If paying isn't owning...

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Προσωπικά δεν με αποσχολεί να έχω σε φυσική κόπια κάτι στο ράφι του σπιτιού μου. Κάποτε αγόραζα και βινίλια και σι-ντι κτλ, πλέον όχι. Το μόνο που μου αρέσει να αγοράζω για να το έχω είναι τα βιβλία, που δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί κάποιος να διαβάσει ενα μυθιστόρημα πχ από pdf.

Παινχίδια; Να 'ναι καλά το στεαμ. Δεν με ενδιαφέρει αν τα παιχνίδια της βιβλιοθήκης μου δεν μου ανήκουν πραγματικά. Για μένα σημασία έχει οτι έχω πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους, σε καλές τιμές. Αγοράζω και παίζω αυτό που θέλω και τέλος η ιστορία.

Επειδή το τοπικ ξεκίνησε με αφορμή την διαγραφή διαφόρων τίτλων από την Sony, ναι αυτό είναι κατακριτέα κίνηση. Θα μορούσε απλά να κάνει αυτό που κάνει το steam. Αφαιρεί την δυνατότητα αγοράς κάποιου τίτλου, αλλά δεν τον αφαιρεί από τις βιβλιοθήκες όσων τον έχουν ήδη αγοράσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις απλά απαντάς με το πορτοφόλι σου. Μην αγοράζετε προιόντα της Sony. Τοσο απλά.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα. Δεν σου αρέσει η adobe; Μην χρησιμοποιείς τα προιόντα της. Δεν σου αρέσει το συνδρομητικό μοντέλο; Μην βάζεις netflix.

Όσο για την πειρατεία, θα συμφωνήσω με Μπορατσό και Ρομπιν. Είναι παράνομο και κάποιοι, εταιρείες/δημιουργοί χάνουν λεφτά (λίγα, πολλά δεν έχει σημασία). Τώρα θες να το κάνεις, οκ κάντο. Αλλά είναι παράνομο όπως και να το δούμε.

ότι όποιος πειρατεύει τα πάντα και δεν πληρώνει, εκ των πραγμάτων δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ πελάτης που πληρώνει. Δεν είναι χαμένη πώληση, είναι θόρυβος.
Αυτή είνα μια πολύ απλοϊκή σκέψη που απλά δικαιολογεί την πράξη. Αν ήταν έτσι δεν θα αγόραζε κανείς κάρτες γραφικών και μνήμες που έχουν φτάσει οι τιμές στα ύψη. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που τα αγοράζουν γιατί δεν τα "κατεβάζεις" απλά αλλά πρέπει να μπουκάρεις σε κατάστημα για να τα πάρεις χωρίς να πληρώσεις. Δεν νομίζω να ξέρουμε ποιό είναι το ποσοστό που θα αγόραζε ή που θα άλλαζε χόμπι. Απλά οι εταιρείες όλους τους πειρατές τους θεωρούν χαμένες πωλήσεις κι όλοι πειρατές ότι κανείς απ' αυτούς δεν θα αγόραζε.

Σαν να δίνω εγώ ένα λογότυπο, που φυσικά απλά παραχωρώ την άδεια χρήσης του στον πελάτη και όταν μου λήξει η adobe να πάω να του το σβήσω από τον υπολογιστή του...
Αφού φέρνεις σαν παράδειγμα αυτό να σου το γυρίσω λίγο; Αν ο πελάτης αυτός το πάρει και το μοιράζει δεξιά κι αριστερά και το βλέπεις σε μαγαζιά και φυλλάδια από τα οποία δεν πήρες ούτε μισό σεντ δεν θα σου γυρίσουν τα μυαλά; Δεν θα τους θεωρήσεις χαμένους πελάτες; Δεν θα πεις τόση δουλειά και πήγε ο άλλος και το μοίρασε δεξιά κι αριστερά; Προφανώς κι αυτό που έκανε η Adobe δεν ήταν ωραίο αλλά και πάλι δεν κάνει νόμιμο το παράνομο κατέβασμα και φυσικά, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, δεν ισχύει το "If buying isn't owning, piracy isn't stealing".
Επίσης αυτό που λέω περισσότερο στοχεύει τον χαρτογιακά publisher πίσω από τον δημιουργό που πρακτικά με κλέβει, δεν καταλαβαίνω γιατί δέχεστε την μια κλοπή και όχι την άλλη.
Κι όταν γίνεται μια "κλοπή" η αυτόματη αντίδραση είναι να "κλέψεις";
ας ξεκινησω απο δω. βρε ρομπεν, γιατι ομως ν αποδεχτεις κατι τετοιο? δεν ειναι παλαβο? γιατι το αποδεχεσαι στην ψηφιακη μουσικη π.χ. και στα γκειμς που καταναλωνεις ενω προφανως δεν θα το αποδεχοσουν οταν αγοραζεις ενα μπουκαλι νερο, ενα ντονατ πραλινα, μια φουσκωτη κουκλα?
δεν πρεπει να ειναι δικαιωμα και απαιτηση του καταναλωτη αυτο που πληρωνει μια φορα να του ανηκει για παντα? αν στους ορους αναφερει αυτο που λες, η υγιης αντιδραση ιμχο ειναι να μην το αγορασεις ποτέ. οχι να αποδεχεσαι οτι ετσι ειναι, ετσι ισχυει.
Πραγματικά θα ήθελα να υπήρχαν τα παλιά ωραία κουτιά (έχω αρκετά τέτοια) και να είχα και το χώρο για να τα στολίσω. Αλλά εξαφανίστηκαν. Χάθηκαν. Επίσης ναι θα ήθελα να πληρώνω κάτι και να μου μένει για πάντα. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αν κάτι μ' ενοχλεί τόσο πολύ ψάχνω εναλλακτικές ή σταματάω να ασχολούμε ή το παίρνω απόφαση και πλέω σε πειρατικά νερά. Δεν θα κρύβομαι πίσω από ιντερνετικά τσιτσάτα.

