What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Παιχνίδια για τα όποια -δυστυχώς- μεγαλώσαμε πολύ.

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,328
Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά... αν μπορούσα να παίξω Mordor: The Depths of Dejenol σε 64bit σύστημα χωρίς χρήση VM, θα συνέχιζα το Αιώνιο, Ανούσιο, Ακόρεστο (triple A) κάψιμο στα μπουντρούμια. Ούτε story, ούτε NPCs. Μόνο εγώ, o εξοπλισμός μου και τα πορτραίτα των τεράτων που πρέπει να σκοτώσω.

Κανένα παιχνίδι δεν το κατάφερε και ούτε θα το καταφέρει αυτό ξανά για εμένα, ever. Ναι, μου αρέσει να grindάρω υπό προϋποθέσεις... τι να κάνω; Μπορεί να κυλάει ασιατικό αίμα στις φλέβες μου.

EDIT: Ρε, θα κλάψω από συγκίνηση. Θέλω να παρατήσω δουλειά και να πάω σπίτι να δω αν αυτό που διάβασα λίγα λεπτά αφότου έκανα αυτό το post αληθεύει... Κάποιος υπερμέγιστος ακόλουθος του ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΥ φτιάχνει remake του Mordor το οποίο λέει παίζει και σε browser...

http://endurance.itch.io/endurance

Δεν μπορώ να τσεκάρω τώρα αν δουλεύει... ΘΕΟΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ?!?!?!?!?
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,860
<blockquote>δεν μπορω να παιζω hardcore τιτλους</blockquote>
That avatar though.
 

nvk1980

Gelatinous Cube
Joined
May 27, 2015
Messages
85
Πριν πολλά πολλά χρόνια, πίστευα ότι το gaming είναι σαν το φαγητό: Αν δεν φας απ'όλα, παραμονεύει το σκορβούτο. Έτσι, πάντα προσπαθούσα να περιλαμβάνω στην "διαιτά" μου όλα τα καλά του Θεού. Σταδιακά, κάποιες προτιμήσεις άρχισαν αν έρχονται στην επιφάνεια. Κάποια είδη άρχισαν να μονοπωλούν τον χρόνο και το ενδιαφέρον μου. Κυρίως adventures, RPGs, strategies και κανά καλό sport game.

Πλέον, λόγω ηλικίας, ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αλλά οι παλιές αγάπες δύσκολα πεθαίνουν. Το gaming ήταν, είναι και θα είναι (ελπίζω) αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Αλλά, πλέον, πιάνω ολοένα και πιο συχνά τον εαυτό μου να αφιερώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους, που πολύ απλά θα μου κάνουν κλικ. Και όταν λέω "κλικ" εννοώ ότι, συχνά για απροσδιόριστους λόγους, ένας τίτλος θα μου γίνει εμμονή. Θα το λιώσω, θα το σκέφτομαι όλη μέρα, θα περιμένω πως και πως να πάω σπίτι και να βυθιστώ στον κόσμο του.

Παράλληλα, κάποια games που κάποτε θα έλιωνα δίχως ντροπή κι αναστολές, πια δεν μου κάνουν ούτε καν αίσθηση. Για παράδειγμα, αν μου έλεγε κάποιος ότι εν έτει 2015 δεν θα έχω καν ακουμπήσει Football Manager τα τελευταία 3 χρόνια, κάποτε θα αποτελούσε casus belli. Αλλά, να που το τελευταίο παιχνίδι που θα σκεφτόμουν σήμερα να παίξω θα ηταν το FM. Κάποτε, μπορεί να έπαιζα οτιδήποτε ανήκε στο είδος των adventures. Δεν είμαι genre nazi, αλλά τα adventures σχεδόν πάντα μου πρόσφεραν όλα εκείνα που έψαχνα σε ένα game. Έλα όμως που τον τελευταίο χρόνο ζήτημα να έχω παίξει 5 adventures - και τα 3 εξ αυτών ήταν της Telltale (που απόλαυσα όσο λίγα παιχνίδια).

