πολύ τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων δυνατών καρτών οι οποίες σε συνδυασμό με παλαιότερες δημιουργούν θέματα στο balance του παιχνιδιού.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Στη φωτογραφια rikimaru ειναι κατα μεγαλο ποσοστο free set, με ελαχιστες επιπλεον καρτες καθως εχω ανοιξει σχεδον αποκλειστικα packs που εχουν καρτες για αλλο faction. το γεγονος οτι free ειναι το 1/5 χοντρικα του collection του παιχνιδιου, σε σχεση με τις 2500!!!!!! καρτες του HS ειναι ενα τεραστιο χασμα το οποιο ενα απλο duplicate protection δεν σωζει. Επαιζα HS απο τη μπετα μεχρι το 2017 καθημερινα, και ποτε δε καταφερα να εχω ετοιμα πανω απο 60-70 packs για καθε expansion. Τι να συγκρινεις με τα 100 plus packs σε λιγοτερο απο μηνα στο gwent. Επισης, στο hearthstone μονο οι legendary καρτες μπαινουν μονες στις τραπουλες, ανεβαζοντας το κοστος ενος ντεκ κατα μεσο ορο.

Θα με ενδιεφερε να μαθω βεβαια τι αλλα πραγματα εχουν βαλει για να βοηθησουν τις συλλογες των παικτων. To duplicate protection ειναι σταγονα στον ωκεανο, οπως φανταζομαι θα συμφωνησεις, οταν εχεις τοσες πολλες καρτες να τραβηξεις.

Το rng, για να εξηγηθω λιγο καλυτερα, δεν το εννοω οτι χανω απο τον kolento επειδη ειναι τυχερος. Ειναι η βαση σε πολλες καρτες του παιχνιδιου, που εχουν rng στοιχεια, τοσο σε basic καρτες οπως ο καταραμενος knife juggler, οσο και διαφορες τραγελαφικες καρτες ανα καιρους και ανα εξπανσιον οπως ο Dr. Boom. Ειναι στον πυρηνα του Hearthstone, που με τραπουλες των 30 καρτων τα παιχνιδια τελειωνουν συχνα πριν τον δεκατο γυρο. Σε αντιθεση με το gwent, με τραπουλες των 25 καρτων, Απο τις οποιες θα τραβηξεις στη χειροτερη τις 16. Μη μου πεις οτι ο βαθμος τυχαιοτητας στα παιχνιδια ειναι συγκρισιμος.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Όταν μιλάμε για hearthstone αναφερόμαστε στο standart format οπότε δεν είναι 2500 οι κάρτες αλλά πολύ λιγότερες. Πάντως δεν είπα πουθενά ότι από πλευράς οικονομίας/συλλογής το hs είναι γενναιόδωρο προς τον παίκτη. Για κάποιον νέο που δεν θέλει να πληρώσει τα πράγματα είναι δυσκολότερα σε σχέση με τον "ανταγωνισμό" (τα εισαγωγικά γιατί στην πράξη κανένα δεν έχει φτάσει ούτε κοντά στο να το χτυπήσει από άποψη δημοτικότητα και playerbase). Έχουν γίνει βήματα να γίνει πιο φιλικό, το protection είναι πιο σημαντικό από όσο φαντάζεσαι, στους νέους και παλιούς και παλιούς που επιστρέφουν δίνουν ένα σχεδόν competitive deck τσάμπα, τα rewards εχουν γίνει καλύτερα, τρέχουν διάφορα Events κτλ.

Για το rng δεν είπα κάτι διαφορετικό ουσιαστικά (αν και για τον boom συγκεκριμένα δεν πολυσυμφωνώ). Το hearthstone στον πυρήνα της λογικής του είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται πολύ περισσότερο στο rng απ'οτι το Gwent ή το lor ή το magic. Εκεί που κολλάω είναι ότι αρκετοί το σχολιάζουν αυτό σαν κάτι πολύ κακό που τον μέσο παίκτη θα τον επηρεάσει αρνητικά. Το πρόβλημα είναι ότι κατά βάση αυτός που θα σου πει με στόμφο παίξε gwent δεν έχει Rng, ο ίδιος δεν πρόκειται να αφιερώσει χρόνο για να μάθει να παίζει το πιο δύσκολο gwent. Η απλότητα του Hs τείνει να παρουσιάζεται σαν αρνητικό ενώ στην πραγματικότητα για το 99% του κοινού είναι κάτι παραπάνω από θετικό. To rng δεν είναι κακό για τους λόγους τους οποίους παρουσιάζεται τουλάχιστον, ο καλός παίκτης σε βάθος χρόνο πάλι θα νικάει περισσότερο, δεν παίζεις φρουτάκια δηλαδή.

