What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πώς βλέπετε το PC του 2020;

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,260
Μια που σήμερα είναι Κυριακή και βαριέμαι, είπα να κάνουμε μια θεωρητική συζήτηση για το μέλλον της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, προς τα πού βλέπετε να κατευθύνεται η τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών και ποιες συσκευές θα πρωταγωνιστήσουν; Πώς θα είναι το desktop, το laptop και το tablet του 2020; Θα έχουμε ενοποιήσεις κατηγοριών, επικράτηση των smartphones; Ποιες τεχνολογίες που βρίσκονται τώρα στα σπάργανά τους πιστεύετε οτι θα γίνουν mainstream στο μέλλον;
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Μια και είναι Κυριακή και βαριέμαι και εγώ, ας απαντήσω... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

Interesting question Admiral.

Ιn short.
Τρελή εξέλιξη των APU, που μεταφράζεται σε παντοδύναμα chip (όχι απαραίτητα με μεγάλες συχνότητες λειτουργίας, είδαμε τι συνέβη με το Netburst που υποσχόταν 10GHz), τα οποία θα έχουν ως γνώμονα το power efficiency-έτσι και αλλιώς εκεί κατευθύνουν την αγορά, όσο και να γκρινιάζουμε οι Power Users, μέθοδοι κατασκευής πολύ μικρότερες από τα nm που χρησιμοποιούνται τώρα, με αποτέλεσμα πολυπύρηνους επεξεργαστές (10+), με τις κάρτες γραφικών να έχουν απλά βοηθητικό/συμπληρωματικό/δευτερεύοντα ρόλο.

Τα κινητά τηλέφωνα ήδη εξαφανίζονται από την αγορά, και δίνουν την σκυτάλη σε ταμπλέτες, smartphones, κλπ. Βλέπω να καταργούνται τα netbooks, δεν νομίζω (καθαρά προσωπική εκτίμηση) πως έχουν πιο πολλές δυνατότητες από ένα tablet, μόνο το θέμα της χωρητικότητας τα σώνει.

Εγώ θα συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο με μια ακόμα ερώτηση. Που χωράει το gaming μέσα σε αυτή την υπερταχεία εξέλιξη; Τι μορφές θα πάρει; Πόσοι θα μείνουν πιστοί στην Μαμά Πλατφόρμα;
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
πω πω τι θυμηθηκα....
ηταν 1995 και ΜΟΛΙΣ ειχα ποιασει στα χερια μου μια κοπια του πρωτου NFS για pc...
μαλιστα θυμαμαι μου την εστειλε ενας φιλος απο Λαρισα (απο καποιο εκει γνωστο αντιγραφαδικο!)
το εβαλα με ενα φιλαρακι στο pc του και .... αφου φορτωσε πεσαμε κατω απο το τρεμουλο και το παραληρημα....
ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ!?!?!?
πριν χαιρετηθουμε εκεινο το βραδυ να παμε για νανακια, θυμαμαι μια φραση....
'δηλαδη ρε φιλε ΠΩΣ θα ειναι τα παιχνιδια μετα απο 10 χρονια!?!?!"
....αφου ως καλυτερο racing για pc μεχρι τοτε ηταν κατι κατα πολυ υποδεεστερο σε γραφικα απο το NFS...

εγω λοιπον φανταζομαι οτι το 2020, θα μπορω να παιζω το 'επομενο nfs' με μια καλη 3D οθονη μπολικων ιντσων σε αναλυση 2000χ4000..... με τελειωποιημενα physics, τελειωποιημενα εφε βελτιωσης εικονας στο παλιο καλο ταλαιπορο πληκτρολογιο turbox μου...
δηλαδη nothing more than more fancyless!
και ολα αυτα, εφ οσον θα υπαρχουμε ακομα :trollface:
απο επεξεργαστη θα εχω εναν 10πυρηνο τυπου celeron για την τοτε εποχη (γιατι δεν δινω και πολλα γενικως :trollface: )
...........ή ισως απλα αγορασω το τουμπανιαρικο pc του borachou που ΛΟΓΙΚΑ θα αναπεξερχεται και στο 2020 στα gaming requirements. :trollface:
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Η Intel θα εξακολουθεί να φτιάχνει τους καλύτερους και ακριβότερους επεξεργαστές. Θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά έτοιμων υπολογιστών.

