Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,624
Μιας και αφ' ενός εδώ και καιρό χρησιμοποιώ FOSS λογισμικό συμβατό και με Linux για την εργασία μου, και η Microsoft όσο πάει χειροτερεύει την εμπειρία χρήσης των Windows, ετοιμάζομαι για μετάβαση 24/7 σε Linux διανομή.

Καθώς πρωταρχικός σκοπός του μηχανήματος θα είναι η εργασία, δεν σκέφτομαι κάτι σε Arch ή Gentoo, αλλά προσανατολίζομαι σε Debian ( Linux Mint για την ακρίβεια ) ή Red Hat Enterprise ( Rocky Linux ή Alma Linux ).

Ως δεδομένο, η διανομή θα δουλέψει στο υπάρχον laptop ( ΑΚΑ Ιδεοπλακίδιο™ ). Αν τελικά είμαι δικαιούχος σε πρόγραμμα του κράτους για επιδότηση αγορας laptop από επαγγελματίες, θα πάω σε νέο μηχάνημα ( για την ώρα περιμένω ενημέρωση ).
 
Καθώς πρωταρχικός σκοπός του μηχανήματος θα είναι η εργασία, δεν σκέφτομαι κάτι σε Arch ή Gentoo,
Η ´άποψή μου είναι να δοκιμάσεις EndeavourOS. Ναι ξέρω είναι σχεδόν Arch αλλά ο κόσμος μάλλον έχει παρεξηγήσει την έννοια τής «σταθερότητας».

Οι άλλες βασικές επιλογές είναι:
- κανονικό Debian, στην καινούργια έκδοση έχει livecd με εγκαταστάτη calamares οπότε ειναι αρκετά αποδεκτή επιλογή συγκριτικά με παλιότερα
- Linux Mint, τόσο το κανονικό (ubuntu-based) αλλά και το LMDE (debian-based)
- Fedora
 
Ερώτηση, τα παράγωγα του RHEL/CentOS ( RockyLinux, AlmaLinux ) δεν τα έχετε δουλέψει, ή τα έχετε δουλέψει και έχετε κακή εμπειρία; Τι καλύτερο έχει η Fedora ως διανομή σε σχέση με αυτά;
 
Γειατι χρησιμοποιεις Linux οταν ολοι εχουμε windows? Σε linux δεν τρεχουν τα περισσοτερα παιχνδιαι και προγραμματα. Εχοντας χρησιμοποιησει ολα τα windows απο τα 95 μεχρι σημερα(πηρα το πρωτο μου pc το 1996) δεν καταλαβαινω τι εννοεις οταν λες οτι η microsoft χειροτερευει την εμπειρια μας. Μεινε στα Windows!
 
Όταν όλα τα ποντίκια λακίζουνε κάποιοι μένουνε σταθεροί.

Μπράβο ΣΡΕ!
 
Δεν έχω ασχοληθεί με κάνενα παράγωγο CentOS, ούτε με CentOS μετά το 2018 και μέχρι να κατεβάσει τον γενικό του η RedHat. Και μέχρι τότε μόνο server-side με ssh. Η Fedora είναι διαχρονικά το home desktop παιδί του RHEL, τελευταία φορά που είχα ασχοληθεί μαζί της πριν βάλω την έκδοση 40 σε ένα προσωπικό laptop και στο desktop που έχτισα το φθινόπωρο, ήταν το 2009. Οι εντυπώσεις μου τότε δεν ήταν οι καλύτερες, ειδικά στο ψιλοαδύναμο φορητό που την είχα εγκαταστήσει. Τώρα τρέχω 41 σε αυτά τα μηχανήματα, αλλά είναι αποκλειστικά για gaming ή προσωπικά projects, όχι σε κάτι που παράγει άμεσα μαρούλι. Ωστόσο είμαι εν πολλοίς ικανοποιημένος.

Debian δεν θα πρότεινα γενικά για desktop use, είπαμε σταθερό σύστημα, αλλά τα πακέτα του παραείναι παρωχημένα σε πολλές περιπτώσεις.

