What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρόβλημα μνήμης RAM

manubell

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
72
Συμφορουμίτες τα φώτα σας για άλλη μια φορά!!<br><br>Εδώ και λίγο καιρό παρατήρησα μια πτώση στην απόδοση του PC, και τυχαία παρατήρησα στα properties ότι δείχνει<br>την RAM 8gb, αλλά δίπλα γράφει 3,9gb usable. Έψαξα λίγο, αλλά καμία λύση δεν δούλεψε. <br><br>Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν αλλάξω τις μνήμες (ούτως ή άλλως ήθελα να πάρω ένα 16gb kit) , θα δουλέψει ή είναι θέμα της μητρικής<br>και πρέπει να κοιτάξω εκεί.<br><br>Ευχαρτιστώ για τον χρόνο σας!<br><br>EDIT: Ξέχασα να αναφέρω, η μητρική μου είναι η Asus m5a97 evo r2.0 και οι μνήμες HYPERX HX318C10FK2/8 8GB (2X4GB) DDR3 1866MHZ
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
<blockquote><br>Τι windows έχεις?<br></blockquote><br><br>Τα Windows πρέπει να είναι 64-bit γιατί αν ήταν 32-bit θα έλεγε "3,25 GB usable".<br>Μάλλον το ένα dimάκι έχει θέμα ή δεν πατάει καλά στη μητρική (φαντάζομαι πως είναι 2x4 GB). Επίσης, μπορεί και το slot που το φιλοξενεί να έχει πρόβλημα. Για αρχή, εγώ θα άλλαζα slot.
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,225
Σωστά, δεν θυμομουν το ακριβές νούμερο.  :thumbsup:<br><br>
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
<blockquote><br>Σωστά, δεν θυμομουν το ακριβές νούμερο.  :thumbsup:<br></blockquote><br><br>Εγώ το θυμάμαι "αναγκαστικά" γιατί ακόμα δεν αξιώθηκα να βάλω 64μπιτο λειτουργικό. Όταν στήσω καινούργιο πισί, θα τα βάλω κι αυτά... Τώρα, το μόνο που με φρενάρει είναι η αγορά κάρτας γραφικών...
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Το ακριβές είναι 3.75. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /><br><br>Total RAM πόση βλέπεις αδελφέ ManuBell;
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
<blockquote><br>Το ακριβές είναι 3.75. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /><br></blockquote><br><br>Και στο δικό μου γιατί λέει 3,25;...
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Tι GPU έχεις; Όσο πιο πολύ VRAM έχει τόσο λιγότερη RAM θα δεσμευτεί για εκεί. Οπότε, μάλλον και οι δύο δώσαμε λάθος απάντηση. :lol:<br><br>Δείτε και https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28VS.85%29.aspx#physical_memory_limits_windows_7" class="bbcode_url">αυτό
 

manubell

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
72
GPU έχω αυτόν τον δεινόσαυρο ASUS HD7750-1GD5-V2 1GB<br><br>Εννοείται πως έχω 64bit (Το PC μέχρι και πριν κανένα 2μηνο έβλεπε κανονικά 8gb)<br>Έχω αλλάξει τα DIMM, έχω δοκιμάσει το κάθε ένα μόνο του, σε όλους τους πιθανούς συνδιασμούς, καθώς αυτό ήταν<br>που σκέφτηκα αρχικά.<br><br>Στο Resource monitor μου δείχνει ότι είναι τα 4,2gb "hardware reserved". Διάβασα ότι η λύση είναι να ξετικάρω μια επιλογή "maximum memory"<br>στο msconfig --> boot tab --> advanced settings, όμως όταν πήγα εκεί, ήταν χωρίς τικ.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Τρέξε Testmem για κάθε στικάκι ξεχωριστά, σε διαφορετικά slots αν δεν βρει κάτι στην αρχή. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
<blockquote><br>Tι GPU έχεις; Όσο πιο πολύ VRAM έχει τόσο λιγότερη RAM θα δεσμευτεί για εκεί. Οπότε, μάλλον και οι δύο δώσαμε λάθος απάντηση. :lol:<br><br>Δείτε και https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28VS.85%29.aspx#physical_memory_limits_windows_7" class="bbcode_url">αυτό<br></blockquote><br><br>Δεν είχα ιδέα ότι η VRAM μπορεί να επηρεάσει το ποσό της RAM που δεσμεύει το σύστημα... Ευχαριστώ!
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
Σύμφωνα με την Microsoft, "hardware reserved" είναι η μνήμη που κρατά το BIOS και ορισμένοι drivers περιφερειακών. Έκανες καμιά αλλαγή/προσθήκη τελευταία στο σύστημά σου;<br><br>Επίσης, μήπως έχεις αλλάξει τίποτα στο paging file;
 

