What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Κακό χουνέρι με HDD... or is it?

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,779
Είχα πάρει που λέτε ένα δεύτερο δίσκο (SSD) και μετά από μια αναποδιά όλα πήγαιναν ρολόι για μέρες. Εκείνος τα 10, ο HDD τα 7 και άλλαζα στο boot με ποιο λειτουργικό ήθελα να ξεκινώ κάθε φορά.
Πριν κάνα δυο μέρες, μπαίνω από τα 7 και στην εκκίνηση ξεκινάει επιδιόρθωση δίσκου. Λέω καμιά μλκ θα έγινε με το ρεύμα και δεν έδωσα σημασία. Ολοκληρώθηκε χωρίς θέμα και μπήκα.
Την επόμενη μέρα ξεκινάω με 10, όλα καλά. Βλέπω όμως πως ο ελεύθερος χώρος στον HDD δεν ήταν όσο έπρεπε (750 αντί 380gb, υποθέτω btw ότι είναι φυσιολογικό όταν είμαι μέσα με το SSD, τον άλλο τον βλέπει ως 2 δίσκους, F με χώρο 100mb δεσμευμένα από το σύστημα και G με τον υπόλοιπο χώρο), σαν να έλειπαν σχεδόν τα μισά αρχεία. Ανοίγω και βλέπω ότι όντως έλειπαν αρχεία και φάκελοι, ενώ κάποιοι που φαίνονταν από τα recent και πήγαινα να ανοίξω μου πέταγε location is not available. Κρύος ιδρώτας. Τι έγινε ρε φούστη μου ξαφνικά;
Κάνω restart πάω να μπω με win7 και...

Πρόβλημα δίσκου δεν είναι. Τσέκαρα για corrupted files και errors, μέσα από τα 10 (command prompt), καθώς και με το mini tool partition wizard. Λίγο που το έψαξα λένε ότι το σφάλμα προέρχεται από το boot loader που σβήστηκε ή μετακινήθηκε. Μου κάνει εντύπωση καθώς δεν πείραξα κάτι. Το θέμα είναι πως μπορώ να το διορθώσω.
 

Attachments

  • IMG_20210602_024221-min.jpg
    IMG_20210602_024221-min.jpg
    549.1 KB · Views: 6
  • IMG_20210602_024146-min.jpg
    IMG_20210602_024146-min.jpg
    525 KB · Views: 6

Nobody

Gelatinous Cube
Joined
May 12, 2021
Messages
174
Πόσα χρόνια έχεις τον HDD; Παίζει να ήρθε η ώρα του και να άρχισε να σου ρετάρει σκληρά.

Έτρεξες κανένα Recuv-ο-ειδές για να δεις αν 'βλέπει' πουθενά τα σβησμένα αρχεία και αν μπορεί να τ'ανακτήσει;

Εκ πρώτης όψεως ακούγεται για HDDάκι στα τελευταία του.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,779
Έχει κλείσει 10ετία. Ναι αυτό σκέφτηκα κι εγώ αλλά φαίνεται κομπλέ ρε γαμώτο. Και πολύ τραγική σύμπτωση να άρχισε να τα φτύνει λίγο μετά που κούμπωσα τον άλλο. Θα δοκιμάσω με το recuva αν βλέπει και τα άλλα.

Κάνα repair τύπου easy recovery essentials κλπ δεν παίζει μπας και είναι θέμα λειτουργικού;
-edit έχω και το installation disc των win7 αλλά δε βλέπω να το διαβάζει, χαχα καλά πήγε αυτό
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,670
Κοίτα τι λέει και το s.m.a.r.t. του δίσκου. Το HD Tune Pro trial είναι μια χαρά για να δεις τι γίνεται.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,779
Health status ok, συνολικά και στις επιμέρους κατηγορίες.

Btw το tenorshare 4ddig, όλα τα files που λείπουν τα βλέπει σε ένα φάκελο G:\Lost Location (κάτι αντίστοιχο στο F-partition που βλέπει κάποια boot files τύπου bootrec. Recover δεν παίζει γιατί θέλει upgrade σε κάποιο πακέτο, επιτρέπει μόνο μέχρι 25mb...
 
Last edited:

Nobody

Gelatinous Cube
Joined
May 12, 2021
Messages
174
10ετία είναι βαριά ρε, κάθε μέρα που βαστάει ακόμα είναι θαύμα. Ειδικά για δίσκο που μπουτάρει λειτουργικό. Ψηφίζω Recuva και αντικατάσταση είτε με νέα αποθήκη ή SSD να κάνεις δουλειά. Αν όλα τα τέστ σου βγάζουν ΟΚ αποτελέσματα και ο δίσκος εξακολουθεί να κάνει περίεργα, είναι ο μισός στα θυμαράκια και δεν το ξέρει.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,670
Αφού ο δίσκος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα υποψιάζομαι κάτι άλλο.
Όπως είπες έχεις κατά κάποιο τρόπο ένα ''manual'' dual boot. Το πιο πιθανό είναι να μπλέξανε τα μπούτια τους τα 2 λειτουργικά και το ένα να πήγε να ξεκινήσει με το mbr του δεύτερου. Είδε οτι το ξένο boot loader δεν ήταν δικό του. Έκανε την επιδιόρθωση για να το φτιάξει και διέγραψε τα αρχεία σου.
Άρα κάνεις επαναφορά των αρχείων που θέλεις να κρατήσεις και κάνεις κανονικό dual boot σύστημα, όπου το ένα λειτουργικό ξέρει οτι υπάρχει και δεύτερο.
Υ.Γ. Η δεκαετία δεν μου φαίνεται και μεγάλο ποσο, εδώ ο δικός μου 7200.11 ακόμη δουλεύει. :LOL:
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,779
Άρα κάνεις επαναφορά των αρχείων που θέλεις να κρατήσεις και κάνεις κανονικό dual boot σύστημα, όπου το ένα λειτουργικό ξέρει οτι υπάρχει και δεύτερο.
Ναι αλλά πως θα ξέρει ότι θα υπάρχει το δεύτερο αφού απ΄ό,τι φαίνεται έχουν σβηστεί (το πιθανότερο) ή μετακινηθεί βασικά αρχεία των win7; Εκτός αν εννοείς να κάνω recover και αυτά, αλλά δεν έχω ιδέα για τι ψάχνω σε αυτή την περίπτωση.
Θα βάλω τώρα το recuva να δω τι θα βρει, αν και από ό,τι θυμάμαι αυτά τα προγραμματάκια απλά σώζουν ό,τι βρουν σε ένα μέρος που επιλέγεις και δεν τα επαναφέρουν στα paths που ήταν.
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Υ.Γ. Η δεκαετία δεν μου φαίνεται και μεγάλο ποσο, εδώ ο δικός μου 7200.11 ακόμη δουλεύει.
Eχω κι εγω τρεις αρχαιους δισκους που δουλευουν ακομα. Ο ενας απο αυτους αν βαλω windows παρουσιαζει προβληματα. Σαν αποθηκη δουλευει μια χαρα. Δεν ειναι μονο ο χρονος, αλλα και ο τροπος χρησης του δισκου. Αν χρειαζομαουν δυο λειτουργικα στο ιδιο PC θα εβαζα δυο 120αρηδες ssd sata ο καθενας με το λειτουργικο του και οτι παλαιο υπαρχει για αποθηκες.
 
Top Bottom