Αν η δουλειά δεν σχετίζεται με δίκτυα, cybersecurity ή kernel development (σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι απόλυτο- γενικά με software engineering), και εφόσον το μηχάνημα δεν θα αποτελεί remotely managed μαραφέτι από το ΙΤ κάποιου μεγάλου οργανισμού, πρακτικά εγκαθιστάς ό,τι θες και κάνεις τη δουλειά σου εξίσου καλά. Και για τα παραπάνω βρίσκεις άκρη, αλλά θα φας αχρείαστο χρόνο (ίσως και νεύρα σε κάποιες περιπτώσεις) για να στήσεις πράγματα, να εγκαταστήσεις ή να κάνεις build from source πακέτα ή με configuration σε άκυρες διανομές. Και η γραπτή τεκμηρίωση προφανώς τις έχει γραμμένες (lol, pun not intended), ακόμη κι όταν μιλάμε για mainstream πράγματα.

Με οποιαδήποτε σοβαρά maintained mainstream διανομή, θα είσαι ΟΚ.
 
και εφόσον το μηχάνημα δεν θα αποτελεί remotely managed μαραφέτι από το ΙΤ κάποιου μεγάλου οργανισμού, πρακτικά εγκαθιστάς ό,τι θες και κάνεις τη δουλειά σου εξίσου καλά
συμφωνώ απολύτως.

Debian δεν θα πρότεινα γενικά για desktop use, είπαμε σταθερό σύστημα, αλλά τα πακέτα του παραείναι παρωχημένα σε πολλές περιπτώσεις.
Δεν είναι τόσο πρόβλημα όπως παλιότερα για διάφορους λόγους, κυρίως χάρις στα flatpaks. Ναι είναι κάπως υπερβολικά συντηρητική επιλογή, αλλά δεν θα το θεωρούσα πια προβληματικό αρκεί το υλικό και το λογισμικό που χρειάζεται να δουλεύει σωστά, το οποίο είναι έτσι και αλλιώς η απολύτως απαραίτητη προδιαγραφή. Γενικά εγκαθιστάς οτιδήποτε ικανοποιητικά "mainstream" και εφόσον αυτά που πρέπει να δουλεύουν, δουλεύουν, είσαι εντάξει. Το fedora εγώ το βρίσκω ελαφρώς στην άλλη άκρη καθώς υιοθετεί υπερβολικά εύκολα κάθε τι καινούργιο. Το Arch/EndeavourOS είναι χαρούμενος μέσος δρόμος και επιπλέον δεν έχεις να σκέφτεσαι για εκδόσεις. Το EndeavourOS έχει livedvd/στικάκι και εγκατάσταση με calamares οπότε μια χαρά. Το AUR επίσης χάρις στα flatpaks δεν είναι πια αναγκαίο.
 
Η εργασία μου έχει να κάνει με CAE λογισμικό ( CAD, CFD κτλ ), εργασίες γραφείου κτλ.
Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι συμβατά με Linux ήδη, πχ LibreCAD, FreeCAD, LibreOffice.
Κώδικα μάλλον όχι, αν και θέλω να δω κάποια πράγματα για αυτοματισμό μέσω Arduino κάποια στιγμή.
Να επισημάνω ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, corpo cloud κτλ δεν παίζουν ( εκτός αν μετράει το Google account που έχω ως "επαγγελματικό" ).
Το Mint το έχω ήδη χρησιμοποιήσει παλαιότερα, και ήταν αρκετά καλή εμπειρία.

Ξέρω ότι τα. Rocky και Alma είναι παράγωγα της Red Hat ( Ουσιαστικά είναι μηδενικού χρηματικού κόστους RHEL με υποστήριξη βασισμένη στην κοινότητα).

