nVidia GPU - Το επίσημο νήμα συζήτησης.

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Nvidia be like: Δε λέω πως είστε μαλάκες που τα σκάσατε για 4090, αλλά είστε μαλάκες.
Ναι, γιατί νομίζεις ότι ισχύουν τα περί "ίσης ισχύς με 4090" ή (που είναι το πραγματικό πρόβλημα της ιστορίας) θα τις βρει κάποιος τις 5070 όντως σε αυτή την τιμή, ΑΝ και ΟΠΟΤΕ τις βρεί....

Πραγματικά έχει καταντήσει meme το πως χαίρεται ο κόσμος σε κάθε announcement νεας γενιάς από την Nvidia και κοροϊδεύει την προηγούμενη γενιά κιόλας (ακόμα και εδώ) και στο τέλος προσγειώνεται ανώμαλα. :giankos:

@nitro912gr Η αγορά των low και low mid GPU έχει σταματήσει ουσιαστικά γιατί (σύμφωνα με τα Internets πάντα) οι ενσωματωμένες GPU κάνουν ίδια η και καλύτερη δουλειά πια. Βέβαια δε σε βοηθάει και πολύ αυτό.

Θεωρώ πάντως ότι μπορεί να κάνει κάποιος gaming αξιώσεων 1080p ψάχνοντας σε μεταχειρισμένα ακόμα και εδώ στο Ελλαδιστάν. Απλώς θέλει κάποια παραπάνω ενασχόληση; στην ουσία αφιερώνεις χρόνο για να γλυτώσεις χρήμα.

@nitro912gr Η αγορά των low και low mid GPU έχει σταματήσει ουσιαστικά γιατί (σύμφωνα με τα Internets πάντα) οι ενσωματωμένες GPU κάνουν ίδια η και καλύτερη δουλειά πια. Βέβαια δε σε βοηθάει και πολύ αυτό.

Θεωρώ πάντως ότι μπορεί να κάνει κάποιος gaming αξιώσεων 1080p ψάχνοντας σε μεταχειρισμένα ακόμα και εδώ στο Ελλαδιστάν. Απλώς θέλει κάποια παραπάνω ενασχόληση; στην ουσία αφιερώνεις χρόνο για να γλυτώσεις χρήμα.
Βέβαια τα ιντερνετς κάνουν γαργάρα ότι τα ενσωματωμένα αυτά μπορείς να τα βρεις μόνο σε πανάκριβα high end CPUs :) που θα αγόραζες για να τρέξεις παράλληλα με κάρτα 4070/7900 και επάνω.

Οπότε πάλι πάει περίπατο το budget build, αφού θα χρειαστείς και την διπλή RAM από ότι υπολόγιζες για να τραβάει και η iGPU.

Ελπίζω η intel να τσιμπήσει αυτό το άδειο κομμάτι τις αγοράς με το Β580 μπας και χαμπαριάσει η AMD, γιατί δεν φταίει η nvidia μόνο.

Τα μεταχειρισμένα είναι μια λύση είναι η αλήθεια. Αλλά θέλει πολύ ψάξιμο με τόσα γίδια που "500 την πήρα, 499 την δίνω και ας μην αξίζει ούτε 50 σήμερα".

Κοίτα και να τα είχα, δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το δεχτώ, υπάρχουν κάποια σκληρά όρια στο τι και πως θα αγοράσω και αφού συνήθως δεν έχω οικονομική άνεση, φροντίζω πάντα ότι αγοράζω να είναι το απόλυτο value.

Καταρχάς το κόστος του gaming ξεκινάει από 400€ πλέον με το deck και μιλάμε για ολοκληρωμένο σύστημα. Στα 500 είναι το xbox series x +10€ το μήνα για pass. Γιατί στο καλό να δώσω ακόμα περισσότερο μόνο για μια κάρτα γραφικών; Εδώ είναι το ότι λέω ότι η nvidia σκοτώνει το pc gaming, θα το γυρίσουν αρκετοί σε κονσόλες έτσι όπως πάει.

Τώρα πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια πάντα στα ίδια λεφτά κινούμαι στις κάρτες, εκεί στα 200€, άντε βάλε και πληθωρισμό να πω ότι οκ τώρα να πάω εκεί στα 300€ αν είναι, αν πάρω το voucher τώρα όντως θα πάω στα 300€ γιατί πολύ απλά δεν έχει βγει τίποτα απολύτως στα 200€ σε αυτή την γενιά καρτών που να έχει νόημα να αλλάξω την 5500ΧΤ. Αλλά δεν μου φαίνεται λογικό να πρέπει να δώσω 1000+ για ένα σύστημα να παίζω παιχνίδια.

