Η Valve ανακοίνωσε Steam Machine, Controller, VR headset

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Η Valve δεν είναι μεγάλος "παίκτης" στο hardware οπότε δεν έχει και το εκτόπισμα για να πάρει καλά συμβόλαια από τους διάφορους component makers. Όταν πήρε καλό συμβόλαιο (με το chip Van Gogh του Steam Deck που η AMD ήθελε να ξεστοκάρει) τιμολόγησε ανάλογα το hardware. Πιστεύω ότι ο controller κοστίζει τόσο γιατί κάπου εκεί κοντά είναι και το κόστος παραγωγής.

Τώρα για την "κονσόλα ", με την RAM και τους SSDs σε αυτές τις τραγικές τιμές δύο είναι οι ρεαλιστικές επιλογές: είτε κυκλοφορείς το Steam Machine σε υψηλή τιμή είτε το ακυρώνεις. Προσωπικά θα προτιμούσα να ακυρωθεί από το να κυκλοφορήσει σε γελοία τιμή, αλλά δεν ξέρω αν όντως αποτελεί επιλογή με βάση το συμβόλαιο που έχει η Valve με την AMD. Ρισκάρεις να το ακυρώσεις και να στραβώσει ο βασικός σου συνεργάτης στα chips;

Όλη αυτή η κατάσταση για όλους εμάς που αγαπάμε το personal computing είναι πολύ κουραστική, έως και θλιβερή. Κάντε όλοι προσευχές και δεήσεις να σκάσει γρήγορα η φούσκα του ΑΙ μπας και ησυχάσουμε.
Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να είναι πανάκριβο μέσα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του εκδημοκρατισμού του pc gaming?
Να δώσεις ένα entry point σε λογική τιμή για τις μάζες.
Να δώσεις μια βάση αναφοράς όπως πχ με το deck και να αφήσεις τους άλλους να κάνουν τους παπάδες.

Δε μπορούν από την μια να λένε "ναι οκ οι περισσότεροι έχουν χειρότερες κάρτες από την 7600 που θα βάλουμε και να πάνε να βγάζουν premium κοντρόλερ με 100€.

Προσωπικά αυτό με ξινίζει πάρα πολύ. Όσο για το deck machine εγώ θα το έβγαζα στην λογική τιμή και μόλις ξεπούλαγε θα το άφηνα out of order μέχρι να στρώσει η αγορά. Ούτε νόημα έχει να κάθονται επάνω στις κονσόλες που έχουν φτιάξει, ούτε να τα χρεωθούν.
Όσο για το ντιλ με AMD, αναγκαστικά θα πρέπει να φάνε το όποιο πέναλτι για ακύρωση και να πάνε παρακάτω.
Εκτός αν πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο θα σκάσει η φούσκα και απλά προχωρήσουν με τα deals τους, φτιάξουν ότι μπορούν και περιμένουν να δουν φως σε μνήμες/δίσκους.

Έτσι και αλλιώς όπως μας απέδηξαν με το deck το χαμηλό hardware δίνει πόνο για χρόνια, και αφού η αγορά έχει διαλυθεί έτσι και αλλιώς και όλοι λίγο πολύ θα μείνουν πίσω σε specs (και ελπίζω και οι devs να πάρουν το μέμο να κάνουν σοβαρά optimizations τα παιχνίδια τους) λογικά θα είναι οκ με το ίδιο hardware ακόμα και αν βγει του χρόνου πάλι.

Last edited:
Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να είναι πανάκριβο μέσα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του εκδημοκρατισμού του pc gaming?
Να δώσεις ένα entry point σε λογική τιμή για τις μάζες.
Να δώσεις μια βάση αναφοράς όπως πχ με το deck και να αφήσεις τους άλλους να κάνουν τους παπάδες.

Δε μπορούν από την μια να λένε "ναι οκ οι περισσότεροι έχουν χειρότερες κάρτες από την 7600 που θα βάλουμε και να πάνε να βγάζουν premium κοντρόλερ με 100€.

Η κατάσταση στους controllers δεν είναι η ίδια με το hardware. Η αγορά έχει πληθώρα πολύ οικονομικών επιλογών, δεν υπάρχει ανάγκη για να έρθει κάποιος να την εκδημοκρατίσει. Τον controller που χρησιμοποιώ εγώ τον πήρα 15€ από το Aliexpress. Στην συγκεκριμένη αγορά, αυτό που λείπει είναι αυτό που βγάζει η Valve: ένας controller που να είναι συμβατός και χρηστικός με το σύνολο των παιχνιδιών, είτε υποστηρίζουν εγγενώς controller είτε όχι.

