Ο Μύθος του 'System Builder' Εν Έτει 2026

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Εγώ το καλοκαίρι έφτιαξα το καινούριο μηχάνημα κομμάτι-κομμάτι και το καταευχαριστήθηκα.
Τόσα χρόνια έστηνα pc για φίλους-γνωστούς-συγγενείς και θα πάρω ετοιματζίδικο;
ξεφτίλα....
Άλλωστε η μισή χαρά μου στο νέο υπολογιστή είναι η συναρμολόγηση. Η άλλη μισή είναι οτι απο 4πύρηνο πήγα σε 16πύρηνο. :ROFLMAO: :eek:
Τόσο παλιό ήταν το παλιό pc.

vinegar face
"Πες μου πως έχεις ξενιτευτεί εδώ και χρόνια, χωρίς να μου πεις πως έχεις ξενιτευτεί εδώ και χρόνια."

Στα του θέματος, συμμερίζομαι ναύαρχο, αν και εμένα η ξενέρα με το χτίσιμο συνέπεσε με την έκρηξη του "RGB everything" και του γιγαντώματος ΥΤ καναλιών κοντών Καναδών με προεφηβικές φωνές και σανδάλια, κάπου μετά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης δηλαδή. Από εκεί που έκοβα με λίμες κουτιά για να βγάζω πλαστικές γρίλιες κι έψαχνα στα ίντερνετς για slim profile ανεμιστήρες που χωρούσαν να μπουν πίσω από το socket, για να πέσει μισό βαθμό η θερμοκρασία της CPU την ίδια ώρα που εγώ έβραζα στις εύκρατες μεσογειακές θερμοκρασίες Mustafar της εαρινής Λαριζόνα, πλέον ίσως πλήρωνα και 1-2 ευρώ για να μου πατάει κάποιος το power στο κουτί, όταν χρειάζεται.

Με αυτό ως δεδομένο, το μόνο που χάρηκα πραγματικά όταν ξαναέχτισα PC πριν περίπου 1,5 χρόνο, ήταν το ψάξιμο/στήσιμο. Πρακτικά πλήρωσα 1.5Κ για το προνόμιο του να περιμένω κανένα δίμηνο από τη μέρα της παραγγελίας, μέχρι να μπορέσω να περάσω 1-2 ώρες για να συναρμολογήσω αυτό το glorified Lego. Έκτοτε, και μετά από μερικούς μήνες που είδε δράση, επιτελεί κυρίως τον ρόλο σταντ για το λάπτοπ της συζύγου και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο. Αν το είχα πάρει έτοιμο δηλαδή, θα είχε πάει ακόμα περισσότερο άκλαφτο.

Αλλά ναι, τα prebuilts δεν με χαλάνε καθόλου πλέον σαν concept, κι ας ενέχουν ένα premium 100-150 ευρώ στα ίδια κυβικά.

Έτσι, αμέσως φαινόμαστε οι παντρεμένοι και πολλάν κατεστραμμένοι. Έχει να κάνει και με την ηλικία και τον αριθμό επαναλήψεων θαρρώ.

Δηλαδή, αν στήνεις συστήματα από το 80κάτι, υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός φορών που θα ενθουσιαστείς, θα κάτσεις να καγκουρίσεις με overclocking, benchmarks και ιστορίες. Καταλαβαίνω πώς ένας πιτσιρικάς θα ενθουσιαστεί να στήσει το πρώτο του μηχάνημα, το πρώτο 'λούξ' μηχάνημα όταν πιάσει τα πρώτα του φράγκα και θα έχει έτσι και το χρόνο και την ευχέρεια να ασχοληθεί. Λογικά και θεμιτά και όλοι τα περάσαμε.

Αλλά πλέον, ειλικρινά, στη μια ρημαδο-ώρα που θα μου απομείνει στο εικοσιτετράωρο (μιλάμε για ακραία έτσι αισιόδοξο σενάριο) να παίξω και να χαθώ θέλω ο άνθρωπος, όχι να ρωτάω σαν ηλίθιος το Copilot πού κατεβάζουν το Updated BIOS για να φλασάρω τη mobo μέσω USB και να παίξει σωστά το POSΤNαιαγαπούλαμουέρχομαιτώραέναλεπτόακόμαμόνοΣΥΓΝΩΜΗΠΟΥΥΠΑΡΧΩΝΑΙΝΑΙΤΩΡΑ.