Η AMD θα σταματήσει τους FX ή τουλάχιστον τους "σκέτους" επεξεργαστές. Θα αφοσιωθεί στις APU και στην βελτίωση του crossfire μεταξύ APU-GPU (μείωση microstuttering κτλ). Δεν θα ξεπεράσει την Ιντελ στις πωλήσεις, αλλά θα φτιάχνει APU "λουκούμια" για τους budget gamers, καθώς και μνήμες RAM. Πολλοί gamers που αποφεύγουν τα έτοιμα PC θα επιλέγουν AMD. Ωστόσο, η nVidia θα παραμείνει η καλύτερη επιλογή για τους enthusiasts με χειρότερο value/money.

Τα τρανσίστορ δεν θα φτιάχνονται απο σιλικόνη, αλλά απο κάποιο άλλο υλικό, κατα πάσα πιθανότητα γερμάνιο ή ένας συνδιασμός αυτών των 2. Αυτό θα συμβεί το 2015-2016, όπου η Ιντελ θα φτάσει στο όριο των 14νμ. Το 2020 τα τρανσίστορ θα είναι στα ~10νμ.

Τα έτοιμα Desktop και υποσυστήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο οι φορητές συσκευές. Οι τιμές στα ταμπλετ θα πέσουν και ουσιαστικά θα γίνουν τα νέα λαπτοπ μιας και τα μικρότερα τσιπάκια θα εχουν πολύ καλές επιδόσεις για τα σημερινά δεδομένα.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα συνεχίσουν να είναι λίγοι, ασταθείς και μακριά απο μαζική παραγωγή.

<b><u>tl;dr</u></b>: Δεν θα αλλάξουν πολλά τα επόμενα 7 χρόνια πέρα απο την άνοδο των ταμπλετ.

<blockquote>Βλέπω να καταργούνται τα netbooks, δεν νομίζω (καθαρά προσωπική εκτίμηση) πως έχουν πιο πολλές δυνατότητες από ένα tablet, μόνο το θέμα της χωρητικότητας τα σώνει.</blockquote>

Tα νετμπουκ δεν πέθαναν πρίν απο 1-2 χρόνια?

<blockquote>Εγώ θα συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο με μια ακόμα ερώτηση. Που χωράει το gaming μέσα σε αυτή την υπερταχεία εξέλιξη; Τι μορφές θα πάρει; Πόσοι θα μείνουν πιστοί στην Μαμά Πλατφόρμα; </blockquote>

Πιστεύω ότι το desktop gaming θα συνεχίσει να κυριαρχεί, αλλά θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια σχεδιασμένα για ταμπλετ.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Καταρχάς συνειδητοποίησα ότι το 2020 είναι 6,4 χρόνια μακριά, δεν μου φαίνεται ότι θα αλλάξουν τόσο δραστικά τα πράγματα τουλάχιστον σε mainstream επίπεδο.

Υπάρχει ήδη η στροφή προς το Σαλόνι σαν κεντρικό δωμάτιο ψυχαγωγίας, με τα HTPC και τις έξυπνες τηλεοράσεις που συνδέονται στο Internet. Αυτή η τάση θα ενισχυθεί, η τεχνολογία 3D θα είναι πιο προσιτή. Η δικτύωση στα σπίτια θα είναι ευρύτερη και ταχύτερη.

Τα smartphones έχουν ήδη επικρατήσει από τότε που έγιναν πιο προσιτά και σταμάτησαν να απευθύνονται μόνο σε επιχειρηματίες και το κάθε 11χρόνο έχει από ένα.

Τα google glasses δεν θα έχουν έρθει στην Ελλάδα ούτε και το Xbox one (δεν θα έχουμε την υποδομή για το xbox live).