Προσωπικά έχω γράψει πάνω απο 300 ώρες στο gwent και ειδικά τον πρώτο καιρό στην Open beta μπορώ να πω ότι το ευχαριστιόμουν περισσότερο από κάθε άλλο καρτοπαίχνιδο έχω παίξει σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Από τότε βέβαια το παιχνίδι άλλαξε ριζικά, προσπάθησε να διορθώσει τα σοβαρά προβλήματα που είχε, στην προσπάθεια εισήγαγε άλλα και γενικά μέσα στην όλη αυτή διαδικασία φάνηκε ότι και οι ίδιοι οι devs είχαν πελαγώσει τελείως. Ισχύει ότι σε μια μεμονωμένη παρτίδα οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος στο gwent είναι περισσότερες από ότι στο hs αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τόσο ένα νέο παίκτη. Για αυτόν πιο σημαντικό είναι να έχει κάτι που μπορεί να το μάθει εύκολα, να μπορεί να παίζει χαλαρά και από το κινητό του και άμα θέλει να ψαχτεί και λίγο παραπάνω να έχει 10 streams να δει και άλλα τόσα sites να ψάξει decks, guides κτλ, το gwent δυστυχώς δεν τα έχει αυτά.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Κοιταξε, αν μιλαμε αποκλειστικα για το standard φορματ, πρεπει να τονισεις οτι μεχρι ενας νεος παικτης να μαζεψει τις περισσοτερες απο τις 240 καρτες του classic set, οι οποιες δε φευγουν απο το rotation ποτε, λογω των (οπως θυμαμαι) μικρων rewards του παιχνιδιου, αλλα και να μαζεψει τις 600 καρτες που συμφωνα με τη wiki αποτελουν το τωρινο standard format, θα εχει περασει ενας χρονος, μη σου πω πολυ παραπανω, τα μισα sets θα αποσυρθουν οποτε ο νεος παικτης απλα δεν την παλευει με τιποτα (και πολλες απο τις καρτες που μαζεψε ειναι απολυτως αχρηστες αν μιλαμε αποκλειστικα για standard format). Ο ρυθμος που το HS τυπωνει καρτες, σε συνδυασμο με τα πολυ μικρα rewards του, ειναι παρα πολυ κακος συνδυασμος.

To duplicate protection ισως ειναι σημαντικοτερο απο οτι φανταζομαι, αλλα δε λυνει το βασικο προβλημα, της αποκτησης του πολυ μεγαλου αριθμου card packs που απαιτουνται ωστε να δουλεψει ο μηχανισμος. Οταν λες τα rewards εχουν γινει καλυτερα, αν θες εξηγησε παραπανω. Τα θυμαμαι ως 1 quest των 40/60/80 gold την ημερα, και 10 gold ανα τρεις νικες. Και απολυτως 0 resources για να κανεις craft καρτες.

Οκ, συμφωνουμε φυσικα οτι το ΗS βασιζεται πολυ περισσοτερο στο rng απο αλλα card games. Το ποσο αρεσει η οχι αυτο στους παικτες ειναι υποκειμενικο. Βεβαια, προσωπικη μου γνωμη ειναι πως παροτι "ο καλός παίκτης σε βάθος χρόνο πάλι θα νικάει περισσότερο" οπως ειπες, στο HS ειναι πολυ πιο πιθανο να σου τυχει ενας αριθμος κολλητων παιχνιδιων στα οποια χανεις, κατα κυριο λογο, λογω rng γεγονος αρκετα εκνευριστικο.

