What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Red Dead Redemption 2 : Το Όνειρο ΗΡΘΕ

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,958
Ωωωωωωωωωωωχχχχ, να κάτι τέτοια με ανησυχούν. Αν το αγοράσω και η "εμπειρία" σημαίνει "κράτα το W πατημένο για κανένα δεκάλεπτο ενόσω ο πρωταγωνιστής προχωρά νωχελικά σε ευθεία γραμμή και βγάζει τα εσώψυχά του" θα ψάξω να βρω πού έχω καταχωνιάσει το DVD-RW και θα κάψω το παιχνίδι σε δισκάκι μόνο και μόνο για να νιώσω την ικανοποίηση του να το πετάξω στα σκουπίδια.
Όχι εντάξει, δεν έχει σχέση με τέτοιες "εμπειρίες" το RDR2, έχει πολύ ψωμί.
Ο Στέφανος, βέβαια, ίσως το ρομαντικοποιεί λίγο παραπάνω, επειδή έπαιζε φορώντας σπιρούνια και χτυπώντας άδειες καρύδες καθώς κάλπαζε με το ψηφιακό του άτι.
 
Last edited:

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,661
Ένα κουμπί πατάς και κανει autofollow το άλογο όσο συζητάτε με συνκαουποηδες. έπειτα είσαι λευτερος να αλλάζεις την κάμερα όσο θες για κινηματογραφικές λήψεις. Αυτά είναι τα σημαντικά που τα λέει και το πρώτο δεκάλεπτο του τουτοριαλ.

Το κινητό είναι σάπιο στα typos έχω να πω. Σχωρατε
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επεξηγηματικός γίνεται γιατί βλέπω ότι έχουμε πέσει σε λούπα και δεν υπάρχει σοβαρή προοπτική να συμφωνήσουμε αλλά, διάολε, ας καταλάβουμε έστω ο ένας τον άλλο.

Προσφέρεις ένα κλαδί ελιάς και μετά το παίρνεις πίσω

Bγάζεις εντελώς αυθαίρετα συμπεράσματα για δημιουργία εντυπώσεων.

Το πιο πρόσφατο post σου μιλάει για κάποιες ατέλειες και μικροαγγαρείες
Nope, δεν είπα ποτέ ότι "πέρασα απαίσια" με το RDR2. Αν δεν βαριέσαι, ψάξε στo forum και θα βρεις αναλυτικά τη γνώμη μου. Αν εξαιρέσουμε το τεράστιο φάουλ με τον χειρισμό m+k και κάποιες άλλες ατέλειες (π.χ. επίλογος), έγραψα επανειλημμένως ότι βρήκα το παιχνίδι τρομερή εμπειρία, εξού και του αφιέρωσα τόσες ώρες, παρά τα κουσούρια του.

Κατ'αρχάς, η κριτική για ένα προϊόν ψυχαγωγίας δεν χρειάζεται να είναι ολιστική, όπως εξήγησα και πριν. Μπορεί κάτι να σου αρέσει συνολικά αλλά να αναγνωρίζεις παράλληλα τα λάθη του, είτε μικρά είτε μεγάλα. Το αν θα άλλαζε ριζικά ο χαρακτήρας του RDR2 με όλες αυτές τις μικροδιορθώσεις είναι υποκειμενικό θέμα. Δέχομαι ότι εσύ (και πολλοί άλλοι) τα θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας του. Για μένα μια χαρά γοητεία θα είχε και χωρίς την τόση εμμονή στον "ρεαλισμό". Διότι πολύ απλά δεν έπαιξα το RDR2 για τον "ρεαλισμό". Το έπαιξα για το story, το setting, τους χαρακτήρες, τα γραφικά, τη μουσική, τον ασύλληπτα πλούσιο και interactive κόσμο του. Θα χανόταν όλα αυτά αν δεν είχε τις μικροαγγαρείες που με ενόχλησαν ή αν κάποια animations ήταν λίγο πιο σύντομα; Θα μετατρεπόταν ως δια μαγείας σε Assassin's Creed clone; Για μένα σίγουρα όχι.

Θα αφήσω εσένα να πεις τα υπόλοιπα (με αντίστροφη χρονολογική σειρά) και θα αφήσω όποιον δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει να δει πως καταγράφεις τις "ατέλειες και μικροαγγαρείες" όλους αυτούς τους μήνες και να κρίνει κάτα πόσο θα μιλάς όντως για "ατέλειες και μικροαγγαρείες". Δε θα πω τη γνώμη μου ούτε θα μοιραστώ το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξουν τα όσα αναφέρεις παρακάτω.