Κι επανέρχομαι σ' αυτό που πιάστηκα και με βάλατε να γράφω σεντόνια :) τραβάτε με κι ας κλαίω ότι είναι παράνομο κι ότι καμία επανάσταση δεν κάνει κανένας πειρατής και καμία εταιρεία δεν τιμωρεί. Αν δουν πτώση στις πωλήσεις τότε περνάς κάποιο μήνυμα αλλιώς τους δίνεις την δικαιολογία ότι αφού το κατέβασαν τους αρέσει αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν.

Last edited:
Αφού φέρνεις σαν παράδειγμα αυτό να σου το γυρίσω λίγο; Αν ο πελάτης αυτός το πάρει και το μοιράζει δεξιά κι αριστερά και το βλέπεις σε μαγαζιά και φυλλάδια από τα οποία δεν πήρες ούτε μισό σεντ δεν θα σου γυρίσουν τα μυαλά; Δεν θα τους θεωρήσεις χαμένους πελάτες; Δεν θα πεις τόση δουλειά και πήγε ο άλλος και το μοίρασε δεξιά κι αριστερά; Προφανώς κι αυτό που έκανε η Adobe δεν ήταν ωραίο αλλά και πάλι δεν κάνει νόμιμο το παράνομο κατέβασμα και φυσικά, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, δεν ισχύει το "If buying isn't owning, piracy isn't stealing".
Ο πελάτης το κάνει ότι γουστάρει εκτός από το να πει ότι το έφτιαξε μόνος του, εγώ παρακρατάω την κυριότητα ως δημιουργός για να το παρουσιάζω και μετά είναι δικό του.

Με πλήρωσε, το έφτιαξα, το έδωσα, αν αυτός πάει μετά και το μεταπουλήσει μαζί με την επιχείρηση σε άλλον εμένα δε μου πέφτει λόγος.

Παρομοίως απαιτώ όταν αγοράζω κάτι να μπορώ να το κάνω ότι γουστάρω. ΟΚ αν είναι ψηφιακή λύση σαφώς δεν περιμένω να μπορώ να το πουλήσω σε τρίτους, αλλά το να μου το πάρουν πίσω χωρίς να μου επιστρέψουν τα λεφτά; Από που ως που;

Ένα παιχνίδι το αγοράζεις ψηφιακό βάσει της λογικής πως σ'ενδιαφέρει να παίξεις 50-100-150 ώρες και μετά να το ξεχάσεις.

καταγραφεται ισως πρωτη φορα στα χρονικα οριζοντια, καθετη και διαγωνια διαφωνια μου με μπορατσο.
ΟΧΙ, μπρο. αυτο δεν ειναι γενικη αληθεια. ειναι καθαρα προσωπικο. εγω αγοραζω ενα γκειμ για να μπορω να το παιξω εφ ορου ζωης. οπως ενα βιβλιο. οπως ενα κομματι μουσικης. το αγοραζω για να μου ανηκει. και γιατι διαχωριζουμε το ψηφιακο απ το φυσικο?
δεν μιλησα για κουτια κλπ, φιλε ρομπιν. απαιτω να το εχω εστω ψηφιακο στον σκληρο μου δισκο. αν θεωρειται παραξενια και πρωτοφανης αξιωση, παω πασο.

