nVidia GPU - Το επίσημο νήμα συζήτησης.

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Nvidia becomes world's most valuable company​

Getty Images Nvidia chief executive Jensen Huang on stage in black leather jacket and black t-shirt

Nvidia became the world’s most valuable company after its share price climbed to an all-time high on Tuesday.

The stock ended the trading day at nearly $136, up 3.5%, making it more valuable than Microsoft. It overtook Apple earlier this month.
Nvidia makes computer chips needed for artificial intelligence (AI) software, and demand for its products has boosted its sales and profits over the last few years.

Many investors believe its earnings can grow even more, which has caused its share price to soar, though some have questioned its sky-high valuation.

Tuesday’s share price rally means the market now values the company at $3.34tn (£2.63tn), with the price having nearly doubled since the start of this year.

Eight years ago, the stock was worth less than 1% of its current price.
Competition among AI developers is fierce. Microsoft, Google-owner Alphabet, Meta and Apple are just some of the tech heavyweights battling to create a world-beating product.

This competition benefits Nvidia, which dominates the vast majority of the AI chip market.
As such, investors believe the company will continue to surge in value. Nvidia’s sales and profit figures have surpassed many analyst expectations in recent years.

In May, after its latest set of financial results were published, Quilter Cheviot technology analyst Ben Barringer said the company had "once again cleared a very high hurdle".

"Demand is showing no signs of switching off either," he added.

However, a minority are more cautious.

In February, Barclays credit analyst Sandeep Gupta argued that Nvidia’s large market share would be hard to maintain given the increasing number of rivals and questioned how Nvidia’s customers would monetise AI software.

Ναι αλλά θα κοστίζει 350€ με αγάπη, αφού μας αγαπάει τους gamers.

Ναι αλλά θα κοστίζει 350€ με αγάπη, αφού μας αγαπάει τους gamers.

Ο θείος Τζένσεν το έχει πει αλλά δεν τον ακούτε.

Φθηνές μου φαίνονται, μέχρι την CES ο Τζένσεν θα τις αυξήσει κανένα πεντακοσάρικο.

"If Nvidia is considering these prices, they may need to think again*

Αυτά τα ακούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, και το market share της Nvidia παραμένει ακλόνητο στο 88%. Καλές οι διαμαρτυρίες, αλλά verba volant, όταν έρθει η ώρα να μπει το χέρι στην τσέπη, οι ορυώμενοι ξεχνάνε ότι υπάρχει AMD - ή τελικά κρίνουν πως το Nvidia tax έχει πραγματικό αντίκρυσμα, κυρίως σε features.

Από εκεί και πέρα, συγγνώμη αλλά τα leaks μου ακούγονται λίγο "η 5070 θα κάνει από 0,99 μέχρι 35.860,18 δολάρια Νέας Ζηλανδίας". Εντάξει μεγάλε, δεν λέω, μέσα θα πέσεις σίγουρα, αλλά δεν έδωσες και καμιά χρήσιμη πληροφορία. Ο MLiD κάνει ενίοτε ενδιαφέρουσες αναλύσεις, αλλά τα leaks του είναι hit or miss.

H 5070 είναι σχεδόν, στο ίδιο επίπεδο τιμής με την 4070 (πάλι αρκετά ακριβή για mid range card), οπότε το θέμα αφορά την μικρή διαφορά επιδόσεων μεταξύ τους. (Τώρα βέβαια γιατί να πάς από 4070 σε 5070, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο).

Η υπεροχή nvidia με AMD βρίσκεται στο RT (μεγάλη παπάντζα προσωπικά), που σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα το DLSS (αυτό αξίζει) και το frame generation μεσω Α.Ι. (εδώ οι απόψεις διϊστανται!!). Αυτά πληρώνεις στην nvidia!!

Από την άλλη η AMD το έχει ρίξει στο enterprise (όχι αυτό) και στις custom made apus και σιγά μην ασχοληθεί με πλεμπαίους PC Gamers!!! Αφήστε που το FSR θέλει πολύ δουλειά, για να φτάσει το DLSS!!

