Retro games (από NES μέχρι PS2) που παίξατε και προτείνετε

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Μια που αρκετοί πλέον στο φόρουμ έχουν κάποιο retro handheld, σκέφτηκα να κάνουμε ένα thread με προτάσεις για retro games. Εδώ λοιπόν μπορείτε να προτείνετε παιχνίδια για retro consoles από NES μέχρι PS2 που πιστεύετε ότι αξίζει να παίξει κάποιος σήμερα.

Εννοείται πως έχετε το ελεύθερο να προτείνετε παιχνίδια που παίξατε παλιά, αλλά θα ήταν καλύτερο να είχατε κάποιο πιο πρόσφατο playthrough γιατί ενδέχεται το παιχνίδι σήμερα να μην είναι τόσο καλό όσο το θυμάστε. Ξεκινώ εγώ με τρεις προτάσεις από παιχνίδια που έπαιξα πρόσφατα:

Rastan/Rastan Saga

B73b_bgwTqF8U8fMVikonKW_U7QLlSrd1ps4QXEYk71qBfYvlchJ0CG5sXDiaNIvDAnEopSTwrRHIaa4eUGpbrqTRYA0cme7fBMjpawoe8TCdDrl_2Jn8attLUt909t3iNwGvw8OsVj8pRsZOyK8Hg

Το όνομα αλλάζει αναλόγως της πλατφόρμας (εγώ έπαιξα την έκδοση για Game Gear). Ένα απλό αλλά ευχάριστο action platform game με καλά και ακριβή controls. Μου άρεσε ότι μπορείς να βρεις καινούρια όπλα στην πορεία αλλά και ότι σχεδόν όλοι οι απλοί εχθροί πεθαίνουν με ένα χτύπημα οπότε ο ρυθμός δεν πέφτει.

Shinobi II: The Silent Fury

images

Action/platform/puzzle που από όσο μπόρεσα να ψάξω είναι αποκλειστικά στο Game Gear. Τα controls και εδώ είναι καλά, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μπορείς να παίξεις τα διαθέσιμα levels με όποια σειρά θέλεις αναζητώντας τα απαραίτητα quest items. Προοδευτικά ξεκλειδώνεις επιπλέον ninjas με διαφορετικά όπλα και abilities, γεγονός που κατά την παράδοση των metroidvanias δίνει πρόσβαση σε αλλιώς μη προσβάσιμες περιοχές στα levels.

Choplifter III
41606--choplifter-iii.png

Εγώ έπαιξα την έκδοση για Game Gear αλλά υπάρχουν πιο σύγχρονες (π.χ. SNES). Απλό παιχνίδι, ελέγχετε ένα ελικόπτερο και πρέπει να σώσετε ομήρους από τις εχθρικές περιοχές. Ακριβή controls και διάρκεια που δεν κουράζει.

Metroid: Zero Mission

16040380-metroid-zero-mission-game-boy-advance-finding-the-morph-ball-bom.png

Remake του πρώτου Metroid για το GBA.

The Legend Of Zelda: Link's Awakening DX

1772245-the-legend-of-zelda-links-awakening-dx-game-boy-color-title-scre.png

Έγχρωμη έκδοση του Link's Awakening ( το πρώτο LoZ για φορήτη πλατφόρμα, εξαιρουμένων των Game and & Watch ) με επιπλέον περιεχόμενο προσβάσιμο μόνο από GBC/GBA. Το πρώτο Zelda που τερμάτισα, και αυτό που με έκανε οπαδό της σειράς.

Μια ερώτηση, έχει νόημα να πάμε σε εποχή PS2/Gamecube/XBOX ; Δεν ξέρω κατά πόσο σηκώνουν εξομοιωτές για αυτά τα φτηνότερα retro handhelds.

Last edited:
Μια ερώτηση, έχει νόημα να πάμε σε εποχή PS2/Gamecube/XBOX ; Δεν ξέρω κατά πόσο σηκώνουν εξομοιωτές για αυτά τα φτηνότερα retro handhelds.

Τα φθηνότερα σίγουρα όχι, από όσο ξέρω θέλεις handheld γύρω στα 200€ για να τρέχουν καλά εκείνα. Επειδή όμως μπορεί κάποιος να έχει (ή να πάρει μελλοντικά) πχ Steam Deck που μπορεί να τα τρέξει, αν έχει κανείς μια καλή πρόταση ας την αναφέρει ώστε να υπάρχει και για το μέλλον.

