What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρωτοχρονιάτικο "δωράκι" από τη ΔΕΗ ( = PSU down)

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
τα πολυμπριζα ασφαλειας εχουν μια προστασια για την υπερταση. για την χοληστερινη δεν γνωριζω, αλλα σιγουρα οι πτωσεις τασης ειναι αλλο θεμα.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,266


lelos kounelos wrote:
τα πολυμπριζα ασφαλειας εχουν μια προστασια για την υπερταση. για την χοληστερινη δεν γνωριζω, αλλα σιγουρα οι πτωσεις τασης ειναι αλλο θεμα.</blockquote>

από όσο ξέρω η ζημιά δεν γίνεται όταν πέφτει η τάση, αλλά όταν επανέρχεται, γιατί δεν πάει μπάμ στην σωστή τιμή αλλά μπορεί να ανέβει παραπάνω μέχρι να μπαλαντζάρει.

 

elessar

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
337
Προσωπικά δεν ξαναπαίρνω πολύπριζο ασφαλείας. Είχα ένα (από τα καλά, με ξεχωριστή ασφάλεια που την άλλαζες αν καιγόταν) και μια φορά έτυχε να πέσει κεραυνός και να κάνει βύθιση το ρεύμα - τέλος η μητρική.

Από τότε μόνο UPS...

ΥΓ. Ακριβώς, ΌΛΗ η ζημιά γίνεται όταν επανέρχεται το ρεύμα και δίνει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να τινάξει τη συσκευή.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Ούτε τα πολύμπριζα ασφαλείας ούτε τα UPS μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική προστασία από κεραυνό - μάλιστα όσα έχω δει εγώ, το λένε ξεκάθαρα στην εγγύηση.

Βασικά, δεν υπάρχει καμία μέθοδος που να μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη, 100% προστασία ηλεκτρικών συσκευών από κοντινό χτύπημα κεραυνού, ούτε καν αλεξικέραυνες εγκαταστάσεις με κόστος δεκάδες χιλιάδες ευρώ - είναι να μη σου τύχει.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
η προστασια που προσφερουν τα πολυμπριζα, ειναι μια στοιχειωδης προστασια για τα spikes του ρευματος.
καμια σχεση με τις πτωσεις τασης και τα αναψε σβησε.
απο τους κεραυνους δεν μας γλυτωνει τιποτα. αυτο ειναι αληθεια.
 

elessar

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
337
Πάντως νομίζω ότι καλές περιπτώσεις είναι και οι http://www.e-shop.gr/apc-le1200i-statheropoiitis-tasis-1200va-p-PER.701152" class="bbcode_url">σταθεροποιητές τάσης - ειδικά αν δεν μας ενδιαφέρει να κρατιέται ανοιχτό το πισί ή θέλουμε να το κουμπώσουμε σε άλλες συσκευές όπως τηλεοράσεις, στερεοφωνικά και λοιπά ακριβά πράγματα.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Το Tagan παραδόθηκε χθες το απόγευμα στον μάστορα, ελπίζω να έχω ευχάριστα νέα εντός των προσεχών ημερών. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Καλύτερη προστασία από κεραυνό: Κυπαρίσσια και κολώνες με τις κλασσικές κόκκινες λυχνίες για τα αεροσκάφη, δίπλα από το σπίτι σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κυπαρίσσια τείνουν να παίρνουν φωτιά μετά το χτύπημα. Επίσης οι υπάλληλοι του αεροδρομίου δεν εκτιμούν το να έρχονται να αλλάζουν λυχνίες κάθε 15μέρες, οπότε μην τους πάρετε καν τηλέφωνο, το πολύ πολύ να πέσει κανένα 737 στο σπίτι σας. Οι ασφαλιστικές πληρώνουν καλά, ακόμα και νέο PC θα πάρετε.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Η πρώτη διάγνωση έδωσε σκασμένους πυκνωτές, οι οποίοι αλλάχτηκαν, αλλά το τροφοδοτικό εξακολουθεί να μη δουλεύει. <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" />
Θ' ακολουθήσει και δεύτερη απόπειρα επιδιόρθωσης...
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
H πλακέτα του τροφοδοτικού σε τι κατάσταση είναι, σου είπε; Λέω μήπως και κάπου κάνει βραχυκύκλωμα... (just speculating)

Όπως και να έχει, φαντάσου τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε δράσει το SCP. Να χαίρεσαι που ήταν σκυλί το PSU και έβαλε την κορμάρα του μπροστά και δεν έπαθες τίποτα απείρως χειρότερο. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Πλακέτα, καλώδια, τα πάντα εφαγαν ζόρι. Πάντως αν δεν επισκευάζεται ,καλό διακοσάρι για αντικαταστάτη αντίστοιχου βεληνεκούς...
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191


Kuivamaa wrote:
Πάντως αν δεν επισκευάζεται ,καλό διακοσάρι για αντικαταστάτη αντίστοιχου βεληνεκούς...</blockquote>

