What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πώς ακριβώς ορίζετε εσείς το "Παλιό Game";

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,638
Στο πρόσφατο άρθρο μου για τα games που έπαιξα μες στο 2020, αναφέρω μεταξύ άλλων και "...παλιούς και θρυλικούς τίτλους τους οποίους ξαναπαίζω επιβεβλημένα για 5-10-20-40 ώρες έστω μία φορά το χρόνο...".

Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο σήμερα (ναι ρε διαβάζω τα δικά μου άρθρα, τρέχει τίποτα; ) μου γεννήθηκε η φιλοσοφική απορία ως προς το τί ακριβώς καθιστά ένα game "παλιό".

Έχει να κάνει με την ηλικία μας αποκλειστικά, άρα οτιδήποτε κυκλοφόρησε όταν ήμασταν εμείς νεαροί είναι πλέον de facto "παλιό" όπως εμείς;

Έχει να κάνει με το πότε ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το gaming ή με κάποιο συγκεκριμένο genre, άρα πχ για κάποιον που έπαιξε για πρώτη φορά RPG το 2005 τότε οποιοδήποτε RPG κυκλοφόρησε πριν το 2005 είναι "παλιό";

Έχει να κάνει με την τρέχουσα χρονολογία, άρα οτιδήποτε κυκλοφόρησε "Χ χρόνια πριν το σήμερα" είναι παλιό; Και αν ναι, τί ορίζει τον Χ αριθμό από χρόνια που μετατρέπουν ένα game από "πρόσφατο" σε "παλιό";

Έχει να κάνει με κάποιο σταθερό timemark του στυλ "όλα τα games που βγήκαν πριν το 2000/2010 είναι παλιά";

Έχει να κάνει με τα άλλα games της ίδιας σειράς ή εταιρείας, άρα πχ το Fallout 76 είναι πρόσφατο αλλά το Fallout 4 παλιό; Και, αν βγει το επόμενο Fallout, τότε θα μετατραπεί και το 76 σε παλιό;

Συνδυασμός των παραπάνω; Κανένα από τα παραπάνω;

Discuss. Δεν το κάνω poll, επειδή παραείναι ευρύ ζήτημα για να αποδοθεί ως απλά poll options. Και επειδή... κουβέντα να γίνεται.
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Παλαιο ειναι σχημα λογου απλα. Τιποτα δεν ειναι παλαιο αν δεν ειναι λησμονιμενο. Κι εμεις δεν ειμαστε παλαιοι, αλλα οριμοι σαν το καλο κρασι.
Ρε, παλαιωνει ποτε το Baldur's gate reloaded?
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,778
Για μένα έχει με το πότε βγήκε ένα παιχνίδι σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά κάθε φορά.. Αν κυκλοφόρησε 15+ χρόνια πριν, είναι παλιό.

Ρε, παλαιωνει ποτε το Baldur's gate reloaded?
Τότε γιατί παίζεις το reloaded κι όχι το original...; :gap:
 

Chosen Undead

Death Knight
Joined
Jul 14, 2015
Messages
3,531
Ναι πραγματικά δεν παίζει κανένα ρόλο το πότε βγήκε ένα παιχνίδι ούτε για μένα. Το θέμα είναι να παραμένουν playable για τα δικά μας κριτήρια τουλάχιστον. Πέρυσι τερμάτισα το KOTOR το πρώτο ας πούμε για πρώτη φορά. Bέβαια ναι παίζει ρόλο και αν έχεις παίξει κάτι της ίδιας σειράς ή του είδους στο παρελθόν πολλές φορές για να το έχεις απωθημένο να το κάνεις όποια χρονιά και αν είναι αυτή. Υπάρχουν πολλά "παλιά" παιχνίδια που σκοπεύω να τερματίσω στο μέλλον. Είναι καθαρά υποκειμενικός ο τίτλος για τον καθένα νομίζω
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Τότε γιατί παίζεις το reloaded κι όχι το original...
Το εχω παιξει ισαμε 10 φορες. Το Reloaded εχει διαφορετικη εικονα πιο μοντερνα γραφικα, κατα ταλλα το ιδιο παιχνιδι ειναι
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Μια ερωτηση μα πολλες απαντησεις.
Νεο παιχνιδι ειναι αυτο που επεσε στα χερια μας, ανεξαρτητα απο το ετος κυκλοφοριας.
Παιχνιδια που δεν χανουν την δημοτικοτητα τους δεν τα θεωρουμε παλια. Το witcher 3 μπορει ανετα να θεωρηθει παλιο παιχνιδι. Ποιος ειπε, καλα ρε, ακομα witcher 3 παιζεις;
Για μενα, παλιο παιχνιδι ειναι και αυτο που εφτασε η στιγμη οπου δεν μπορεις να παιξεις πχ Requiem Αvenging angel. Δεν παιζει ουτε στα windows 7. οχι οτι το παλεψα αλλα ΔΕΝ.
Παλιο παιχνιδι ειναι και αυτο που εχει ξεχαστει πχ Oddworld Abes odyssey. Μη μου πειτε οτι ειναι ακομα στα charts των συζητησεων.
Η ερωτηση μου ειναι τι κανει ενα παιχνιδι νεο, η ημερομηνια κυκλοφοριας ή καποια νεα τεχνολογια; Μη μου πειτε οτι το Torchligh II μυριζε 2012
 