Διάολε, ήμασταν υπερήφανοι PCMASTER race ότι με το pc παίζει τα πάντα από τα 500€ ολόκληρο σύστημα, με παραχωρήσεις. Τώρα με 500€ δεν παίρνεις ούτε καν την κάρτα;

Επίσης το να τα παίζεις όλα τέρμα πλέον δεν γίνεται ούτε με 4090... έχει ξεφτιλιστεί εντελώς η κατάσταση.

edit: sorry αποσπάστηκα και δεν ολοκλήρωσα το λογισμό μου. ήθελα να πω ότι εκ των πραγμάτων πάντα είχα PC στο σπίτι με σεβαστή δύναμη για να μπορεί να δουλέψει και η σύζυγος και εγώ και απλά προσθέτω μια κάρτα γραφικών για 1080p gaming με αξιώσεις. Μέχρι τώρα δηλαδή.

Υπολογίζω η αξία του συστήματος ήταν πάντα και εκτός κάρτας γραφικών, περί τα 400-500€ συνολικά, με την κάρτα γραφικών να είναι πάντα δική μου προσθήκη για το gaming +200€. Αν τώρα αναγκαστώ να μην μπορώ με το ίδιο ποσό να παίζω, η σύζυγος θα μου πει και με το δίκιο της, να πάρει ένα laptop 500€ να κάνει την δουλειά της, να φύγει η οθονάρα των 27" και τα περιφερειακά που πλέον με το παιδί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χώρου και εγώ να πάω να κόψω τον λαιμό μου με το gaming που ήδη είναι overreaching με τις υποχρεώσεις μου.

Δηλαδή θέλω να σου πω, όλα αυτά καταλήγουν αρκετά πιο περίπλοκα από το "ανέβηκαν οι τιμές στις κάρτες γραφικών" και φτάνουμε στο σημείο που το τελευταίο στάχυ θα σπάσει την πλάτη του γαϊδάρου.

Με απλά λόγια και TLDR δεν άντεχα ποτέ οικονομικά το PC gaming παρά μόνο υπό προϋποθέσεις, προϋποθέσεις που σιγά σιγά μειώνονται.
Μιλάω βέβαια για εμένα, αλλά ξέρω ότι αρκετός κόσμος μπήκε στο pc gaming με παρόμοιο σκεπτικό και δεν πήρε έναν υπολογιστή μόνο για games. Θεωρώ δηλαδή ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο ευρείες από ότι καταλαβαίνουμε στην ευρύτερη και ίσως πιο casual, gaming κοινότητα.
Αν θυμάμαι καλά, τo budget PC του Pc Master ήταν κάπου στα 750€ μαζί με όλα τα παρελκόμενα οθόνη, ηχεία, πληκτρολόγιο, ποντίκι. To στύσιμο gaming PC εκ του μηδενός ήταν πάντα ακριβό. Σου έβγαινε όμως φθηνότερο με τις αγορές κοψοχρονιά από games συγκριτικά με τις κονσόλες.

Σην Ελλάδα έχετε γυρίσει μισθολογικά πίσω στο 2009 (?) αλλά οι τιμές σε εγχώρια και εισαγώμενα προϊόντα έχουν ανέβει στο θεό. Στην Ευρώπη του state regulated καπιταλισμού, 500€ για κάρτα είναι "deal breaker" (εφόσων βεβαια υπάρχει και το ανάλογο value).

Είναι και οι δασμοί στη μέση.

Σε Καναδά/US έχουν όντως άλλες τιμές πιο κοντά στις MSRP. Αν όχι από το launch, μετά τους πρώτους μήνες.

Βέβαια και αυτό θα αλλάξει αρκετά με τις Trump Tariffs.

Αν θυμάμαι καλά, τo budget PC του Pc Master ήταν κάπου στα 750€ μαζί με όλα τα παρελκόμενα οθόνη, ηχεία, πληκτρολόγιο, ποντίκι. To στύσιμο gaming PC εκ του μηδενός ήταν πάντα ακριβό. Σου έβγαινε όμως φθηνότερο με τις αγορές κοψοχρονιά από games συγκριτικά με τις κονσόλες.

