Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
πάρε μακ :p

Μιας και δουλεύεις CAD, υπάρχει κάτι που θα χαρακτηρίζαμε άμεσο αντικαταστάτη του autocad και το archicad που να παράγουν συμβατά αρχεία;
η autodesk όχι απλά σφίγγει τον κλοιό, αλλά έχει αρχίσει να στέλνει ράμπο σε γραφεία για τσεκάρισμα...

Άργησα σχεδόν 6 μήνες να δω αυτό το ποστ, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Δουλεύω το progeCAD (300 φεύγα + ΦΠΑ, μια κι έξω, χωρίς συνδρομή). Άξιος αντικαταστάτης του AutoCAD, με πλήρη συμβατότητα και σώζει κανονικότατα σε αρχεία dwg.

Υποθετω οτι δεν υπαρχουν στα επισημα repositories του Arch, σωστα;

Ερωτηση, καταλαβαινω οτι τα flatpacks τρεχουν σε "απομονωμενο" περιβαλλον, υπαρχει καποιο θεμα με ενδοεπικοινωνιες; Πχ το teams να διαβαζει ενα usb κλπ.
Ναι τα τρία που ανέφερα δεν είναι στα κανονικά αποθετήρια.
Πιθανά προβλήματα με τις άδειες γενικά τα ρυθμίζεις με το flatseal. (το αναφέρει στο Archwiki, στην σελίδα για το flatpak που έδειξα). Επίσης μπορείς και είναι καλύτερα να το εγκατστήσεις σαν flatpak και όχι από το AUR.

Να πω ότι το AUR εξακολουθεί να είναι πολύ ανώτερος και ασφαλέστερος τρόπος να εγκαθιστάς τρίτο λογισμικό στο σύστημα σε σχέση με τα ppas που συνηθίζονται στα ubuntu-οειδή. Απλά χάρις στα flatpaks έχει γίνει πολύ λιγότερο αναγκαίος. Και αν μπορείς να αποφύγεις κάτι τέτοιο, το αποφεύγεις.

Last edited:
Άργησα σχεδόν 6 μήνες να δω αυτό το ποστ, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Δουλεύω το progeCAD (300 φεύγα + ΦΠΑ, μια κι έξω, χωρίς συνδρομή). Άξιος αντικαταστάτης του AutoCAD, με πλήρη συμβατότητα και σώζει κανονικότατα σε αρχεία dwg.
Εδω και κάτι μήνες βάλαμε το GstarCAD στο γραφείο. Είναι σα να βγάλανε το logo του AutoCAD (2020+) και να βάλανε το δικό τους. Καμμία άλλη διαφορά. Όλα ίδια, εντολές ολες ίδιες, ακόμα κι αν πχ ψάχνω να βρω κάτι, gogglaρω σαν Autocad και το βρίσκω. Απλά κανει κάνα 800+ΦΠΑ, άπαξ.

μακάρι να υπήρχε τόση κίνηση και στα γραφιστικά σε εναλλακτικές.

+1 για EndeavourOS. Όσο το δούλευα στο παλιό laptop (δουλειάς, web dev), δεν είχα θέματα (εκτός από μια δικιά μου μαλακία).

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος φόβου να πάει κάποιος εκεί, αλλά όπως το νιώθετε. Η Mint είναι κλασσική αξία.

Θα κάνω μια μετάβαση τώρα το pc του σπιτιού στον έρμο τον P3 1GB
Διαβάζω σωστά; Pentium 3 ?! Δλδ υπολογιστής εποχής 2000 ίσως και 90s; Τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτόν; Για την ιστορία ubuntu-based φυσικά αποκλείονται ήδη επειδή είναι 32bit. Με debian-based μπορεί να γίνει δουλειά αλλά ξεχνάς το σύγχρονο internet (απλές σελίδες με κατάλληλους browser θα είναι οκ).

Για τον GRUB βεβαίως, κάνεις ό,τι θες. Αυτό που εγώ κάνω συνήθως είναι να μπαίνει κάθε φορά σε αυτό που μπήκε τελευταία φορά.

+1 για EndeavourOS. Όσο το δούλευα στο παλιό laptop (δουλειάς, web dev), δεν είχα θέματα (εκτός από μια δικιά μου μαλακία).
Οι ρέουσες διανομές, ειδικά οι Arch-based είναι πολύ καλύτερα από τις διανομές με εξαμηνιαίες εκδόσεις. Είναι αδικαιολόγητη η σε τέτοιο βαθμό επιφυλακτικότητα. Την ίδια στιγμή ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε λειτουργικό και φυσικά και στα windows αλλά ακόμα και σε immutable διανομές.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το λειτουργικό είτε στο εγκαθιστά κάποιος άλλος και δεν είναι αναγκαίο να ξέρεις τίποτα, είτε το εγκαθιστάς ο ίδιος και νιώθεις την δύναμη ότι ακόμα και να χαλάσει εντελώς μπορείς να το ξαναφτιάξεις και το Arch μπορεί κάποιος να το έχει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα (πχ εγώ πάνω από 10).

Πέτυχα αυτό το βίντεο για επιχειρούμενη μετάβαση. Δεν ξέρω πώς θα πάει η συνέχεια.