Δε θα ηθελα να κανω γενικευσεις οπως "αυτός που θα σου πει με στόμφο παίξε gwent δεν έχει Rng, ο ίδιος δεν πρόκειται να αφιερώσει χρόνο για να μάθει να παίζει το πιο δύσκολο gwent ", δε βασιζονται καπου.
Σε γενικες γραμμες παντως, ο παικτης που δεν επιδιωκει rng-based τραπουλες προφανως και θα επιδιωξει να παιξει κατι πιο δυσκολο. Για μενα τουλαχιστον, ειναι αυτονοητο, αλλα ποτε δε ξερεις, γουστα ειναι αυτα.

Δεν εχω αποψη για το κατα ποσο οι devs του gwent ειχαν πελαγωσει σε καποια φαση του παιχνιδιου και δε ξερω και ποση σημασια εχει τι γινοταν παλιοτερα. Σημερα θα το παιξει, αν θελει, καποιος.
Α, και προφανως υπαρχουν streams, decks, guides κτλ. Εκτος κι αν εννοουσες οτι δεν υπαρχουν τοσοι πολλοι οσοι σε αλλα δημοφιλη καρτοπαιχνιδα, εκει θα συμφωνησω.
Ενδεικτικα παραθετω το παντα χρησιμο (r/gwentsubreddit) του παιχνιδιου καθως και μια συλλογη απο οδηγους για νεους παικτες που φανηκε αρκετα χρησιμη σε εμενα. Εχει και οδηγο για returning players ;)
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Για να μην παρεξηγηθώ, το hs είναι το πιο δύσκολο από τα καρτοπαίχνιδα στο κομμάτι της συλλογής. Το full collection για το οποίο συζητάς πάντως ούτε στο Gwent είναι εφικτό για νέο παίκτη, το ζητούμενο είναι να μπορείς να έχεις όσα περισσότερα γίνεται από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Για παράδειγμα στο classic set του hs από την καμιά 30ria legendary κάρτες που υπάρχουν πραγματικά ευρέως playable είναι λιγότερες από 10. Αν δεν σπαταλάς άσκοπα dust, μετά από λίγο καιρό θα είσαι σε θέση να έχεις 2-3 competitive decks τουλάχιστον σε κάθε expansion. Τα rewards πλεόν είναι μιν 50 στα dailies, στο τέλος του μήνα δίνουν και μερικα πακέτα εκτός από σκέτες κάρτες, για τους νέους δίνουν σχεδόν έτοιμο αξιόλογο deck και παίζουν και events συχνά πυκνά με πακέτα και εχτρα gold. Όσο για το duplicate σκέψου και ότι ο μέσος παίκτης πλέον ουσιαστικά δεν χρειάζεται να σκορπάει 100αρια Dust για να φτιάχνει rares + ότι αυξάνει τις πιθανότητες να βρεις τις χρήσιμες epics και Legs.

Δε θα ηθελα να κανω γενικευσεις οπως "αυτός που θα σου πει με στόμφο παίξε gwent δεν έχει Rng, ο ίδιος δεν πρόκειται να αφιερώσει χρόνο για να μάθει να παίζει το πιο δύσκολο gwent ", δε βασιζονται καπου.

Την τελευταία 4ετια ουσιαστικά ασχολούμαι μόνο με card games και βλέπω αντιδράσεις από κόσμο και που ασχολείται και που είναι πιο αποστασιοποιημένος. Άπειρο κράξιμο στο hs (που ως ένα βαθμό τουλάχιστον είναι δικαιολογημένος στις περισσότερες περιπτώσεις) και άντε να βγει το gwent/artifact/lor να αφήσουμε το κωλοπαίχνιδο. Το αποτέλεσμα; Κανένα από αυτά δεν έφτασε καν να πλησιάσει στο να το ακουμπήσει. Απλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, το hs από άποψη Gameplay είναι πραγματικά προσβάσιμο για όλους.

Δεν εχω αποψη για το κατα ποσο οι devs του gwent ειχαν πελαγωσει σε καποια φαση του παιχνιδιου και δε ξερω και ποση σημασια εχει τι γινοταν παλιοτερα. Σημερα θα το παιξει, αν θελει, καποιος.

Έχει τη σημασία του και αυτό για να καταλάβεις που απευθύνεται το παιχνίδι και ποιες οι προοπτικές του. Είναι τεράστια κουβέντα αυτή για το πως εξελίχθηκε στις εποχές close + open beta για να καταλήξει σε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι στο release του και νομίζω έχασε και πολύ κόσμο σε αυτή την πορεία.

