What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρόβλημα με σκληρό (?)

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Καλησπέρα. Έχω ένα παράξενο πρόβλημα με τον σκληρό και δεν μπορώ να βρώ την λύση.

Σήμερα το μεσημέρι άνοιξα το στιμ και έγινε αυτόματο update στην Dota. Τo update σταμάτησε απο μόνο του αφού κατέβηκαν ~80ΜΒ. Αφού το ξεκίνησα πάλι μου έβγαλε πρόβλημα "disk write error".

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το στιμ έχει κάποιο θέμα. Καλου-κακού όμως ανοίγω το Speccy που έχει διαγνωστικό s.m.a.r.t και μου βγάζει "warning" απο εκεί που ήταν "okay". Κατεβάζω τα SeaTools για Windows που είναι διαγνωστικό της Seagate και περνάω τον δίσκο μερικά τεστ. Τo smart test βγάζει τον δίσκο "ΟΚ" αλλά όταν δοκίμασα να κάνω γενική διόρθωση μου λέει ότι απέτυχε και ότι ο δίσκος έχει bad sectors.

Κάνω checkdisk που είναι ενσωματωμένο στα Windows και σταματά μετά απο λίγο, πάλι λόγω bad sectors. Εντωμεταξύ το σύστημα σέρνονταν, δεν άνοιγε το Firefox και τα παραπάνω προγράμματα άνοιγαν μετά απο μεγάλη καθυστέρηση. Οπότε το επόμενο λογικό βήμα ήταν είτε να κάνω low-level format ή να δοκιμάσω με κάποιον τρόπο να διορθώσω τα bad sectors χωρίς να χρειαστεί να φορμάρω τον δίσκο. Δοκίμασα να κατεβάσω τα SeaTools για DoS που διορθώνουν τα bad sectors, αλλά το Firefox δεν άνοιγε.

Δοκιμάζω λοιπόν να μπώ σε κάποιον άλλο λογαριασμό και σε όλους εκτός απο τον δικό μου όλα δουλεύουν ρολόι. Γυρνάω πίσω στον δικό μου και διαγράφω το Steam. Και σταδιακά το σύστημα επανήλθε πλήρως. Η ερώτησή μου τώρα είναι: γιατί τα προαναφερθέντα προγράμματα μου λένε πως ο σκληρός έχει πρόβλημα? Και γιατί το Steam έκανε τα πάντα να σέρνονται ακόμα και όταν ήταν κλειστό? Επίσης θα ήθελα να μου προτείνετε ένα καλό διαγνωστικό για τον σκληρό.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
http://www.hdtune.com/download.html

πάντως ο δίσκος σου είναι "υπότροπος" και να έχεις το νου σου, αν έχεις σημαντικα αρχεια , κάνε κανα backup, να μη ταλαιπωρείσαι αργότερα.

edit: και το crystalmark είναι καλό http://crystalmark.info/download/index-e.html
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
<img src="http://i.imgur.com/AFJDwde.png" alt="AFJDwde.png" class="bbcode_img" />

Πώς διορθώνεται αυτό?
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Αυτό είναι ένας sector που το πρόγραμμα δε μπορεί να διαβάσει. Υπάρχει περίπτωση την επόμενη φορά που θα γραφτεί να φτιάξει. Επίσης στο επόμενο format του σκληρού αν το format τον βρεί (για αυτό κάνουμε κανονικό format και όχι quickformat <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" /> ) θα τον απομονώσει.

Αν θες μπορεί να δοκιμάσεις http://hdd-regenerator.en.softonic.com/ τη τύχη σου με κάτι σαν αυτό. Μπορεί να στο διορθώσει.
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
BUMP

Τελικά ο σκληρός δεν σώζονταν. Έβαλα hdd regen, διόρθωσα bad sectors, έκανα format και νέο πέρασμα των windows. Μέσα σε μια μέρα σταμάτησε να ανταποκρίνεται εντελώς, δηλαδή δεν τον έβλεπε ούτε η μητρική. Που σημαίνει ότι πάω για νέο σκληρό.

