What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux distro για παιδιά

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,673
Καλημερίζω.

Έπειτα από αρκετό χρόνο αναμονής, το τωρινό σύστημα θα πάει για "ανακύκλωση" (πλήρες format κτλ) και θα το μετατρέψω στο δεύτερο σύστημα οικιακής χρήσης για εργασίες κτλ. Μιας και κατά κύριο λόγο θα το χρησιμοποιεί η μικρή για τις όποιες εργασίες του σχολείου και το έταιρον ήμιση για δικές της δουλειές, θέλω να κάνω το βήμα να βάλω κάποιο linux distro.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να πάω για κάποιο distro "για παιδιά" με έμφαση στα εκπαιδευτικά ή απλώς να φορτώσω κάποια παραλλαγή των Ubuntu. Έχετε κάποια άλλη πρόταση που να είναι προσιτή χωρίς να ξεφεύγει πάρα πολύ από την πεπατημένη των Windows, διότι χρειάζονται ακόμη κάποιο σημείο αναφοράς.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,907
Αν το χρησιμοποιει περισσοτερο το παιδι θα μπορουσες να του βαλεις το sugar! Ειδαλλως θα μπορουσες να βαλεις Linux Mint και να το ρυθμισεις λιγακι ωστε να φαινεται ακομη πιο απλο! Παρε μερικες ιδεες απο εδω


εδω μπορεις να δεις μεσω browser πως φαινονται μερικα distros για να δεις και απο μονος σου χωρις installs
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,713
Χρηστικά δεν έχει καμμία σημασία η διανομή. Ο χρήστης γενικά το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει εφαρμογές, κυρίως τον browser και όταν πχ τρέχεις τον browser δεν έχει καμμία σημασία σε τι διανομή/λειτουργικό είσαι.

Αυτό που στην χρηστικά σε απασχολεί λιγάκι είναι να νιώθεις λίγο άνετα με τις ενημερώσεις, πράγμα που επίσης γενικά δεν είναι καθόλου δύσκολο όποια διανομή και να έχεις και επίσης μια φορά κάθε κάποιες μέρες μπορείς να το κάνεις και ο ίδιος.

Μπορείς να πας συντηρητικά και να βάλεις απλά Mint ή μπορείς να δοκιμάσεις όποια διανομή θες.

Από πλευράς τι βλέπει ο χρήστης δεν έχει καμμία απολύτως σημασία η «διανομή» αλλά το γραφικό περιβάλλον (KDE/GNOME/Xfce/Cinnamon κλπ) και πάλι δεν είναι δύσκολο στην χρήση κανένα «κανονικό» γραφικό περιβάλλον, εκτός αν πάς σε κάτι εξωτικό αλλά μπορεί ένα γραφικό περιβάλλον να είναι πιο ευχάριστο από κάποιο άλλο.
 
Last edited:

vlad

Half-Ogre
Approval of the Admiral
Joined
Oct 31, 2013
Messages
613
εδω μπορεις να δεις μεσω browser πως φαινονται μερικα distros για να δεις και απο μονος σου χωρις installs
Εξαιρετικό ρε συ, δεν είχα ιδέα οτι υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Θενκς.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,673
Ο χρήστης γενικά το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει εφαρμογές, κυρίως τον browser και όταν πχ τρέχεις τον browser δεν έχει καμμία σημασία σε τι διανομή/λειτουργικό είσαι.
Συμφωνώ μαζί σου εν μέρει. Το ζήτημα είναι ότι πχ το παιδί δεν θα έχει τόσο μεγάλη δυσκολία εξοικείωσης, διότι είναι carte blanche. Μικροπροβλήματα προκύπτουν με το εταίρον που έχει συνήθεια τα Windows και δυσκολία εξοικείωσης σε οτιδήποτε έχει να κάνει με UI, λόγω συνήθειας και μόνο. Ακόμη και αν είναι για να ανοίξει τον browser. Back to training, μάλλον.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,509
¨έτσι το ξέρω τι μου το αλλάζεις τώρα" 5 ώρες γκρίνια, και σε 5 λεπτά έχει προσαρμοστεί και το δουλεύει σαν βετεράνος το έτερον ήμισυ.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,713
συνήθεια τα Windows
Το πιο κοντινό στα windows σαν UI θεωρείται το KDE. Cinnamon και Xfce έχουν επίσης πολύ κλασσικό χαρακτήρα. Αυτό από τα μεγάλα που θέλει να πάει αλλού είναι το GNOME αλλά επίσης είναι εύκολο στην χρήση.

Εμπειρικά αυτοί που παραπονιούνται αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν είναι να μην έχουν επιλογή. Αν δεν τούς παρουσιαστεί καμμία απολύτως επιλογή είναι αμέσως τρισευτυχισμένοι, όχι απλά «προσαρμόζονται». Τον φέρνεις πρώτα τον υπολογιστή να τα έχει όλα έτοιμα τεσταρισμένα ότι δουλεύουν και μετά απλά έτσι είναι αυτός ο υπολογιστής.

Προσωπικά όπως έχω πει για μένα χρησιμοποιώ Arch KDE και στο καινούργιο λάπτοπ έβαλα EndeavourOS KDE. Σε όλους τούς συγγενείς βάζω Manjaro KDE. Αν ένας υπολογιστής είναι πριν το 2014 βάζω Xfce, Αν είναι πριν το 2010 βάζω Bunsenlabs.

Ο λόγος που βάζω Manjaro είναι ότι δεν έχω να ξανασχοληθώ με πέρασμα σε καινούργια έκδοση και επίσης μού είναι πιο εύκολο αν κάτι χρειαστεί επειδή χρησιμοποιώ Arch.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Στην δικιά μου έχω βάλει Linux Mint (KDE ή Cinammon δεν θυμάμαι, αν θες μπορώ να το τσεκάρω) από 6 χρονών. Το περιβάλλον χρήσης μοιάζει πολύ με τα Windows και αυτό βοηθάει μιας και στο σχολείο το μάθημα πληροφορικής το κάνουν σε Windows. Από εκεί και πέρα δεν είχε κάποιο πρόβλημα σε ό,τι θέλησε να κάνει.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,535
Εγω εχω Linux mint - Cinammon. Ανηλικος δεν ειμαι αλλα υπαρχουν φορες που ξεχναω οτι δεν ειμαι σε περιβαλλον windows. Ως σκατογερος, σημαινει οτι εχω φαει πολυ windows στην μαπα αλλα αυτο δεν επηρεαζει την χρηση linux.
Επειδη μιλαμε για να μικρο παιδι. Ο @nitro912gr εχει δικαιο... συμβαινει και αυτο. Πιστευω οτι σε μερικες μερες θα σε τρολαρει επειδη δεν ξερεις να κανεις restart το service του ηχου απο το τερμιναλ.
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,543
Έχετε κάποια άλλη πρόταση που να είναι προσιτή χωρίς να ξεφεύγει πάρα πολύ από την πεπατημένη των Windows, διότι χρειάζονται ακόμη κάποιο σημείο αναφοράς.
Zorin OS Core ή/και Lite

 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,535
Zorin OS Core ή/και Lite


μολις ειδα 39€ για την pro. καδρονι μεσα στο ματι. Δεν κραζω αλλα ειναι και θεμα για δικο του τοπικ.
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,543
Δεν ασχολεισαι με την Pro, eye candy μαλακιες, υποστηριξη κατα την εγκατασταση και κυριως support στο zorin os.
 
Top Bottom