Portmaster

Μια προσπάθεια μεταφοράς σε Retro Linux Handheld πολλών παιχνιδιών. Αν τους έχετε για PC, με το Portmaster μπορείτε να τους παίξετε στο retro handheld σας.

Portmaster

Μια προσπάθεια μεταφοράς σε Retro Linux Handheld πολλών παιχνιδιών. Αν τους έχετε για PC, με το Portmaster μπορείτε να τους παίξετε στο retro handheld σας.
ω ναι, το έχω υπόψιν για το R36S, αλλά θέλει λίγο κόπο παραπάνω :p

Γενικά πάντως έχω παρατηρήσει κάποια θέματα με ROMs από το ιντερνετ στο μηχανάκι, σε κάποια ας πούμε λείπουν τα cue files (PSX) και δεν το βλέπει το παιχνίδι καν ή άλλα ενώ υποτίθεται είναι ΟΚ πάλι δεν εμφανίζονται.

Δεν έχω καταφέρει να βρω αρκετό χρόνο να ψαχτώ παραπάνω.

Από προτάσεις:

Donkey Kong Country (SNES / Super Famicom), όσες φορές και να το επισκεφτώ το παίγνιο κρατάει στον χρόνο, ίσως από τα λίγα παλιά παιχνίδια που θα έλεγες ότι έχει μοντέρνο platforming από τόσο παλιό σύστημα.

Blades of Vengeance
en_gen_Blades of Vengeance_acf7cc25399542039d425defd97518ff.png

Τρομερό action με platform στοιχεία και τρομερό soundtrack το οποίο το ανακάλυψα τυχαία μια μέρα στο YouTube για το mega drive. Άνετα έκανε επιτυχία αν έβγαινε τώρα τόσο μπροστά που ήταν

Dragonball Advance Adventure
images (6).jpeg
Επίσης παιχνιδαρα που δεν ήξερα την ύπαρξη της και ανακάλυψα πρόσφατα. Πολυ αξιόλογο Beat em up βασισμένο στο κόσμο του πρώτου Dragonball πριν τα γεγονότα του Z

3 Wonders
three_wonders_title_screen_edit.png
Θα το βρείτε στα capcom arcades 1. Τρεις παιχνιδαρες σε ένα arcade ήταν. Το είχα λιώσει στα καράβια οπότε το πετύχαινα. Πραγματικά απορώ γιατί δεν βγήκαν αλλά παιχνίδια μετά το wanderers. Από τα πιο αγαπημένα platform games ever.
Το chariot επίσης καταπληκτικό side scrolling shoot em up. Θα το χαρακτήριζα σαν ένα ένα κράμα των R-type και Aero Fighters.
Και το Puzzle game λατρεμένο και αυτό. Δεν θα ξεχάσω τι κλάμα από τα γέλια είχα ρίξει με τον Λύγκα να το λέει αθαναδες και τι φωνή έκανε τότε 🤣

Καλά γενικά πάντως η Capcom έχει παιχνιδαρες ειδικά σε beatemup και fighting. Όπως και η SNK και δεν νοείται να έχεις ρετρό φορητή και να μην έχεις δοκιμάσει ότι είχαν βγάλει στα arcades.
Μιλώντας για arcades δεν γίνεται να μην αναφέρω το πιο αγαπημένο μου arcade ever

Shadow Warriors
scrGameplay.png
Το πρώτο Ninja Gaiden ουσιαστικά απλά με άλλη ονομασία. Συγχρόνως το πιο αγαπημένο μου ninja game!

+1 για το Blades of Vengeance. Το είχα τελειώσει δις (μάγο, αμαζόνα). Δυσκολάκι σε σημεία, αλλά αν πας με το πάσο σου και αγοράζεις αντικείμενα πριν κάθε αποστολή, βγαίνει. Επίσης ο μάγος είναι λίγο ζόρι στο ξεκίνημα αλλά μόλις χτυπήσει το upgrade λίγο πριν τα μισά, γίνεται easy mode.

Συνεχίζοντας στο Mega Drive:

Rocket Knight Adventures - το καλύτερο της σειράς και η Konami σε μεγάλα κέφια. Ξέρω σεγκάκηδες αρκεί να μην ενοχλούν που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι κοντράρει στα ίσα, μην πω ξεπερνάει τα περισσότερα 2d Sonic. Έχει και μία συνέχεια στο MD και μία διαφορετική έκδοση στο SNES. Πολύ καλά και εκείνα, αν και για μένα δεν ξεπερνάνε αυτό.

