What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Max ταχύτητα RAM για i5-2500;

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,426
Παίδες, μιας και το PC που έχω θα το κρατήσω άλλα 2 χρόνια πάνω-κάτω, σκέφτομαι να κάνω τη μετάβαση στα 16GB τώρα που οι τιμές σε DDR3 πιάσανε πάτο.

Έχω βάλει στο μάτι τις G.Skill Ares. Το θέμα/αστείο είναι πως οι τιμές για 2133/C10 και 2400/C11 είναι πρακτικά ίδιες, 105 ευρώ. Ξέρω πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι να είχαμε να λέγαμε, αλλά το 2400 kit είναι ετοιμοπαράδοτο ενώ για το 2133 kit πρέπει να περιμένω καμιά βδομάδα.

Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: Είχα κάπου/κάπως/κάποτε διαβάσει πως ο IMC των Sandy Bridge δεν την πολυπαλεύει με συχνότητες μνήμης πάνω από τα 2133Mhz. Ισχύει; Θα έχω πρόβλημα με το kit των 2400Mhz? Υπερχρονισμό της CPU δε κάνω αν έχει σημασία.

Κι όλα αυτά χωρίς να είμαι σίγουρος πως τελικά θα κάνω το έξοδο, αλλά να μη ξέρω τι μπορεί να σηκώσει ο επεξεργαστής άμα το πάρω απόφαση;
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Πολύ καλή ερώτηση...
Το ίδιο θέμα είχα και γω όταν έφτιαξα και τα 2 pc. Από το όλο ψάξιμο που έκανα για πολύ καιρό, χωρίς επίσημη απάντηση από καμία κατασκευάστρια είναι ότι οι μνήμες σε πάνε όσο σε πάει η μητρική σου. Παρόλο που ο επεξεργαστής ονομαστικά δεν υποστηρίζει από ένα σημείο και πάνω.

Πάντως, θα ήθελα και γω να δω αν μπορεί κανένας να βοηθήσει, γιατί σκέφτομαι να πάρω και γω μνήμη αυτόν τον καιρό και ακόμα δεν έχω καταλήξη στην ταχύτητα. Οι τιμές όπως λες και συ είναι ίδιες. Μόνο στα GB αλλάζουν, όχι στους χρόνους...
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,249
Όταν έψαχνα για τις δικές μου στο e-shop και στο MG οι ίδιες μνήμες με CL 9 και CL 10 είχαν διαφορά στην τιμή.
Επίσης, δεν ξέρω αν είναι μόνο η μητρική αφού η δικιά μου υποτίθεται σηκώνει 1866 με CL9 αλλά μου τις ρίχνει στα 1333/10 και πρέπει να βάλω ενα extreme profile για να πάνε 1600/10. Θα το τσεκάρω αν είναι να σας πω ακριβώς τι διαβάζω.

Σε ανάλογη μητρική με παρόμοιο intel τις διάβαζε όπως τι έστελνε το εργοστάσιο

Για την ιστορία ειναι ένα 8αρι στικ stick hyperx
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,426
Αυτό που περιγράφεις Χρονομάντη είναι φυσιολογικό, σχεδόν όλες οι μητρικές από default τρέχουν τη RAM στα λεγόμενα JEDEC standards, για την DDR3 στα 667/1333Mhz, εντελώς άσχετα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της μνήμης. Όποιος θέλει παραπάνω, πρέπει να το ρυθμίσει μέσω BIOS, είτε manually είτε ενεργοποιώντας τα XMP/Extreme/ότι-παπαριά-σκέφτηκε-το-μάρκετινγκ standards.

Δεν είναι ακόμα και σήμερα καθόλου σπάνιο να βλέπεις PC-κτήνη με πανάκριβη μνήμη υποτίθεται χρονισμένη στα ουράνια, και τον χρήστη είτε να μην ήξερε είτε να ξέχασε και στην πραγματικότητα να την τρέχει στα 1333Mhz.

Αυτό που ρωτάω εγώ είναι άλλο, αν υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία για το μέχρι που μπορεί να αντέξει ο Integrated Memory Controller των Sandy Bridge - υποψιάζομαι θα ξέρει ο Αδερφός Φραπές, αλλά την έχει δει real life τώρα τελευταία :trollface: .
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,307
My 1 cent

Έχει σχεδόν αμελητέο αντίκτυπο η ψηλή συχνότητα στην RAM. Για να έχεις γρηγορότερες RAM θες κάτι με ψηλή συχνότητα και χαμηλούς χρονισμούς.
Συνήθως αυτές οι ram είναι ακριβούτσικες και ανούσιες αν δεν βουτάς στα βαθιά του oc.

Οπότε μην κοιτάς μόνο την συχνότητα, ψηλή συχνότητα, χαμηλά ρολόγια, χαμηλό ρεύμα(για να μην πιέζουμε και την mobo <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> )
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Ο sandy bridge μου τρέχει απρόσκοπτα στα 2400, και έχω δεί να σηκώνει και 2933 (και μάλιστα quad channel) αλλά (<i>αλλά</i> λέμε) οι ρυθμίσεις είναι άλλο καπέλο, δεν είναι και σίγουρο πως μέσω XMP θα τα πιάσεις, πιθανόν να θές και επιπλέον παπάρισμα, αναλόγως τη μνήμη και τους χρονισμούς που θές και τη μητρική που θα κάνει την εργολαβία.
Φυσικά κάθε επεξεργαστής έχει IMC με διαφορετικά γούστα αλλά σε γενικές γραμμές η δυναμική τους είναι ίδια.

Υποθέτω, παλιέ, P67 chipset και ξεκλείδωτος επεξεργαστής? Go for it, και δώσε και στον επεξεργαστή κάτι, θα κλαίει <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,426
z68 και κλειδωμένος επεξεργαστής <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> .

Από τη στιγμή που η τιμή είναι ίδια έτσι κι αλλιώς, βλέπω να τσιμπάω τα 2400 και στη χειρότερη άμα δω καμία περίεργη συμπεριφορά, τη ρίχνω στα 2133...
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Ακόμα καλύτερα το chipset που έχεις, έχεις το "καλό" και καλά, απλά με κλειδωμένο επεξεργαστή δε ξέρω ακριβώς τι παίζεται, δεν έχω πιάσει ποτέ μου στα χέρια μου, αλλά αν πάς για XMP μόνο προφιλ δεν θα σου χρειαστεί τίποτα άλλο, πιστεύω.
Μαζί σου, πάρε τις και βλέπεις αλλά καν το από κοντινό μαγαζί που άμα γίνει καμιά πολύ στραβή να μπορείς να κάνεις αλλαγή κλπ.
 

bluetribe

Hobgoblin Captain
Joined
Jul 10, 2015
Messages
245
Σε καταλαβαινω, ειναι μεγαλο μαρτυριο να μην ειναι ετοιμοπαραδοτο το εξαρτημα που θελεις για το pc σου.
Στη θεση σου θα ενημερωνα το καταστημα οτι το θελω να δουλευει στα 2133 οποτε σε περιπτωση που δεν θα δουλευε ακομα και με underclock, να τους ειχα προετοιμασμενους για τυχνο επιστροφη προϊόντος
 
Top Bottom