Παικταράδες μου, το 2017 πήρα XB1 Controller στα 55 ευρώ.
Φέτος Νοέμβρη περίπου με τα ίδια χρήματα, πήρα 3 controllers Spartan Gear, όπου έχω χρησιμοποιήσει μόνο το 1 (Pelekys), αλλά πολλές ώρες 200+ ώρες και ακόμα δεν έχει πάθει ζημία. Σχεδόν 20 ευρώ το 1 τα πήρα.

Έιπαμε η κερδοσκοπία είναι εμετική και η Valve θεωρώ τόσα χρόνια δεν είναι εμετικά κερδοσκοπική (ανατιμήσεις προς τα πάνω στα παιχνίδια της δεν έχει κάνει όπως π.χ. η Activision που το VtM:B το πήγε στα 20ευρώ) και θυμίζω πως τα παλιά controllers τα χανε βάλει για ένα διάστημα 3-4 ευρώ αν θυμάμαι καλά; Κάποιος το χε ποστάρει εδώ τότε (λογικά Σόδας667).

Για μένα η Valve είναι έτσι όπως πρέπει να ναι ο «καπιταλιστής οverlord».
Ψόφο στο AI και ό,τι αγαπάει όμως.

Σημείωση : Οκ το Pelekys που ανέφερα πιο πάνω, έχει πάθει μια μικρή ζημιά στο μοχλό (νομίζω stick drift λέγεται), αλλά τι να περιμένεις από 22 ευρώ χειριστήριο; Έχω ακούσει ότι και αυτά των 60+ και χαλάνε επίσης σχετικά εύκολα. Υποθέτω ότι πληρώνεις, παίρνεις.

Last edited:
Συμφωνώ με όσα γράφει ο Admiral. Το controller της Valve με τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την ποιότητα κατασκευής που αναμένεται να διαθέτει νομίζω έχει λογική τιμή, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Είναι προορισμένο περισσότερο για την premium αγορά παρά για την budget, που ήδη διαθέτει μπόλικες λύσεις, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω. Το ότι όλοι μας θα το θέλαμε φτηνότερο δεν αλλάζει κάποια αντικειμενικά δεδομένα που ως επιχείρηση ή Valve οφείλει να λάβει υπόψη. Τώρα το ποιοι θα το αγοράσουν είναι ένα καλό ερώτημα, ιδίως αν βγει "σκέτο", χωρίς τα machines με τα οποία θεωρητικά κάνει ιδανικό combo. Προσωπικά μόνο σε μεγάλη έκπτωση (30%) θα έμπαινα στον πειρασμό.

Παικταράδες μου, το 2017 πήρα XB1 Controller στα 55 ευρώ.
Φέτος Νοέμβρη περίπου με τα ίδια χρήματα, πήρα 3 controllers Spartan Gear, όπου έχω χρησιμοποιήσει μόνο το 1 (Pelekys), αλλά πολλές ώρες 200+ ώρες και ακόμα δεν έχει πάθει ζημία. Σχεδόν 20 ευρώ το 1 τα πήρα.

Έιπαμε η κερδοσκοπία είναι εμετική και η Valve θεωρώ τόσα χρόνια δεν είναι εμετικά κερδοσκοπική (ανατιμήσεις προς τα πάνω στα παιχνίδια της δεν έχει κάνει όπως π.χ. η Activision που το VtM:B το πήγε στα 20ευρώ) και θυμίζω πως τα παλιά controllers τα χανε βάλει για ένα διάστημα 3-4 ευρώ αν θυμάμαι καλά; Κάποιος το χε ποστάρει εδώ τότε (λογικά Σόδας667).

Για μένα η Valve είναι έτσι όπως πρέπει να ναι ο «καπιταλιστής οverlord».
Ψόφο στο AI και ό,τι αγαπάει όμως.

Σημείωση : Οκ το Pelekys που ανέφερα πιο πάνω, έχει πάθει μια μικρή ζημιά στο μοχλό (νομίζω stick drift λέγεται), αλλά τι να περιμένεις από 22 ευρώ χειριστήριο; Έχω ακούσει ότι και αυτά των 60+ και χαλάνε επίσης σχετικά εύκολα. Υποθέτω ότι πληρώνεις, παίρνεις.
όχι δεν παίρνεις ότι πληρώνεις, τα Gamesir Nova lite 4 σαν αυτό που πήρα πρόσφατα έχουν μοχλούς που είναι anti drift και κοστίζει λιγότερα από άλλα ακριβότερα χειριστήρια που έχουν απλούς μοχλούς.
Τώρα βέβαια λέει η valve έχει βάλει μια ακόμα καλύτερη anti drift τεχνολογία και γενικά είναι premium κτλ κτλ, αλλά είμαι εντελώς αντίθετος με το premium της υπόθεσης.