Κι εγώ είμαι από τους ανθρώπους που κάποια παιχνίδια, βιβλία και ταινίες θα τα ξανα-παίξω, θα τα ξανα-διαβάσω, θα τις ξανα-δω. Το παράδειγμα με τα κουτιά το έφερα γιατί είχα στεναχωρηθεί που σταμάτησαν. Προσπάθησα να μην αγοράζω ψηφιακά αντίτυπα αλλά έπρεπε να πάρω κάποια απόφαση ή σταματάω να έχω ως χόμπι τα video games ή κάνω εγγραφή στο steam & στο GOG. Και φυσικά θέλω όταν αγοράζω κάτι να μου ανήκει για πάντα. Ακόμα κι αν είναι σε ψηφιακή μορφή. Αλλά αν έχω αγοράσει κάτι και μου το πάρουν πίσω φυσικά και θα τσαντιστώ, φυσικά και θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με την εταιρεία. Αλλά δεν θα ξεκινήσω να κατεβάζω παράνομα και μετά να το δικαιολογώ ότι δεν είναι παράνομο.

Φίλε nitro δυστυχώς μ' έπιασες αδιάβαστο. Δεν τα γνωρίζω αυτά στα οποία δουλεύεις και στο τρόπο που δουλεύεις.

Τέλος πάντων, γι' εμένα είναι πιο τίμιο να πει κάποιος ότι κατεβάζει παράνομα γιατί απλά δεν θέλει να πληρώσει (δεκτό, νομίζω όλοι μας το έχουμε κάνει) παρά να το παίζει επαναστάτης εναντίων των κακών ετιαρειών. Κάνε το, αποδέξου ότι είναι παράνομο με το σημερινικό νομικό πλαίσιο και προχώρα. Κι ας αφήσουμε στην άκρη τα δεν είναι κλοπή αλλά αντιγραφή ή αφού δεν μου ανήκει δεν κλεβω κι άλλα τέτοια.

αν αναφερεσαι σε μενα, ρομπεν, ποτέ δεν δικαιολογηθηκα οτι δεν ειναι παρανομο. ισα ισα εκανα υποθεση εργασιας οτι το κανω απολυτως συνειδητά. γιατι ξαναλεω, δεν εχει σημασια τι κανω ή δεν κανω "εγω" ο πειρατης. αλλά γιατι η εταιρεια εχει τοσο μεγαλη δυσκολια να παραδωσει σε σενα, τον νομιμο αγοραστη αυτο που πληρωσες.

Κι εγώ είμαι από τους ανθρώπους που κάποια παιχνίδια, βιβλία και ταινίες θα τα ξανα-παίξω, θα τα ξανα-διαβάσω, θα τις ξανα-δω. Το παράδειγμα με τα κουτιά το έφερα γιατί είχα στεναχωρηθεί που σταμάτησαν. Προσπάθησα να μην αγοράζω ψηφιακά αντίτυπα αλλά έπρεπε να πάρω κάποια απόφαση ή σταματάω να έχω ως χόμπι τα video games ή κάνω εγγραφή στο steam & στο GOG. Και φυσικά θέλω όταν αγοράζω κάτι να μου ανήκει για πάντα. Ακόμα κι αν είναι σε ψηφιακή μορφή. Αλλά αν έχω αγοράσει κάτι και μου το πάρουν πίσω φυσικά και θα τσαντιστώ, φυσικά και θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με την εταιρεία. Αλλά δεν θα ξεκινήσω να κατεβάζω παράνομα και μετά να το δικαιολογώ ότι δεν είναι παράνομο.

Φίλε nitro δυστυχώς μ' έπιασες αδιάβαστο. Δεν τα γνωρίζω αυτά στα οποία δουλεύεις και στο τρόπο που δουλεύεις.

Τέλος πάντων, γι' εμένα είναι πιο τίμιο να πει κάποιος ότι κατεβάζει παράνομα γιατί απλά δεν θέλει να πληρώσει (δεκτό, νομίζω όλοι μας το έχουμε κάνει) παρά να το παίζει επαναστάτης εναντίων των κακών ετιαρειών. Κάνε το, αποδέξου ότι είναι παράνομο με το σημερινικό νομικό πλαίσιο και προχώρα. Κι ας αφήσουμε στην άκρη τα δεν είναι κλοπή αλλά αντιγραφή ή αφού δεν μου ανήκει δεν κλεβω κι άλλα τέτοια.
ρε παιδί μου άσε τα δικά μου.

Εσύ σαν καταναλωτής, αγοράζεις ένα ψηφιακό προϊόν, δε θες να έχεις ιδιοκτησία επί της άδειας χρήσης;

Πιο πολύ από τον τίτλο του τόπικ πιάστηκα κι όχι από κάποιον user συγκεκριμένα. Και φυσικά δεν θα χαρακτηρίσω κανέναν ως τσίπη, τζαμπατζή ή κάτι άλλο.