maximum armor

Umber Hulk
Joined
Jun 14, 2019
Messages
825
Εξαιρετικό θέμα άρθρου και πολύ καλή σκέψη!
Είναι κάτι που σκεφτόμουν κι εγώ τον τελευταίο καιρό, βλέποντας τα "παλιά" games του GOG.
Εν ολίγοις κατέληξα στο εξής: Θεωρώ ως "παλιό" ένα παιχνίδι που ξεκάθαρα, όσο κι μ' άρεσε όταν το έπαιζα παλιότερα, αν το έβλεπα ΤΩΡΑ για πρώτη φορά, ΔΕΝ θα το έπαιζα!
Π.χ. Arcanum, Anachronox. Τα έπαιξα και τερμάτισα στην εποχή τους και είχα ξετρελαθεί. Αν όμως τώρα τα έβλεπα πρώτη φορά και μου έλεγαν "παίξ' τα" δεν θα το έκανα, επειδή θεωρώ ότι δεν παίζονται πια στην εποχή μας.
Ή Psychonauts, Sacrifice. Δεν τα έχω παίξει, διαβάζω ακόμα πολύ θετικά σχόλια (ειδικά για το πρώτο), αλλά δεν μου πάει η όρεξη να τα αγοράσω. Θεωρώ ότι δεν παίζονται πια στην εποχή μας. Τί λέω! Το Σάββατο προσπάθησα να δω το 2001: Space Odyssey (είναι του '68). Τα γραφικά, ο τρόπος ομιλίας, οι κομμώσεις, τα ρούχα! Άντεξα μέχρι τα 28 λεπτά...
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,883
Παίρνοντας πάσα από τον @maximum armor , θεωρώ κι εγώ πως οτιδήποτε δεν κάθεται πλέον καλά με την σημερινή εποχή, είναι παλιό.
Πιάνεις πχ ένα game και τα μάτια δεν μπορούν για πάνω από ώρα, τα controls τα αισθάνεσαι σε σχέση με το νέο, clunky. Ενδεχομένως να πετάγονται και ατάκες της εποχής εκείνης που σήμερα δεν έχουν κανένα νόημα ή κάτι το αστείο.

Ένας νέος δύσκολα θα ασχοληθεί με έναν τίτλο εικοσαετίας. Ένας όμως που το/τα έπαιξε στις μέρες του, θα έχει υπομονή να το κάνει, για ρομαντικούς κυρίως λόγους.

Πριν μερικά χρόνια που ήμουν ακόμη Ελλάδα μου ζητούσαν μερικοί άκυροι να πάμε να παίξουμε CS 1.6. Ε, όχι. Που πας ρε καραμητρο. Το είχα λιώσει μεταξύ 2002-2007 (είχα ξεκινήσει με 1.5 νμζ) αλλά φτάνει!
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,355
Πω πω, ειλικρινά δεν ξέρω. Η πρώτη μου σκέψη είναι να ανατρέξω στην παιδική μου ηλικία και να πω ότι θα χαρακτήριζα ως παλιό ένα παιχνίδι που είχε CGA γραφικά και μη υποστήριξη για ποντίκι. Π.χ.

Tapper%20ingame.png


Από την άλλη όμως υπάρχουν αρκετά μεταγενέστερα παιχνίδια, ιδίως τα πρώτα 3D games, που δεν θα έπαιζα σήμερα με τίποτα για διάφορους λόγους. Άρα τείνω να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες που έθεσαν πρακτικά τη διάκριση μεταξύ χρονολογικά παλιού παιχνιδιού (με βάση αυστηρά την ημερομηνία κυκλοφορίας) και παιχνιδιού που έκανε αυτό που οι αμερικάνοι χαρακτηρίζουν ως "aged poorly". Π.χ. το Super Mario 3 είναι χρονολογικά παλιό αλλά ένας σημερινός παίκτης μπορεί να το πιάσει και να το παίξει (if you know what I mean) χωρίς να νιώσει ότι παίζει κάτι απαρχαιωμένο. Το ίδιο νιώθω προσωπικά και για το X-Com (το κλασικό το ορθόδοξο), το gameplay παραμένει φρέσκο και εθιστικό.