Δεν υφίσταται για μένα θέμα "παλιά ήταν όλα καλύτερα". Ναι, πολλά games έμειναν στην ιστορία, μπορεί να τα έλιωσα οταν κυκλοφόρησαν, αλλά αν τα ξαναπαίξω σήμερα, ένας Θεός ξέρει πως θα αντιδράσω. Πέρα από το nostalgia factor, δεν ξέρω τι συναισθήματα μπορεί να μου γεννήσει ένα παιχνίδι που μπορεί να το είχα λατρέψει πριν 5-10 χρόνια, για παράδειγμα.

Θεωρώ πως απλώς αυτή είναι η φύση μας ως άνθρωποι. Όλοι μας ανεξαιρέτως ως προσωπικότητες καθοριζόμαστε από τις αναμνήσεις μας, τις εμπειρίες μας, τα όνειρα και τους πόθους μας. Κάτι που εγώ μπορεί να λατρέψω, κάποιος άλλος μπορεί να το μισήσει. One man's garbage might be another man's treasure, λένε εδώ στα ξένα. Και όσο μεγαλώνουμε, όσο ωριμάζουμε κι αλλάζουμε, άλλο τόσο αλλάζουν και όλα εκείνα που μας συγκινούν και μας συνεπαίρνουν. Δεν ισχύει μονάχα για τα games, αλλά για όλα όσα αποτελούν ενδιαφέροντας του καθενός - βιβλία, ταινίες, μουσικές κτλ.

Την σήμερον ημέρα, ποσώς με ενδιαφέρει σε ποιο είδος ανήκει κάποιο παιχνίδι, ποια εταιρεία το έχει δημιουργήσει, πόσο hype υπάρχει, αν είναι triple AAA development ή indie προελεύσεως. Δεν με ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί, το gameplay ή τα γραφικά. Με ενδιαφέρει αν έχει κάτι να μου πει, αν μου φέρεται σαν ενήλικας/σκεπτόμενος gamer, αν υπάρχουν η πλοκή και οι χαρακτήρες που θα με κρατήσουν μέχρι το τέλος. Αλλά, κυρίως, αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν υπάρχουν όλες εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες, οι ιδιοσυγκρασίες που θα μου "μιλήσουν", που θα με κάνουν να νιώσω ότι το παιχνίδι αυτό έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για μένα. Ξέρω ότι θα ακουστεί οξύμωρο, <i>αλλά πια με κερδίζει ένα game που περιλαμβάνει επιθμίες μου, χωρίς καν να ξέρω ότι τις έχω για ένα παιχνίδι. </i>

Όταν κάνω install ένα game δεν κάθομαι και λέω "αχ, μακάρι να έχει αυτό, ή να είναι έτσι", δεν προσπαθώ να αραδιάσω τις επιθυμίες μου και να περιμένω ανυπόμονα το παιχνίδι να ανταποκριθεί. Όταν πλέον το ξεκινήσω, μπορεί να αρχίσουν να ξεπετάγονται μικρές λεπττομέρειες, κάποια στοιχεία που να μου "μιλάνε", που μπορεί σε οποιονδήποτε άλλο να φαίνονται ανούσια και δίχως λόγο ύπαρξης. Και φτάνουμε σε ένα σημείο που το παχνίδι λέει "κοίτα, μεγάλε, εσένα είχαν στο μυαλό οι τύποι που με έφτιαξαν".

