What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Κανα καλο UPS

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Εγώ από την άλλη, απ' όσο ξέρω είναι καλό να έχεις απλό πολύμπριζο, και όχι ασφαλείας, πάνω στο UPS. Επίσης καλό είναι να πάρεις όχι απλά κάτι που είναι κοντά στα Watt κατανάλωσης του συστήματος σου, αλλά κάτι που είναι κοντά στα ονομαστικά Watt του τροφοδοτικού, γιατί μπορεί να έχεις θέμα με την σωστή λειτουργία του UPS.

Αν αναρωτιέσαι πόσα VA χρειάζεσαι, ένας εμπειρικός τρόπος είναι να διαιρέσεις τα Watt των συσκευών που θα βάλεις επάνω στο UPS με 0,6.

Πχ ένα τροφοδοτικό με 600W ισχύ θέλει UPS 1 kVA ( 1000 VA ).
 

gvorris

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
475
vtheofilis τα watt του ups πάνε σύμφωνα με το φορτίο που θα του δώσεις.
Στην προκειμένη 550w maximum σε sli.

οπότε τα 1050VA τον καλύπτουν και με το παραπάνω <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

Chronomancy

Moderator
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
7,720
Πάμε κι άλλη ερώτηση. Κάπου, κάπως, κάποτε, είχα διαβάσει για μπαταρίες κτλπ. Οπότε αυτό που πόσταρες ας πούμε τι χρόνοζωής έχει; Ή μπορώ πχ να πάω να πάρω μπαταρέις και να του ξαναβάλω;<br>μπορώ να πω στον γείτονα να συνδέσουμε τα ηλεκτρόδια και να μου το φορτίσει;  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> <br><br>Είμαι εκτός θέματος έτσι;  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Από προσωπική εμπειρία, επιμένω ότι είναι καλύτερα να αγοράσει με βάση τα μέγιστα Watt του τροφοδοτικού+ ότι άλλο βάλει επάνω.

Με βάση την δική σου λογική, ( watt/kVA ), είχα αγοράσει αρχικά μικρότερο UPS από αυτό που έχω τώρα, αλλά όταν του έκοψα το ρεύμα, δεν κράτησε το σύστημα ούτε δευτερόλεπτο. Όταν έβαλα UPS σύμφωνα με τα μέγιστα Watt που απέδιδε, το σύστημα άντεξε στην διακοπή του ρεύματος. Ευτυχώς το παλληκάρι που μου πούλησε το αρχικό UPS, δέχθηκε να το πάρει πίσω, καθώς το δοκίμασα σε μηχάνημα με μικρότερης ισχύος τροφοδοτικό, και δούλευε σωστά. Έδωσα οπότε μόνο τα λεφτά της διαφοράς.

Η μόνη επιφύλαξη που έχω, είναι μήπως έπαιζε ρόλο το μοντέλο που είχα σε αυτό, αλλά πέρα από την αναμενόμενη φθορά των μπαταριών, δεν είχα κάποιο άλλο θέμα με το UPS μου. Οι δοκιμές έγιναν αφού πέρασε το UPS το χρόνο που όριζε ο κατασκευαστής σε φόρτιση.

Και κάτι τελευταίο, αν έχεις θέματα με το ρεύμα στην περιοχή σου Ιρένικους, όπως εγώ, με κεραυνούς,καλύτερα να βγαίνει εντελώς το PC από την μπρίζα.

Ir
 

gvorris

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
475
Chronomancy η μπαταρία φυσιολογικό είναι μετά από καιρό να μην έχει την ίδια απόδοση και να κρατάει λίγο η καθόλου.Την αλλάζεις και συνεχίζεις <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

vtheofilis : Δεν είναι με βάση της δικής μου λογικής, είχες παραπάνω φορτίο σε watt από αυτό που μπορούσε να σηκώσει το ups γιαυτό και δεν κράτησε ή ήταν θέμα μπαταρίας.
Δεν παίζουν ρόλο τα ονομαστικά watt του τροφοδοτικού με τα ονομαστικά watt του ups.
Δίνεις φορτίο στο ups 550w και σηκώνει 700w.
Τότε δεν έχεις πρόβλημα <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,447


vtheofilis wrote:

Και κάτι τελευταίο, αν έχεις θέματα με το ρεύμα στην περιοχή σου Ιρένικους, όπως εγώ, με κεραυνούς,καλύτερα να βγαίνει εντελώς το PC από την μπρίζα.

Ir</blockquote>

Το θέμα είναι μέχρι να βγει από την πρίζα τι γίνεται. Γι αυτο θέλω το ups. Να έχω τον απαραίτητο χρόνο να κάνω την αποσύνδεση με ασφάλεια.

 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Γενικά θες UPS που να καλύπτει το μέγιστο φορτίο των συσκευών που θα του βάλεις. Το ότι έχεις 850W τροφοδοτικό δεν σημαίνει ότι τόσα τραβάει από την πρίζα. Οπότε πρέπει να ελέγξεις την κατανάλωση που έχεις συνολικά (όχι σε idle, αλλά σε ένα βαρύ game για παράδειγμα) και αναλόγως να προχωρήσεις.