Θα κυκλοφορούν τα Windows 11 που θα είναι πετυχημένο λειτουργικό μετά τα αποτυχημένα Windows 10. H Apple θα πληρώνει αποζημίωση στη Sumsung για αντιγραφή πατεντών, θα έχει κερδίσει η τελευταία τον τελευταίο δικαστικό γύρο και η Apple θα ασκήσει εκ νέου έφεση.

Φυσικά πάντα υπάρχει και αυξάνει η πιθανότητα με τόση δικτύωση να ενεργοποιηθεί και να κυριαρχήσει το Skynet. Μόνο όσοι έχουν παίξει τα fallout θα επιβιώσουν όπως αποδεικνύει ο Hellion σε αυτό τον http://ragequit.gr/adventurers-guild/item/surviving-the-apocalypse" class="bbcode_url">οδηγό.
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Θα ειναι ολα ενωμένα σε ενα μηχάνημα όπως στο Mass Effect που σου λέει ο άλλος "Wait to check at my console" και κοιτάει κάτι μπροστά του που μοιάζει με διαστημικό λάπτοπ <img src="/cool.gif" width="" height="" alt="B)" title="B)" class="bbcode_smiley" />
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
H αγορά PC συστημάτων τον τελευταίο χρόνο είναι σε ελεύθερη πτώση- το pc gaming όμως σε άνοδο. Τι σημαίνει αυτό;

Τα pc όπως τα ξέρουμε σε 6 χρόνια θα είναι αισθητά λιγότερα. Λιγότερα desktop στα σπίτια ,λιγότερα λαπτοπ αριστερά και δεξιά. Οι ταμπλετες και τα τηλέφωνα τρώνε το κομματι της αγοράς που δεν χρειάζεται μεγάλη ισχύ ή τεράστιες οθόνες. Ολους αυτούς που θέλουν να κανουν chat,browsing, να βλέπουν youtube video κοκ. Οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες ,λοιποί επαγγελματίες και φυσικά οι gamers θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά desktop. Απλά ανησυχω μήπως η μικρότερη διείσδυση στην αγορά ανεβάσει τις τιμές στα μέρη και αξεσουάρ υπολογιστών.

Οι APU θα έχουν κυριαρχήσει όπως κυριάρχησαν κάποτε οι CPU με "μαθηματικό συνεπεξεργαστή" όπως λέγαμε παλιά (όλες οι συγχρονες cpu έχουν 1 η περισσότερες FPU). Δηλαδή μιλάμε απλά για το επόμενο εξελικτικό στάδιο στις CPU, τίποτε το συνταρακτικό.
 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153


Kuivamaa wrote:
H αγορά PC συστημάτων τον τελευταίο χρόνο είναι σε ελεύθερη πτώση- το pc gaming όμως σε άνοδο. Τι σημαίνει αυτό;

Τα pc όπως τα ξέρουμε σε 6 χρόνια θα είναι αισθητά λιγότερα. Λιγότερα desktop στα σπίτια ,λιγότερα λαπτοπ αριστερά και δεξιά. Οι ταμπλετες και τα τηλέφωνα τρώνε το κομματι της αγοράς που δεν χρειάζεται μεγάλη ισχύ ή τεράστιες οθόνες. Ολους αυτούς που θέλουν να κανουν chat,browsing, να βλέπουν youtube video κοκ. Οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες ,λοιποί επαγγελματίες και φυσικά οι gamers θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά desktop. Απλά ανησυχω μήπως η μικρότερη διείσδυση στην αγορά ανεβάσει τις τιμές στα μέρη και αξεσουάρ υπολογιστών.