Ένα αρκετά εκτεταμένο ρηβιού για το Cachy που είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη Arch-based (και φαίνεται δικαίως)

To PC World αρχίζει podcast για την μετάβαση από Windows σε Linux.

Να ξέρεις Βιθείο, σε ό,τι κι αν αποφασίσεις να τρανζισιονάρεις, εμείς στηρίζουμε.

Σίγουρα μια επίσημη υποστήριξη θα είναι πολύ καλό απλά έχει ενδιαφέρον:

Το πήρα κι εγώ απόφαση να κάνω την μετάβαση σε Linux, αλλά έχω χαθεί λίγο με τα distros. Το κύριο μου θέμα (που μπορεί βέβαια πλέον να μην είναι θέμα, δεν ξέρω) είναι ότι έχω NVIDIA GPU.

Δεν με ενδιαφέρει τόσο (έως καθόλου) να μοιάζει η διανομή με Windows, αλλά σε αυτή την φάση θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολή η εγκατάσταση του λειτουργικού και των προγραμμάτων που χρειάζομαι (κοινώς βαριέμαι την κ@#$@ρα μου να ασχοληθώ με οτιδήποτε).

Κοιτόυσα το bazzite, που μοιάζει με steam OS και λένε ότι έχει τα περισσότερα gaming related προγράμματα προ-εγκατεστημένα ή το Pop! OS που το είχα και στο παρελθόν, αν και έκαναν την μετάβαση σε Cosmic και διαβάζω για bugs προς το παρόν.

Για ρίξτε καμία ιδέα.

Το πήρα κι εγώ απόφαση να κάνω την μετάβαση σε Linux, αλλά έχω χαθεί λίγο με τα distros. Το κύριο μου θέμα (που μπορεί βέβαια πλέον να μην είναι θέμα, δεν ξέρω) είναι ότι έχω NVIDIA GPU.
έχει σημασία αν είναι RTX ή GTX. Αν είναι GTX μην βάλεις Arch-based. Τα πράγματα όμως είναι γενικότερα άσχημα γιατί σταματάει η υποστήριξη στις GTX.

Γενικά οι βασικές επιλογές όπως είναι σήμερα είναι:
Arch-based -> CachyOS, EndeavourOS
Fedora-based -> Nobara (η nobara βοηθάει αρκετά και για την Nvidia σε σχέση με καθαρό Fedora)
Debian-based -> PikaOS
Linux Mint
Bazzite (δεν το βάζω στην κατηγορία fedora αλλά στην κατηγορία atomic)

Απλά δοκίμασε κάτι από τα παραπάνω (διάλεξε στην τύχη μια) και αν δεν σού αρέσει ή δεν δουλεύει καλά δοκίμασε μια άλλη.
Στο μείωσα στις 6 (ή 9 αν βάλουμε και τις μητρικές) και καλύπτουν όλο το εύρος. αν δεν ανέφερα μία μάλλον είμαι αρηντικός για αυτήν :p

To popos θα έλεγα να το αποφύγεις μέχρι να ωριμάσει το Cosmic.

Last edited:
Κοιτόυσα το bazzite, που μοιάζει με steam OS και λένε ότι έχει τα περισσότερα gaming related προγράμματα προ-εγκατεστημένα ή το Pop! OS που το είχα και στο παρελθόν

Έχω δοκιμάσει και τις δύο διανομές και για gaming και σε nVidia (εγώ έχω 4070 στο desktop), προτείνω ανεπιφύλακτα το bazzite!!!! Για οποιοδήποτε άλλο είδος εφαρμογής, εάν υπάρχει σε flatpack, υποστηρίζεται από bazzite.

Για οποιοδήποτε άλλο είδος εφαρμογής, εάν υπάρχει σε flatpack, υποστηρίζεται από bazzite.
υποστηρίζεται από όλες τις διανομές και αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο, το εγκαθιστάς πρακτικά πάντα και ρυθμίζεις να βλέπει το flathub.

Debian:
Code:
sudo apt install flatpak

Arch:
Code:
sudo pacman -S flatpak

fedora: προεγκατεστημένο οπότε δεν χρειάζεται αλλά η εντολή πρέπει να είναι
Code:
sudo dnf install flatpak

και για να βλέπει το flathub (ανεξαρτήτως διανομής):
Code:
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

για να εγκαθιστάς/ενημερώνεις από γραφικό περιβάλλον: Discover (kde εφαρμογή γνωστή στο SteamOS) ή Bazaar (το προωθεί το Bazzite) ή (δεν ξέρω τι έχει το GNOME σαν βασική επιλογή :p )

για να ρυθμίζεις άδειες: flatseal

Last edited:
Και εγώ Nvidia έχω, την 4070 super και στα μπαζιτε που είμαι μόνιμα από Απρίλη δεν έχω συναντήσει κανένα θέμα
η γενικότερη κατάσταση είναι ότι καλυτερεύουν τα πράγματα για τις RTX με τούς νεώτερους οδηγούς και χειροτερεύουν τα πράγματα για τις GTX καθώς σταματάει η υποστηριξη.

Back