What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πειρατεία, ρούμι και ξύλινα πόδια

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Καταρχάς να πω ότι δεν ξέρω αν έπρεπε να το βάλω στον παιχνιδοsector ή στο οφφ λόγω ευρήτητας οπότε το έβαλα εδώ.
Πρώτα ερώτηση. Όλοι παραπονιούνται για την πειρατεία, ειδικά οι εταιρείες που είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Και όλοι θέλουν να την καταπολεμήσουν. Και έχουμε τώρα την NSA, Steam, Google, Chromes extensions και χιλια 2 άλλα που καταγράφουν τα σαιτ πουεπισκεπτόμαστε για λόγους "θεμιτούς". Και διερωτάμαι. Δεν βλέπουν τι γίνετε με την πειρατεία? Γιατί μόνο διαμαρτύρονται?

Προαιρετικά μπορεί όποιος θέλει να μας πει τι σχέση του με τα παράνομα κατεβάσματα.

Επίσης να πούμε πως υπάρχουν περιπτώσεις που τα τορεντάδικα βοήθησαν κάτι να εξαπλωθεί και τελικά να φέρουν κέρδος στον δημιουργό. Και δεύτερον υπάρχουν πολλοί δημιουργοί που είναι υπέρμαχοι της δωρεάν ανταλλαγής δημιουργιών είτε είναι κάποιο παιχνίδι, είτε είναι κάποιο μουσικό κομμάτι είτε δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
ανοιξες μεγαλο θεμα-πληγη.
the pirate bay away from keyboard
οποιος δεν το εχει δει, καλο ειναι να του ριξει μια ματια. ειναι ενα ντοκιμαντερ σχετικα με την δικη του pirate bay
[video width=425 height=344 type=youtube]VbR7-4YUvDs[/video]

μεγαλο ενδιαφερων εχει στο 45' καπου εκει μιλαει η δικηγορος του χολιγουντ. μιλαει για νομους και ταξη. αμεσως μετα σκαει η αληθεια. ο δικαστης, ειναι μελος οργανισμων που συνεργαζονται σε θεματα πνευματικης ιδιοκτησιας. δηλαδη ανηκει στην ομαδα των μηνυτων.

υπαρχουν αυτοι που προσπαθουν να βγαλουν λεφτα απο την πειρατεια και αυτοι που εχουν μια ιδεολογια απεναντι στο copyright.
υποθετω οτι οι τυποι εβγαλαν καποια λεφτα, αλλα εδωσαν και πολλα για να συντηρησουν την σελιδα τους.
Η πνευματικη ιδιοκτησια δεν αφορα μονο ταινιακια και μουσικη αλλα τα παντα, μεχρι και λεξεις,εκφρασεις.
το παραδειγμα με τον Σουηδο δικαστη, δειχνει και την δυναμη που εχουν οι εταιριες.

απο την μια οι ιδιοι ρημαζουν οτι δεν εχει copyright (αρχαια ελληνικη μυθολογια) και απο την αλλη βαζουν και copyright στην κλοπη τους. φανταστειτε να φτιαξετε σελιδα με τιτλο 300 και να σας κανουν μηνυση επειδη το 300 εxει copyright. why not?

τρομοκρατια, πειρατεια κτλ ολα αυτα ειναι δικαιολογιες για να βαλουν χερι στα προσωπικα σας. να περιορισουν δικαιωματα και για να αναπτυξουν νομους που για ενα παραξενο λογο, ειναι παντα εναντιων μας.
γιαυτο και εγω τους εχω γραμμενους, νομους και σωματα ασφαλειας. ολοι για τα λεφτα των αλλων δουλευουν.
εκτος του οτι αλλαζω ip κατα ριπας. οποτε βαριεμαι να αλλαζω διεθνεις ip, βαζω ντοπιες ip και αν δεν την παλευω αλλαζω δικτυα. δικαιωμα μου και μαγκια μου.
"τουτοι οι μπατσοι που 'ρθαν τωρα" που λεει και το ασμα.

<u>αν θελουν να μιλησουμε για νομους και copyright, ας ξεκινησουμε την συζητηση με την αισχροκερδια και την απατη. </u>
trailer απο ταινια που υποσχεται πολλα. οι μονες σκηνες που αξιζουν, ειναι αυτες του trailer.
γνωστοι στιχουργοι που κλεβουν ολοκληρα κομματια, αλλα δεν παιζει προβλημα, αφου τα λεφτα τα παιρνουν παλι οι δισκογραφικες.
σου πουλανε ολοκληρο παιχνιδι αλλα αγοραζεις το μισο, το τελος ισως του χρονου.
σου πουλανε εφαρμογες και οταν ανακαλυπτεις οτι ειναι buggy, σε κλανουν στα μουτρα. δεν σου δινουν τα λεφτα πισω, περιμενε το patch, αλλαξε λειτουργικο, αλλαξε υπολογιστη. αυτα εαν εισαι τυχερος. γιατι μπορει να σου πουν "κλαψε στο forum και θα δουμε"

