What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Hybrid HDD/SSD drives anyone?

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
Έχει κανείς σας εμπειρία με κάποιον δίσκο τύπου hybrid, που συνδυάζει τον κλασσικό hdd με του γρήγορους ssd?
 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153
Σαφέστατα πιο αργοί από τους SSD, για ποιο λόγο να προτιμήσει κανείς κάτι τέτοιο;
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
τσιμπάς ένα ssd 32GB σαν αυτό:
https://www.skroutz.gr/s/2373046/Sandisk-ReadyCache-32GB-SSD.html
και το προσθέτεις στον υπάρχον δίσκο σου χωρίς format και μερεμέτια, απλά βάζεις και το λογισμικό για smart cache.

Το θέμα είναι ότι αν δεν μιλάμε για σοβαρή βελτίωση στην ταχύτητα ίσως αξίζει ένας Vertex 4 128GB για να ξεμπερδεύεις.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Καλημέρες και καλή εβδομάδα.
Οι Hybrid όντως είναι λίγο πιο γρήγοροι από τους HDD, και πιο αργοί από τους SSD (στα load times o SSD απλά σπέρνει). Αν δεν χρειάζεσαι μεγάλο δίσκο για αποθηκευτικό χώρο, SSD. Aν σκέφτεσαι να πάρεις τον Sandisk για το λειτουργικό σύστημα, δεν πιστεύω πως αξίζει να δώσεις 45-50 γιούργια μόνο για αυτό. Οπότε, Vertex 3 και είσαι κούκλος.
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
για custom hybrid είναι ο sandisk, απλά τον βάζεις επάνω με το αντίστοιχο smarth cache λογισμικό και δουλεύει παράλληλα με τον hdd ως hybrid.

Στα χαρτιά τουλάχιστον, για αυτό μου φάνηκε ενδιαφέρον.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Δεν αξίζει το Hybrid. Σε συντομία, Αυτό που είπε ο φίλος λίγο μετά από μένα. Στα netbooks,laptops που η ταχύτητα περιστροφής είναι 5400 και όχι 7200, έχεις κάποιο όφελος σε boot times, read/write times. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια...
Βασικά είναι σαν να πληρώνεις για έναν ελαφρώς γρηγορότερο HDD, με μειωμένη χωρητικότητα. Πάρε έναν 2ο HDD, κάνε ένα array RAID 0 και πάς σφεντόνα. Ή πάρε τον Vertex, και δοκίμασέ το. Αλλά όχι τον Sandisk. Πετάς λεφτά. Και κάτι ακόμα, βασικότατο, μειώνεις την ζωή του HDD,καθώς οι ρυθμοί περιστροφής μεταβάλλονται συνέχεια. Επίσης, όταν δεδομένα δεν έχουν πάει στην cache και περιμένουν να διαβαστούν από τον HDD, αναγκαστικά έχεις καθυστέρηση στα access times,ακυρώνοντας έτσι τον σκοπό του Hybrid array... Σταματάω εδώ, καθώς μάλλον θα απογοητευτείς από τα πραγματικά αποτελέσματα.
 

labkk

Gelatinous Cube
Joined
Feb 22, 2013
Messages
76
Σε desktop δεν αξίζει. Εγώ τον έχω βάλει στο laptop που έχεις μία θέση για σκληρό και τα 128 GB SSD είναι πολύ λίγα. 500 GB hubrid για laptop είναι μια χαρά. Είναι λίγο πιο γρήγορος από τους απλούς. Καμία σχέση όμως με τις ταχύτητες των SSD.
 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153
Μια και μιλάμε για μεσοβέζικες λύσεις, σκέφτομαι να φτιάξω ένα RAM disk, τι λέτε; Το δοκίμασα με 6GB από τα 9 που έχω και σε συνδυασμό με τον SSD οι χρόνοι φορτώματος σχεδόν μηδενίστηκαν (TIFF 500MB με το Photoshop σε λιγότερο από 2 sec). Επειδή όμως 6GB δε φτάνουν για παιχνίδια, λέω να αντικαταστήσω κάποιες από τις RAM με 4άρες και να φτάσω τα 18GB (πάλι δε φτάνουν, αλλά τώρα δε με παίρνει να τα κάνω 24 ακόμη). Τι λέτε, αξίζει;
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,624
Πολύ καλές ταχύτητες πιάνει το RAM disk, αλλά όντως για σύγχρονα παιχνίδια δεν φτάνει η χωρητικότητα. Οπότε προς το παρόν αξίζει ίσως για κάποια πολύ απαιτητική εφαρμογή.
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
ram disk? για ανοίξτε τα στραβά μου και εμένα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,624
http://blog.laptopmag.com/faster-than-an-ssd-how-to-turn-extra-memory-into-a-ram-disk