"If Nvidia is considering these prices, they may need to think again*

Αυτά τα ακούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, και το market share της Nvidia παραμένει ακλόνητο στο 88%. Καλές οι διαμαρτυρίες, αλλά verba volant, όταν έρθει η ώρα να μπει το χέρι στην τσέπη, οι ορυώμενοι ξεχνάνε ότι υπάρχει AMD - ή τελικά κρίνουν πως το Nvidia tax έχει πραγματικό αντίκρυσμα, κυρίως σε features.

Από εκεί και πέρα, συγγνώμη αλλά τα leaks μου ακούγονται λίγο "η 5070 θα κάνει από 0,99 μέχρι 35.860,18 δολάρια Νέας Ζηλανδίας". Εντάξει μεγάλε, δεν λέω, μέσα θα πέσεις σίγουρα, αλλά δεν έδωσες και καμιά χρήσιμη πληροφορία. Ο MLiD κάνει ενίοτε ενδιαφέρουσες αναλύσεις, αλλά τα leaks του είναι hit or miss.
εκτός από cuda τι άλλο είναι που δεν έχει η amd? Υπερβολές, μια ζωή όλοι γκρινιάζουν ότι η nvidia είναι ακριβές και τις αγοράζουν για πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν καν, απλά γιατί υπάρχουν.

Εγώ νομίζω ότι είναι στο χέρι της AMD να κερδίσει μερίδιο αγοράς, αρκεί να βγάλει μια midrange κάρτα με πολύ καλό value for money. Πολλοί λένε "το δοκίμασε παλιά αλλά δεν έπιασε" φέρνοντας ως παράδειγμα τις RX 480 αλλά τότε ήταν και η Nvidia πολύ ανταγωνιστική και η AMD σε χειρότερη κατάσταση με drivers κλπ. Τώρα η Nvidia φανερά δεν νοιάζεται για τον παράγοντα value for money οπότε υπάρχει ανοιχτός αεροδιάδρομος για να ανατρέψει κάποιος τα δεδομένα. Άλλωστε τα ίδια έλεγαν όλοι και για τις CPUs, "ούτως ή άλλως όλοι αγοράζουν Intel".

Όταν όμως μιλάμε για midrange εννοούμε midrange, όχι κουτοπονηριές του στυλ "τα 500€ είναι πλέον midrange". Βγάλε μία κάρτα που να είναι καλύτερη από τα PS5 και Xbox Series με 16GB VRAM στην ζώνη τιμής 250-300€ και θα σου πω εγώ μετά αν μείνει ίδιο το marketshare.

Εγώ νομίζω ότι είναι στο χέρι της AMD να κερδίσει μερίδιο αγοράς, αρκεί να βγάλει μια midrange κάρτα με πολύ καλό value for money. Πολλοί λένε "το δοκίμασε παλιά αλλά δεν έπιασε" φέρνοντας ως παράδειγμα τις RX 480 αλλά τότε ήταν και η Nvidia πολύ ανταγωνιστική και η AMD σε χειρότερη κατάσταση με drivers κλπ. Τώρα η Nvidia φανερά δεν νοιάζεται για τον παράγοντα value for money οπότε υπάρχει ανοιχτός αεροδιάδρομος για να ανατρέψει κάποιος τα δεδομένα. Άλλωστε τα ίδια έλεγαν όλοι και για τις CPUs, "ούτως ή άλλως όλοι αγοράζουν Intel".

Όταν όμως μιλάμε για midrange εννοούμε midrange, όχι κουτοπονηριές του στυλ "τα 500€ είναι πλέον midrange". Βγάλε μία κάρτα που να είναι καλύτερη από τα PS5 και Xbox Series με 16GB VRAM στην ζώνη τιμής 250-300€ και θα σου πω εγώ μετά αν μείνει ίδιο το marketshare.

Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά:

45611465_1432395653563259_7935822652051030016_n.jpg

ότι να 'ναι, αργά και σταθερά η nvidia καταστρέφει το pc gaming παρέα με τους ηλίθιους developers που ζητάνε όλο και μεγαλύτερες (και ακριβότερες) απαιτήσεις στα παιχνίδια τους...