η πειρατεια ειναι η μονη λυση εναντια στην αισχροκερδια. ζητω οι ip.
<span class="bbcode_spoiler">[video width=425 height=344 type=youtube]z4-vP2aC3Yo[/video]</span>

για να μην σας βαλουν και φυλακη. αυτες ειναι προσωπικες αποψεις και οχι οι αποψεις των διαχειριστων του forum.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Εντάξει, είναι λεπτό το ζήτημα. Και όλα περικλείονται στην φράση "Ο Τσάμπας ζεί" για τους πιο πολλούς torrentάδες. Αν θές να τιμήσεις τον μουσικό/developer κλπκλπ, θα αγοράσεις. Και χέστηκες για την δισκογραφική/publisher που είναι από πίσω. Η λογική "Η ΜS είναι M$ και είναι κακή, άρα βάζω σπασμένα παραθύρια", μόνο λογική δεν είναι.

Όπως δεν είναι λογικό το να επισκέπτομαι καταστήματα με hardware στο internet και να μου εμφανίζονται ακριβώς τα προιόντα που είδα, στο FB την επόμενη φορά που θα κάνω login.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Θα σου απαντήσω πρώτα στο δεύτερον. Το ότι ένας, δύο, ή και όλοι ανεξαιρέτως (που αυτό το τελευταίο δεν ισχύει) οι content creators μπορεί να μην ενοχλούνται, ή και να είναι υπέρ της δωρεάν ανταλλαγής δημιουργιών, δεν αλλάζει το γεγονός πως αυτή τη στιγμή είναι παράνομη εκτός και εάν το εν λόγω content είναι επίσημα open source ή freeware. Αν αυτό σε νοιάζει ή όχι είναι δικό σου θέμα, από τη στιγμή που η ισχύς ενός νόμου εξαρτάται από την δυνατότητα του εγγυητή της νομιμότητας (του κράτους, ντε) να την επιβάλει, που στην συγκεκριμένη περίπτωση προσεγγίζει το μηδέν.

Η προσωπική μου σχέση με τις πειρατικές κόπιες είναι πως αν και παλιότερα είχα εκατοντάδες πειρατικά αντίγραφά παιχνιδιών, πλέον με τις πεθαμένες τιμές του digital distribution, έχω τόσο τεράστιο backlog original παιχνιδίων, και τη βεβαιότητα πως ό,τι και να με ενδιαφέρει σε έξι μήνες θα είναι διαθέσιμο για πέντε ευρώ, που η πειρατία απλά δεν προσφέρει κάτι που να με ενδιαφέρει.

Αυτό πάντα στα games, γιατί σε ό,τι αφορά σειρές και ταινίες, και γω πειρατής είμαι.

Δε ξέρω ποιους εννοείς όταν λες ¨όλοι¨. Οι περισσότεροι publishers-κολλοσοί, όσο και να γκρινιάζουν για τα μάτια του κόσμου, έχουν εδώ και χρόνια μυριστεί πως ο μόνος ουσιαστικός τρόπος καταπολέμησης της πειρατίας είναι να προσφέρουν service αντί για σκέτο content, και έχουν στραφεί προς τα εκεί.

Αυτό αφήνει σα μεγάλο χαμένο της πειρατίας τον πραγματικό Indie δημιουργό, για τον οποίο ακόμα και εκατό sales είναι η διαφορά ανάμεσα στο να συνεχίσει σα game developer και το να τα παρατήσει και να γίνει ταμίας σε super-marker, όπως κάποιοι φωστήρες προτείνανε στο "άλλο" forum.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Ναι κόντρα στις εταιρείες αλλά αυτός που δεν έχει σχέση με τις εταιρείες γιατί να βγει χαμένος? Διαφωνώ με το να πλουτίζουν μουσικοί/ηθοποιοί με βάση τα πενυματικά τους δικαιώματα, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και πέφτουν οι μικρές παραγωγές που βασίσονται στις πωλήσεις. Τώρα για τα παιχνίδια που λες αυτό έγινε μόδα τώρα τελευτία. Παλιότερα ήταν πολύ πιο τίμια τα πράγματα. Και ναι φάνε μαύρο. Παιχνίδια που βγίνουν μισά δεν τα αγόρασα και παιχνίδια που τσίμπησα αλλιώς και τα λάτρεψα τα αγόρασα και 1 και 2 φορές αν έβγαινε σπέσιαλ έκδοση.