Τέλος, obligatory:

8fc.jpeg
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Νομίζω είναι ασφαλές να πούμε πως "παλιό" είναι το παιχνίδι που έχει ξεπεραστεί σε μηχανισμούς και τεχνικό τομέα, σε βαθμό που πλέον φαντάζει ελλιπές. Δηλαδή νομίζω πως περισσότερο χαρακτηρίζουμε ως παλιά τα παρωχημένα παιχνίδια, παρά όσα μετρούν χρόνια στην πλάτη.
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957
Νομίζω ο Maximum Armor πλησίασε πολύ σε αυτό που έχω κι εγώ στο μυαλό μου ως "ξεπερασμένο", αν και φέρνει ως παράδειγμα το Psychonauts, που αφενός το υπεραγαπώ, αφετέρου το θεωρώ αγέραστο. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ.
Γενικά νομίζω ότι παιχνίδι που οπτικά ή από πλευράς gameplay μου φαίνεται πλέον υπερβολικά δυσπρόσιτο, το κατατάσσω αυτόματα στα παλιά/ξεπερασμένα. Ο κανόνας σπάει όταν πρόκεται για αγαπημένο παιχνίδι που έχω ξαναπαίξει, π.χ. αν με πιάσει η νοσταλγία θα ασχοληθώ ευχάριστα με το Loom. Αντιθέτως, δεν θα ξεκινούσα για κανένα λόγο τα πρώτα Space Quest που αναβάλλω εδώ και 20+ χρόνια.

Οπτικά, νομίζω το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το πρώιμο 3D που ανέφερε ο Admiral, το οποίο και στην εποχή του ακόμα μου φαινόταν κακάσχημο και με κράτησε μακριά από games όπως Tomb Raider, Deus Ex, System Shock κι ένα σωρό άλλα. Για σήμερα ούτε λόγος.

Από πλευράς gameplay ένα καλό παράδειγμα είναι τα slideshow adventures πρώτου προσώπου (τύπου Μyst) που ενίοτε ανεχόμουν τότε αλλά τώρα παθαίνω αναφυλαξία και μόνο στη σκέψη. Επίσης, τα action/horror games τρίτου προσώπου με fixed κάμερα, όπως τα πρώτα Alone in the Dark και Resident Evil, μου φαίνονται πλέον υπερβολικά clunky.

Άλλο παράδειγμα είναι παιχνίδια που τα δικά τους sequels τα έβγαλαν πρόωρα στη σύνταξη. Π.χ. το πρώτο Mass Effect μού είναι δύσκολο να το ξαναπαίξω, αν και το είχα λατρέψει, γιατί μου λείπουν οι μικρές και μεγάλες gameplay βελτιώσεις των ME2 και 3.
 
Last edited:

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,426
Νομίζω ο Maximum Armor πλησίασε πολύ σε αυτό που έχω κι εγώ στο μυαλό μου ως "ξεπερασμένο", αν και φέρνει ως παράδειγμα το Psychonauts, που αφενός το υπεραγαπώ, αφετέρου το θεωρώ αγέραστο. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ.

Ποιο Psychonauts, εδώ λέει δεν θα έπαιζε Anachronox, Ο ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΣ.

Γενικά νομίζω ότι παιχνίδι που οπτικά ή από πλευράς gameplay μου φαίνεται πλέον υπερβολικά δυσπρόσιτο, το κατατάσσω αυτόματα στα παλιά/ξεπερασμένα. Ο κανόνας σπάει όταν πρόκεται για αγαπημένο παιχνίδι που έχω ξαναπαίξει, π.χ. αν με πιάσει η νοσταλγία θα ασχοληθώ ευχάριστα με το Loom. Αντιθέτως, δεν θα ξεκινούσα για κανένα λόγο τα πρώτα Space Quest που αναβάλλω εδώ και 20+ χρόνια.

Καλά, βάζεις στην ίδια πρόταση Loom, που είναι ακόμα πανέμορφο και που ο σχεδιασμός όχι απλά δεν έχει γεράσει αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ, με τα πρώιμα Sierra Quests, εκ των οποίων δεν παίζεται πλέον κανένα. Όχι μόνο από άποψη γραφικών (άλλωστε οι αρχές αυτών των σειρών είναι αρκετά παλιότερες από το Loom), αλλά κυρίως από το απάλευτο gameplay. Μοναδική εξαίρεση το Quest for Glory 1, για το οποίο βέβαια υπάρχει εξαιρετικό remake.

Από πλευράς gameplay ένα καλό παράδειγμα είναι τα slidewhow adventures πρώτου προσώπου (τύπου Μyst) που ενίοτε ανεχόμουν τότε αλλά τώρα παθαίνω αναφυλαξία και μόνο στη σκέψη.