Σην Ελλάδα έχετε γυρίσει μισθολογικά πίσω στο 2009 (?) αλλά οι τιμές σε εγχώρια και εισαγώμενα προϊόντα έχουν ανέβει στο θεό. Στην Ευρώπη του state regulated καπιταλισμού, 500€ για κάρτα είναι "deal breaker" (εφόσων βεβαια υπάρχει και το ανάλογο value).

Στα προτελευταία του περιοδικού έγραφα και εγώ για τα συστηματάκια αυτά, 500αράκι το κουτί μόνο ήταν εύκολο και με +100€ πήδαγες ολόκληρο επίπεδο. Τα άλλα οκ σου μένουν για 2-3 συστήματα δε μετράνε.

Είχες δεν είχες, πάλι τους προκοιλιακούς του Gabe χάιδεψες.

Τι να κάνω, μόνο αγκαλιασμένος από τα στιβαρά του μπράτσα νιώθω ασφαλής.

κάρτα με παρόμοιες επιδόσεις 4090 στο 1/3 της τιμής; What's the catch; Ο Τζένσεν θα προτιμούσε να κάνει το δέρμα σου νέο τζάκετ από το να ρίξει στις φιλογκεμίες.

Αυτοι που εδωσαν 2000 ευρω για RTX 4090 δεν ειναι μονο μαλακες ειναι κατι πολυ χειροτερο. Με λιγοτερο απο 2000ευρω παιρνεις τον καλυτερο επεξεργαστη την καλυτερη μνημη την καλυτερημητρικη και το καλυτεροτροφοδοτικο. Και αυτοι εδωσαν 2000 ευρω μονο για καρτα γραφικων!!! Καποιι απο αυτους λενε οτι την πηραν επειδη ειναι επαγγελματιες και οχι μονο για παιζουν 4k ultra 60 fps αλλα και παλι δεν δικαιλογοειται να δωσεις τοσα λεφτα μονο για καρτα γραφικων. Το εχει ξανακανει ομως αυτο η nvidia οπου η 70 καρτα της νεας γενιας ειναι καλυτερο απο την 80 η την 90 της προηγουμενης. Οπως η 1070 που ηταν καλυτερη απο GTX 980 η RTX 2070 καλυτερη απο GTX 1080 η RTX 3070 καλυτερη απο RTX 2080. Kαι η RTX 4070 καλυτερη απο RTX 3080 TI. Παντα ετσι γινεται και την πουλαει πολυ πιο φθηνα απο την καλυτερη καρτα της προηγουμενης γενιας.

Last edited:
Αυτοι που εδωσαν 2000 ευρω για RTX 409 δεν ειναι μονο μαλακες ειναι κατι πολυ χειροτερο.
Πιπέρι...

κάρτα με παρόμοιες επιδόσεις 4090 στο 1/3 της τιμής; What's the catch;

Οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται με DLSS4 και multi-frame generation. Σε καθαρή απόδοση η κάρτα δεν πλησιάζει την 4090.

νομιζω δεν χρειαζοταν καν επεξηγη για το πως "πιανει επιδοσεις 4090". δεν εγινε ξαφνικα ο γενσεν φιλος μας.

Και 4080 επιδόσεις να έχει, η 5070 φαίνεται εξαιρετικό deal.
συμφωνα με οσα ακουγονται η 5070 ειναι πιο κοντα στην 4070 ti (μιλωντας παντα για raster επιδοσεις). βεβαια παλι ακουγεται αρκετα καλο deal αν σκεφτεις οτι την 4070ti την βρισκεις ξερω γω κανα 950αρι στην καλυτερη?

edit γιατι γαμει το βιντεο:

Last edited:
Οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται με DLSS4 και multi-frame generation. Σε καθαρή απόδοση η κάρτα δεν πλησιάζει την 4090.

Περισσότερο 4070ti!!! Πολύ marketing BS πέφτει!!!

Οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται με DLSS4 και multi-frame generation.
Και δυστυχώς αυτό το σκηνικό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα, κατά τα φαινόμενα.
Αν και οι τεχνικές AI - όσο και σε άρτιο επίπεδο να φτάσουν κάποια στιγμή - θα έπρεπε να είναι εκεί ως τελευταία λύση και κυρίως ως μαξιλαράκι για πιο αδύναμα configurations, αντ' αυτού χρησιμοποιούνται ως πανάκεια από την πλειοψηφία των devs για κάθε unoptimized port που μας σερβίρουν (και θα μας σερβίρουν).

Back