Nvidia be like: Δε λέω πως είστε μαλάκες που τα σκάσατε για 4090, αλλά είστε μαλάκες.

@nitro912gr δεν ξέρω αν είναι η μισθολογική μας διαφορά, αλλά 550 (πες 650) για κάρτα που θα τα παίζει όλα (σχεδόν) τέρμα, ό,τι έχει βγει μέχρι κ χθες, μου φαίνεται καλό deal.

Nvidia be like: Δε λέω πως είστε μαλάκες που τα σκάσατε για 4090, αλλά είστε μαλάκες.

@nitro912gr δεν ξέρω αν είναι η μισθολογική μας διαφορά, αλλά 550 (πες 650) για κάρτα που θα τα παίζει όλα (σχεδόν) τέρμα, ό,τι έχει βγει μέχρι κ χθες, μου φαίνεται καλό deal.
Κοίτα και να τα είχα, δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το δεχτώ, υπάρχουν κάποια σκληρά όρια στο τι και πως θα αγοράσω και αφού συνήθως δεν έχω οικονομική άνεση, φροντίζω πάντα ότι αγοράζω να είναι το απόλυτο value.

Καταρχάς το κόστος του gaming ξεκινάει από 400€ πλέον με το deck και μιλάμε για ολοκληρωμένο σύστημα. Στα 500 είναι το xbox series x +10€ το μήνα για pass. Γιατί στο καλό να δώσω ακόμα περισσότερο μόνο για μια κάρτα γραφικών; Εδώ είναι το ότι λέω ότι η nvidia σκοτώνει το pc gaming, θα το γυρίσουν αρκετοί σε κονσόλες έτσι όπως πάει.

Τώρα πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια πάντα στα ίδια λεφτά κινούμαι στις κάρτες, εκεί στα 200€, άντε βάλε και πληθωρισμό να πω ότι οκ τώρα να πάω εκεί στα 300€ αν είναι, αν πάρω το voucher τώρα όντως θα πάω στα 300€ γιατί πολύ απλά δεν έχει βγει τίποτα απολύτως στα 200€ σε αυτή την γενιά καρτών που να έχει νόημα να αλλάξω την 5500ΧΤ. Αλλά δεν μου φαίνεται λογικό να πρέπει να δώσω 1000+ για ένα σύστημα να παίζω παιχνίδια.

Διάολε, ήμασταν υπερήφανοι PCMASTER race ότι με το pc παίζει τα πάντα από τα 500€ ολόκληρο σύστημα, με παραχωρήσεις. Τώρα με 500€ δεν παίρνεις ούτε καν την κάρτα;

Επίσης το να τα παίζεις όλα τέρμα πλέον δεν γίνεται ούτε με 4090... έχει ξεφτιλιστεί εντελώς η κατάσταση.

edit: sorry αποσπάστηκα και δεν ολοκλήρωσα το λογισμό μου. ήθελα να πω ότι εκ των πραγμάτων πάντα είχα PC στο σπίτι με σεβαστή δύναμη για να μπορεί να δουλέψει και η σύζυγος και εγώ και απλά προσθέτω μια κάρτα γραφικών για 1080p gaming με αξιώσεις. Μέχρι τώρα δηλαδή.

Υπολογίζω η αξία του συστήματος ήταν πάντα και εκτός κάρτας γραφικών, περί τα 400-500€ συνολικά, με την κάρτα γραφικών να είναι πάντα δική μου προσθήκη για το gaming +200€. Αν τώρα αναγκαστώ να μην μπορώ με το ίδιο ποσό να παίζω, η σύζυγος θα μου πει και με το δίκιο της, να πάρει ένα laptop 500€ να κάνει την δουλειά της, να φύγει η οθονάρα των 27" και τα περιφερειακά που πλέον με το παιδί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χώρου και εγώ να πάω να κόψω τον λαιμό μου με το gaming που ήδη είναι overreaching με τις υποχρεώσεις μου.

Δηλαδή θέλω να σου πω, όλα αυτά καταλήγουν αρκετά πιο περίπλοκα από το "ανέβηκαν οι τιμές στις κάρτες γραφικών" και φτάνουμε στο σημείο που το τελευταίο στάχυ θα σπάσει την πλάτη του γαϊδάρου.

