What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Haswell + νεο τροφοδοτικό;

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Στην αρχή κυκλοφόρησε σαν φήμη. Οι Haswell όταν μπαίνουν σε C6/C7 state χρειάζονται πολύ λίγο ρευμα. Αρκετά απο τα υπάρχοντα τροφοδοτικά δεν μπορούν να δώσουν σταθερή τάση σε τόσο μικρά φορτία (zero load). Το αποτέλεσμα είναι κολλήματα και αστάθειες συστήματος.
Δεν έδωσα σημασία, σκέφτηκα οτι θα είναι ράδιο αρβύλα.
Μετά όμως βγήκαν κάποιες εταιρίες τροφοδοτικών και ανακοίνωσαν ποια μoντέλα τους είναι ''συμβατά'' με τους Haswell, επιβεβαιώνωντας έμμεσα την ιστορία (και μάλλον θέλοντας να εκμεταλευτούν την κατάσταση για να πουλήσουν περισσότερα........).
Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τραγικά. Όποιος θέλει θα μπορεί να απενεργοποιήσει τις επιλογές οικονομίας για τα C6/C7 state, αλλά έτσι πάει περίπατο η όποια χαμηλή κατανάλωση του επεξεργαστή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Οι επιλογές απο οτι λέγεται θα είναι απενεργοποιημένες by default στο bios.
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20130430230347_Intel_Core_i_Haswell_Microprocessors_May_Require_New_Power_Supply_Units_for_PCs.html" class="bbcode_url">1
http://www.guru3d.com/news_story/intel_haswell_low_power_states_could_require_a_new_psu.html" class="bbcode_url">2
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=183393" class="bbcode_url">3
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Οι haswell έρχονται με παιδικές ασθένειες, αν θες πάρεις τέτοιον, περίμενε κανα 4μηνο μηπως ερθει κανα δεύτερο stepping.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Θα κάνω αναβάθμιση λογικά μετα το καλοκαίρι. Δεν καίγομαι άλλωστε, ούτε δέχομαι να ξεσκαρτάρω τα ελατωματικά κομμάτια της intel.
Το όλο θέμα με τα τροφοδοτικά κατα πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να διορθωθεί μέσω του chipset. Ανέφερα το θέμα για όσους έχουν σκοπό να κάνουν σύντομα αναβάθμιση.
Αν συνεχίσουν να βγαίνουν τέτοια χαζά με τους Haswell θα μουντζώσω την intel και θα πάω σε AMD.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Κάνει μπαμ ότι η Intel ενδιαφέρεται κυρίως για τα λαπτοπ...
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Εκεί την καίει γιατί υπάρχει ανταγωνισμός.
Στα desktop την έχει δει βασίλισα και ξέρει πως οτι και να βγάλει υπάρχουν οι χαλβάδες που θα τρέξουν να αγοράσουν τα προιόντα της asap. Αν είναι και ελατωματικά ακόμη καλύτερα, θα έχουν αργότερα και συλλεκτική αξία. :lol: :lol: :lol:
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
A, δηλαδή πέρα από το BGA, θα έχουμε και θέμα με το τροφοδοτικό. Μάλιστα. :throw:
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Αυτό με το BGA δεν ισχύει, ήταν απλώς μια φήμη AFAIK.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Για να μην ανοίγω καινούριο thread:
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20130606231316_Retail_Versions_of_Intel_Core_i_Haswell_Are_Hotter_and_Slower_Than_Expected_Report.html" class="bbcode_url">Retail Cpus Even Worst
fail......