Οι APU θα έχουν κυριαρχήσει όπως κυριάρχησαν κάποτε οι CPU με "μαθηματικό συνεπεξεργαστή" όπως λέγαμε παλιά (όλες οι συγχρονες cpu έχουν 1 η περισσότερες FPU). Δηλαδή μιλάμε απλά για το επόμενο εξελικτικό στάδιο στις CPU, τίποτε το συνταρακτικό.</blockquote>

Το θέμα δεν είναι μόνο οι τιμές, αλλά και η προσφερόμενη ποικιλία εξαρτημάτων. Δυστυχώς η desktop αγορά τείνει να γίνει enthusiast market. Δεν ξέρω αν θα έχει γίνει μέχρι το 2020 ή θα κρατήσει λίγο παραπάνω, αλλά όντως πολύ φοβάμαι ότι οι σταθεροί υπολογιστές από ένα σημείο και μετά θα απευθύνονται μόνο στους επαγγελματίες και στους χομπίστες όπως εμείς.

Ένα κομμάτι που με εκνευρίζει είναι η τάση των λειτουργικών στο μινιμαλιστικό περιβάλλον εργασίας. Προκειμένου να πάρουν μέρος της πίτας από την αγορά των tablet και των μικρών φορητών, απλοποιούν τα πάντα για να τα κάνουν χρηστικά σε μικρές οθόνες. Αυτό το έχω παρατηρήσει και στα Windows (βλέπε 8 ) και στο Linux (Gnome 3, Unity κλπ). Στο σταθερό όμως που οι ίντσες δεν είναι πρόβλημα, είναι εκνευριστικό που τα μενού χώνονται όλο και πιο βαθιά και χρειάζονται περισσότερα κλικ από πριν για να κάνεις το ίδιο πράγμα. Ακόμη υπάρχουν εναλλακτικές και παλεύεται η κατάσταση, το 2020 όμως;

 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,326
αφου μιλαμε θεωρητικα και συμφωνα με την υπαρχουσα τεχνολογια.
πιστευω οτι θα εχουμε υπολογιστες μεγεθους κινητου.
η οθονη θα ειναι ολογραμμα και θα μεγαλωνει συμφωνα με τις αναγκες μας.
ποντικι δεν θα υπαρχει, αφου θα ειναι ολα touch.
ισως πληκτρολογιο-lazer για να πληκτρολογουμε οπουδηποτε ειμαστε, χωρις να κουβαλαμε τετοιο πραγματικο ματζαφλαρι μαζι μας.

για τους gamer και οχι μονο, ασυρματη συνδεση με 3D γυαλια και γιατι οχι με καποιου ειδους κρανος/μασκα για να νοιωθεις το αερακι και τις δονησες στο κεφαλι/προσωπο σου.
δεν θα χρειαζονται χειριστηρια, αφου θα τα κανουμε ολα με τις κινησεις των χεριων μας και την ομιλια.
ναι, θα παιζουμε adventure και θα μιλαμε οι ιδιοι με τους χαρακτηρες.
ισως στην δικτυακη μορφη του παιχνιδιου, οι αλλοι χαρακτηρες να ειναι γνωστοι και φιλοι.

ισως δεν χρειαζεται καν οθονη, ολα μεσα απο ενα ζευγαρι γυαλια και το κλικ θα γινεται με το ματι/ ομιλια.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
η περιγραφη του κουνελου ειναι πιο πολυ για 2040.... στην Ελλαδα ισως και 2050... :lol:
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,326
ισως και παντα μιλωντας θεωρητικα.
το θεμα ειναι οτι αυτες οι τεχνολογιες υπαρχουν ηδη.
ολογραμμα, lazer πληκτρολογιο, 3D γυαλια, χειρισμος παιχνιδιων χωρις χειριστηρια.

μετα εμφανιζεται το ερωτηματα
ποσα χρονια μετα ηρθαν τα tablet στην ελλαδα;
με ποση καθυστερηση ερχονται τα νεα iphone στην ελλαδα;

δεν ειναι παροχη υπηρεσιων,μιλαμε για συσκευες.