Εν τω μεταξύ εγώ δεν έχω κάτσει ποτέ να συναρμολογήσω PC μόνος μου. Είτε το έχω κάνει με παρέα είτε πχ την τελευταία φορά παρήγειλα όλα τα κομμάτια σε μαγαζί φίλου και τον άφησα αυτόν να το συναρμολογήσει. Αυτό που βέβαια κάνω μόνος μου εδώ και πολλά χρόνια είναι να εγκαθιστώ το λειτουργικό. Σε κάθε περίπτωση αν δεν πρόκειται να κάνεις πάρτυ συναρμολόγησης βρίσκω πιο λογικό απλά να πάρεις τα κομμάτια από το ίδιο μαγαζί και να στο συναρμολογήσουν.

Επίοης αν είναι για παιχνίδια οτιδήποτε πάνω από RX7600 το θεωρώ υπερβολή άντε να πάμε μέχρι την RX9070 σαν θεμιτή υπερβολή.

Παιδιά ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Φινλανδία έχει ΦΠΑ 25.5% πλέον, oι ακροδεξιοί νεοφιλελέδες τρέχουν αφηνιασμένοι στην κυβέρνηση, δε γλιτώνεις τίποτε.

Καλά να πάθετε, που διώξατε την Sara!!!!! :p :p :p

Προσωπικά και μένα ήταν οριακά δυσάρεστη/κουραστική εμπειρία το last σύστημα που έστησα το 2024 λόγω a(dressable)RGB shenanigans.

Περισσότερο θέματα διαθεσιμότητας/συμβατότητας/πολυπλοκότητας. Άξιζε τουλάχιστον το αποτέλεσμα και δε θα (χρειαστεί να) ξαναγίνει για πάρα πάρα πολλά χρόνια θέλω να πιστεύω, :whistle:

Τώρα όσον αφορά στο χρηστικό/πρακτικό κομμάτι ενός νέου συστήματος πιστεύω άμα βάλουμε στην εξίσωση και την αγορά μεταχειρισμένων, ακόμα και εδώ το ελλαδιστάν, μπορείς να γλυτώσεις πολλά χρήματα με καλό λόγο αφιέρωσης χρόνου vs χρήμα.

Για το ιδιαίτερο σενάριο πάντως συστήματος από το απόλυτο τίποτα δε είναι κακή λύση η αγορά ενός ετοίμου (ακόμα και Imbalanced) συστήματος σε προσφορά με ορίζοντα διόρθωσης μερικούς μήνες μετά.

Last edited:
Ακριβώς. Μ'αρέσει που είναι AM5, η AMD υποστηρίζει τα chipsets της για πάρα πολλά χρόνια, οπότε μελλοντικά σηκώνει αναβάθμιση επεξεργαστή και RAM χωρίς μανούρες. Προφανώς και GPU όταν και αν με το καλό χρειαστεί.

Μου κάνει εντύπωση πάντως που πλέον το χιλιάρικο είναι ας πούμε το πάτωμα για έναν υπολογιστή που παίζει FullHD παιχνίδια, για 4Κ κοιτάς 2-2.2Κ στα μάτια και οι next-gen κονσόλες λογικά θα σκάσουν στα 800-1000 για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα κάνουν DLSS μαϊμουδιές για να πουλάνε το '4Κ' όνειρο.

@tommas Ναι ρε γαμώτο. Δηλαδή πλέον σχεδόν δε βρίσκεις καλά κομμάτια ΧΩΡΙΣ RGB καγκουροφωτάκια και τώρα γέρος άθρωπας με αρχόμενη πρεσβυωπία, ΔΕΝ το θεωρώ διασκεδαστικό να ψάχνω τη μυρμηγκοπλακέτα για να καρφώσω το κερατάκι του κάθε LED strip ή ότι. Και είμαι αρκετά μεγάλος για να γνωρίζει πως κανείς δε μοιράζει μετάλλια l33tblD στον πιο μινερτζίκουλα κατσαβιδάκια. ΠΑΙΖΕΙ ΣΕΡΠΕΝΤ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ. Αρκεί :D

Αυτός ο Σύστεμ Μπίλντερ που λέτε, είναι ξάδερφος του Μποντιμπίλντερ;

Σύμφωνω με αυτό που είπατε κάποιοι πιο πάνω. Στην ηλικία που είμαστε πλέον, ο χρόνος είναι χρήμα, ή και πιο πολύτιμος.
Εντάξει αυτό δε σημαίνει γιόλο, σπατάλες, σκάμε 600+ για ετοιματζίδικο γιατί έτσι. Αλλά για μικρές διαφορές θεωρώ αξίζει.