Το Arch και τα παράγωγα του έχουν το καλό ότι ουσιαστικά αναβαθμίζεται η διανομή στο διηνεκές, αλλά εγώ θέλω το εξής: αφού περάσω και στήσω το σύστημα μου, να περνάω τυχόν ενημερώσεις και το σύστημα να συνεχίσει να δουλεύει. Έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό με το Arch.
 
Last edited:
Το Arch και τα παράγωγα του έχουν το καλό ότι ουσιαστικά αναβαθμίζεται η διανομή στο διηνεκές, αλλά εγώ θέλω το εξής: αφού περάσω και στήσω το σύστημα μου, να περνάω τυχόν ενημερώσεις και το σύστημα να συνεχίσει να δουλεύει. Έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό με το Arch.
Χρησιμοποιώντας Arch από το 2014 δεν είχα ποτέ αδικαιολόγητες εκπλήξεις.

Το Fedora βγάζει έκδοση κάθε έξη μήνες το debian βγάζει έκδοση κάθε δύο χρόνια. Εμπειρικά οι «μεγάλες» αναβαθμίσεις είναι πολύ πιο δύσκολες.

Τα πράγματα βέβαια γενικά έχουν στρώσει για όλες τις διανομές. Παλιά η πλειοψηφία που χρησιμοποιούσε πχ Ubuntu αντιμετώπιζε τρομερά προβλήματα σε κάθε αναβάθμιση (υπήρχαν και polls στα φόρουμ). Εδώ και χρόνια νομίζω ανεξαρτήτως διανομής τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Πλέον είναι πιο πιθανό να έχεις πρόβλημα επειδή κάτι έπαθε το υλικό που δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το λειτουργικό που χρησιμοποιείς παρά να σου κάτσει πρόβλημα με ενημέρωση. Αυτά βέβαια εφόσον κάνεις τις ενημερώσεις με τον σωστό απλό τρόπο με τα κανονικά εργαλεία τής διανομής.
 
Ναι, μιλάμε πχ να πηγαίνω από το εργαλείο πχ που είχε το Mint και να κατεβάζω από εκεί τις αναβαθμίσεις, μέσω GUI, εγκατάσταση λογισμικού από τα αποθετήρια κτλ.
Δεν θέλω πονοκεφάλους από το μηχάνημα που βγάζει εργασία.
ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ APPLE.
Συνέταιρο στην τσέπη μου δεν θέλω.
 
Ναι, μιλάμε πχ να πηγαίνω από το εργαλείο πχ που είχε το Mint και να κατεβάζω από εκεί τις αναβαθμίσεις, μέσω GUI, εγκατάσταση λογισμικού από τα αποθετήρια κτλ.
Βάλε Mint. Είναι μια χαρά επιλογή. Απλά λέω ότι το Arch-based δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο μάλλον νομίζεις.

Το πρόβλημα με το mint είναι ότι μένεις σε κάπως παλιότερους πυρήνες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν είναι πρόβλημα. Επίσης ότι ακόμα δεν έχει κάνει την μετάβαση σε wayland, επίσης δεν είναι πρόβλημα για σένα και ότι βασίζεται στο ubuntu αλλά όμως δεν έχει τα σημαντικά προβλήματα τού ubuntu, οπότε είναι απολύτως οκ επιλογή.
 
Last edited:
Ξέρω ότι τα. Rocky και Alma είναι παράγωγα της Red Hat ( Ουσιαστικά είναι μηδενικού χρηματικού κόστους RHEL με υποστήριξη βασισμένη στην κοινότητα).
Δεν ήξερα ότι το Rocky είναι (περίπου) η «επίσημη» υποστήριξη για το Davinci.



Τελικά και αυτός στο Mint κατέληξε.
 