Beyond Oasis/Story of Thor - ποιοτικότατο Action-Adventure με πολύ όμορφο art style (έχει κι ένα ωραίο sequel που αρκετός κόσμος αγνοεί στο Saturn, το The Legend of Oasis).

Crusader of Centy/Soleil - η απάντηση της Sega στα The Legend of Zelda. Κατά τη γνώμη μου, από τα καλύτερα παιχνίδια του Mega Drive.

World of Illusion - Παραμυθένιο Disney platformer. Αναλόγως του χαρακτήρα που θα διαλέξεις ή αν παίζεις single ή co-op αλλάζουν αρκετά σημεία μέσα στις πίστες. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο;

Shining Force 1 & 2 - Δε νοείται φαν των rpg να μην τα δει. Ενδιαφέρον story, βάθος στις μάχες, αρκετοί χαρακτήρες να στρατολογήσεις (έχεις κάποια στοιχεία από strategy). Σε μια βιβλιοθήκη που το συγκεκριμένο είδος χώλαινε απέναντι στο αντίπαλο δέος, το συγκεκριμένα αποτελούσαν όαση. Το πρώτο έχει βγάλει remake στο Game Boy Advance, το οποίο και θα πρότεινα έναντι του original, λόγω εκτεταμένου περιεχομένου σε story και gameplay.

Τα Shining είναι όντως από τις καλύτερες σειρές strategy RPG. To Mega Drive γενικά χώλαινε στα RPGs, αν και στο Mega CD είχε κάποιες αξιόλογες κυκλοφορίες ( ας όψεται η Working Designs ).

Alundra

10075934-alundra-playstation-the-village-inoa.jpg

Action/adventure, για PS1. 2D, προοπτική παρόμοια με τα δισδιάστατα Zelda.

Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες αναφορές στα all times classics του SNES (mario world, yoshi's island, donkey kong, metroid και zelda), ένα παιχνίδι που χρήζει αναφοράς είναι το Panzer Dragoon Saga που κυκλοφόρησε μόνο στο Sega Saturn. Δυνατό αρπιγκι για την εποχή του και το αντιπαλο δεος του ff7 του ps1, αλλα σε πρώιμο 3d που θα ξενισει σημερα.

Ίσως το καλύτερο RPG του Saturn. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι παιχνίδι του Saturn, άρα και αρκετά βαρύ για τα φτηνότερα retro handhelds. Παρ' ότι Saturn και Nintendo 64 ανήκουν στην ίδια γενιά με το PS1, οι εξομοιωτές για αυτά δεν είναι τόσο εξελιγμένοι όσο του PS1.

Άλλη μια ευκαιρία να προτείνω το Gothic? Σωστό open- world design, διασκεδαστικό voice acting, dark setting, χασικλήδες, immersive ui, μπεκρήδες, κάθε upgrade αποκτιέται δύσκολα αλλά κάνει αμέσως τη διαφορά.

Το καλοκαίρι έπαιξα σε emulator ένα γκέμι από τα νιάτα μου, το Duke Nukem Advance. Ωραία γραφικά, ωραίο level design, καλός χειρισμός (δεδομένου των περιορισμών της κονσόλας)

Downforce, το πιο διασκεδαστικό driving game για GBA

Harry Potter για GBC, το μοναδικό Harry Potter η αισθητική του οποίου δεν έχει επηρεαστεί από τις ταινίες. Από περιέργεια και μόνο, δείτε το.

Apocalypse, PS1, Prime Bruce Willis

Έχω εγκαταστήσει το Link's Awakening DX και το έχω αφήσει για τις καλένδες.

Με την ευκαιρία

Αναφέρει The Legend of Lumina, είναι και τζάμπα. Η Godot μπορεί και βγάζει builds για Raspberry Pi άρα θεωρητικά θα μπορούσαν εύκολα να βγάζουν builds για τα διάφορα retro handhelds. Κάποιος πρέπει να το πει να γίνει στην Godot εύκολη αυτή η επιλογή και να αρχίσουν να βγάζουν και τέτοιες εκδόσεις (τα βαρυά παιχνίδια που απαιτούν πόρους δεν θα τα σηκώνουν βέβαια αδύναμα handhelds αλλά παιχνίδια που βγάζουν builds για mobile και για web (όπως το Legend of Lumina) άνετα θα μπορούσαν να έχουν τέτοια έκδοση.

Back