What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρόβλημα αναγνώρισης σκληρών δίσκων

pitsinius

Half-Ogre
Joined
Dec 12, 2012
Messages
708
Καλημέρα παιδιά<br><br>εδώ και αρκετό το καιρό έχω το εξής πρόβλημα. Κατά το booting, αρκετές φορές τυχαίνει να μην αναγνωρίζει το σκληρό που έχω τα windows ή έναν άλλο σκληρό που έχω για αρχεία. Παρατήρησα ότι πολλές φορές αυτό γινόταν όταν σκούνταγα το tower με την καρέκλα του γραφείου μου (είναι τέτοια η διάταξη του χώρου που είναι απίθανο να μη του χώσω καμία του tower για πάνω από 1-2 βδομάδες, ακόμα και αν προσέχω πολύ). Όποτε παρουσιαζόταν το πρόβλημα, το έλυνα βαζοβγάζοντας πολλές φορές τα καλώδια sata που πάνε στη motherboard, μέχρι να καταφέρω να κάνω το σύστημα να αναγνωρίσει το δίσκο που είχε κάθε φορά το θέμα.Είχα παρατηρήσει ότι αρκετές φορές βοηθούσε να πιεσω πολυ το βύσμα μέσα στο δίσκο - παραλογο μαλλον, αλλα βοηθουσε.<br><br>Χτες λοιπον το βραδυ ειχα παλι τα ιδια με το δισκο των Windows. Οτι και να κανα, αυτό τσίναγε. Tελος παντων, το έλυσα μια φορα αντιμεταθετωντας τα βύσματα των 2 ελλατωματικών σκληρών, αφού πρώτα είχα βγαλει και ξαναβαλει  τις απολήξεις που οδηγούν στη moτtherboard. Όταν έκανα restart, παλι τα ιδια. Eβγαλα τοτε το καλωδιο του σκληρου και το βαλα σε αλλη, αδεια θυρα της ΜΟΒΟ. Από κει περα δουλευει κανονικά....<br><br>Παλιότερα σκεφτομουν ότι υπαρχει πιθανοτητα οι δισκοι να οδευουν εις Κυριον, αλλά μετα τα χθεσινα αρχισα να ανησυχω για τη ΜΟΒΟ. Λογικά δε φταιει η σκονη, αφού ετσι δε θα πρεπει να δουλευει ουτε η καινουρια θυρα που χρησιμοποιησα η οποια ηταν και ακάλυπτη. Άρα ίσως εχει καποιο θεμα η ΜΟΒΟ γενικα στη λειτουργία της....<br><br>Εσείς τί πιστεύετε? Έχετε καμιά ιδέα για το τί τρέχει?<br><br>Ευχαριστώ που με διαβάσατε - αναμένω σχόλιά σας!
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Αρχικά, επειδή με το βάλε-βγάλε θα τα παίξουν οι συνδέσεις (αν δεν έχει ήδη γίνει), την επόμενη φορά που δεν θα αναγνωρίσει το δίσκο των windows, μπες στο bios και τσέκαρε τα disk priorities (αν αυτός των win είναι πρώτος σε σχέση με τους άλλους). Μπορεί απλά να μπαίνει άλλος πάνω του και γι&#039; αυτό να μην αναγνωρίζεται αμέσως.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,216
Στο disk management των windows τους βλέπει τους σκληρούς; Επίσης, τι Windows έχεις;
 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
αυτο το μια βλεπει μια οχι τους δισκους...<br>οι παροχες ρευματος τι λενε;(καλωδια/τροφοδοτικο<img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,777
Πιτσίνιε, το BIOS ή τα Windows δεν βλέπουν τον δίσκο;<br><br>Αν δεν τον βλέπεις στο BIOS, σε τι ρύθμιση είναι ο SATA ελεγκτής σου;<br><br>Όσον αφορά την σύνδεση εν λειτουργία (hot plug), αν δεν με απατά η μνήμη μου, σε AHCI ρύθμιση στον ελεγκτή, υποστηρίζεται από τον δίσκο.
 