manubell

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
72
<blockquote><br>Σύμφωνα με την Microsoft, "hardware reserved" είναι η μνήμη που κρατά το BIOS και ορισμένοι drivers περιφερειακών. Έκανες καμιά αλλαγή/προσθήκη τελευταία στο σύστημά σου;<br><br>Επίσης, μήπως έχεις αλλάξει τίποτα στο paging file;<br></blockquote><br><br>Χμμμ αλλαγή δεν έκανε, περίπου τον Νοέμβρη όμως άλλαξα πάστα στον επεξεργαστή, δεν ξέρω αν μετράει αυτό. <br><br>Τώρα για το paging file, δεν ξέρω καν τι είναι και πως μπορεί να αλλάξει  :drinks:
 

Adhan

Connoisseur of Dismal Art
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
9,039
<img src="http://i1292.photobucket.com/albums/b563/judas14132/Clipboard01_zpslfot7eei.jpg" alt="Clipboard01_zpslfot7eei.jpg" class="bbcode_img" />
 

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,969
Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα και εγώ λίγο καιρό πριν και ήταν από ελαττωματικό dimάκι.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Είναι το ποιό πιθανό, ενώ το SPD δίνει ρεπόρτο στο bios με αποτελεσμα να φαινεται και στο λειτουργικό, να έχει πεθάνει το στικάκι και να μην κάνει τίποτα άλλο. Πιθανόν να φαίνεται και single channel σε κανα CPU-Z.<br>Αν μάλιστα δοκιμάσεις κανα memtest που παει να περάσει από όλο το μέγεθος της μνήμης πιθανόν να μη το βλέπει καθόλου το στικ.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Όταν τα δοκίμασες ένα ένα τα στικακια δούλευαν κανονικά;
 

manubell

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
72
<blockquote><br>Όταν τα δοκίμασες ένα ένα τα στικακια δούλευαν κανονικά;<br></blockquote><br><br>Ναι, είχα δοκιμάσει κάθε στικ σε κάθε slot μόνο του και δούλευαν ρολόι<br><br><blockquote><br>Είναι το ποιό πιθανό, ενώ το SPD δίνει ρεπόρτο στο bios με αποτελεσμα να φαινεται και στο λειτουργικό, να έχει πεθάνει το στικάκι και να μην κάνει τίποτα άλλο. Πιθανόν να φαίνεται και single channel σε κανα CPU-Z.<br>Αν μάλιστα δοκιμάσεις κανα memtest που παει να περάσει από όλο το μέγεθος της μνήμης πιθανόν να μη το βλέπει καθόλου το στικ.<br></blockquote><br><br>Με το CPU Z μου βγάζει τα εξής<img src="http://s33.postimg.org/x4obnwmy7/ram.jpg" alt="ram.jpg" class="bbcode_img" />
 

Dim Gian Bot

Umber Hulk
Joined
Apr 2, 2016
Messages
994
<blockquote><br>Πιθανόν να φαίνεται και single channel σε κανα CPU-Z.<br></blockquote><br><br>Spot on!  :thumbsup:<br>Ωστόσο, αφού ο φίλος μας τα δοκίμασε ξεχωριστά τα dimάκια και δούλευαν, τι μπορεί να φταίει;...<br><br>EDIT: Εκτός κι αν φαίνεται "single channel" επειδή τα στικάκια δεν είναι τοποθετημένα στα γαλάζια slots (προτεινόμενη θέση) της μητρικής.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Αυτό θα έλεγα και γω. Αφού δουλεύουν ένα ένα, λογικά δεν τα βάζεις στις σωστές θέσεις για Dual Channel. Έλεγξες το εγχειρίδιο της μητρικής σου;<br>Αν δεν είναι αυτό, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο...
 
Top Bottom