Α, και προφανως υπαρχουν streams, decks, guides κτλ. Εκτος κι αν εννοουσες οτι δεν υπαρχουν τοσοι πολλοι οσοι σε αλλα δημοφιλη καρτοπαιχνιδα, εκει θα συμφωνησω.
Ενδεικτικα παραθετω το παντα χρησιμο (r/gwentsubreddit) του παιχνιδιου καθως και μια συλλογη απο οδηγους για νεους παικτες που φανηκε αρκετα χρησιμη σε εμενα. Εχει και οδηγο για returning players ;)

Ναι οκ καλοί οι Leviathan και οι Aretuza αλλά όταν βγουν nerfs ή expansion για να μπορέσεις να βρεις την ίδια ή την επόμενη μέρα τη μπορεί να είναι καλό για να παίξεις το πιθανότερο είναι ότι απλά θα περιμένεις. Ελληνικό community gwent δεν υπάρχει. Για steam ελληνικό ούτε λόγος ενώ και στα αγγλικά είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Γενικά σε αυτόν τον τομέα (που για τέτοιου είδους παιχνίδια είναι σημαντικός για την επιβίωση τους στο χρόνο) το gwent είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Δε μιλαω για full collection, αλλα για αρκετες καρτες ωστε να φτιαξεις τα ντεκ που θες. Ειναι αλλο να εχεις ενα full collection των 600 καρτων, κι αλλο ενα standard rotation των 800 καρτων (ενω ταυτοχρονα εχεις σημαντικα λιγοτερα resources), ενα μερος των οποιων εχει ημερομηνια ληξης. Γνωριζω πως το HS εχει πολλες καρτες-σαβουρες. Αυτο ομως δε σημαινει μονο οτι εισαι τυχερος γιατι δε θα χρειαστει να τις κραφταρεις. Σημαινει οτι η αξια των packs σου μειωνεται, καθως αυτα θα περιεχουν καρτες που δε παιζονται συχνα. Δεν ειναι μονο καλο λοιπον οτι πολλες legendary καρτες ειναι unplayable.
Αυτες οι αυξησεις στο income, δεν ειναι αναλογες με την αυξηση στο card pool. Επιμενω οτι ενας παικτης που εχει μεινει πισω σε εστω 1 expansion, τρεχει και δε φτανει για να κανει catch up. Το minimum 50 gold στα dailies, και καποια εξτρα στο τελος του μηνα, μας βγαζει μεσο ορο 1 pack την ημερα; Αναλογα το λιωσιμο. Ειναι υπερβολικα λιγο, ειδικα για εναν νεο παικτη. Με το duplicate protection μαλιστα, απορω πως βγαζει καποιος τα απαραιτητα πρωτα dust για να craftαρει καποιες βασικες καρτες (γεγονος που οδηγει σε φαινομενα του στυλ "α δεν εχω αρκετο νταστ να craftαρω αυτο το ντεκ, ας φτιαξω ενα zoo/swarm/aggro deck να παιζω γρηγορα ματς μπας και βγαλω κανα gold"). Ο "λιγος" καιρος λοιπον, ειναι σχετικος. Τα 2-3 competitive decks ανα expansion, αν δε σου φαινονται λιγα εσενα ειναι κατανοητο. Ειναι παντως χρησιμο να αναφερθει οτι για 2-3 competitive ντεκς στο gwent θα χρειαστεις ενα σεβαστα μικροτερο χρονικο διαστημα. Το παιχνιδι ειναι πολυ γενναιοδωρο στο νεο παικτη με resources. Quests και resources ανα νικη, οπως εχει το HS, και επιπροσθετως rewards σε καθε levelup συν achievements. Και επειδη οπως προειπα, το κοστος ενος competitive deck, τοσο σε αριθμο καρτων οσο και σε crafting resources, ειναι αρκετα μικροτερο, οτι deck δεις online η σκεφτεις, μπορεις να το φτιαξεις αρκετα πιο ευκολα. Ασε που επι του παροντος rotation δεν υπαρχει, και καθε ντεκ που φτιαχνεις ξερεις οτι δεν εχει ημερομηνια ληξης, τουλαχιστον στο αμεσο μελλον.