Το προηγούμενο σύστημα που είχα ήταν στήσιμο-ιεροτελεστία. Μπούσουλας ο οδηγός αγοράς του PC Master και σύγκριση τιμών με skroutz πάντα ώστε να κόψω έστω και 20-30 ευρώ από κάθε κομάτι.

Το παρόν σύστημα ήταν έτοιμο, όχι υπό την έννοια του pre-build. Αλλά το ότι αγοράστηκε από έμπιστο άτομο, που γνωρίζει από ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ, ελαφρώς μεταχειρισμένο (6 μηνών). Άριστη κατάσταση, με όλα τα κομάτια (αγορασμένα από Πλαίσιο) εντός εγγύησης ακόμα.
Η αλήθεια ήταν πως υπήρχε ένας ενδοιασμός καθώς δεν το είχα επιχειρήσει ξανά, αλλά κατέληξα με ανώτερο -πιο futureproof σύστημα από όσο υπολόγιζα και για καλό ποσό για τα δεδομένα της εποχής των τέως ψηφιακών γεωργών/νυν ψηστών του KFC.

Ψάχνοντας τα ένα-ένα, ναι θα μπορούσα να είχα εξοικονομήσει κάπου 250-300€. Αλλά με μεγάλη αναμονή και αν τελικά τα είχα παραλάβει όλα καθώς κάποια είχαν διαθεσιμότητα από 30 μέρες και πάνω, που στο 99% των περιπτώσεων σημαίνει ακύρωση παραγγελίας.

Οπότε αν βάλω αυτό το χρόνο για να χτυπήσω αυτά που ήθελα, συν κάνα διώρο+ να το στήσω και να το θέσω σε λειτουργία (καθώς όλο και κάποιο καλώδιο της MOBO θα είχα ξεχάσει ή δε θα είχα βάλει σωστά), πιστεύω πως άξιζε. Κερασάκι, το εκπληκτικό cable management που είχε κάνει ο τύπος που το έστησε από το Πλαίσιο - δεν τους το είχα - αμφιβάλλω αν θα έκανα καλύτερο.

Εντάξει ρε για κάποιους το χτίσιμο είναι η χαρά/χόμπι. Δείτε τον ντεβιλραιντ πχ.
Αν για κάποιον είναι αγγαρεία χάσιμο χρόνου Ε τότε συμφέρει το έτοιμο

Ακριβώς. Μ'αρέσει που είναι AM5, η AMD υποστηρίζει τα chipsets της για πάρα πολλά χρόνια, οπότε μελλοντικά σηκώνει αναβάθμιση επεξεργαστή και RAM χωρίς μανούρες. Προφανώς και GPU όταν και αν με το καλό χρειαστεί.
Πάντως δεν ξέρω τι έχεις κοντά από μαγαζιά που μπορείς να παραγγείλεις τα κομμάτια και να στο στήσουν αλλά αν έχεις κάτι κάπως αξιόπιστο συμφέρει ακόμα και αν είναι στην ίδια τιμή ή και ελάχιστα παραπάνω. Ο λόγος είναι ότι αφενός παίρνεις ακριβώς τα κομμάτια που θες αλλά και ότι έχεις πολύ καλύτερη εγγύηση γιατί ισχύει η εγγύηση για κάθε κομμάτι. Στα prebuild θα κοιτάξουν να σε ρίξουν πχ δίνοντας μια συνολική εγγύηση.

---Off topic---

Νομίζω ότι το παρόν thread αποτελεί πραγματικό βάλσαμο για όποιον είχε την υποψία ότι έχει αρχίσει να μεγαλώνει.

Εν έτει 2019-2020, δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση να γραφτούν τέτοια πράγματα από τον Στέφανο. Οπότε -πλην εκείνου- όλοι οι υπόλοιποι καλά είμαστε ακόμη...:p

---On topic---

ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ παίρνουμε ετοιματζίδικα PCs!!! (Είπε ο άνθρωπος που έχει ακόμη i5-10400F και GTX3060....)