Γνώμη μου είναι να βάλεις τα απολύτως απαραίτητα πάνω, δηλαδή tower, οθόνη, άντε και το router. Εκτός και αν υπάρχουν προβλήματα όπως αυτά που λέει ο Vtheo (κεραυνοί κτλ).

<span class="bbcode_spoiler">Το thread θα έπρεπε να βρίσκεται στο τμήμα του Hardware. Το Tech Support αφορά προβλήματα με το site <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> </span>
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,447
Γιατί? Εκεί το' βαλα? Χαχα, δεν θα το πρόσεξα. Ας το μεταφέρουν οι mods τότε.

Αυτά τα 3 θέλω να βάλω. Επίσης, αυτο που υπολόγισα παραπάνω είναι από το outervision, όσο μπορώ να το εμπιστεύομαι. Όπως και να' χει πιστευω να με καλύψει μέχρι να πάρω κάποιο apc, τα οποία θεωρούνται εκ των κορυφαίων, απ' όσο έχω δει.
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Done! Συνεχιστε την κουβεντα ελευθερα <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777


gvorris wrote:
Chronomancy η μπαταρία φυσιολογικό είναι μετά από καιρό να μην έχει την ίδια απόδοση και να κρατάει λίγο η καθόλου.Την αλλάζεις και συνεχίζεις <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

vtheofilis : Δεν είναι με βάση της δικής μου λογικής, είχες παραπάνω φορτίο σε watt από αυτό που μπορούσε να σηκώσει το ups γιαυτό και δεν κράτησε ή ήταν θέμα μπαταρίας.
Δεν παίζουν ρόλο τα ονομαστικά watt του τροφοδοτικού με τα ονομαστικά watt του ups.
Δίνεις φορτίο στο ups 550w και σηκώνει 700w.
Τότε δεν έχεις πρόβλημα <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /></blockquote>

Εμ, έλα που βάσει των εξαρτημάτων που είχε το PC ( το γνωστό Μαναρόχρεπο™ :vaultboy: ), το μικρότερο UPS ήταν επαρκές. Γι αυτό επιμένω, να πάρει με βάση την μέγιστη κατανάλωση που μπορεί να έχει το τροφοδοτικό, η οθόνη, και το router του. Σε PC που η μέγιστη ισχύς του PSU ήταν μέσα στα Watt που απέδιδε το μικρότερο UPS, δούλευε κανονικά, και με κομμένο το ρεύμα, οπότε θέμα μπαταρίας δεν ήταν.

 

gvorris

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
475
Βρε vtheofili <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
το φορτίο που έχει είναι 550w, θες 600w στην χειρότερη περίπτωση? και μιλάμε και για sli σε full load!
Το UPS αντέχει περίπου φορτίο 700w φορτίο,άρα τον υπερκαλύπτει!
τι άλλο να βάλει πια απάνω ώστε να τα μην τον καλύπτει το UPS?
αν σε 7 χρόνια ξέρω γω κάνει αναβάθμιση και δεν τον καλύπτει τότε μπορεί να έχει χαλάσει το ήδη υπάρχον UPS!
Γιατί να ξοδευτεί το παιδί τώρα για κάτι που δεν θα αξιοποιήσει?
εφόσον θέλει, και μπορεί να κάνει την δουλειά του χωρίς να πληρώσει πολλά που θέλει κάτι οικονομικό.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Gvorris, δεν είδες τι έγραψα; Κανονικά το PC μου, αν όπως λες εσύ, ήθελε τόσα Watt από το UPS, όσα κατανάλωνε, θα είχα ακόμα το μικρό. Αλλά λόγω του ότι είχα αρκετά μεγαλύτερο PSU, από αυτό που χρειαζότανε το PC ( είχα αρχίσει να το στήνω σε εποχές παχιών αγελάδων, και ψαχνόμουνα για CF και SLI ), δεν το σήκωνε το UPS. Όταν πήρα λοιπόν UPS, με βάση την μέγιστη ισχύ λειτουργίας του PSU, και όχι πόσο τραβάγανε τα εξαρτήματα του PC, συν ότι άλλο είχα επάνω, δεν είχα θέμα.
 

gvorris

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
475
Δεν έχει καμία σχέση αυτό.

Το UPS πρέπει να μπορεί να σηκώσει το φορτίο που θα του δώσεις.τίποτα παραπάνω, και στην προκειμένη τον καλύπτει.
Βγάλε από το μυαλό σου watt τροφοδοτικού με watt ups.
του δίνεις χ φορτίο? το αντέχει? και ας έχει 1000w τροφοδοτικό με 600VA UPS <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

ccwr

Mind-flayer
Joined
Dec 19, 2012
Messages
1,613
Μια μικρή παρατήρηση. Μην περιμένετε ένα φθηνο ups να κάνει καλή σταθεροποίηση, ειδικά στις υπερτάσεις. Προσωπικά το τελευταίο που είχα πήρε φωτιά, όταν έπεσε κεραυνός (του 50ευρου) <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Όσο για τις μπαταρίες, μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος ζωής τους, όπως και κάθε μπαταρίας, με σωστή χρήση. aka συχνές αποφορτίσεις. Κάπου άκουσα ότι όταν η μπαταρία αρχίζει να τα φτύνει, μπορείς να την πας σε ένα ηλεκτρολογίο αυτοκινήτων και μετά από 'ειδική φόρτιση' να κερδίσει λίγο ζωή ακόμα.