Καταλαβαινεις λοιπον, οτι το δικαιολογημενο κραξιμο στο hearthstone, οφειλεται ακριβως στο "που απευθύνεται το παιχνίδι και ποιες οι προοπτικές του " οπως ειπες. Κακα τα ψεματα, το hearthstone με το ρυθμο που βγαζει καρτες, απευθυνεται σε συγκεκριμενο κοινο. Ειτε αυτους που θα βαλουν το χερι χοντρα στην τσεπη, ειτε αυτους που θα λιωνουν ανελλιπως και παρολα αυτα θα μπορουν να παιζουν 2-3 decks ανα expansion οπως ειπες. Το καθε daily quest που χανεις στο HS ειναι μειωση στα resources σου κατα 50% χοντρικα. Αν μαλιστα θελησεις, η αναγκαστεις, να απεχεις απο το παιχνιδι για ενα διαστημα, τον ηπιες.

Φυσικα, ειναι γεγονος πως εχει ακομα πολλους παικτες. Ειναι ομως πιθανο οτι αυτοι οι λογοι εχουν διωξει ενα μερος του κοινου. Κρινοντας μαλιστα απο youtubers που βασιστηκαν στο HS και εφτιαξαν τα καναλια τους μεσω αυτου, και εχουν αρχισει και παιζουν διαφορα αλλα παιχνιδια, μαλλον ειναι πολυ πιθανο.

Δε θα ξεπηδησει ξαφνικα καρτοπαιχνιδο με community μεγαλυτερο του HS. Το θεμα ειναι αν εχει ξεπηδησει καποιο game με καλυτερους μηχανισμους και λιγοτερο focus στο να πουλησει packs απο αυτο.
Να θυμισω οτι ολο αυτο ξεκινησε απο το ερωτημα "Επίσης, θέλει grind ώστε να ξεκλειδώσεις κάρτες (το gwent); Σε ωθεί ο ρυθμος του δλδ να τα σκάσεις για να πάρεις τις κάρτες που θες για να χτίσεις το επιθυμητό deck; " Στο οποιο απαντησες, μεταξυ αλλων, "δε νομιζω πως ειναι πολυ γενναιοδωρα τα πραγματα πλεον" και "το ερώτημα από εκεί και πέρα είναι κατά πόσο θα έχεις την όρεξη να περάσεις τη διαδικασία του φαρμαρίσματος και μετά να παίζεις για καιρό το ίδιο deck ". Αυτοι οι προβληματισμοι, ανηκουν 100% στο Hearthstone, και κατα ενα σημαντικοτατο ποσοστο λιγοτερο στο gwent. Η προσβασιμοτητα των παιχνιδιων δε τιθεται καν σε συγκριση.

Τελος παντων, πλατειασαμε αρκετα νομιζω για το hearthstone, οποιος ηθελε να βγαλει συμπερασματα μαλλον θα τα εβγαλε.

Θα ελεγα οτι εισαι υπερβολικος σε αυτα που λες για τα patch στο gwent. Το τελευταιο πατς στις 2 Απριλιου, συνοδευτηκε απο βιντεο, την ιδια ημερα, με το κατα γενικη ομολογια ισχυροτερο ντεκ του πατς. Μηπως εχει βελτιωθει αρκετα σε σχεση με αυτο που θυμασαι; Η δεν εψαχνες αρκετα; Θυμασαι σε ποιο patch το παρατησες;
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Ρε συ δεν είπα πουθενά ότι συγκρίνεται το Hs με το gwent στο θέμα της συλλογής. Το gwent είναι πολύ περισσότερο rewarding, εγώ το σύνολο σχολιάζω.

Επιμενω οτι ενας παικτης που εχει μεινει πισω σε εστω 1 expansion, τρεχει και δε φτανει για να κανει catch up.
Καταλαβαινεις λοιπον, οτι το δικαιολογημενο κραξιμο στο hearthstone, οφειλεται ακριβως στο "που απευθύνεται το παιχνίδι και ποιες οι προοπτικές του " οπως ειπες. Κακα τα ψεματα, το hearthstone με το ρυθμο που βγαζει καρτες, απευθυνεται σε συγκεκριμενο κοινο. Ειτε αυτους που θα βαλουν το χερι χοντρα στην τσεπη, ειτε αυτους που θα λιωνουν ανελλιπως και παρολα αυτα θα μπορουν να παιζουν 2-3 decks ανα expansion οπως ειπες.