Δεν θέλω από την valve premium, θέλω από την valve να θέσει ένα κατώτερο στάνταρ που θα είναι καλό ως βάση και μετά ο καθένας ας φτιάξει και με τεχνολογία από την NASA χειριστήρια αν θέλει.

Μα υπάρχουν ήδη πολλές επιλογές με τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις στην αγορά, γιατί να περιμένεις από τη Valve να καλύψει μια ανάγκη που δεν υφίσταται;

Αντιθέτως, υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα απλά Xbox χειριστήρια των ~60 ευρώ και τα elite/premium των 130φεύγα, που όπως φαίνεται επιδιώκει να γεμίσει. Αν αποδειχτεί ανθεκτικό και με την απόκριση, συμβατότητα κι ευχρηστία που διαφημίζει η Valve, τότε τα 100 ευρώ βγάζουν αρκετό νόημα, άσχετο αν αρέσουν στην τσέπη μας.

Άλμπουμ με εικόνες από γιαπωνέζικο review που ανέβηκε νωρίς κατά λάθος:

Δεν θέλω από την valve premium, θέλω από την valve να θέσει ένα κατώτερο στάνταρ που θα είναι καλό ως βάση και μετά ο καθένας ας φτιάξει και με τεχνολογία από την NASA χειριστήρια αν θέλει.

Αυτό είναι κατανοητό και συμφωνώ για το Steam Machine (και το Steam Deck), αλλά όπως είπαμε:

Μα υπάρχουν ήδη πολλές επιλογές με τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις στην αγορά, γιατί να περιμένεις από τη Valve να καλύψει μια ανάγκη που δεν υφίσταται;

Αυτό ακριβώς. Όπως με το Steam Deck έτσι και με τον Steam Controller η Valve καλύπτει ένα κενό στην αγορά, απλώς το κενό σε αυτή την αγορά δεν είναι στους συμβατικούς budget controllers.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η αγορά του Machine + Controller ως bundle θα έχει κάποια έκπτωση. Το ελπίζω, ειδάλλως βλέπω το όλο πακέτο να φτάνει το χιλιάρικο.

Από ότι ακούγεται γύρω γύρω, το εμπάργκο για τα reviews του controller λήγει σήμερα στις 20:00.

Κακά τα ψέμματα, τα trackpads δεν με βολεύουν!!! Και είχα και το original και το Go έχει trackpad!!!! (Και τα σιχαίνομαι και στα laptops)!!!

Ναι ούτε κι εμένα με βολεύουν τα trackpads (σημαντικό selling point του Steam controller) και πολύ φοβάμαι πώς ούτε οι συμμετρικοί μοχλοί είναι για τα χέρια μου. Τα παλιά τα χρόνια, που έβλεπα καχύποπτα οτιδήποτε δεν ήταν ποντίκι/πληκτρολόγιο, είχα πάθει κράμπες παίζοντας Dante's Inferno για ένα ΣΚ στο δανικό PS3 φίλου κι έκανα χρόνια να ξαναπιάσω χειριστήριο.
Πλέον το 80% των games τα παίζω με το πιστό μου Xbox controller (που έχει ασυμμετρικούς μοχλούς βεβαίως βεβαίως).

Επίσης διαβάζω στα reviews ότι για games εκτός του Steam (π.χ. Epic, GOG, Gamepass) χρειάζεται να κάνεις custom καουμποϊλίκια για να το δουν ως controller και να σετάρεις τα κουμπιά, πράγμα αρκετά απογοητευτικό για εργαλείο των 100 ευρώ. Μπορείς φυσικά να κάνεις πρώτα Add non-Steam game και να το λύσεις έτσι αλλά δεν ξέρω, με προβλημάτισε.

Κακά τα ψέμματα, τα trackpads δεν με βολεύουν!!! Και είχα και το original και το Go έχει trackpad!!!! (Και τα σιχαίνομαι και στα laptops)!!!

Παιδιά τα trackpads είναι απολύτως απαραίτητα για όλα τα παιχνίδια που δεν έχουν εγγενή υποστήριξη για controller, ιδίως παιχνίδια που βασίζονται σε mouse controls. Προσπαθήστε να παίξετε Command and Conquer Remastered με thumbsticks και θα καταλάβετε. Υπάρχουν χιλιάδες παιχνίδια στο Steam που δεν υποστηρίζουν ή δεν παίζονται σωστά με controller.

Τεσπά, από εμένα είναι πας, αλλά αυτό που λες @Admiral για την τιμή του machine θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Και εγώ πιστεύω το έχουμε κάψει πλέον και δεν παίζει να βγει σε λογική τιμή, αλλά με 100€ το κοντρόλερ εκεί και αν δεν θα μείνει λογική για λογική.