Τελευταίο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ (πέρα από το Witcher 3 που πλέον και τι δεν έχει ειπωθεί/γραφτεί για το Έπος), είναι το Metal Gear Solid V. Ένα action/stealth game που υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα το ακουμπούσα, όσο και να μου κινεί το ενδιαφέρον το lore του MGS. Μισώ stealth μηχανισμούς και το trial and error που υπαγορεύεται. Είχα παίξει το Ground Zeroes και δεν μου άρεσε η νέα κατεύθυνση της σειράς (open world freedom σε αντιδιαστολή με το πιο σφιχτό και άρτια story driven gameplay των προηγούμενων τίτλων της σειράς). Έπεφταν τα 10άρια βροχή, GOTY είπαν πολλοί, αλλά και πάλι έπιασα το παιχνίδι με ΠΟΛΥ χαμηλές προσδοκίες. Και τελικά, έπαθα ζημιά. Ως τώρα το έχω λατρέψει, παρόλο που έχω σιχαθεί το stealth gameplay και το micromanagement της Mother Base. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι λες και το παιχνίδι μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του πιτσιρικά, έφηβου Νικόλα: 80s καλτίλα, ψυχρός πόλεμος και τα μυαλά στα κάγκελα, soundtrack βγαλμένο από τα όνειρά μου, η αίσθηση να παίζω όλα εκείνα που έβλεπα πιτσιρικάς στο Rambo III (Αφγανιστάν, ξεραίλα και χώμα, σοβιετικοί κτλ). Ποτέ δεν σκέφτηκα " πω πω, να βγει ένα game και να έχει όλα αυτά τα πράγματα". Αλλά, ενδόμυχα, υποσυνείδητα, τα γουστάρω και το παιχνίδι μου τα προσφέρει απλόχερα. Σε κάποιον άλλον, όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται ως αρνητικά. Αν ήμουν σήμερα πιτσιρικάς και όχι 35, μπορεί το παιχνίδι να μου άρεσε, μπορεί και όχι. Αλλά, αν το γούσταρα, σίγουρα θα ήταν για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τους παραπάνω.

Παρόμοιες περιπτώσεις; Alien Isolation. Alpha Protocol. Fallout New Vegas. Και άλλα πολλά. Τίτλοι που λάτρεψα, ενδεχομένως για λόγους που κανένας άλλος να μην ενστερνίζεται.

Στην τελική, ακριβώς επειδή πολλά και διαφορετικά πράγματα πλέον πολιορκούν τον (πολύ) περιορισμένο χρόνο μου, για να ασχοληθώ με ένα game, πρέπει να συμβαίνουν όλα εκείνα που προανέφερα. Δεν έχω καμία όρεξη να παίξω κάτι επειδή "λένε ότι είναι φοβερό" ή "μα είναι adventure (ή όποιο άλλο genre θέλετε), άρα ΠΡΕΠΕΙ να το παίξω, θα μου αρέσει μωρέ", όταν μπορώ να περάσω την ώρα μου με κάτι πολύ καλύτερο - κι ας μην είναι game.

ΥΓ. Μόλις διαπίστωσα ότι το ποστ είναι τεράστιο και ενδεχομένως να μην βγάζει και πάρα πολύ νόημα :facepalm: <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
ΥΓ2. Τα συγχαρητήριά μου σε όσους έφτασαν μέχρι την αράδα αυτή <img src="/cool.gif" width="" height="" alt="B)" title="B)" class="bbcode_smiley" />
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,548
Εξαιρετικό πόστ και απηχεί τα συναισθήματά μου 100%.

Πολύ σωστή η διατύπωση περί του αισθήματος "Α, λένε όλοι πως είναι τρομερό, ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΝΙΩΘΩ."

Παλιά το είχα πάρα πολύ αυτό, για να έχω άποψη, θα έπαιζα θεωρούμενα "ιερά τέρατα" κάποιου είδους κι ας μην μου "μιλούσαν" όπως έγινε πρόσφατα με το Original Sin. Ειλικρινά το παιχνίδι ίσως το λάτρευα στα 16 μου, αλλά πια δεν έχει τίποτε να μου προσφέρει. L.A. Noire, The Wolf Among Us και Witcher αντίθετα, ήταν πράγματα με τα οποία ταυτίστηκα πλήρως, χάθηκα, μαγεύτηκα, ξέχασα ολότελα το δωμάτιο γύρω μου, πραγματικά τα ζούσα.

Δεν έχει για μένα νόημα πλέον να ασχοληθώ με μια υποδεέστερη εμπειρία, ειδικά όταν ο χρόνος είναι λιγοστός.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Στο μεταξύ αυτό με τα Telltale, ενω δεν εχω τιποτε απολύτως εναντίον τους, μονο το Wolf among us καταφερα να παίξω. Ολες τις αλλες φορές που ξεκίνησα (μετά το wolf) κατέληξα στο πεντάλεπτο να τα παρατήσω για να δω ταινία ή σειρά. Εχουν δώσει τόσο βάρος στην αφήγηση και έχουν αφαιρέσει τόσο πολύ από το gameplay που καταλήγουν υποκατάστατο του HBO και του netflix για μενα, μάχη την οποία χάνουν.
 
Top Bottom