Η αρχή είναι όντως δύσκολη αλλά μετά το πρώτο 6μηνο χοντρικά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα περιγράφεις. Τα 2-3 decks εμένα δεν θα με καλύπταν γενικά αλλά για κάποιον που δεν καίγεται και τόσο είναι μια χαρά. Που ενδεχομένως να είναι και παραπάνω από 2-3 μετά από κάποιο διάστημα αλλά αυτό δεν μπορώ να στο πω με σιγουριά. Πάντως εγώ που από το 17 και μετά κάνω απλά το preorder μου και παίζω πολύ χαλαρά το περισσότερο διάστημα, έχω πολύ χαλαρά full collection στα playable πράγματα και χωρίς να σπάω wild κάρτες. Τσάμπα δεν είναι αλλά δεν το λες και βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάτι που σου προσφέρει φρέσκο υλικό συνέχεια.

Φυσικα, ειναι γεγονος πως εχει ακομα πολλους παικτες. Ειναι ομως πιθανο οτι αυτοι οι λογοι εχουν διωξει ενα μερος του κοινου. Κρινοντας μαλιστα απο youtubers που βασιστηκαν στο HS και εφτιαξαν τα καναλια τους μεσω αυτου, και εχουν αρχισει και παιζουν διαφορα αλλα παιχνιδια, μαλλον ειναι πολυ πιθανο.

Ξεφεύγει η συζήτηση εδώ, αυτό που λες μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό αλλά έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και κατά βάση ο ανταγωνισμός για το hs ήταν τα auto battlers και όχι κάποιο άλλο καρτοπαίχνιδο. Πάντως και το gwent το έχουν εγκαταλείψει άτομα που το υποστηρίζαν από α΄ποψη content (lifecoach, superjj, swim, mogwai).

Το θεμα ειναι αν εχει ξεπηδησει καποιο game με καλυτερους μηχανισμους και λιγοτερο focus στο να πουλησει packs απο αυτο.

Καμία εταιρία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να το παίρνουμε σαν κακό το να θέλει να πουλήσει πακέτα. Το πόσο σε παίρνει να το κάνεις είναι συνδεδεμένο και με τη θέση σου στην αγορά, αν δεν ήταν πιο rewαrding από το hs θα είχαν την κατάληξη του artifact που πήγε να πλασάρει κάτι ακόμα πιο ακριβό (φαινομενικά τουλάχιστον) και κατέληξε dead game.
Τόσο το gwent και το lor έχουν αν όχι καλύτερους, σίγουρα πιο ενδιαφέροντες μηχανισμούς, δεν αρκεί μόνο αυτό όμως.

Να θυμισω οτι ολο αυτο ξεκινησε απο το ερωτημα "Επίσης, θέλει grind ώστε να ξεκλειδώσεις κάρτες (το gwent); Σε ωθεί ο ρυθμος του δλδ να τα σκάσεις για να πάρεις τις κάρτες που θες για να χτίσεις το επιθυμητό deck; " Στο οποιο απαντησες, μεταξυ αλλων, "δε νομιζω πως ειναι πολυ γενναιοδωρα τα πραγματα πλεον" και "το ερώτημα από εκεί και πέρα είναι κατά πόσο θα έχεις την όρεξη να περάσεις τη διαδικασία του φαρμαρίσματος και μετά να παίζεις για καιρό το ίδιο deck ".

Δεν έγραψα αυτό που λες ότι έγραψα. Μίλησα για το τι είχε γίνει στη beta και έκανα σύγκριση με το τώρα ότι δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα. Για να καταλάβεις με 200κατι ώρες σε ενάμιση χρόνο (δηλαδή όχι κάτι τραγικό), όταν έγινε το release του παιχνιδιού βρέθηκα με full collection κυριολεκτικά και με κάβα καμιά 70κ scraps. Όσοι λιώνανε στην beta είχαν άνετα φουλ συλλογή με χρυσά (παλιά μπορούσες να τις κραφτάρεις και με σκραπς, τα διπλα από τις κανονικές). Σε σχέση με αυτό λοιπόν που ίσχυε πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αυτό ήταν το σχόλιο μου και όχι ότι δεν είναι γενναιόδωρο το παιχνίδι.