Εδώ πλέον συμφωνούμε 110%. Έχω πάνω από δέκα χρόνια που φωνάζω ότι είναι αδιανόητο μια σχεδιαστική επιλογή που επιλέχθηκε το 1993-1995 (slide show ή/και node-based movement) λόγω τεχνολογικών περιορισμών της εποχής, να διατηρείται στα λεγόμενα Myst-likes "από άποψη" (ακούς, Agustin Cordes; Θα μου πεις τι σε νοιάζει, αφού τα λέω από τη μια, από την άλλη τα λεφτάκια μου για το kickstarter του Asylum σου τα έδωσα). Η μη μετάβαση σε κανονικό 3D στα early-mid 2000s είναι κατά τη γνώμη μου ο νούμερο ένα λόγος που αυτή η υποκατηγορία έχει όντως πεθάνει. Δεν νομίζω ότι το Nemezis θα καταφέρει να δημιουργήσει νέο ρεύμα, εδώ δεν τα κατάφερε το Obduction. Μόνη ελπίδα της κατηγορίας, να κάνει τεράστιο τεχνολογικό άλμα και να προλάβει το VR bandwagon. Ίσως τα καταφέρει το Filament.
 

maximum armor

Umber Hulk
Joined
Jun 14, 2019
Messages
825
Ποιο Psychonauts, εδώ λέει δεν θα έπαιζε Anachronox, Ο ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΣ.

Να αγοράσω δηλαδή το Psychonauts σε καμιά επόμενη έκπτωση;! Άντε να δούμε τί παιχνίδι είναι αυτό πια!
Πράγματι, αν δεν είχα παίξει το Anachronox την εποχή που το είχε δώσει δώρο το PC Master, δεν νομίζω να το έπαιζα τώρα. Επίσης, το Anachronox και το Arcanum αποτελούν (μαζί με το Divinity: Original Sin 1) τα μοναδικά, μέχρι τώρα, turn based παιχνίδια που έχω παίξει!
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957
Καλά, βάζεις στην ίδια πρόταση Loom, που είναι ακόμα πανέμορφο και που ο σχεδιασμός όχι απλά δεν έχει γεράσει αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ, με τα πρώιμα Sierra Quests, εκ των οποίων δεν παίζεται πλέον κανένα. Όχι μόνο από άποψη γραφικών (άλλωστε οι αρχές αυτών των σειρών είναι αρκετά παλιότερες από το Loom), αλλά κυρίως από το απάλευτο gameplay. Μοναδική εξαίρεση το Quest for Glory 1, για το οποίο βέβαια υπάρχει εξαιρετικό remake.

Όντως, η μινιμαλιστική αισθητική του πρωτότυπου (EGA) Loom ήταν το κάτι άλλο. Δυστυχώς η VGA Talkie έκδοση που έχει το GOG, αν και παραμένει όμορφη, με απογοήτευσε με τις μικροαλλαγές σε διαλόγους/σκηνοθεσία που αφαιρούν από την άψογη δραματουργία του αυθεντικού.
Για τα πρώιμα παιχνίδια της Sierra τα λόγια περιττεύουν, το gameplay είναι σαδομαζοχιστικό μαρτύριο σήμερα (βασικά και τότε δεν τα συμπαθούσα ιδιαίτερα).
 
Last edited:

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957
Να αγοράσω δηλαδή το Psychonauts σε καμιά επόμενη έκπτωση;! Άντε να δούμε τί παιχνίδι είναι αυτό πια!

Αν έχεις controller για να το ευχαριστηθείς όπως πρέπει, δεν θα το μετανιώσεις. Ο συσσωρευμένος πλούτος ευφάνταστων ιδεών στους "κόσμους" και τους χαρακτήρες του, δεν έχει ξεπεραστεί ως σήμερα. Για μένα παραμένει ευχάριστο και στο μάτι, παρά τα χρονάκια του, χάρη στο απαράμιλλο art style.

[EDIT: στα Steam και GOG έχει 2 ευρώ και κάτι αυτή τη στιγμή οπότε you know what to do ;)).
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
συμπαθατε με ρε πατριωτες, αλλα τον νεο τιτλο (βαλτε οτι ονομα θελετε) που βγαινει και μοιαζει σαν να ειχαν ξεχασει να το κυκλοφορησουν πριν 10 χρονια, θα το πειτε νεο παιχνιδι;
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,426
Μπορούσες να το παίξεις πριν 2 μήνες; Όχι, άρα ναι. Μπορεί να είναι κακό νέο παιχνίδι, ειδικά αν έχει απαρχαιωμένο UI (τα γραφικά μου είναι αδιάφορα για να χαρακτηρίσω ένα παιχνίδι, στο interactive experience φαίνονται τα γερασμένα παιχνίδια), αλλά παραμένει νέο παιχνίδι.
 
Top Bottom