Το δικό μου τροφοδοτικό τελικά δεν είναι συμβατο.
Μια και έκανα τον κόπο και εψαξα, παρακάτω φαίνονται τα συμβατα τροφοδοτικά της coolermaster.
http://www.coolermaster.com/company/newsDetail-M1305240001400b-0130524.html" class="bbcode_url">link

Όσοι έχουν ασύμβατο τροφοδοτικό και θέλουν να μπαίνουν σε αυτά τα states η coolermaster προτείνει ένα κολπο:
Nevertheless, should customers experience problems or would like to enable the advanced power saving mode on older power supplies that might not support it, there is a simple fix. Simply add a single silent case fan to the system andconnect it to the power supply. It should provide enough additional load to keep the system running in an advanced power saving mode.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
Μετά το φιάσκο με τους Ivy Bridge έχουμε και άλλες ιστορίες τώρα?
Πόσο fail ρε πούστη μου...
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Καλημέρες. Μιλάμε για total fail.
Αλλά...

1. Οι Haswell είναι φτιαγμένοι με την λογική των καλών επιδόσεων αλλά με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ την χαμηλή κατανάλωση και την βελτιωμένη απόδοση των ενσωματωμένων γραφικών. Με την πατάτα του θέματος με τα τροφοδοτικά, η Intel ουσιαστικά βγάζει τα ματάκια της μόνη της, αφού καθιστά άχρηστα τα power states

2. Η Intel όντως έχει στρέψει την προσοχή της στις mobile πλατφόρμες, διότι όπως πολύ σωστά είπε ο Dark Archon, εκεί την καίει λόγω ανταγωνισμού. Στα desktop, μέχρι να βγεί ο Steamroller δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, άρα δεν περιμένω extreme επιδόσεις,δεν καίγονται κιόλας.

3. Εκτός από τους users, υπάρχουν και οι Enthusiasts (οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για ενεργά power states), και αυτό βάζει άλλες παραμέτρους στην εξίσωση. Αν οι Haswell "κλοκάρανε" πάρα πολύ καλά, η Intel θα έκαιγε πρακτικά τις SandyBridge-e CPU's, καθώς και τις επικείμενες IvyBridge-e CPU's. Οπότε τι κάνει; Τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι όσον αφορά τις επιδόσεις, με ελάχιστες διαφορές, και σου πετάει το τυράκι με τα νέα σετ εντολών της νέας CPU...

4. Εν αναμονή των Broadwell μήπως και κάνει καμία έκπληξη εκεί, αν και δεν το νομίζω.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,266
Απογοήτευση δυστυχώς, αυτά παθαίνουμε χωρίς ανταγωνισμό <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" />

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i7-4770k.html" class="bbcode_url">Intel Core i7-4770K CPU Review. Intel Haswell for Desktops: Ruin of Our Hopes?

Στο xbitlabs κάνει φοβερή ανάλυση για το πόσο fail είναι, σε σχέση με το τι περιμέναμε.
Αν δεν παίξουν μπάλα τα νέα σετ εντολών τότε μιλάμε για 2-3% καλύτερος από τους ivy...
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Για μισό λεπτό ρε παιδία, τι ακριβώς περιμέναμε δηλαδή;

Καμιά βελτίωση επιδόσεων 30-40%, με χαμηλότερη κατανάλωση, και να πιάνουν 6Ghz αέρα;

Είναι ταχύτερος 5% (λίγο) εώς 15% (απολύτως αξιοπρεπές) ανάλογα την εφαρμογή, από την προηγούμενη φουρνιά. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς, από μια CPU που είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως θα είναι επικεντρωμένη στην χαμηλή κατανάλωση, χωρίς μάλιστα αλλαγή στη λιθογραφία;

Το μικρότερο overclocking headroom είναι επίσης απόλυτα αναμενόμενο. Όχι πως αυτό το κάνει καλοδεχούμενο από τους overclockers, αλλά το ότι το headroom πέφτει όσο ανεβαίνει το efficιency τόσο της CPU, όσο και της τεχνολογίας κατασκευής της, είναι απολύτως λογικό. Οπότε πάλι δε καταλαβαίνω ποιος ακριβώς απαγοητεύτηκε τώρα που κυκλοφόρησαν. Όποιος περίμενε ένα θαύμα; Η Intel δεν είναι εικόνισμα, είναι εταιρεία τεχνολογίας.