Στο RDR2, όμως, είναι τα υποσυστήματα αυτά καθ'αυτά που ροκανίζουν την ώρα και τα νεύρα σου. Κάθε φορά που κάνεις loot ψόφιους καπόηδες. Κάθε φορά που ψαχουλεύεις ντουλάπια. Κάθε φορά που ψήνεις κρέας κομμάτι το κομμάτι. Που γδέρνεις ζώα για το τομάρι τους. Που καθαρίζεις το όπλο σου. Που βουρτσίζεις το άλογο. Που που που... Μιλάμε για μυριάδες μικροπράγματα που θα μπορούσαν (όφειλαν?) να είναι πιο εύκολα και σύντομα. Ναι οκ, συνοδεύονται από εκπληκτικό animation που όντως χαζεύεις με ανοιχτό το στόμα τις πρώτες 3, 4, 10 φορές. Αλλά μέχρι τον τερματισμό θα τα δεις δεκάδες ή εκατοντάδες φορές έκαστο. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Γενικά νομίζω πως η γνωστή ατάκα απ'το Jurassic Park περιγράφει ωραία την κατάσταση: they were so preoccupied with whether or not they could, they didn’t stop to think if they should.

6. Red Dead Redemption 2: Θα μπορούσε πολύ παραπάνω, αλλά η ανάμνηση του control scheme του (με m+k) μου φέρνει ακόμα και σήμερα νευρικούς σπασμούς. Επίσης, ξεφούσκωσε απίστευτα στoν επίλογο.

Ξεκινάω με τον χειρισμό. Όπως είπα και στις αρχικές μου εντυπώσεις, έχει το πιο κακοσχεδιασμένο control scheme της δεκαετίας, τουλάχιστον για ποντίκι/πληκτρολόγιο. Μιλάμε για μια φαιδρή, εξοργιστική, απαράδεκτη κατάσταση που δεν δικαιολογείται ούτε από την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, ούτε από τις κονσολάδικες καταβολές του.

Το gameplay έχει διάφορα πρόσωπα. Οι περισσότερες δραστηριότητες και τα quests (κύρια και δευτερεύοντα) είναι ενδιαφέροντα, αλλά κάποια, όπως το κυνήγι, αμαυρώνονται από τον εχθρικό χειρισμό και κάποιες απαράδεκτες σχεδιαστικές επιλογές. Σημαντικότερη όλων ο εμμονικός "ρεαλισμός" που σε αναγκάζει -μεταξύ άλλων- να κουβαλάς μόνο ένα τομάρι μεγάλου ζώου στο άλογό σου και να τρέχεις κάθε τρεις και λίγο πίσω στον γουνέμπορα προκειμένου να ελευθερώσεις θέση για το επόμενο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αν στην πορεία σού επιτεθούν π.χ. μέλη αντίπαλης συμμορίας, λύκοι, ή ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ COUGAR, Ω ΘΕΟΙ ΠΟΣΟ ΤΑ ΜΙΣΩ και πεθάνεις, τότε όλα τα τομάρια ζώων (και οι μεγάλες ψαρούκλες) που τυχόν είχες απλώσει στα καπούλια του αλόγου σου χάνονται ως διά μαγείας. Όλα. Απίστευτο χάσιμο χρόνου και σπάσιμο νεύρων, δεν το εύχομαι ούτε στον εχθρό μου.

Κάτι είπα, όμως, για ρεαλισμό. Λοιπόν, όσο σπαστική είναι η εφαρμογή του στο gameplay, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι στο worldbuilding και τις αλληλεπιδράσεις σου με το περιβάλλον/χαρακτήρες.

Ως gameplay, το Witcher 3 υπερτερεί κατά κράτος απλά και μόνο επειδή δεν σου κάνει τα νεύρα κρόσια με τον άθλιο χειρισμό αλλά κι επειδή έχει περισσότερα αξιομνημόνευτα quests.

Τελικά, αξίζει να το παίξει κανείς; Ναι, μόνο και μόνο για να δει τι εμπειρίες μπορεί να προσφέρει πλέον το σωστό AAA gaming. Προσωπικά έφαγα κοντά στις 150 ώρες, αλλά αρκετές από αυτές είτε οφείλονται σε completionist ψυχαναγκασμό, είτε δοκίμασαν τα νεύρα και την υπομονή μου, λόγω χειρισμού και ανόητα σχεδιασμένου gameplay.

Σίγουρα δεν μετανιώνω που ασχολήθηκα. Συνολικά, θα του έβαζα 8/10.