Θα ελεγα οτι εισαι υπερβολικος σε αυτα που λες για τα patch στο gwent. Το τελευταιο πατς στις 2 Απριλιου, συνοδευτηκε απο βιντεο, την ιδια ημερα, με το κατα γενικη ομολογια ισχυροτερο ντεκ του πατς. Μηπως εχει βελτιωθει αρκετα σε σχεση με αυτο που θυμασαι; Η δεν εψαχνες αρκετα; Θυμασαι σε ποιο patch το παρατησες;

Μέχρι και στο iron έπαιξα, μην το ψάχνεις οι πηγές είναι ελάχιστες. Το να πεις ότι έβγαλε μια ομάδα ένα video είναι πραγματικά τίποτα. Στο hs σε αυτό το κομμάτι έχει ένα πολύ ενεργό twitter (όπου υπάρχουν και Accounts που μαζεύουν χοντρικά ότι κυκλοφορεί), sites με σοβαρά στατιστικά και Meta reports (HSReplay.net - Unleash your potential , Home | Vicious Syndicate) και μια pro scene όπου ένα μεγάλο κομμάτι της έχει σημαντική παρουσία στο twitch.
 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,178
To μόνο card game που θα μπορούσε να χτυπήσει σε βάθος χρόνου το hearthstone είναι το Magic Arena που βασίζεται στο magic the gathering. Για μένα το σωστό card game είναι εκείνο που θα μπορεί να προσφέρει ποικιλία στα formats έτσι ώστε να έχει μαζί του και τους hardcore players που δεν θα έχουν το πρόβλημα να βάλουν το χέρι στον τσέπη αλλά και τους casuals που θα θέλουν να μπαίνουν που και που και μην χρειάζονται ατελείωτο grind για να παίξουν κανα δυο ψιλοανταγωνιστικά παιχνιδάκια. Νομίζω το Gwent δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε υψηλά επίπεδα τους άλλους κολοσούς των card games παρόλο που προσωπικά από το λίγο που το έπαιξα το θεώρησα αρκετά καινοτόμο και ενδιαφέρον.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Δεν ειναι "εβγαλε μια ομαδα ενα βιντεο", ειναι οτι υπαρχουν παικτες και πηγες για να δεις decks. Δε το συγκρινω βεβαια σε απολυτους αριθμους με το HS, αλλα η δηλωση "οι πηγες ειναι ελαχιστες" ειναι τραβηγμενη. Στο κατω κατω, δε θα κατσεις να παρακολουθησεις 10 και 20 διαφορετικους παικτες, θα παρεις καποιες ιδεες απο 2-3, και θα παιξεις το παιχνιδι σου. Βεβαια γουστα ειναι αυτα.

Αυτη ηταν η απαντηση σου "Εγώ π.χ στον 1,5 χρόνο που κράτησε και ενώ είχα μεγάλα κενά σε αποχή (200κατι ώρες έγραφε το κοντέρ), όταν έγινε το επίσημο Launch βρέθηκα να έχω όλο το βασικό σετ καρτών και κάβα πάρα πολλά scraps ακόμα. Αυτό είναι κάπως παραπλανητικό γιατί πλέον αμφιβάλλω ότι είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα. Οι κάρτες πλέον είναι πάρα πολλές και οποιαδήποτε συζήτηση για έστω προσέγγιση πλήρους συλλογής είναι άπιαστο όνειρο "
στο ερωτημα "Επίσης, θέλει grind ώστε να ξεκλειδώσεις κάρτες; Σε ωθεί ο ρυθμος του δλδ να τα σκάσεις για να πάρεις τις κάρτες που θες για να χτίσεις το επιθυμητό deck; "
Η δηλωση "αμφιβαλλω οτι ειναι τοσο ροδινα τα πραγματα", με εκανε να νομισω πως πιστευεις οτι ειναι δυσκολο για εναν νεο παικτη gwent, να φτιαξει τραπουλες. Η εστω, συγκρισιμο με του HS. Λαθος μου, το παρεξηγησα. Χαιρομαι που ξεκαθαρισαμε οτι δεν ισχυει κατι τετοιο.