και πάμε τώρα στην ιδεολογία απέναντι στο κλοπιραιτ. Εντός συνόρων έχουμε τους αναρχοαυτόνομους. Στηρίζουν ανεξάρτητες παραγωγές, πολεμάνε επιχειρήσεις και άτομα που πλουτίζουν μέσα από την τέχνη που εξ ορισμού είναι τρόπος έκφρασης. Αλλά στον αντίποδα έχουν φτάσει να είναι τόσο κλειστόμυαλοι ώστε να σου λένε έλα να παίξεις στην κατάληψη και θα πάρεις ότι μαζέψει ο δίσκος. Μην πουλάς τα cd σου γιατί είσαι εμπορικός. μη θες λεφτά για να μπορέσεις να βγάλεις τα έξοδα σου ηχογράφηση/κινηματογράφηση/ότιδήποτε. Το άλλο δεν λέω αλλά ποιός μπορεί να ορίσει τη μέση λύση? Καταναλωτική συνείδηση? Μπουκοτάζ? μπορεί εφικτά ή ρομαντικά?

Τελικά το έγραψε ο φραπές όσο έγραφα.
<span class="bbcode_spoiler">Επίσης βλέπω μια ανέχεια στο γεγονός ότι μας βλέπουν σαν εμπορικά κομμάτια κρεας. Από παντού κοιτάνε να βγάλουν. Σε φακελώνουν για να σου διαφημίζουν πράγματα που θα σε κάνουν χαρούμενο και άτριχο οπότε σε φακελώνουν. Σου δίνουν το cloud για να μην χάνεσαι, και καλά και πόσα άλλα.</span>
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Σκόρπιες σκέψεις για το θέμα μας. Είναι λίγο χάος αλλά είμαι γραφείο <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