Αυτό που είναι όντως αδικαιολόγητο, είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με τους Ivy Bridge. Κάποια παπαριά με την εσωτερική πάστα έκανε πάλι η Intel, δε μου το βγάζεις από το μυαλό.

Είναι προφανές πως οι Haswell δεν έχουν τις επιδόσεις που θα δελεάσουν κάποιον με αντίστοιχο Sandy ή Ivy Bridge να αναβαθμίσει. Και; Υπάρχει κανείς με ι5-2500 ας πούμε, ούτε καν κλοκαρισμένο, που να νιώθει πως ο επεξεργαστής του είναι αργός και θέλει άλλαγμα;

Ή μήπως υπάρχει κάποιος που έχει μείνει με Q6600 και θα νιώσει απαγοητευμένος αν αναβαθμίσει σε ι5-4670, που είναι έτσι κι αλλιώς 3 φορές ταχύτερος;
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,266
Ναι αυτό περιμέναμε, αυτό μας έταζε η intel και αυτό θα ήταν το λογικό με βάση την τακτική της intel "Tick/Tuck", όπου σε κάθε tick βγάζει νέα αρχιτεκτονική που κάνει θράση δίνοντας ένα σεβαστό boost 20-30% σε επιδόσεις και κάθε tuck βελτιώνει την υπάρχουσα με ένα 10-15% και άλλα tweaks.

Προσωπικά έφαγα την ίδια ήττα που έφαγα με τους bulldozer.

Και όπως είπα, χωρίς τα νέα set εντολών η επιπλέον απόδοση είναι τραγικά μικρή στο νέο μοντέλο, δηλαδή όλα τα software/games που κυκλοφορούν τώρα δεν βλέπουν καμία διαφορά από τον νέο και ακριβότερο intel σε σχέση με τον παλιό και φθηνότερο.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Αυτό που μας "έταζε η Intel 30-40% αύξηση των επιδόσεων των Haswell" θα ήθελα να το δω σε link, Nitro. Εγώ πάντως όταν είδα πριν κάνα χρόνο το TDP τους και τη δηλωμένη στροφή της Intel προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ανταγωνισμό στα tablets, πάνω-κάτω αυτό που πήραμε περίμενα.

Και δε λέω ότι μου αρέσει, απλά την κρυάδα την έφαγα από τότε, όχι τώρα που σκάσαν τα reviews.

Γίνεται όλο και πιο σαφές πως η Intel θέλει να σπρώξει τους enthusiasts προς το Socket 2011, με τουλάχιστον διπλάσιο κόστος πλατφόρμας από τις mainstream προτάσεις της. Μας αρέσει; Όχι προφανώς, αλλά μη παριστάνουμε και τους έκπληκτους για κάτι που έκανε μπαμ εδώ και καιρό.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,266
Το να σου δώσω link είναι από δύσκολο έως αδύνατο, αυτό που λέω είναι η εντύπωση που μου έμεινε διαβάζοντας διάφορα εδώ και εκεί τον τελευταίο χρόνο, αδύνατο να τα μαζέψω ή να τα ξεθάψω όλα τα άρθρα που διάβασα και δεν λέω ότι το είπε πουθενά, μπορεί να μην το είπε και πουθενά ξεκάθαρα, ποτέ δεν έχει πει ξεκάθαρα νούμερα, απλά αυτό άφησε να πιστεύουμε με τον γαμάτο haswell που έρχεται, τόσο για τα γραφικά (ακόμα δεν φτάνει καν APU και entry discreet) όσο και για την επεξεργαστική ισχύ.