Γενικά για το μέγεθος του ups, προσωπικά το υπολογίζω απο VA*PF=Whatts(πραγματική κατανάλωση)

Εγκυκλοπαιδικά, για τους τύπους των ups http://www.kebopower.com/en/Support.asp
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,447
Συμφωνώ, αλλά μέχρι να αγοράσω κάποιο top, έπρεπε με να βολευτώ κάπως με ενα πιο φθηνό. Φαντάζομαι αυτό που πήρα να μου βγαλει το χειμώνα, που ήταν και το ζητούμενο μου.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Τι να βγάλω ρε Gvorris;

Το φορτίο ( PSU ) απορροφά από την πηγή ( το UPS ) ισχύ S σε VA

P<sub>in</sub>= P<sub>out</sub> (εξερχόμενη από το PSU ισχύς) / η ( βαθμός απόδοσης, το λεγόμενο efficiency )

cosφ ( συντελεστής ισχύος, power factor )= P<sub>in</sub> / S ==> S = P<sub>in</sub>/ cosφ

Ένα καλό 100άρι PSU, έχει cosφ 0,9 τουλάχιστον, και η 0,8.

Οπότε για P<sub>out</sub> =1000 W, έχουμε:

P<sub>in</sub> =1000 W / 0,8= 1250W

S = 1250 W / 0,9= 1388,889 VA.

Συμπεραίνουμε ότι για 1000W απόδοσης στα εξαρτήματα του PC, θες ένα UPS γύρω στα 1,4 kVA.

Φυσικά, όσο πιο αποδοτικό είναι το PSU, τόσο μειώνονται τα kVA που απαιτεί, αλλά καλό είναι να παίρνουμε υπ' όψην την χειρότερη περίπτωση. BTW, η εμπειρική μέθοδος δίνει ακόμα πιο πολλά kVA, αλλά είναι εμπειρική <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> .

Βλέπεις ότι για 1000άρι PSU, θες πολύ παραπάνω από 600άρι UPS.

Πάμε τώρα στην διαφωνία μας για το πόσα Watt θα τραβάει το PSU από το UPS.

Από την δική μου περίπτωση, που ανέφερα πολλές φορές πιο πάνω, συμπέρανα, ότι το PSU μου, στην εκκίνηση ή στην διακοπή και επαναφορά του ρεύματος, τραβά, έστω και στιγμιαία, ισχύ κοντά στην ονομαστική του και ας μην ζορίζεται από τα εξαρτήματα του PC. Γι αυτό και είχα θέμα με το μικρότερο UPS στο δικό μου PC, αλλά σε PC με πιο μικρό PSU, δούλευε άψογα. Δυστυχώς, οι γνώσεις μου στα ηλεκτρονικά ισχύος, δεν επαρκούν για να κρίνω αν ήταν θέμα του σχεδιασμού του τροφοδοτικού μου, ή το κάνουν όλα τα τροφοδοτικά.

Οπότε, προτείνω στον Irenicus, να πάρει UPS σύμφωνα με την μέγιστη ισχύ που μπορεί να δώσει το PSU του. Αν έχει ίδια συμπεριφορά το PSU του, δεν θα έχει πρόβλημα, ενώ αν δεν έχει, θα έχει αυξημένη αυτονομία. Χαμένα δεν πάνε τα λεφτά του.
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,447
Και να το ξαναμαναεπαναλαβω <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> . Μεχρι να παρω ενα πιο δυνατο και ποιοτικο επρεπε να βολευτω με ενα πιο φθηνο.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Πόσταρες όσο έγραφα. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

ccwr

Mind-flayer
Joined
Dec 19, 2012
Messages
1,613
<blockquote>Από την δική μου περίπτωση, που ανέφερα πολλές φορές πιο πάνω, συμπέρανα, ότι το PSU μου, στην εκκίνηση ή στην διακοπή και επαναφορά του ρεύματος, τραβά, έστω και στιγμιαία ισχύ κοντά στην ονομαστική του και ας μην ζορίζεται από τα εξαρτήματα του PC</blockquote>

Φίλε, δεν ισχύει αυτό. Έχω ένα http://s27.postimg.org/osetagotv/IMG_1485.jpg" class="bbcode_url">βατόμετρο εδώ και το κοιτάω σαν χαζός, για επιμορφωτικούς λόγους. Δεν ξέρω αν είναι εξαιρετική η περίπτωση. Αλλά γενικά δεν ισχύει. Καλό είναι να υπολογίζουμε βάση της πραγματικής κατανάλωσης, για να μην πλερώνουμε άδικα.
 
Top Bottom