-Μελέτες δείξαν πως η πειρατεία ενισχύει τον χώρο (!!) και δεν τον ζημιώνει, μακροπρόθεσμα. Έχει την λογική "αυξάνεις το αγοραστικό κοινό σου", γιατί αν δεν υπήρχε πειρατεία πολύς κόσμος δεν θα ασχολούταν καν με τον χώρο, άρα δεν θα υπήρχε περίπτωση να γίνει μελλοντικός αγοραστής. Έχει μια βάση αυτό νομίζω, είναι γεγονός πως πολοί gamers κρατάν επαφή με την πειρατεία (λόγο βλακείας? λόγο φτώχιας? λόγο άποψης? άλλο θεμα αυτό) και αργότερα καταλήγουν αγοραστές. Εάν δεν είχαν κρατήσει επαφή? Αν είχαν ξεκόψει τελείως από τον χώρο? Κόσμος που δεν θα δοκίμαζε καν το gaming γιατί "σιγά μην πληρώσω και για παιχνίδια..." ενώ μετά κόλησε και είδε την γλύκα της καμενιάς? Το ζουμί είναι εκεί : αυξάνεται πολύ το "target group" μιας αγοράς!
-Έχουν αποδείξει πως αν θέλουν μας κάνουν και κόβουμε μαχαίρι τα πειρατικά. Κατά περιόδους σε χώρες έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία. Π.χ. φίλος Αγγλία έλαβε ραβασάκι από τον net provider του που έλεγε περιλιπτικά "ή σταματάς τα παράνομα download ή στο κόβουμε και μπαίνεις black list σε ΟΛΕΣ τις εταιρείες internet στην χώρα". Σίγουρα οι ποιο ψαχμένοι χρήστες θα βρούν τρόπους να τα παρακάμψουν αυτά, αλλά η μεγάλη μάζα των pc users σίγουρα όχι. Άρα αφού έχουν αποδείξει ότι μπορούν, γιατί δεν το κάνουν? Εν μέρη σίγουρα παίζει ρόλο το πρώτο (άύξηση του target group), εν μέρη συμφωνώ επίσης με τα σχόλια του κούνελου (είναι ένας τρόπος να παιρνάν νομοθεσίες κτλ. για να έχουν συνολικά πρόσβαση στα δεδομένα μας), επίσης τους βοηθάει τρελά ακόμα και για στατιστικά δείγματα!
-Παίζει και κάτι άλλο μεγάλο ρόλο για μένα. Έχει αναίβει πολύ ο μέσος όρος του gamer! (Μιλάω καθαρα για το gaming τώρα) Δεν έχει ίδια συμπεριφορά ο πιστιρικάς 15χρονος με τον εργαζόμενο 35αρη. Ο πιτσιρικάς θέλει να λιώσει το αγαπημένο του παιχνίδι, έχει άπλετο χρόνο, νεανικό ενθουσιασμό κτλ. Ο εργαζόμενος από την άλλη έχει διαφορετική αντίδραση πλέον, θα ψάξει ποιο πολύ τι θα παίξει, θα παίξει λιγότερο και ποιο υπομονετικά και θα σκάσει ευρά για το αγαπημένο του χόμπι είτε για να ενισχύσει είτε για να εμπλουτίσει την συλλογή του. Αυτά είναι πράματα που υποθέτω ότι τα ξέρουν πολύ καλύτερα οι μανατζαρέοι του χώρου, πιθανόν να μην τους χαλάει το "ας καεί στο τζαμπέ ο πιτσιρικάς τώρα, αύριο είναι ο μελοντικός εργαζόμενος gamer, άρα και ένας καλός υποψήφιος αγοραστής"
-Ακόμα και στο μη-gaming χώρο αρκετοί καλιτέχνες έχουν παραδεχτεί πως η πειρατεία δεν τους κόφτει καθόλου (π.χ. στην μουσική). Ξέρουν πως οι "πιστοί μουσικόφιλοι" θα το πάρουν τον δίσκο αν μπορούν, ξέρουν πως το να έχεις ποιο εύκολη την πρόσβαση σε περισσότερο κοινό βοηθάει, γενικά είναι γνωστό πως η δημοσιότητα και η ευκολία να κάνεις την δουλειά σου ποιο προσιτή σε περισσότερο κόσμο καταλήγει καλύτερο από κάτι ποιο κλειστό και για λίγους.
-Φυσικά υπάρχει και η ηθική διάσταση του ζητήματος. Ώρες ώρες με το ζήτημα copyrights το ξεφτιλίζουν (από τις καπηλείες μυθολογίας των λαών όπως ανέφερε ο λέλος μέχρι τις υπερβολές στυλ Apple που ήθελε copyright το πάχος και την οψη των....tablets). Από την άλλη είναι λογικό και κατανοητό πως οι δημιουργοί (από τον καλιτέχνη μέχρι τον προγραματιστή) πρέπει και αυτοί να αμοιφθούν για τον κόπο τους και την δουλειά τους. Και εδώ πάμε όμως και σε μιά άλλη διάσταση του θέματος : δεν μιλάμε για υλικά αγαθά, πολύ σημαντικό. Μιλάμε κυρίως για προϊόντα καλιτεχνικής αξίας και ψυχαγωγίας. Έ, αυτός ο χώρος ανέκαθεν βασιζόταν περισσότερο στο πάθος και την αγάπη του κοινού, και λιγότερο σε ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσπαθούν το 2ο πολύ συχνά).
-Τέλος σε όλα αυτά πρέπει να βάλουμε και τις παρούσες οικονομικές συνθήκες (και της χώρας μας , και γενικά). Προσωπικά ακόμα και σήμερα μπορεί να κατεβάσω στην ζούλα παιχνίδι, δεν το λέω με χαρά, αλλά όταν έχεις να πάρεις λεφτά από την δουλειά κάνα τρίμηνο θέτεις κάποιες προταιρεότητες (επιβίωσης), προσπαθώ πάντα όμως να αγοράσω στο τέλος τα παιχνίδια που παίζω (καλά, μικρές indie παραγωγές ενοείτε πως τις τσιμπάω, είναι σίγουρα οι μεγάλοι χαμένοι από αυτήν την κατάσταση).
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Για την κρίση που είπες μπορεί κάλλιστα να σου πει ο άλλος το γκειμινγκ είναι είδος πολυτελείας. Δεν έχεις μην παίρνεις και μην κατεβάζεις στο ττζάμπα.
Τώρα για τη μουσική αυτό που έθιξες δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει για όλους τους μουσικούς. Στη μέταλ ισχύει σίγουρα αφού το θέμα στήριξης από το κοινό είναι που την κρατάει τόσα χρόνια και όχι μόνο σε δίσκους αλλά μέχρι και σε καπότες. Βέβαι παρόλα αυτά έχουνε βγει οι Eluveitie( :worship: ) και σου λένε δεν μας νοιάζει αν θα αγοράσετε το cd μας. Κατεβάστο το γιατί εμείς λεφτά βγάζουμε από τις συναυλίες και ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να μοιραστούμε μαζί σας μουσική και συναισθήματα.

Λίγο σκόρπιο έτσι που το ρίχνω αλλά το DRM όσων αφορά τα παιχνίδια για μένα ήταν λόγος να στραφώ σε άλλους κόλπους. Δεν ήθελα να έχω τέτοιους περιορισμούς. Αγόρασα το παιχνίδι σου άσε με να το εγκαταστήσω σε όσους υπολογιστές θέλω, όσες φορές θέλω και γενικά να μην σε νοιάζει αν θα το κρεμάσω στο μπαλκόνι γιατί είναι κτήμα μου. αι μέσα σε αυτό όλα τα παρελκόμενα έξτρα έξοδα που κάνουν ένα παιχνίδι αν το πάρεις day-one να βγαίνει κάνα κατοστάρικο. Που έρχεται το θέμα απάτης που είπε ο κούνελος.
 

headless

Hobgoblin Captain
PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester Klika Member
Joined
Nov 30, 2012
Messages
336
Fun fact: τις χρυσές εποχές του ελληνικού torrenting οι διαχειριστές των 3-4 μεγάλων trackers που αριθμούσαν χιλιάδες μέλη ο καθένας, έβγαζαν άκοπα 2 με 3 χιλιάρικα το μήνα έκαστος.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Σωστός ο Αδερφός Πανοραheadless.