Γενικά χρησιμοποιείς ένα μέρος της RAM και το κάνεις "σκληρό δίσκο". Προφανώς όμως επειδή μιλάμε για RAM (μη μόνιμη αποθήκευση) πριν κλείσει το PC υπάρχει επιλογή για αποθήκευση του "δίσκου" στο κανονικό σκληρό δίσκο ώστε να το φορτώσουμε στην επόμενη εκκίνηση.
Έτσι χρησιμοποιούμε τις υψηλές ταχύτητες της RAM προς όφελος μας.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Υπεραπλουστευμένη εξήγηση.
Υπερταχύ Virtual Drive που δημιουργείς χρησιμοποιώντας την RAM για αποθήκευση δεδομένων για μεγάλα χρονικά διαστήματα (σε αντίθεση με την κανονική χρήση της δηλαδή).
EDIT
Καταραμένε Ninja! <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
έχει νόημα αυτό όμως; Για παράδειγμα που λέει ο rckiller παραπάνω για το photoshop, το photoshop υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί την ram μέχρι να τελειώσει και να καταφύγει στην virtual του δίσκου, όπου και παρατηρούμε πτώση ταχύτητας.

Να φανταστώ πάντως ότι γενικά από όλα τα παραπάνω το καλύτερο θα ήταν ένας vertex 4 ε; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Ενα RAM disk είναι απίστευτα γρήγορο φίλε, απλά έχει περιορισμό στην χωρητικότητα. Το φτιάχνεις από την διαθέσιμη RAM. Πάντως, ο Vertex 4 δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
EDIT
Σε σχέση με έναν SSD, είναι πιο γρήγορο. Δεν παρουσιάζει latency (καθυστέρηση),δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως boot drive (υπάρχουν τρόποι, αλλά κανένας αξιόπιστος), αν δεν έχεις UPS και έχεις πτώση τάσης, μάλλον το έχασες, και αποθηκεύεται όπου του ορίσεις, σαν .ISO, οπότε όσα δεδομένα έχεις εκεί, είναι οκ.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,624
Ναι, θα ήταν καλύτερος ένας Vertex 4. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε κάπου http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx#physical_memory_limits_windows_8" class="bbcode_url">εδώ :trollface:
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,150
απλά μιας και με ενδιαφέρει για το σύστημα μου, που ως επι το πλείστον το δουλεύω επαγγελματικά και η ram μου είναι πολύτιμη όταν έχω ανοιχτή όλη την σουίτα της adobe να τρέχει και τον firefox με 5 tabs <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> για αυτό την ψάχνω την δουλειά γενικά, θέλω να πετάω.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,624
Για το λόγο αυτό θα ήταν καλύτερος ένας SSD. Οι RAM ακόμα έχουν μικρή χωρητικότητα και για μένα δεν αξίζει τόσο η προσπάθεια δημιουργίας RAM disk.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935


jimmy213 wrote:
Για το λόγο αυτό θα ήταν καλύτερος ένας SSD. Οι RAM ακόμα έχουν μικρή χωρητικότητα και για μένα δεν αξίζει τόσο η προσπάθεια δημιουργίας RAM disk.</blockquote>

Ότι είπε ο φίλος. Προς το παρόν δεν έχει νόημα, εκτός και αν θές απλά να χαζέψεις τρελά νούμερα σε http://fiehnlab.ucdavis.edu/staff/kind/Collector/Benchmark/RamDisk/ramdisk-benchmarks.pdf" class="bbcode_url">Benchmark. Αλλά μιλάμε για ΤΡΕΛΑ νούμερα.

 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153
Εντάξει δεν είναι απλά τρελά νούμερα, αυτά έχουν αντίκρισμα στους χρόνους φορτώματος οποιασδήποτε εφαρμογής. Nitro έχω το Vertex 3, και απλά γίνεται σκόνη σε σχέση με το RAM disk, μιλάμε για πολλαπλάσια απόδοση. Πρέπει να το δεις για να καταλάβεις για τι διαφορά μιλάμε. Απλώς αυτό που με προβληματίζει είναι αν αξίζει σε σχέση με το κόστος του (για να βάλω 24GB θέλω 160 ευρώ, όταν με τόσα παίρνω SSD με 256GB).
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Φίλε, όταν δεν υπάρχει latency, εννοείται πως απλά συντρίβει ότι άλλο υπάρχει. Το μεγάλο μείον είναι η μικρή χωρητικότητα και μόνο. Εσύ το έχεις για Photoshop, επίσης είναι ιδανικό για video/audio editing, βάσεις δεδομένων, cache για browsers, και άλλα πολλά. Απλά δεν κάνουν οι περισσότεροι τέτοια χρήση.
Αν διαθέτεις 160 γιούργια και όντως σκοπεύεις να αξιοποιήσεις την RAM έτσι, ως αιρετικός που είμαι, θα σου πώ ναί, κάντο.
EDIT
Σε σχέση κόστους/απόδοσης, θα σου το πάω λίγο κόντρα στους άλλους. Και πάλι έχεις κέρδος. Το RAM disk έχει το απίστευτο καλό πως δεν κουράζεται ποτέ, δεν ακούγεται λόγω απουσίας μηχανικών μερών, μπλαμπλα,κλπκλπ που ξέρεις και εσύ ο ίδιος. Απλά δε μπορείς να το έχεις ως boot drive.
EDIT 2
Φίλε σόρυ, δεν είδα πως η ερώτηση ήταν για τον <b><span style="color:#ffff00">Νίτρο.</span></b>
 
Top Bottom