What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Μπες μες στο Μελνιμπονέ - Πάμε για γκανά καφέ

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Μόλις χθες τελείωσα τον
ΕΛΡΙΚ ΤΟΥ ΜΕΛΝΙΜΠΟΝΕ
Επειδή σαν χαρακτήρας ήταν ωραίος είπα να ψάξω και κάνα άλλο βιβλίο.
Από εκδόσεις Αίολος υπάρχουν συνολικά 7 βιβλία. Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο Wikipedia όμως για το ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΡΙΚ, βρήκα ότι υπάρχουν ελλείψεις.
Είναι όντως ελλιπής η σειρά του Αίολου ή απλά υπάρχουν βιβλία που είναι 2 σε 1;

Επίσης πήγα στο site του Αιόλου και είδα πως βγήκαν και τα 2 τελευταία βιβλία του Λάβκραφτ! Ω ΡΕ ΜΑΝΑΜ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
Ξέρω υπήρχαν και 3 μεγάλοι τόμοι από άλλο εκδοτικό οίκο, αλλά το κάθε βιβλίο ήταν 600+ σελίδες και η βιβλιοδεσία θα #$^#&#ΑΝΤΟ.
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,140
Η σειρά του Αιόλου όσον αφορά τον έλρικ είναι πλήρης.

Αν ψάχνεις για Λαβκραφτ καλύτερα ρίξε μια ματιά εδω γιατί οι μεταφράσεις του αιόλου είναι για τα πανηγύρια http://www.locus7.gr/22-%CF%87%CF%86-%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%84-%CF%89%CE%B3%CE%BA-%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BB%CE%B5%CE%B8
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Επειδή διάβασα Έλρικ, πολύ ωραίος αντι-ήρωας και νομίζω το έχουμε ξανασυζητήσει και αλλού, νομίζω ότι έχουν εκδοθεί όλα τα βιβλία του, απλά μερικά ήταν και διπλά, όπως το 5ο. Πιστεύω ότι όλα τα βιβλία του Μούρκοκ με τους 3 ήρωές του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα κανονικά. Δεν το πολυέψαξα, αλλά έχω ένα φιλαράκι που είχε αγοράσει όλα τα βιβλία του.
 

munkinnousu

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Dec 6, 2014
Messages
1,544
Μια βοήθεια παρακαλώ, είχα διαβάσει τον Ελρικ στα πολύ νιάτα μου αλλά δεν συνέχισα για διάφορους λόγους (και συν της άλλης δεν θυμάμαι τίποτα) . Έχει να προτείνει κάποιος από που να ξεκινήσω τώρα από Moorcock? Το γουγλάρισα αλλά 10 διαφορετικοί τύποι προτείνουν 10 διαφορετικά βιβλία. Αυτή την περίοδο, διαβάζω εναλλάξ ένα βράδυ Wheel of Time και το άλλο την Γαιοθάλασσα. Αλλά σύντομα η LeGuin θα μας τελειώσει.
 

Miden Agan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,626
Εχω διαβασει (οχι πολλα χρονια πριν) τα μεταφρασμενα απο τις εκδοσεις ΑΙΟΛΟΣ, δεν εχω διαβάσει τα πρωτοτυπα να σου πω αν αξιζει η οχι η ελληνικη αποδοση, εμένα μια χαρα μου φανηκε παντως!
Εχουν μια χρονολογική σειρα, πρεπει να ειναι 6-7 βιβλια νομιζω, οποτε ξεκινα απο την αρχη και δωσε πονο!
Εγω ειχα ξεκινησει απο σποντα τον Αιωνιο Προμαχο (Eternal Champion) που με οδηγησε στον Ελρικ και μετα ελιωσα οτι υπηρχε απο βιβλια μέχρι κομικ/illustrated edition.
Σε αυτο, αν σε ενδιαφερει, εχω να σου προτινω την τελευταία προσπαθεια/αποδοση μεταφορας των βιβλιων με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ σκιτσο που σε βυθιζει στο κλιμα αμεσα αλλα βγαινει με ρυθμούς ενα βιβλιο στα 2-3 χρονια. Μεχρι στιγμης εχουν βγει 4 τομοι.

Αυτα. 😁
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Αν θυμάμαι καλά την σειρά από τις εκδόσεις Αίολος τα είχα διαβάσει ως εξής :

(1) Ελρικ του Μελνιμπονέ (2) Το Κάστρο του Μαργαριταριού (3) Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας (4) Η κατάρα του μαύρου Σπαθιού, και τέλος το (5) Καταιγίδα. Το πρώτο (Έλρικ) και το τελευταίο (Καταιγίδα) είναι σίγουρα σωστά χρονολογικά. Τα 3 άλλα δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά χρονολογικά, είναι ουσιαστικά πολλά διηγήματα μαζί σαν συλλογή, για αυτό μπορεί σε άλλες εκδόσεις να τα βρεις σε ποιο πολλά βιβλία μοιρασμένα, δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο αν τα διαβάσεις ανάκατα. Η αρχή παίζει ρόλο και τα ενδιάμεσα είναι απλά το build up για το επικό φινάλε (Καταιγίδα) ;)

Λατρεμένη σειρά, τα έχω διαβάσει 3-4 φορές. Την πρώτη φορά το "Καταιγίδα" έγινε η αιτία να κοπώ από απουσίες σε 2 εργαστήρια στην σχολή, ξεκίνησα να το διαβάζω 2 το πρωί και δεν γινόταν να το αφήσω από τα χέρια μου! Λίγο περίεργη γραφή ο Μούρκοκ, ποιο "άτσαλη" από τους κλασικούς (π.χ. Τόλκιν) αλλά ιδιαίτερη και με ταυτότητα, και γεμάτη συμβολισμούς. Δυστυχώς μια απόπειρα που έκανα να διαβάσω από άλλες σειρές του (π.χ. Κόρουμ) δεν με κράτησε.
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,140
Η "σωστή" σειρά για να διαβαστεί ο Έλρικ είναι:

- Ο Άρπαγας των Ψυχών απο τον τέταρτο τόμο

- Η Ονειρεμένη Πόλη απο τον τρίτο τόμο

(Αυτές οι δύο ιστορίες είναι οι πρώτες που έγραψε ο Μούρκοκ για τον Έλρικ στις αρχές του '60, είναι αυτοτελείς, θεμελιώδεις για την ιστορία και αν διαβαστούν στην αρχή βγάζουν πολλά προγενέστερα διαδραματιζόμενα νόημα χωρίς να χαλάνε τίποτα στην εσωτερική χρονολόγιση). Μετά:

- Ο πρώτος τόμος (Έλρικ)

- Ο τρίτος τόμος (Ταξιδιώτης στις θάλασσες της Μοίρας)

- Ο τέταρτος τόμος (Η κατάρα του μαύρου σπαθιου)

- Ο πέμπτος τόμος (Καταιγίδα)

(Ο δευτερος τόμος - το κάστρο του μαργαριταριού- γράφτηκε πολλά χρόνια μετά σαν εμβόλιμη ιστορία, χαλάει imo τη ροή της εξέλιξης και καλό είναι να διαβαστεί στο τέλος ή και καθόλου)
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Η πλάκα είναι πως το "Κάστρο του Μαργαριταριού" είναι το αγαπημένο μου (μετά την "Καταιγίδα" φυσικά, το οποίο είναι έπος και μια κατηγορία μόνο του) :LOL:
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,800
Σε λίγο θα μας πείτε ότι εν έτει 2023, διαβάζετε Σαλβατόρε και παίζετε γερμανικά αρπιτζί.
 
Top Bottom