Ελπίζω τουλάχιστον, με αυτά και με αυτό να την φτάσει η AMD, που πάει καλύτερα στο mobile οπότε ίσως έχει πλέον τον χρόνο/χώρο να πιάσει τις επιδόσεις των intel.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Έγιναν leak κάποια slides και κάποιες πληροφορίες μέσα από την Intel, που λεν πως η μετάβαση στην λιθογραφία των 14nm αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική, και πως ως εκ τούτου οι Bradwell παίρνουν μετάθεση για 2015 μεριά.

Εντός του 2014, θα δούμε κάποιο refresh των Haswell στο στυλ των Geforcε 6 σε Geforce 7 που έκανε η Nvidia, καθώς και τους Haswell-E για το Socket 2011...

AMD, now is your chance. Don't fucking waste it.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952


Great0ldOne wrote:
Έγιναν leak κάποια slides και κάποιες πληροφορίες μέσα από την Intel, που λεν πως η μετάβαση στην λιθογραφία των 14nm αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική, και πως ως εκ τούτου οι Bradwell παίρνουν μετάθεση για 2015 μεριά.

Εντός του 2014, θα δούμε κάποιο refresh των Haswell στο στυλ των Geforcε 6 σε Geforce 7 που έκανε η Nvidia, καθώς και τους Haswell-E για το Socket 2011...

AMD, now is your chance. Don't fucking waste it.</blockquote>

Περιμένω να δώ τους Haswell-E, που ακούγεται πως θα είναι 8πύρηνοι... Και τον SR της AMD βεβαίως βεβαίως....

 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Οι Haswell-E θα έχουν σίγουρα 8πύρηνα μοντέλα (θα υπάρχουν και εξαπύρηνα με χαμηλότερο συγκριτικά κόστος), ενώ θα γίνει και η μετάβαση σε DDR4 Ram... άγνωστο αν θα μπορούν να δουλεύουν με DDR3, αν και θα είναι μαλακία να έχεις μητρική S2011 και να μη μπορείς να βάλεις Haswell-E.

Αυτό δεν αλλάζει το ότι οι enthusiasts σπρώχνονται από την Intel προς μια πλατφόρμα όπου σήμερα μόνο μητρική+CPU έχουν μίνουμουμ κόστος λίγο κάτω από 600 ευρω (και αυτό για 4πύρηνη CPU, άμα θες 6πύρηνη, μέτρα κάνα 800άρι με την αλμύρα), και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει στα επόμενα 2 χρόνια.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191


Great0ldOne wrote:
Αυτό δεν αλλάζει το ότι οι enthusiasts σπρώχνονται από την Intel προς μια πλατφόρμα όπου σήμερα μόνο μητρική+CPU έχουν μίνουμουμ κόστος λίγο κάτω από 600 ευρω (και αυτό για 4πύρηνη CPU, άμα θες 6πύρηνη, μέτρα κάνα 800άρι με την αλμύρα), και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει στα επόμενα 2 χρόνια.</blockquote>

Εξ' ου και με βλέπω μετά την nVidia να εγκαταλείπω και την Intel στην επόμενη αναβάθμιση που θα κάνω....

 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Ερώτηση επειδή δεν το έχω ψάξει, και προφανώς βαριέμαι να το κάνω τώρα. Ξέρουμε αν οι 8 πυρήνες θα είναι όλοι στο ίδιο die στους Haswell-E; Γιατί το βλέπω ψιλοχλωμό να αναθεωρήσει η Intel όλη την αρχιτεκτονική για έναν επεξεργαστή... Και το θέμα με τον IMC και τις DDR4, μου φαίνεται πως μπλέκει κάπως τα δεδομένα... (Δεν έχω διαβάσει κάτι, απλά εικάζω, έτσι; )

On a second note, Μάνο, προσωπικά πάντα θεωρούσα την AMD ως πιο τίμια σε αυτό που προσφέρει. Σε απόλυτες επιδόσεις, η Intel είναι ξεκάθαρα μπροστά, αλλά πόσοι χρειάζονται πραγματικά τόση επεξεργαστική ισχύ; Και σε τέτοιες φρικαλέες τιμές;
 
Top Bottom