Last edited:
Ναι, μιλάμε πχ να πηγαίνω από το εργαλείο πχ που είχε το Mint και να κατεβάζω από εκεί τις αναβαθμίσεις, μέσω GUI, εγκατάσταση λογισμικού από τα αποθετήρια κτλ.
Δεν θέλω πονοκεφάλους από το μηχάνημα που βγάζει εργασία.
ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ APPLE.
Συνέταιρο στην τσέπη μου δεν θέλω.
πάρε μακ :p

Μιας και δουλεύεις CAD, υπάρχει κάτι που θα χαρακτηρίζαμε άμεσο αντικαταστάτη του autocad και το archicad που να παράγουν συμβατά αρχεία;
η autodesk όχι απλά σφίγγει τον κλοιό, αλλά έχει αρχίσει να στέλνει ράμπο σε γραφεία για τσεκάρισμα...
 
Μιας και ξεκίνησα την επιχείρηση από το 0, είμαι με LibreCAD και FreeCAD.
 
The evil is defeated στο σπιτικό PC, έβγαλα τα Windows και έβαλα Linux Mint. Όλα οκ με την εγκατάσταση, όλο το hardware αναγνωρίστηκε χωρίς πρόβλημα. Το laptop της δουλειάς θα παραμείνει στα Windows αλλά ελπίζω ότι το επόμενο gaming PC θα είναι και αυτό με linux ώστε να μην έχω καθόλου Windows στο σπίτι.
 
Εγω θα παω στο κλασικο dual boot. Θα κρατησω των ssd με win 10 για Autocad, 3D Max κλπ και στον προσεχως nvme θα παιξει καποιο distro + virtual box με win 11 για να δουλευει το εταιρικο vpn.

Θα ξεκινησω την αποπειρα με endeavour os, open suse και αν δεν παιξει το οτιδηποτε με τη μια ή μετα απο 2 λεπτα googling, θα παμε σε κλασικα ubuntoειδη.
 
Θα ξεκινησω την αποπειρα με endeavour os, open suse και αν δεν παιξει το οτιδηποτε με τη μια ή μετα απο 2 λεπτα googling,
Να κοιτάς και στο Archwiki (χρήσιμο βέβαια για endeavourOS αλλά ακόμα και για οποιαδήποτε διανομή ακόμα και αν δεν βασίζεται στο Arch)
Να βάλεις flatpaks (flathub): Flatpak - ArchWiki (με το Discover δουλεύει όπως το SteamOS)
Εφαρμογές όπως Viber, Teams, Google Chrome κλπ μην τις βάζεις από AUR αλλά βάζε τις σαν flatpaks.

Δεν την έχω χρησιμοποιήσει αλλά ακούω συνέχεια ότι η τεχνητή νοημοσύνη δίνει καλύτερες απαντήσεις σε σχέση με το γούγλισμα.

Για το EndeavourOS ισχύει κανονικά ό,τι ισχύει για το Arch αλλά υπάρχουν και διάφορες επιπλέον μικρές διευκολύνσεις. Πχ στο Arch η ενημέρωση συστήματος γίνεται με την εντολή
Code:
sudo pacman -Syu
Στο EndeavourOS ισχύει κανονικά η παραπάνω αλλά ισχύει και πρακτικά ισοδύναμη
Code:
eos-update
 
Last edited:
Εφαρμογές όπως Viber, Teams, Google Chrome κλπ μην τις βάζεις από AUR αλλά βάζε τις σαν flatpaks.
Υποθετω οτι δεν υπαρχουν στα επισημα repositories του Arch, σωστα;

Ερωτηση, καταλαβαινω οτι τα flatpacks τρεχουν σε "απομονωμενο" περιβαλλον, υπαρχει καποιο θεμα με ενδοεπικοινωνιες; Πχ το teams να διαβαζει ενα usb κλπ.
 
Θα κάνω μια μετάβαση τώρα το pc του σπιτιού στον έρμο τον P3 1GB που κάθεται στο συρτάρι από τον Γενάρη και έλεγα μήπως τώρα που θα έχω χώρο να έβαζα dual boot και να παίζω σε mint, αλλά υπάρχει τρόπος να βγάζει πρώτη επιλογή windows στο GRUB ώστε αν πάει να μπει η σύζυγος να μην χρειάζεται να επιλέγει κάτι;
 
Back
Top