Δηλαδη απο το '17 που εχουν βγει 10 expansions οπως διαβαζω στη wiki, εχεις δωσει περιπου 500-700 ευρω; Στα 50-70 θυμαμαι το κοστος των preorder. Ενταξει, συμφωνουμε, σου ειπα οτι το HS απευθυνεται σε παικτες που βαζουν το χερι στην τσεπη. Το "βαθια" φανταζομαι εξαρταται απο τον καθε ενα ατομικα. Εμενα αυτο που με χαλαει στο HS ειναι οτι ειναι αδυνατον για εναν free to play παικτη να ακολουθησει τους ρυθμους. Η μεγαλυτερη pro scene δεν διορθωνει αυτο το τεραστιο, για καποιους, μειονεκτημα.

Στα του gwent, αυτο που υποστηριζω ειναι οτι φαινεται στην παρουσα φαση του ενα παιχνιδι προσβασιμο για νεους παικτες, γενναιοδωρο με τα resources του και με ενδιαφερον gameplay. Τα 2 πρωτα ειναι στοιχεια του, στα οποια ειναι μπροστα απο τον ανταγωνισμο (εκτος απο το lor, δεν εχω ιδεα για αυτο). Τωρα αν αρεσει στον καθενα προσωπικα περισσοτερο απο αλλα παιχνιδια, εξαρταται απο το τι ψαχνει ο καθενας στα card games.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Δεν ξέρω αν θα συνεισφέρει στην κουβέντα το παρακάτω, αλλά από περιέργεια μπήκα στο Gwent για να δω αν μπορώ να στήσω decks.

Έπειτα από το 99% στο Thronebreaker (έκανα λάθος επιλογή σε ένα event αρκετά νωρίς που με κλείδωσε από ένα achievement) είχα μαζέψει αρκετά cross-over achievements που δίνουν rewards για το path. Με το path ξεκλείδωσα αρκετά scraps και meteorite ore. Το αποτέλεσμα (για να μην είμαστε και άκρως τεχνικοί) ήταν να έχω αρκετό in-game currency ώστε χωρίς κανέναν απολύτως κόπο να στήσω τα Top 2 Tier 1 decks με βάση το τρέχον meta. Αυτό δεν έχει να πει τίποτα με την ικανότητα βέβαια, καθότι το παιχνίδι έχει πολλές ιδιότητες κτλ. που το κάνει λίγο δύσβατο στο να το μάθεις, αλλά έχω πλέον τη δυνατότητα να κάνω rofl-stomp (θεωρητικά πάντα) κάποιον στα δικά μου ELO.

Το HS δεν τολμώ να το ακουμπήσω. Όσο προσιτό και αν είναι από πλευράς gameplay, άλλα τόσο cash cow θέλει να είσαι. Έπαιξε καλά η Blizzard με τις drug lord tactics, not my cup of tea.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Το HS δεν τολμώ να το ακουμπήσω. Όσο προσιτό και αν είναι από πλευράς gameplay, άλλα τόσο cash cow θέλει να είσαι. Έπαιξε καλά η Blizzard με τις drug lord tactics, not my cup of tea.

Αν όντως σε ενδιαφέρει γενικά, δες και αυτό . Μην φοβάσαι δηλαδή ότι δεν θα έχει κάτι να παίξεις γρήγορα και εννοείται αν θες οποιαδήποτε βοήθεια το λες.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Όχι, με απωθεί πάρα πολύ το HS για πάρα πολλούς λόγους. Απλώς έκανα ένα μικρό πείραμα.
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Οι περισσοτεροι παικτες, 80% winrate σε 160 ματς δε κρατανε με τιποτα, ωραιο το feat του τυπα, δεν σημαινει οτι μπορει να το επαναλαβει το μεγαλυτερο ποσοστο των παικτων.
Ασε που δεν ειπε κανεις οτι δε μπορεις να πας legend rank. Οτι ειναι πανακριβο το σπορ, σε αντιθεση με (καποιον απο) τον ανταγωνισμο, λεμε.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Δεν είναι το θέμα το ποσοστό του (που για τα ρανκς στα οποία έπαιζε δεν ήταν κάτι φοβερό) ούτε ότι πήγε legend, το ζητούμενο είναι ότι μέσα σε ούτε εβδομάδα είχε το ίσως καλύτερο deck του παιχνιδιού αυτή τη στιγμή. Άλλο το ακριβό (αναλογικά πάντα) και άλλο το απλησίαστο.
 
Top Bottom