Μου φαίνεται κουλό, να προσπαθείς να πουλήσεις μια κονσόλα PC με budget συστατικά και premium contoller "ναι αλλά είναι ένας μικρός ωραίος κύβος" και λόγω της κατάστασης να κοστίζει έτσι και αλλιώς χιλιάρικο, δε ξέρω.

Καταλαβαίνω μόνο ότι την πάτησαν. Όπως είπα, ή ακυρώστε το, ή πουλήστε ότι έχετε ή βγάλτε το 1000+ και παρατήστε τα στην μοίρα τους.

Από την άλλη η Valve παρόλο που δεν είναι μεγάλος παίχτης hardware είναι μεγάλος παίχτης γενικά, 17 δις εταιρία είναι και μπορεί να πουλήσει στο κόστος και μην ακούω τώρα ότι της κοστίζει της valve 1000άρικο το machine όπως διαβάζω δεξιά και αριστερά.

ΟΚ δεν μπορούν να βρουν μνήμες, αλλά όλο το υπόλοιπο σύστημα τους κοστίζει τι; 500-600€? Δεν μπορούν να φάνε το κόστος του RnD μέχρι να στρώσει η αγορά; Μπορούν και να το βγάλουν εκεί στα 600 και να τελειώσει η υπόθεση. Οι "αναλυτές της αγοράς" που το βάζουν 1000άρικο κοιτάνε τον ανταγωνισμό που πρέπει να βγάλει και λεφτά από το hardware.

Εξαιρετικό, ψήθηκα, Day one αγορά!

(να ισορροπήσω λίγο την αρνητικίλα του νίτρου).

Για μένα το πρώτο Controller είναι τέρας εργονομίας, και σε αντίθεση με τον Admiral, δεν χρησιμοποιήσα, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, τα trackpads. Λέγοντας αυτά, το $100άρι ξεπερνά κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των 50€ που θα έδινα για ένα premium controller, οπότε αναμονή να (αν) πέσουν τιμές.

Συνεχίζοντας λίγο τη θεωρητική συζήτηση κοστολόγησης, φαίνεται ότι η Valve θα πλασάρει την νέα γκάμα προϊόντων ως premium, οπότε εικάζω ότι και το SteamBox θα πήγαινε στο χιλιάρικο - ακόμη και χωρίς το RAMbubble.

Παιδιά τα trackpads είναι απολύτως απαραίτητα για όλα τα παιχνίδια που δεν έχουν εγγενή υποστήριξη για controller, ιδίως παιχνίδια που βασίζονται σε mouse controls. Προσπαθήστε να παίξετε Command and Conquer Remastered με thumbsticks και θα καταλάβετε. Υπάρχουν χιλιάδες παιχνίδια στο Steam που δεν υποστηρίζουν ή δεν παίζονται σωστά με controller.

Γι' αυτό υπάρχουν και τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια!!!!

Δεν ξέρω αν όλη η σειρά στοχεύει στην premium αγορά, αλλά ακόμα κι αν έβγαζε το machine σε τιμή entry-level PC, δεν έχει λόγο να κάνει το ίδιο με το controller (στο nitro πάει αυτό). Τα χαρακτηριστικά του είναι κατά πολύ ανώτερα των βασικών Xbox controllers και απευθύνεται επίσης σε κόσμο που δεν ενδιαφέρεται για τα Steam machines.

Για να μείνει όλο το πακετάκι σε budget-friendly επίπεδα θα έπρεπε ίσως να βάλει μέσα ένα "κομμένο" controller χωρίς τα trackpads, τους TMR μοχλούς κτλ (και φυσικά να μην υπήρχε το θέμα με τις RAM), αλλά γιατί να κάνει κάτι τέτοιο;

Για να μείνει όλο το πακετάκι σε budget-friendly επίπεδα θα έπρεπε ίσως να βάλει μέσα ένα "κομμένο" controller χωρίς τα trackpads, τους TMR μοχλούς κτλ (και φυσικά να μην υπήρχε το θέμα με τις RAM), αλλά γιατί να κάνει κάτι τέτοιο;
To Horipad δηλαδή;

1777409455296.png

To Horipad δηλαδή;

View attachment 10342

Ή οποιοδήποτε άλλο συμβατικό gamepad της αγοράς. Από την στιγμή που το Steam Input υποστηρίζει σχεδόν όλα τα gamepads δεν χρειάζεται κανείς να αγοράσει το "επίσημο" hardware της Valve για να έχει επίσημη υποστήριξη.

Βρε παίξτε με πληκτρολόγιο/ποντίκι σαν άνδρες PC Master race και αφήστε τα χειριστήρια για τους peasants!!!
Αν ο Lord Gabe ήθελε να παίζουμε με χειριστήρια, δεν θα μας έδινε περισσότερα από δύο δάκτυλα!

Back