Όσον αφορά τον επίλογο, ξέρω ότι το νόημα είναι να συνδέσει το RDR2 με το 1, αλλά δεν παύει να αποτελεί μέγιστο ξεφούσκωμα, δραματουργικά και όχι μόνο. Τα όσα συμβαίνουν, το περιεχόμενο των αποστολών, κι οι χαρακτήρες που συναντάς μέσα σ'αυτό το δεκάωρο είναι πολύ πιο αδιάφορα των όσων προηγήθηκαν και σκοτώνουν το momentum. Η πρόθεση ενδιαφέρουσα, η εκτέλεση κατώτερη των περιστάσεων.

Ο χειρισμός, όμως, είναι αντικειμενικά άθλιος. Δεν συνηθίζεται, υπομένεται, Τεράστια διαφορά. Το ότι το υπόλοιπο παιχνίδι σε βοηθάει να τον υπομείνεις δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Έχω παίξει κάπου 15 ώρες Red Dead Redemption 2.

Διότι, ο χειρισμός και το interface είναι ό,τι χειρότερο έχω συναντήσει σε παιχνίδι την τελευταία δεκαετία.
ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι ενέργειες, από τις μάχες, το κυνήγι, το shopping, τη μαγειρική, τη διαχείριση inventory, το looting, μέχρι και το διάβασμα ενός απλού εγγράφου θέλουν δεκαεφτά χιλιάδες πλήκτρα τα οποία ενίοτε δεν κάνουν καν το ΙΔΙΟ πράγμα αλλά εξαρτάται από την περίσταση. Επίσης, άλλες δράσεις θέλουν πάτημα, άλλες κράτημα, άλλες δύο ή τρία πλήκτρα ταυτόχρονα. Δεν ξέρεις κάθε φορά τι σε περιμένει, είναι έκπληξη.
Βρίσκεις ένα απλό έγγραφο στο τραπέζι και πατάς E να το διαβάσεις. Όχι κάτσε, θέλει κρατημένο Ε. Οκ οκ το'χουμε. Όπα τώρα σκάσανε 5 prompts με πιθανές δράσεις στο πλάι. Διάβαστο. Άστο πίσω. Γύρνα το από την άλλη. Βάλτο στο inventory. Κάνε zoom. Διάβασμα = worst minigame ever.

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν θέλει να το παίξεις. Διψάς να το δεις, να το καμαρώσεις, να ρουφήξεις τον απίστευτο κόσμο που χτίσανε, να δοκιμάσεις τα τυχαία(?) interactions με random οδοιπόρους που καταλήγουν να σου λένε την ιστορία της ζωής τους. Αλλά το παιχνίδι πολύ απλά δεν σε αφήνει. Οι πρώτες πέντες ώρες ήταν πραγματικό μαρτύριο (παρότι μεγάλο κομμάτι τους ήταν το γραμμικό tutorial). Πλέον, μετά το δεκάωρο άρχισα κάααπως να συνηθίζω την απαράδεκτη κατάσταση του interface αλλά αντικειμενικά είναι σχεδιασμένο από σαδιστές.

Κι αυτό χωρίς καν να αναφερθώ στους κουραστικούς gameplay μηχανισμούς, τύπου καθάρισε το όπλο σου, δέσε, βούρτσισε, τάισε το άλογο, πρόσεχε μην κοιτάξεις κάποιον στραβά και μπλέξεις σε καβγά, πάρε την καραμπίνα κάθε φορά που κατεβαίνεις απ'το άλογο κτλ κτλ. Φτάνει ρε παιδιά με αυτό τον αυτιστικό ρεαλισμό στα games. Μετά τις πρώτες 5 φορές που βλέπεις τον Arthur να σκύβει και να ψάχνει τις τσέπες κάποιου για loot το έχεις βαρεθεί το animation.

Ξαναλέω, η δουλειά που έχει γίνει στον κόσμο του παιχνιδιού είναι εκπληκτική. Κοιτάει το Witcher 3 στα μάτια, ενίοτε το ξεπερνάει κιόλας. Ως interactive εμπειρία είναι απαράμιλλη. Ως game οριακά υποφερτό.

Κάνω focus στα αρνητικά γιατί αυτά θες να αλάξουν, τα θετικά δεν νομίζω πως χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Σημειώνω επίσης πως είχα διαβάσει τις απόψεις σου όσο τις κατέγραφες και ήταν ένας λόγος (όχι τόσο σημαντικός όσο άλλοι) που φρέναρα να παίξω το παιχνίδι. Εν τέλη εμένα δεν μου άρεσε στο παιχνίδι κάτι πολύ πιο ζωτικό που επηρεάζει τις main missions και δεν αναφέρεσαι καθόλου σε αυτό. Γούστα (δίχως ειρωνία).
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,661
Ρε παίξτε Vampire Survivors να τα βρείτε ως καλοί επιζήσαντες.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Ρε παίξτε Vampire Survivors να τα βρείτε ως καλοί επιζήσαντες.