Δεν παίζει αυτό όμως, εξ' ου και ελπίζω πολύ στην επισκευή. <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />

 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Αυτές οι ΔΕΗσεις της ΔΕΗ δεν λένε να σταμτήσουν.Μου χει κάψει κι εμένα τροφοδοτικό και μάλιστα την πρώτη φορά που θα έπαιζα Morrowind. Το προηγούμενο συστηματάκι μου το κατέκαψε κεραυνός εκτός από τους σκληρούς, ναι είχα τροφοδοτικό turbo-x :throw:
τι να σώσει που παίζει να μην είχε πάνω κανενός είδους προφύλαξη.
Πάντως μια περίοδο που είχα UPS με παλμογράφο επάνω θυμάμαι την παροχή της ΔΕΗ να πάλλεται υπό τους ήχους του shake it.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Αν πάρει κάποιος UPS προστατεύεται σίγουρα από βραχυκύκλωμα; Από κεραυνούς κλπ; Τα φθηνά από τα ακριβά αξίζουν τα λεφτά τους;
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Για να μην ανοίγω νεο τόπικ, αφού το θέμα καταπιάνετε με ρεύματα έχω μια απορία. Θα στήσουμε τον υπολογιστή της κοπελας μου και δεν μπορώ να βρω στην Πάτρα αντιστατικό βραχιολι(ντρουγκου ντρουγκου). Οπότε το σατανικό μου μυαλό κατέβασε την εξής ιδέα. Γιατί να μην δέσω το τροφοδοτικό/κουτί με το χέρι μου με ένα σύρμα(γαλβανιζέ έχουμε) ή αν βρω κανένα παλιό καλώδιο με χαλκό;
Μετά όμως μου ήρθε και μια δεύτερη σκέψη. Άμα στο σπίτι υπάρχει διαρροή παίζει να περάσει ρεύμα από τη γείωση στον υπολογιστή όσο είμαι συνδεδεμένος και να με κλαίνε οι ρέγγες?
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
Πιάσε την μεταλλική επιφάνεια μιας γειωμένης ηλεκτρικής συσκευής (πχ ψυγείο). Όλες οι συσκευές που συνδέονται με βύσμα σούκο, έχουν γείωση. Φυσικά μην αρχίσεις να τρίβεις την μητρική σε κουβέρτες και πουλόβερ.
Και δεν χρειάζεται βιασύνη, ή ανησυχία. Αν ξέρεις αγγλικά, έχεις στοιχειώδεις γνώσεις περί ρεύματος, μπορείς να χειριστείς σταυροκατσάβιδο, και να βάλεις κασέτα σε Game Boy, μπορείς να φτιάξεις PC μόνος σου.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Το ξέρω ότι δεν είναι τίποτα. Πιο παλιά που ήμουν στο χωριό το είχα κάνει σχεδόν επάγγελμα και πήγαινα με τα μάτια κλειστά. Αλλά δεν ξέρω γιατί αγχώθηκα τώρα. Ίσως επειδή έμαθα περισσότερα για το ρεύμα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Επίσης, όσες φορές και να κουμπώσω επεξεργαστή πάντα είχα το άγχος μην στραβώσω κάποιο πιν ή μήπως δεν βάλω σωστά την πάστα. Ιδιάζουσα περίπτωση :silly:
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Δεν χρειάζεσαι αντιστατικό βραχιόλι, σκουλαρίκια, κτλ. Μπορείς να κάνεις κι αυτό που είπε ο theo, αλλά γενικά λίγο προσοχή χρειάζεται (π.χ πιάνουμε το hardware από τις άκρες όσο γίνεται, έχουμε καθαρά χέρια, κ.ά.).

Hidden content
You need to reply to this thread in order to see this content.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
πιασε μια μεταλλικη επιφανεια για την αποφορτιση, οχι δεν θα φορας μαλλινο πουλοβερ. και θα εισαι κομπλε.
τροφοδοτικο κτλ δεν εχουν προβλημα με τον στατικο ηλεκτρισμο. στην ουσια ανηκουν στην κατηγορια "ηλεκτρικα ειδη"
πλακετες..... gpu, mobo, ram δεν τα πιανεις σαν κομματι απο πιτσα. απο τις ακρες και γενικα θα ακουμπας οπου δεν εχει εξαρτηματα και "γραμμμες"

αν θελεις μπορεις να κουμπωσεις την cpu στην μητρικη, να βαλεις την ψυκτρα. σηκωνεις την μητρικη απο την ψυκτρα και την τοποθετεις στο κουτι.
ετσι δεν στριμωχνεις χερια μεσα στο κουτι και εχεις ενα χερι ελευθερο να ξυνεις την μυτη σου.
οπως ειναι γνωστο, οταν τα χερια μας ειναι απασχολημενα, θα μας πιασει φαγουρα παντου.
αυτο ειναι ο νομος του κουνελου.

για την cpu. επειδη δεν θα κοιταξεις την "γωνια" οπως την κρατας κανε μια στροφη. 100% θα την κρατας λαθος.
 
Top Bottom