Χαίρομαι γιατί εκφράζονται ωραίες και μερακλίδικες απόψεις στο θρέντ. Προσθέτω τα δυο σέντσια μου :

-Όπως πολύ σωστά είπατε, ο αληθινός φαν, θα αγοράσει, κυρίως από αίσθημα τιμής και από την αγάπη που έχει στον δημιουργό.Στη μουσική για παράδειγμα, θυμάμαι τους φοβερούς τύπους που είχαν καραμέλα την ατάκα "Φιλαράκι έχω 8500 άλμπουμ κατεβασμένα" και αν τους ρώταγες τί ήταν, σε κοίταγαν χαζά και έλεγαν "Ε να...Iron Maiden, Metallica, Στανίση κτλ."

Ο μερακλής πάντα είχε τα βινύλιά του και τα κάστομ συλλεκτικά τεσέρτια και το ζούσε το πράγμα. Το ίδιο και στο γκέημινγκ. Απλά η πειρατεία εκθέτει το προϊόν σε άτομα που διαφορετικά δεν θα ασχολούνταν καν, γι'αυτό και στην ουσία συντηρείται από την βιομηχανία. Καλλιεργεί τους μέλλοντες καταναλωτές.

Και για να το πάμε και στα έργα/σειρές που τελευταία πραγματικά σαρώνουν στο χώρο. Θεωρητικά, αν είχαμε όλοι Ιώβεια υπομονή, θα περιμέναμε να βάλει ο Alpha το φινάλε του Breaking Bad και θα το βλέπαμε το 2016 περίπου. Αν μέναμε στο Αμέρικα, ενδεχομένως θα το είχαμε δωρεάν στο πιάτο (δεν γνωρίζω αν το ΑΜC είναι συνδρομητικό και βαριέμαι να ψάξω) οπότε το κατέβασμα ενός επεισοδίου και το σβήσιμό του μετά την παρακολούθηση, αν και παράνομο, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια "τηλεμεταφορά" που γίνεται μέσα από την μαγεία και την δύναμη της τεχνολογίας.

Φυσικά, οι εταιρείες αφήνουν ελεύθερο το downloading, γιατί είναι στην ουσία τεράστια δωρεάν διαφήμιση για όλα τα sponsored προϊόντα που εμφανίζονται σε αυτές τις σειρές. Πόσοι από εμάς έχουμε κάποιο ύπουλο υποσυνείδητο προγραμματισμό να αγοράσουμε το μαμαδίστικο Hyundai από το Walking Dead; Για να βλέπω χεράκια <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

Οι αμοιβές των καλλιτεχνών φυσικά είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο και για μένα, ηθικά σωστό. Από την στιγμή που βάζω κόπο και χρήμα για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα που θα αγγίξει και θα δώσει χαρά σε δέκα, εκατό, χίλιους, ένα εκατομμύριο ανθρώπους, είναι λογικό να αμείβομαι, ώστε να μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό. Καλή η "τσάμπα όλα" τζάμπα -χοχο- ρητορική, αλλά κάπως πρέπει να πληρώσουμε την ΔΕΗ γιατί δυστυχώς, δεν ζούμε στο πειρατικό μπάρκο του Κάπτα-Κένγουεη.

Όλοι είμαστε νοήμονες άνθρωποι και στο χέρι μας είναι να στηρίζουμε χρηματικά πράγματα που αξίζουν και να γειώνουμε τη σαβούρα. Και υπάρχουν πάντα μερικά φοβερά ad-blocks που κρατάνε τον υπολογιστή και το browsing εντελώς ανώνυμο και "καθαρό" από διαφημίσεις.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
ας αναφερω το εξης, καθως κολλαει εδω:

στην δεκαετια του 80 και 90, αγοραζα cartridge για gameboy, ουτε λογος για κοπιες, αφου τεχνικα τοτε ηταν ανεφικτο.... (ασε που σημερα υπαρχουν gameboy με sd καρτες...!!!)
οποτε αν εδινες κοντα 7-8.000 δρχ, δεν περνουσε απο το μυαλο σου ΟΥΤΕ ΚΑΝ η σκεψη να μην το καραλιωσεις το παιχνιδι, πριν αγορασεις το επομενο.
Στην επομενη gaming era της ζωης μου περασα στα pc, και επεσα με την περιοδο που μεσουρανουσε η 'κοπια'... η αντιγραφη ηταν τραγικα φτηνη, οποτε γεμισα τιτλους που δεν τερματισα ποτε γιατι πολυ απλα υπηρχε πληθωρα και ηθελα να 'δοκιμασω' απο τα παντα...
τα τελευταια πεντε χρονια, επανηλθα στο 'gameboy scheme', γιατι (πλεον ημουν σιγουρος οτι πολλα ηδη δεν με ενδιεφεραν) και το digital distribution κατασαρωσε τις τιμες και μπορουσα να παρω πχ εναν τιτλο που πριν εκανε 30-40 ευρω με 3-4! (οποτε δημιουργηθηκε και ενα μικρο backlog σαν side-effect στο gameboy scheme)
αυτα απο μενα.

δεν ειναι ακριβως μια τοποθετηση πανω στην πειρατεια, οσο μια πορεια της ωριμανσης ενος gamer
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Διάβασα πολλές σωστές απόψεις που με εκφράζουν.
Αμα δικαιολογώ σε κάποιον την πειρατεία ειναι σε οποιονδήποτε πιτσιρικά που οπως και πολλοί στην ηλικία του δεν εργάζεται για να έχει κάποιο εισόδημα και δεν λαμβάνει και μια καλή "χορήγηση" απο γονείς κλπ αλλα και πάλι πρέπει αμα παίξει ενα παιχνίδι και το γουστάρει να το τιμήσει εστω αργότερα οταν πέσει η τιμή του.
Περιπτώσεις του τύπου- σιγά μην το αγοράσω γιατι να δώσω λεφτά αφου μπορώ να το βρω τζάμπα, απο τύπους που εχουν ενα σωρό παιχνιδάρες που εχουν κατεβάσει παράνομα να παγώνουν αδικα σε εναν σκληρό ενω εχουν δώσει ενα καρο λεφτά στο WoW (η καποιο random συνδρομητικό online game) η - τι; 15 ευρω το Witcher 2; ουτε καν πολλα λεφτά για παιχνίδι και το Σάββατο ακουμπάνε 100 ευρω στον Πλούταρχο, είναι το λιγότερο απαράδεκτες.
Το θέμα ειναι πως οτι αγαπάμε και νοιώθουμε οτι αξίζει πρέπει να το στηρίζουμε ωστε να συνεχίζει να υπάρχει, να βελτιώνεται και να μας πορώνει.
Τουλάχιστον αν κάποιος επιμένει να κατεβάζει απο τορεντς ας το κάνει συνειδητοποιημένα π.χ. να κατεβάζει μονο παιχνίδια της ΕΑ της Activision και απο μουσική Hip-Hop <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
μια χαρα τα ειπατε για τους σπαγκοραμενους. να δουμε και την αλλη πλευρα.
απο το ντοκιμαντερ για τον screaming jay hawkins.
<span class="bbcode_spoiler">http://youtu.be/qecYcFZR6Mk?t=42m23s
042:23
</span>
για οποιον βαριεται να δει το πενταλεπτο που προτεινω. (btw προτεινω να το δειτε ολοκληρο)
απο τοτε ισως να εχουν σταματησει τα τσιμεντενια παπουτσια, σιγουρα δεν εχουν αλλαξει και πολλα.
ο ανθρωπος πηγε να ζητησει χρηματα για την δημιουργια του, και τον εδιωξαν με απειλες θανατου. οι ιδιοι που ισως να εκαναν και μηνυσεις για πνευματικα δικαιωματα.

Eluveitie και προσθετω anathema. πουλανε την μουσικη τους μεσα απο το site τους. τιμιο και χωρις νταβατζηδες.

ταινιες
βγαζουν μια ταινια που σπαει ταμια. δωσανε 100 χιλιαρικα και βγαλανε 2 μυρια. πουλανε καπελακια, μπλουζακια, μποξερακια, αυτογραφα, γινονται παιχνιδια και βγαζουν αλλα τοσα.
10 χρονια μετα και αφου η ταινια εχει ξεχαστει, ανεβαζεις ενα video στο youtube με ενα διλεπτο αποσπασμα και γινεσαι μαυρο προβατο.
τους κανεις διαφημιση, δεν βγαζεις λεφτα και σε πρηζουν με βλακειες.