Έχω να παίξω 3 μέρες. Ξεκίνησα μια σειρά που είναι 20 χρόνια μετά το Red Dead και τα πάει εξαιρετικά. Αν και έχει αμάξια μέσα, έχει και άλογα και γενικά τα Red Dead vibes είναι ολούθε.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,538
@soad667 εδώ, εδώ, στη ραφάρα το 'χω το House Building EP που άκουγα παρεπιπτόντως ενόσων σένιαρα την παραλίμνια σπιταρώνα μου. Ο Τσών Μάρστον εμβαπτισμός στα ύψη.

Επίσης, @maladroid θέλεις να πεις πως εσείς οι υπόλοιποι ΔΕΝ χτυπάτε καρύδες όταν καλπάζει το ψηφιακό άτι;;;!
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
Για εμας, που ουτε το ψηφιακο ατι δεν μπορουμε να εχουμε. Το αναλογικο ατι ειναι μονοδρομος.

 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
@kara Hell on Wheels βλέπεις ή Deadwood;

Αμφότερα τοποθετούνται χρονικά τουλάχιστον 20 χρόνια πριν το RDR2, όχι 20 χρόνια μετά. I am drawing a blank. Εκτός κι αν δεν μιλάμε για TV series αλλά gaming, οπότε μάλλον MAFIA.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Aυτό βέβαια είναι πρόβλημα μόνο σε αυτά τα ανέραστα τα διπολικά που βλέπετε, όπου ο χρόνος κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
PARTO PISO TORA
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
Βρέθηκε ο άνθρωπος που του άρεσε το ΤΕΝΕΤ.

john-jonah-jameson-lol.gif
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Με αφορμή ένα post στο Elden Ring για το Journal που κρατάει ένας μερακλής παίκτης έψαξα να δω τι υπάρχει για το Journal που κρατούσε in-game o Arthur μας. Δεν απογοητεύτηκα.



@Borracho H σειρά που ξεκίνησα (έφυγε η 1η season) είναι στην Αγγλία το 1919. Οι άντρες φοράνε πουκάμισα, καπέλα παρόμοια με του RDR2, σακάκια όχι και τόσο. Κάποια από τα όπλα είναι ίδια. Στο επ 3 ο πρωταγωνιστής έκανε calm (left click+G) ένα αναστατωμένο άλογο. Δεν έχει καμιά σχέση με Άγρια Δύση και καομπόηδες αν και εδώ είναι πολύ σκληροί. Το RDR2 ήταν το 1889 στη σειρά είναι 20 χρόνια μετά αρκετά πιο civilized. Η πόλη που διαδραματίζεται είναι κοντά σε μένα real-life και έχει φάση που πετούν 1-2 γύρω χωριά και ξέρω που είναι. Είναι πασίγνωστη σειρά, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μπορώ να πω πως έχει και εξαιρετική μουσική.

@Northlander 4 μέρες δίχως Vampire Survivors, αν και σήμερα δεν έκατσα καθόλου στο δικό μου PC...
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
Εντάξει,
@Borracho H σειρά που ξεκίνησα (έφυγε η 1η season) είναι στην Αγγλία το 1919. Οι άντρες φοράνε πουκάμισα, καπέλα παρόμοια με του RDR2, σακάκια όχι και τόσο. Κάποια από τα όπλα είναι ίδια. Στο επ 3 ο πρωταγωνιστής έκανε calm (left click+G) ένα αναστατωμένο άλογο. Δεν έχει καμιά σχέση με Άγρια Δύση και καομπόηδες αν και εδώ είναι πολύ σκληροί. Το RDR2 ήταν το 1889 στη σειρά είναι 20 χρόνια μετά αρκετά πιο civilized. Η πόλη που διαδραματίζεται είναι κοντά σε μένα real-life και έχει φάση που πετούν 1-2 γύρω χωριά και ξέρω που είναι. Είναι πασίγνωστη σειρά, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μπορώ να πω πως έχει και εξαιρετική μουσική.

Όντως, πολύ καλή σειρά το Downton Abbey.

Σε άλλα νέα, όποιον τον πετάει στο desktop το RDR2 κατά το startup μετά το σημερινό update, ας κάνει πρώτα verify integrity και 1-2 restart το Rockstar Social Club, λογικά θα στρώσει.
 
Top Bottom