pitsinius

Half-Ogre
Joined
Dec 12, 2012
Messages
708
@jimmy<br><br>το χω τσεκαρει, δεν τιθεται τετοιο ζητημα, γτ οταν δεν αναγνωριζεται ο δισκος, δε φαινεται καν στα ΒΙΟS<br><br>@Pain<br><br>Όταν λες disk management εννοείς να μπω στο "My Computer" και να δω αν αναγνωριζονται? Γενικά παντως αν ο δισκος με τα αρχεια δεν ειναι προσβασιμος, δε φαινεται και στο my computer καν. Όσο γι αυτον με τα Windows. αν κολλησει οσο ειναι αναμμενο το PC, απλά θελει restart γιατι παγωνουν τα παντα.<br><br>@devilride<br><br>Τί εννοεις? Να τσεκαρω αν δινουν ρευμα? Έχω την εντυπωση, οταν ακουμπαω τους σκληρους, πως το δισκακι μεσα κουνιεται ακομα και οταν αυτοι δεν αναγνωριζονται, οποτε μαλλον παιρνουν κανονικα ρευμα.<br><br>@Vtheofilis<br><br>Και τα BIOS και τα Windows δεν τον βλεπουν (τη 2η περιπτωση ειναι εφικτο να την καταλαβω μονο αν ο δισκος κολλησει οσο τρεχω κατι στο PC)<br><br>Ρύθμιση SATA του ελεγκτή? Εδώ σε χάνω λίγο <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /><br><br>"Όσον αφορά την σύνδεση εν λειτουργία (hot plug), αν δεν με απατά η μνήμη μου, σε AHCI ρύθμιση στον ελεγκτή, υποστηρίζεται από τον δίσκο."<br><br>Kαι στο παραπανω δε μπορω να πω οτι καταλαβα και πολλα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /><br><br><br>Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
το θεμα δεν ειναι αν δινουν αλλα αν ειναι αρκετο κ σταθερο αυτο που φτανει στο δισκο<br>θα προτεινα να βαλεις τη παροχη του dvd στο δισκο σου κ να δεις αν αλλαζει κατι
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Σε συνέχεια αυτών που είπε ο devil, άσε πάνω μόνο τον δίσκο των windows (βγάλε τον άλλο) και δες τι γίνεται.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,216
<blockquote><br><br>@Pain<br><br>Όταν λες disk management εννοείς να μπω στο "My Computer" και να δω αν αναγνωριζονται? Γενικά παντως αν ο δισκος με τα αρχεια δεν ειναι προσβασιμος, δε φαινεται και στο my computer καν. Όσο γι αυτον με τα Windows. αν κολλησει οσο ειναι αναμμενο το PC, απλά θελει restart γιατι παγωνουν τα παντα.<br><br></blockquote><br><br>Εννοώ αυτό:<br><img src="http://i.imgur.com/Tvp5pbU.jpg" alt="Tvp5pbU.jpg" class="bbcode_img" /><br><br>Το οποίο λογικά μπορείς να ανοίξεις στα windows7/8/8.1/10 γράφοντας "Disk Management" στο search. Επιπλέον, στα windows 10 τα οποία έχω εύκαιρα αυτή τη στιγμή με δεξί click πάνω στο "κουμπί" της έναρξης, εμφανίζεται contextual menu από το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορείς να επιλέξεις να ανοίξει το Disk Management. <br><br>Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις και αλλιώς αν βλέπει τους σκληρούς σε windows 10(λειτουργεί και με φλασάκια, in fact χτες χρειάστηκε στη δουλειά να κάνω format σε ένα με αυτό τον τρόπο καθώς κανένας άλλος δεν είχε αποτέλεσμα):<br><br>1. Ανοίγεις ένα cmd (Έναρξη, γράψε cmd και πάτα Enter)<br>2. Στο Command Prompt που ανοίγει, γράφεις: diskpart<br>3. Αν σου ζητήσουν access τα windows, δώσε.<br>4. Στο νέο παραθυράκι που ανοίγει (μοιάζει και αυτό με του command prompt) γράφεις: list disk<br>5. Θα πρέπει να σου εμφανιστεί λίστα με όλους τους δίσκους που έχεις<br><br>Για να κάνεις format σε κάποιον από τους δίσκους επιτόπου, δεν θα γράψω εδώ τι παραπάνω πρέπει να "γράψεις", μην τυχόν και γίνει καμιά στραβή και με κυνηγάς. Ίσως φτιάξω το Σ/Κ ένα μικρό tutorial με screenshots κλπ. για το συγκεκριμένο θέμα.<br><br><br>
 

pitsinius

Half-Ogre
Joined
Dec 12, 2012
Messages
708
Pain με εχεις μπερδεψει λιγο <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /><br><br>Υποθέτω πως το disk management το αναφερες σαν επιλογη που μου επιτρεπει να τσεκαρω αν αναγνωριζεται ο δισκος με τα αρχεια, σωστά? Το λέω, διότι αν αυτός με τα Windows δεν αναγνωρίζεται, προφανως δε μπορω να μπω καν στο disk management <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /><br><br>Aν λοιπόν αυτό εννοούσες, μενει να απαντηθει στο που χρησιμευει πρακτικα το Disk management. Γιατι αν δεν εχω προσβαση στο δισκο με τα αρχεια, φανταζομαι δε θα φαινεται ουτε στο DIsk management. Ή μήπως υπαρχει περιπτωση να φαινεται και να μας οδηγει αυτο σε αλλα συμπεράσματα?<br><br>Όπως και να χει σ&#039;ευχαριστω για την απαντηση και σορρυ αν κατι δεν εχω κατανοησει σωστα.<img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /><br><br>@jimmy, devilride<br><br>Οκ guys, αν μου ξανακανει κογξες, θα βαλω το ρευμα του DVD πάνω στο δίσκο <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
7,745
παθαινα το ιδιο. δεν ξερω αν ισχυει και για αυτη την περιπτωση. <br>η διαφορα ειναι οτι εχανα μονο τον main. <br>ουτε στο bios τον εβλεπα. επρεπε να βγαλω την τροφοδοσια και να περιμενω για πληρη αποφορτιση. στην συνεχεια επρεπε να ρυθμισω το boot απο το bios.<br>με τον καιρο αλλαξα τροφοδοτικο και μητρικη ΚΑΙ δισκο. το προβλημα παρεμενε σαν σταθερη αξια.<br><br>τελικα το θεμα λυθηκε με την αλλαγη κουτιου. το κουτι ειχε εναν εντελως ηλιθιο τροπο ψυξης για τους δισκους. η κατασκευη ηταν τετοια που δεν αφηνε τον αερα να περασει απο αναμεσα τους.<br><br>edit<br>ετσι λοιπον δεν ηταν θεμα αποφορτησης αλλα "αποθερμανσης"  :pP
 
Top Bottom