κλειδωνουν τα windows για να μην τα αντιγραψεις και σε κυνηγανε, ενω η ιστορια λεει οτι το λειτουργικο εχει χτιστει σε κλεμενες βασεις. αν δεν υπηρχε η πειρατεια η τιμη των παιχνιδιων θα ηταν στα υψη. ναι μεν η πειρατεια μπορει να ειναι καταστροφικη για τα indy ομως απο την αλλη ενα indy ισως και να μην ακουστει ποτε, να περασει απαρατηρητο. ειναι μια διαφημιση να το βλεπεις σε λιστες με μεγαλα ονοματα.

εδω εχει τεθει και ερωτημα, αν μπορεις να κανεις αντιγραφο του νομιμα αγορασμενου. αν μπορεις να τροποποιησεις αυτο που αγορασες κτλ.

για τα τορενταδικα, σιγουρα καποιοι εβγαλαν μαυρο χρημα, αλλα ειναι ελαχιστο στην περιπτωση που πανε φυλακη. με 3 χιλιαρικα δεν σωθηκε κανεις. γιαννης αγιαννης περιπτωση. με το καρβελι που εκλεψε δεν περασε χορτατος στην φυλακη.
 

headless

Hobgoblin Captain
PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester Klika Member
Joined
Nov 30, 2012
Messages
336
Στο τελευταίο κάνεις λάθος, δεν πρόκειται για περίπτωση Γιάννη Αγιάννη, αλλά για λαμόγια που κονομούσαν μεγάλα ποσά με 3 τρόπους:
1.μέσω των διαφημίσεων στα sites
2.μέσω των referals σε στοιχηματικά sites - για όποιον γραφόταν πατώντας το λινκ στον tracker έπαιρναν μερίδιο από τα ποσά που στοιηχημάτιζε και κυρίως
3.μέσω το pay-to-leech - πάμπολλοι χρήστες πλήρωναν διάφορα ποσά για να βελτιώσουν το ratio τους, να αγοράσουν Gb στον tracker, να ανέβουν userclass κ.ο.κ.

Πιθανότατα το Ρ2Ρ έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο, όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως. Εδώ έχουμε απλά κάποιους μάγκες εντός ή εκτός εισαγωγικών, που το χρησιμοποιούν σαν κύρια πηγή εσόδων, διακινώντας υλικό που έχουν ανεβάσει άλλοι, μέσω bandwidth που έχουν πληρώσει άλλοι.

Και περμπιπτόντως είμαστε από τις πιό ελαστικές χώρες στον τομέα αυτό. Σε uk,usa,Γερμανία, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να πέφτουν καμπάνες και σε χρήστες.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
δεν θα διαφωνησω, αλλα οταν βγαζεις 5, 10 και 30 χιλιαρικα με κινδυνο να πας φυλακη και να πληρωσεις σε προστιμα μερικα εκατομμυρια, δεν ξερω. προσωπικα δεν θα επαιρνα ποτε μου τετοιο ρισκο.
το οτι βγαζουν καλο μεροκαματο, εννοειται. η πειρατεια δεν θεωρηθηκε ποτε ηρωικη πραξη και αυτοι που τα κανουν αυτα δεν ειναι αγιοι. ισως καποιοι να βρισκουν και μια δοση ιδεολογιας στις πραξεις τους.

προσωπικα θεωρω μεγιστη αλητεια, την επιθεση στον ανθρωπο που βρηκε ενα αρχειο και το κατεβασε, χωρις να εχει σκοπο να το εμπορευτει. αν βρω στον δρομο ενα δισκακι με ταινια και το κρατησω, θα ειμαι κλεφτης; ενοχος copyright νομοθεσιων; τοτε και αυτος που βρισκει κερμα στον δρομο, να πηγαινει φυλακη για κλοπη κ.ο.κ

αλητεια ειναι να αγοραζεις ενα προιον και να μην μπορεις να κανεις οτι θελεις με αυτο (βλ. playstation jailbreak). μεγιστο νταβατζιλικι, η απαιτηση να τους δωσει ο δημιουργος του jailbreak τους σκληρους του δισκους για να τους τσεκαρει η εταιρια.