Επειδή δεν έχω πολλές γνώσεις σχετικά με τους σκληρούς, θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποια πράγματα.

* Κατ'αρχάς σκέφτομαι να πάρω WD blue/black γιατί οι Seagate έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Ισχύει αυτό, σωστά? Επίσης, αν πάρω σκληρό με 2 χρόνια εγγύηση και τον χρησιμοποιώ συχνά, θα τα φτύσει λίγο μετά τα 2 χρόνια? Ο Seagate που είχα κράτησε 7 χρόνια και είχα γράψει σε αυτόν τα ακασικά αρχεία. να φανταστώ ότι θα κρατήσει το ίδιο και ο καινούριος?

* Αξίζει να πάρω πράσινο WD σαν βασικό δίσκο για gaming σύστημα ή είναι υπερβολικά αργοί? Οι κάτω των 3.5 ιντσών?

* Οι Toshiba τι λένε?

* Τι σας λέει αυτός? http://www.e-shop.gr/western-digital-wd10ezex-1tb-caviar-blue-sata3-p-PER.303039

Επίσης, προτείνετέ μου σκληρούς 500 ΓΒ/ 1 ΤΒ με κόστος 40-60 γιούρια.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Από προσωπική εμπειρία, μακρυά από WD Blue, πολύ υψηλά failure rates.

http://www.e-shop.gr/western-digital-wd10ezrx-caviar-green-1tb-sata3-p-PER.303677" class="bbcode_url">WD Caviar Green 1TB, τα 64 ΜΒ cache είναι must νομίζω. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

edit FTW

Seagate=Burn in Hell, μακρυά, παλαβά failure rates.
WD Black ναί, σκυλιά μαύρα.
Τσέκαρε και πρός Hitachi μεριά, είναι πολύ καλοί. Πάρα πολύ καλοί. Εξαιρετικά καλοί. Aλλά λίγο πάνω από το budget σου.
Τoshiba δεν είναι καθόλου κακή επιλογή.
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Αν πάρω πράσινο θα έχω απλώς λίγο μεγαλύτερα loading times σε παιχνίδια και λειτουργικό ή θα καθυστερεί γενικότερα? Για να το θέσω διαφορετικά, το πράσινο θα μου θυμίζει ότι είναι οικολογικός ή το καβούκι της χελώνας? Οι πράσινοι κρατάνε περισσότερο σε σχέση με γρηγορότερους δίσκους?

Μαύρο ίσως να πάρω κυρίως λόγω της μεγάλης εγγύησης (5 χρόνια), αλλά είναι ακριβούτσικοι.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Μακριά από Green ( και γενικά σκληρούς δίσκους που δεν έχουν σταθερά 7200rpm) για βασικό δίσκο συστήματος, άκου από κάποιον που έπαθε κι έμαθε - δεν είναι απλά θέμα των rpm, γενικά το firmware τους είναι γραμμένο για να εξοικονομεί ρεύμα με κάθε δυνατό τρόπο, και αυτό κόβει επιδόσεις.

Για αξιοπιστία, μόνο Caviar Black. Παλιά ήταν και αρκετά πιο γρήγοροι από τον ανταγωνισμό - πλέον ο ανταγωνισμός σε ταχύτητα πάνω-κάτω τους έφτασε, αλλά το ότι είναι οι μόνοι consumer-grade σκληροί με 5 χρόνια εγγύηση λέει πολλά.

Οι φήμες των διάφορων εταιριών είναι όπως τα είπε και ο αδερφός Φραπές, από κει και πέρα βέβαια είναι μη σου τύχει - εμένα ο 3ΤΒ WD Green που είχα για mass storage τίναξε τα πέταλα πριν κλείσει χρόνο, και τον είχα στα πούπουλα - ένας Seagate 1.5TB που κοντεύει να κλείσει 5ετία, και έχει φάει και μια γερή τούμπα, είναι σκυλί.

tl;dr: Αν μπορείς να ανεβάσεις το κονδύλι στα 72 ευρώ, πάρε 1ΤΒ WD Black. Αν δε μπορείς, πάρε 500GB WD Black.
 
Top Bottom