Και ναι θέλω όταν πληρώνω κάτι να μου ανήκει. Αλλά από την στιγμή που αγοράζω κάτι κι έχει όρους (έστω κι αν κανείς δεν τους διαβάζει) τότε τους αποδέχομαι με την αγορά. Κι όπως είπα αν κάτι δεν μ' αρέσει τότε προσπαθώ να βρω εναλλακτικούς τρόπους.

Πολλά πράγματα θα ήθελα να είναι διαφορετικά. Αλλά όσο οι εταιρείες βλέπουν ότι αρκετός κόσμος το κατεβάζει παράνομα (έστω κι αν πάρει κακές κριτικές, έστω κι αν ο πειρατής το έπαιξε 5 λεπτά και το έσβησε γιατί ήταν πατάτα) το μόνο που θα κάνουν είναι να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο γιατί πολύ απλά αφού το κατεβάζουν σημαίνει ότι τους αρέσει. Κι ας μην είναι αλήθεια.

Το ότι εταιρείες είναι σαθρές γι' εμένα η λύση δεν είναι το παράνομο download. Ίσα-ίσα που πιστεύω ότι οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

Last edited:
Δε νομίζω πως κανείς μας λέει 'ΓΟΥΣΤΑΡΩ ν'αγοράζω και να εξαφανίζονται από τη βιβλιοθήκη μου!' αλλά ειλικρινά, μετά από χιλιάδες αγορές, δε νομίζω πως έχει αφαιρεθεί ποτέ τίποτε από τη βιβλιοθήκη μου που να το πρόσεξα τουλάχιστον ή να μ' ένοιαξε. Και είναι παιδικό να κάτσουμε να χτίσουμε σενάρια επί σεναρίων στην άμμο.

Η Σόνι έκανε μαλακία στο συγκεκριμένο και θα την πληρώσει, λίγο ή πολύ. Η πειρατεία είναι κλοπή και αυτό δεν αλλάζει, όσο σιχαμερός κι αν είναι ο εκάστοτε έμπορας.

για να το κλείνουμε εγώ αυτό που λέω είναι ότι δε μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι. Τόσα χρόνια είμαστε κλάιν και όπως βλέπετε χρόνο με τον χρόνο μας τα φοράνε ακόμα περισσότερο.

Δεν λέω να πάτε να πειρατέψτε, αλλά δεν μπορώ και να μην κλείνω το μάτι (το ανοιχτό, όχι το κλειστό πειρατικό) προς την αντίπερα όχθη.

για να το κλείνουμε εγώ αυτό που λέω είναι ότι δε μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι.

Nitro, το μόνο που κοιτάνε οι εταιρείες είναι τα εσοδα τους. Μόνο εκεί μπορείς εσύ σαν καταναλωτής να κάνεις κάτι. Αν αυτοί σου πουλάν σκατά (προιόντα, υπηρεσίες κτλ) και υπάρχει κόσμος που συνεχίσει να τα αγοράσει, θα συνεχίσουν να σου πουλάν σκατά. Η μόνη δύναμη του καταναλωτή είναι το πορτοφόλι του. Απλά σταματάς να αγοράζεις, ελπίζοντας οτι κάτι θα αλλάξει.

Στο κάτω κάτω το 90% όλων αυτών των προιόντων/υπηρεσιών, απλά ανήκουν στην κατηγορία του χόμπι. Ας αρκεστούμε σε αυτά που ήδη έχουμε. Και θα κάνω quote ενα κόμματι από τον lynx
Εγώ αυτό που έχω να πω είνα παίξτε περισσότερο, αγοράστε λιγότερο.

Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα από το αν η sony, το steam, το netflix είναι απατεώνες. Ας αντιδράσουμε πρώτα στα βασικά και μετά πατάμε και αυτούς.

οφτοπικ. Ρε Νιτρο αυτή η ανάγκη που έχεις απο προγραμματα της adobe για να ανοίγεις και να κάνεις κάποιο edit σε 2-3 αρχεία το μήνα όπως λες, είσαι σίγουρος πως δεν μπορείς να το κάνεις μέσα από κάποιο open source προγραμμα. Σίγουρα θα το έχεις ψάξει μιας και είναι για την δουλειά σου, αλλά ξαναδες το. Ίσως έχει βγει κάτι καινούριο.

@ebon page ναι με το πορτοφόλι αλλά και η γκρίνια δουλεύει και το έχουμε δει πολλές φορές εταιρίες να τα μαζεύουν μετά το κράξιμο, αλλά πρέπει να γίνει πρώτο το κράξιμο.

Back