Με απλά λόγια και TLDR δεν άντεχα ποτέ οικονομικά το PC gaming παρά μόνο υπό προϋποθέσεις, προϋποθέσεις που σιγά σιγά μειώνονται.
Μιλάω βέβαια για εμένα, αλλά ξέρω ότι αρκετός κόσμος μπήκε στο pc gaming με παρόμοιο σκεπτικό και δεν πήρε έναν υπολογιστή μόνο για games. Θεωρώ δηλαδή ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο ευρείες από ότι καταλαβαίνουμε στην ευρύτερη και ίσως πιο casual, gaming κοινότητα.

Last edited:
Είναι όλα συμβιβασμός προσδοκιών, απαιτήσεων και φυσικά προϋπολογισμού. Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου να παίζεις χαλαρά ~30 fps στα σύγχρονα παιχνίδια ή 60 fps επειδή είσαι ακόμη στη σοδειά 2007 του backlog τότε αυτές οι τιμές, ορθώς, δεν σε αφορούν. Αν τώρα είσαι από αυτούς που πρώτα παίρνουν dopamine boost επειδή βλέπουν στο μενού επιλογών όλα να είναι σε Ultra και ανοιγμένα και το benchmark βαράει 199 fps, τότε έρχεται με το αντίστοιχο premium.

Εδώ υπάρχουμε άλλοι, που κάνουμε αναβάθμιση για να παίξουμε επιτέλους σε ΑΑΑ glory το παιχνίδι που περιμέναμε δεκαετίες και τελικά παίζουμε Dome Keeper και Vampire Survivors (και αυτά απαιτητικά, δεν λέω).

Είναι όλα συμβιβασμός προσδοκιών, απαιτήσεων και φυσικά προϋπολογισμού. Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου να παίζεις χαλαρά ~30 fps στα σύγχρονα παιχνίδια ή 60 fps επειδή είσαι ακόμη στη σοδειά 2007 του backlog τότε αυτές οι τιμές, ορθώς, δεν σε αφορούν. Αν τώρα είσαι από αυτούς που πρώτα παίρνουν dopamine boost επειδή βλέπουν στο μενού επιλογών όλα να είναι σε Ultra και ανοιγμένα και το benchmark βαράει 199 fps, τότε έρχεται με το αντίστοιχο premium.

Εδώ υπάρχουμε άλλοι, που κάνουμε αναβάθμιση για να παίξουμε επιτέλους σε ΑΑΑ glory το παιχνίδι που περιμέναμε δεκαετίες και τελικά παίζουμε Dome Keeper και Vampire Survivors (και αυτά απαιτητικά, δεν λέω).
sorry έγραψα άλλο μισό σεντόνι την στιγμή που απάνταγες.

Είναι ζήτημα οι τρύπες (χρονικές, οικονομικές) που ανοίγουν τα παιδιά, αλλά δεν θα το άλλαζα. Προσωπικά ευλογώ το χρόνο τώρα που η μικρή έρχεται και ζητάει να παίζουμε Unravel 2 ή χασκογελάει μόνη της κατά τo Stardew Valley. Οπότε υπάρχουν προοπτικές "ναι, όχι για μένα, για το παιδί" αντί "θέλω PC για μία εργασία για το σχολείο". :D

Είναι ζήτημα οι τρύπες (χρονικές, οικονομικές) που ανοίγουν τα παιδιά, αλλά δεν θα το άλλαζα. Προσωπικά ευλογώ το χρόνο τώρα που η μικρή έρχεται και ζητάει να παίζουμε Unravel 2 ή χασκογελάει μόνη της κατά τo Stardew Valley. Οπότε υπάρχουν προοπτικές "ναι, όχι για μένα, για το παιδί" αντί "θέλω PC για μία εργασία για το σχολείο". :D
Ναι κάπως έτσι πήρα το R36S, "όχι για μένα, για το παιδί το πήρα, που θα μεγαλώσει σε 5 χρόνια να παίξει" :p

Back