Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ελλάδος (ΣΑΔΑΣ) με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Αθηναίων τον Αύγουστο του 2022, επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, για την τοποθέτηση των λεγόμενων «Σπιτιών Ανακύκλωσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία έγινε βιαστικά, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, και οδήγησε σε απευθείας ανάθεση έργου ύψους 18,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μεταλλικών κοντέινερ, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Αυθαίρετες εγκαταστάσεις χωρίς άδειες

Ο ΣΑΔΑΣ καταγγέλλει ότι με φωτογραφική διάταξη (άρθρο 39 του ν.4964/2022), η οποία πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο, παρακάμφθηκαν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και χωροθετήσεις. Ως αποτέλεσμα, τα μεταλλικά κοντέινερ τοποθετήθηκαν αυθαίρετα σε δημόσιους χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, ακόμη και πλατείες. Η παράνομη τοποθέτηση στερεί πολύτιμο χώρο από τους πολίτες και τα παιδιά, επισημαίνει ο Σύλλογος.

Το κόστος που προκαλεί αντιδράσεις

Ο διαγωνισμός αφορούσε 50 «γωνιές ανακύκλωσης», με επιφάνεια 18 έως 30 τ.μ. το καθένα. Κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, από την εταιρεία ΤΕΧΑΝ Συστήματα Περιβαλλοντικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΒΕΕ, η οποία και αναδείχθηκε ανάδοχος. Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 18.259.000 ευρώ – δηλαδή 365.180 ευρώ για κάθε κοντέινερ.

Η υπερκοστολόγηση είναι εντυπωσιακή: αντίστοιχες κατασκευές στην Ε.Ε. κοστίζουν κατά μέσο όρο 36.500 ευρώ, δέκα φορές λιγότερο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δείχνουν ότι με 365.000 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει βίλα σε νησί ή να χτίσει σπίτι 250 τ.μ., όχι κοντέινερ 30 τ.μ.

Σοκ.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αυτό;

"and a legal quirk that only allows the Greek parliament to prosecute government ministers"

Δηλαδή νόμος κράτους μέλους ΣΤΑΜΑΤΑ την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας; Διάβασα σωστά;

Δε μπορεί να μην υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να λέει ότι όταν η Εισαγγελία απ' έξω σου χτυπάει το κουδούνι, ανοίγεις και κάνεις τουμπεκί.

Δηλαδή νόμος κράτους μέλους ΣΤΑΜΑΤΑ την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας; Διάβασα σωστά;
Δηλαδή πιστεύεις ότι η ΕΕ δεν είναι διεφθαρμένη και ελεγχόμενη; Αν θέλουν να επέμβουν για να ακυρώσουν εκλογές ή αν θέλουν να επέμβουν για παράνομες κυρώσεις μια χαρά βρίσκουν τρόπους. Αλλά όποτε θέλουν κρατούν τα χαληνάρια για να προστατεύσουν την διαφθορά. Το κουλιστάν είναι ευρωπαϊκής έμπνευσης αλλά αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν θέλει να ακούει ή να λέει.

Nαι. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών υποχρεώνει τον οποιονδήποτε θέλει να ασκήσει δίωξη να πάρει πρώτα την έγκριση της βουλής.

Nαι. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών υποχρεώνει τον οποιονδήποτε θέλει να ασκήσει δίωξη να πάρει πρώτα την έγκριση της βουλής.
Αυτό το ξέρουμε. Το θέμα είναι προηγείται το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο; Η απάντηση είναι ό,τι τούς συμφέρει.

Αυτό το ξέρουμε. Το θέμα είναι προηγείται το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο; Η απάντηση είναι ό,τι τούς συμφέρει.

Προηγείται το εθνικό δίκαιο, όμως η Ευρώπη θα μπορούσε να πιέσει με πολλαπλούς τρόπους ώστε να υποχρεώσει στην αλλαγή του. Αυτή είναι ουσιαστικά και η μοναδική μας ισχνή ελπίδα, ειδάλλως οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να είναι στο απυρόβλητο.

Ευχαριστώ και τους δύο, βασικά αυτό που είπε ο Lucinos ρωτούσα. Μου έκανε εντύπωση καθώς πχ στα τρόφιμα η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει της εθνικής, που είναι και λογικό.

Δηλαδή πιστεύεις ότι η ΕΕ δεν είναι διεφθαρμένη και ελεγχόμενη;
Όχι, αλλά η EPPO (not to be confused with ΕΠΟ) υποτίθεται είναι ανεξάρτητη αρχή, οπότε θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσο ήταν διατεθιμένοι να τους έκαναν να ιδρώσουν, αν προχωρούσε η διαδικασία.

Άσχετο, αλλά μόνο εγώ βρίσκω την εικόνα με την οποία ανοίγει το άρθρο απόλυτα ταιριαστή; Πράιμ με υφάκι στριμωγμένου μόμπστερ να σκέφτεται ποιος πρέπει να πληρώσει για αυτό. Ή μπορεί να τον πείραξαν τα μύδια που έφαγε το μεσημέρι. Checks in όπως και να 'χει.

Ευχαριστώ και τους δύο, βασικά αυτό που είπε ο Lucinos ρωτούσα. Μου έκανε εντύπωση καθώς πχ στα τρόφιμα η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει της εθνικής, που είναι και λογικό.

Η αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής όσον αφορά την ποινική δίωξη μελών της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα, το οποίο υπερισχύει όλων των υπόλοιπων νόμων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Συμφωνα με το gemini σχετικα με το εαν η ΕΕ μπορει να ασκησει διωξη σε ελληνα πολιτικο
Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και περίπλοκη νομική ερώτηση, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου.