και για να το ριξω στο φιλοσοφικο με τον κλασσικο κοινωνικο προβληματισμο των αμπελιων (αμπελοφιλοσοφια) στην ελλαδα δεν υπαρχει παροχη υπηρεσιων γιατι οι υπηρεσιες αυτες ξεκινουν με την λεξη προσφορα. στην ελλαδα ειναι ολοι παρτακιδες και εξυπνοτεροι απο τους αλλους.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
ναι, οι τεχνολογιες υπαρχουν.... οντως εχω μια εφαρμογη που κουνας τον κερσορα του ποντικιου με τα ματια σου ή την μυτη σου (σε παρακολουθει η webcam)...
οχι οτι θα παιξω ομως και dota ετσι... :lol:
θα ειναι παντα απλως μια 'τεχνολογια' που υπαρχει :throw:
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,260
Εγώ πιστεύω οτι το 2020 θα μας βρει στην εξής κατάσταση:

- Τα tablets θα κυριαρχήσουν στην αγορά των PCs κάτω από τα 500€. Όπως σωστά αναφέρατε ήδη, για κάποιον που θέλει να κάνει απλή καθημερινή χρήση ο πλήρης υπολογιστής είναι περιττός. Από εκεί και πέρα θα έχουμε laptops/hybrids για τις υψηλότερες κατηγορίες που χρειάζονται κάποια έστω ισχύ, ενώ τα desktops όπως τα ξέρουμε σήμερα θα έχουν χρήση για ειδικές αποστολές (βαριά επεξεργασία, αποθήκευση δεδομένων, hardcore gaming). Βλέπω όμως οτι γεννιέται σταδιακά μια νέα κατηγορία desktops με μικρό μέγεθος που μπορεί να βρει θέση στο μελλοντικό σπιτικό ως ο κύριος υπολογιστής που θα ταΐζει με περιεχόμενο μια σειρά από περιφερειακές συσκευές.

-Ως σημείο-κλειδί για την επιβίωση των desktops στη mainstream αγορά λογίζω το virtualization (δεν είμαι σίγουρος αν χρησιμοποιώ το σωστό όρο 100%). Πλέον οι υπολογιστές έχουν τόση πολλή ισχύ που ο μέσος χρήστης δεν ξέρει τι να την κάνει. Αν λοιπόν τα desktop PCs αποκτήσουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλαπλών χρηστών ταυτόχρονα, στέλνοντας ασύρματα εικόνα και ήχο σε όλο το σπίτι, είμαι βέβαιος οτι θα γνωρίσουν αναγέννηση.

Το 2020 λοιπόν θέλω να έχω ένα μικρό σε μέγεθος desktop PC το οποίο θα μπορεί να αφιερώνει 4 πυρήνες και το μεγαλύτερο μέρος της κάρτας γραφικών σε μένα που παίζω ένα απαιτητικό game στο δωμάτιο, δύο πυρήνες και λίγη μνήμη στη σύζυγο που θα βλέπει ταινία στο σαλόνι, έναν πυρήνα στην κόρη που θα γράφει εργασία στο παιδικό και έναν στο γιο που ακούει μουσική και θα σερφάρει στο tablet του. Θέλω δηλαδή το desktop PC του 2020 να είναι ένας server που θα μπορεί να εξυπηρετεί πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, διαμοιράζοντας τους διαθέσιμους πόρους ανάλογα με την επιτελούμενη εργασία.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,260
Όχι, αλλά μέχρι το 2020 μπορεί και να έχω <img src="/bigsmile.gif" width="" height="" alt=":D" title=":D" class="bbcode_smiley" />
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
αν δεν εχεις, ακομα και σημερα να 'βαλεις μπροστα', δεν θα προλαβουν να γραφουν εργασιες και να σερφαρουν ή να ακουνε μουσικη στο ταμπλετ τους... :trollface:

<span class="bbcode_spoiler">pure nerd powah</span>
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,260
Τα παιδιά μου θα κολλήσουν από πολύ μικρά το τεχνολογικό μικρόβιο <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
αυτο θα ηταν ενα καλο τοπικ, 'πως φανταζομαστε τους εαυτους μας το 2020' :dry:
 
Top Bottom