επειδη copyright, ειναι και τα παραπανω, καποιος πρεπει να βαλει ενα φρενο στο copyright, γιατι ειναι ενα αδηφαγος κτηνος.
στο τελος τι θα γινει; θα αγοραζουμε παντοφλες και θα μας απαγορευουν να τις φοραμε αν ποτιζουμε τις γλαστρες;
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Εγώ, όπως ο κακόφημος Ιωάννης, είχα game boy όταν ήμουν πιτσιρικάς. Δηλαδή έπαιρνα με το χαρτζιλίκι μου 3 κασέτες το χρόνο, στην καλύτερη. Αυτό είχε σαν επακόλουθο να μάθω να προτιμώ τα είδη με μεγάλο replayability και χρονική διάρκεια. Όχι πως δεν ήξερα την πειρατεία. Έγραφα τις κασσετούλες μου από CD ή το ραδιόφωνο, έπαιζα στα Playstation φίλων πειρατικά games, και πειρατικά επί το πλείστον παιχνίδια σε PC φίλων. Και στα net cafe που έπαιζα, πειρατικές κόπιες δουλεύανε και πουλούσανε κιόλας.
Στην χρυσή εποχή της πειρατείας, εκμεταλλευόμενος την οπτική ίνα του ΤΕΙ, γέμιζα ντουζίνες από DVD, με σειρές κυρίως, καθότι η ποικιλία των τοπικών videoclub και της τηλεόρασης ήταν... ελεεινή. Με τα PC games, όμως συνέβαινε το εξής: παρ' ότι είχα, και έχω, πειρατικές κόπιες, είχα αρκετά αυθεντικά παιχνίδια για 2 λόγους: Οι προσφορές των περιοδικών, και η γρήγορη πτώση τιμών στα PC games. Μπορώ να πω, ότι με την ψηφιακή διανομή και τις εκπτώσεις, τα γνήσια παιχνίδια μου είναι πολλά περισσότερα από τα πειρατικά.
Για το πόσο δικαιολογώ την πειρατεία, θα πω το εξής. Ψηφίζουμε με την τσέπη μας, και κάνουμε θυσίες για κάτι που το αγαπάμε. Από την άλλη, δεν τρέφω και πολλή αγάπη για το DRM, τα Day one DLC, και την απληστεία εν γένει. Όπως είναι κατακριτέος κάποιος που κονομάει από την πειρατεία, είναι κατακριτέες και οι άπληστες οικονομικές πρακτικές. Πχ, αν θέλω να είμαι νόμιμος, και πάω να αγοράσω αυθεντικό το AutoCAD, θα πρέπει να σκάσω, για την πετσοκομμένη εκδοχή του, 1000€+ και για την πλήρη, 3000€. Kαι είναι πρόγραμμα που μου χρειάζεται στην δουλειά μου, όχι κάτι που το θέλω για εφέ. Περιττό να πω, ότι θα δουλέψω, μέχρι να έχω μια οικονομική άνεση, πειρατική κόπια, γιατί ούτε ο γιος του Βαρδινογιάννη είμαι, ούτε ο Μπόμπολας.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Καλά με τα προγράμματα που χρειάζονται σε διάφορους επαγγελματίες έχει ξεφτυλλιστεί το θέμα. Αν δεν είαι εταιρεία, βοβός, βαρδινογιάννης, αποστολόπουλος ή γνωστός αραχωβίτης κομματόσκυλο δεν έχεις ελπίδες. Και solidworks και autocad είναι με μαύρη σημαία. Γιατί? Γιατί η σπουδασιτκή έκδοση του autocad είνα μόνο για γραμμές και του solidworks δεν υπάρχει. Οπότε μπαίνει μέσα ο καθηγητής και σου λέει αν έχεις στικάκι να τα χωράει φέρτο, αλλιώς pirate bay. Σε βρίσκει εταιρεία για δουλειά μέσω ΤΕΙ και σε ρωτάει έχεις το solidworks? Κάποια σχέδια και θα παίρνεις 300 τον μήνα, αν είναι πειρατικό δεν σε παίρνουμε. Μα ρε :malakas: άνθρωπε που να το βρω?

ΕΝδιαφέρον άρθρο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
http://www.rockoverdose.gr/news_details.php?id=29517
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
για να μην στεναχωριεσαι, ελα να σε φτιαξω ΤΩΡΑ:

https://www.bricsys.com/estore/estoreBcad.jsp

αν κανεις 2d σχεδια οπως εγω, κανει οτι κανει το autocad με ΑΚΡΙΒΩΣ τον ιδιο τροπο και φυσικα διαβαζει και αρχεια autocad...

εξευτελιστικα χαμηλη τιμη....
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Δεν θα σχολιάσω το βίντεο μιλάει από μόνο του<span class="bbcode_spoiler">
</span>
 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,612
Πάντα κατεβάζω άμα βιάζομαι να το παίξω, κλάιν. Πού να τρέχεις για paysafe...
 

theonirvana

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,230


SHREDDER wrote:
Σε ολα τα παιχνδιαι που αργουν να βγουν στο pc με ενοχλει. Ελαχιστα αγοραζω τα περισσοτερα τα κατεβαζω οπως κανουμε οι περισσοτεροι εδω μεσα.</blockquote>
οσο πιο γρηγορα καταλαβεις οτι το να κατεβαζεις πειρατικα παιχνιδια ειναι το ιδιο πραγμα με το να πηγαινεις και να κλεβεις απο ενα super market επειδη απλα μπορεις,τοσο το καλυτερο και για σενα και για τους εργαζομενους στα διαφορα game studios.

 
Top Bottom