Καλά κι εγώ έτσι έλεγα και πήγα και πήρα κούτα μεταχειρισμένο αλλά μόλις έκλασαν οι ram και έφαγα μια μέρα να ψάχνω λύση με τα κατσαβιδακια μου και τα καλωδιάκια μου, because full modular, ξανανιωσά.
Στα συν που στο τέλος η κυρά Χρονομάνταινα βαρούσε παλαμάκια και μου έφερε καφέ.

Εν τω μεταξύ ως κλασσικός χαζός άντρας που τα ξέρει όλα πήγα και ξήλωσα όλα τα καλώδια χωρίς να κοιτάξω, έχοντας να ανοίξω το κουτί 2 χρόνια και στο δέσιμο άρχισα να ιδρώνω γιατί άντε να καταλάβεις τι πάει που. Ευτυχώς πλέον τα φτιάχνουν όλα για χαζούς σαν κι εμένα και γράφουν περίπου τι κουμπώνει σε κάθε υποδοχή.

Είναι χρόνια αυτό το tool-free Κρόνο, θυμάμαι θαύμασα το μακρινό '20, είπα πώς τα φκιάνουν πια οι μπούζντηδες, ακόμη κι εγώ ο πριονογιωτάς έβγαλα άκρη χωρίς να κάψω ΤΙΠΟΤΕ, ούτε μισό λέντ για την τιμή των όπλων.

ΥΓ Συναγωνιστές έχω φλωρέψει τόσο πολύ που πλέον ξέρω τις διαστάσεις του κουτιού και πριν αγοράσω GPU τσεκάρω αν χωράει. Από τα σπέξ άξουαλι, όχι μπακαλίστικα 'Έλα μωρέ ζμπρώχντο θα μπει'. Με στεναχωρεί βαθύτατα η άλωσή μου από τις συφορές της μέσης ηλικίας.

Παντα ειναι καλυτερο να αναβαθμιζουμε το pc αντι να το αγοραζουμε ετοιμο. Εγω μονο 2 φορες το πηρα ετοιμο. Το πρωτο pc το 1996 γιατι δεν ηξερα τιποτα τοτε απο pc και το 2001 που εκανα την πρωτη αναβαθμιση γιατι ακομα δειν ειχα αρχισει να παραακοκουθω τις εξελιξεις στα pc τοσο πολυ οσο σημερα. Απο 2004 που εκανα την δευτερη αναβαθμιση αναβαθμιζω οποτε θελω και δεν το παιρνω απο πλαισιο η skroutz ετοιμο το κουτι οπως κανουν καποιοι που δεν ξερουν απο pc. Επομενη αναβαθμιση επεξεργασητς μνημη μητρικη και τροφοδοτικο ελπιζω μεχρι Δεκεμβριο και μαλλον παμε για nova lake που αν ισχυουν οι φημες θα βγει το τριτο τριμηνο φετος αλλαθ α ξερουμε σιγουρα σε 2 εβδομαδες στην Computex.

ΥΓ Συναγωνιστές έχω φλωρέψει τόσο πολύ που πλέον ξέρω τις διαστάσεις του κουτιού και πριν αγοράσω GPU τσεκάρω αν χωράει. Από τα σπέξ άξουαλι, όχι μπακαλίστικα 'Έλα μωρέ ζμπρώχντο θα μπει'. Με στεναχωρεί βαθύτατα η άλωσή μου από τις συφορές της μέσης ηλικίας.
Και πολύ καλά κάνεις!

Δυστυχώς, αυτά είναι ξεκάθαρα σημεία των καιρών. Από τη μια κάρτες γραφικών που το "εμβαδό" τους πλησιάζει ένα full-sized keyboard από την άλλη αδικαιολόγητα (για shredderικού έστω επιπέδου συστήματα)μικρά cases μεγέθους midi και κάτω.

Σημεία των καιρών, το σκουριασμένο σιδηροπρίονο-φεστιβάλ τέτανου, που στις δόξες του λιμπιζόταν να πετσοκόψει κάρτες Nvidia για λόγους χοροταξίας, πλέον γυαλίστηκε, καθαρίστηκε, και χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν DIY παρτέρια, βιβλιοθήκες από βήγκαν και cruelty-free ξύλο, και μπαούλα που περιέχουν ενημερωτικά βιβλία για ανώδυνο τοκετό.

ΤΟ ΓΗΡΑC

Back