Η απάντηση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί άμεσα να υπερισχύσει του ελληνικού νόμου περί ευθύνης υπουργών και να απαιτήσει μια δίωξη, ακόμα και με την άρνηση της Βουλής.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

1. Η Διάταξη του Άρθρου 86 είναι Συνταγματική: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πηγάζει απευθείας από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Το Σύνταγμα αποτελεί τον υπέρτατο νόμο του κράτους. Η υπεροχή του ενωσιακού δικαίου εφαρμόζεται κυρίως σε θέματα όπου τα κράτη μέλη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στην ΕΕ. Η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων και η οργάνωση του εθνικού δικαστικού συστήματος αποτελούν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές που παραμένουν στην κυριαρχία του κράτους μέλους.
  2. Ρόλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO):Σε υποθέσεις που αφορούν οικονομικά αδικήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ (π.χ. απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια), το αρμόδιο όργανο της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Ο Κανονισμός που τη διέπει (Κανονισμός 2017/1939) προβλέπει ρητά ότι:
    • Σε περίπτωση που η εθνική νομοθεσία προβλέπει ασυλία για ένα πρόσωπο (όπως στην περίπτωση ενός υπουργού), η EPPO πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια εθνική αρχή (δηλαδή την ελληνική Βουλή) να άρει την ασυλία.
    • Δεν δίνει στην EPPO τη δυνατότητα να παρακάμψει την απόφαση αυτής της εθνικής αρχής. Ο σεβασμός της εθνικής συνταγματικής τάξης είναι υποχρεωτικός.
Επομένως, ενώ η ΕΕ μπορεί να ασκήσει πίεση και να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να προωθήσει τη δίωξη, η τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας και την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο ανήκει στην ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η ΕΕ δεν διαθέτει άμεσο μηχανισμό επιβολής που να υπερβαίνει αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη.
ολίγον τι η ΕΕ θα μας πάρει πίσω 400εκ που θα πληρώσουμε από τους φόρους μας, αυτοί που τα έφαγαν θα είναι μια χαρά με τα λεφτά στην τσέπη και οι πολιτικοί που συμμετείχαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα, άντε μερικοί να χάσουν (προσωρινά?) το υπουργείο μέχρι να καθαρίσει το ονομα τους

Last edited:
Εξίσου ενδιαφέρον είναι, ότι η Νεκταρία Σταμούλη, η οποία υπογράφει το άρθρο, εργάζεται ΚΑΙ στην Καθημερινή!!!

iu

Τρίγγερ γουόρνινγκ

Μιλάτε για το Σύνταγμα σαν να είναι κάτι επίσημο. Αφού η κυβέρνηση το βλέπει ως κουρελόχαρτο έτσι το βλέπω και εγώ. Καλά μς κάνουν αφού μυαλό δεν βάζουμε
Έχουμε πιάσει πάτο σε κάθε επίπεδο, είμαστε ως χώρα σε μια κλίμακα από ντροπή έως τραγικά γελοίοι και το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι της κοινωνίας βουλιάζει στην οργή, την κατάθλιψη και την απογοήτευση. Όχι, δεν υπάγομαι εκεί αφού έχω αποκτήσει μια φυσική απέχθεια για την ανθρωπότητα.

Μιλάτε για το Σύνταγμα σαν να είναι κάτι επίσημο. Αφού η κυβέρνηση το βλέπει ως κουρελόχαρτο έτσι το βλέπω και εγώ.

Το κόλπο με το Σύνταγμα (και με άλλους νόμους) λέγεται "ερμηνεία". Επειδή η συνταγματική αναθεώρηση είναι δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εγώ που υποθετικά θέλω να κάνω κάτι που αντίκειται σε άρθρο του Συντάγματος πιάνω την διάταξη που δεν μου αρέσει και την λυγίζω μέσω "ερμηνείας" για να την παρακάμψω.

Το κόλπο με το Σύνταγμα (και με άλλους νόμους) λέγεται "ερμηνεία". Επειδή η συνταγματική αναθεώρηση είναι δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εγώ που υποθετικά θέλω να κάνω κάτι που αντίκειται σε άρθρο του Συντάγματος πιάνω την διάταξη που δεν μου αρέσει και την λυγίζω μέσω "ερμηνείας" για να την παρακάμψω.

Και μέχρι να κριθούν αντισυνταγματικοί από τα δικαστήρια, συνήθως έχει αλλάξει η κυβερνηση (ή κυβερνήσεις ειδικά με τους ρυθμούς της δικαιοσύνης).

Στο μεταξύ έχουμε σε ισχύ, πολλούς νόμους που είναι αντισυνταγματικοί, γιατί στηρίζονται σε διατάγματα τηε επταετίας και του Μεταξά!!

100 δις λένε τα ζοντόβολα που στηρίζουν μάγκα, ότι επέφεραν οι δασμοί στις ΗΠΑ, και χαίρονται χωρίς να κατανοούν ότι δεν τα πλήρωσαν οι τρίτες χώρες...

100 δις λένε τα ζοντόβολα που στηρίζουν μάγκα, ότι επέφεραν οι δασμοί στις ΗΠΑ, και χαίρονται χωρίς να κατανοούν ότι δεν τα πλήρωσαν οι τρίτες χώρες...

Έχει πλάκα που στο Τουίτερ πετάει που και που κάτι posts από Αμερικανούς που γράφουν " εγώ νόμιζα τους δασμούς θα τους πληρώνουν οι άλλοι". Πλήρωνε τώρα για να βλέπεις τον Τραμπ να σου λέει ότι δεν υπάρχει λίστα του Έπστιν.

Back