What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ρετρο-λιγούρες!

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Με έπιασαν ρετρο-λιγούρες τις τελευταίες μέρες, έκανα καθαριότητα σε ράφια κτλ. και έπεσα σε σκόρπια manuals άλλων εποχών, και που λέτε πέφτω σε ένα κόμικ που είχε μέσα το παιχνίδι Cybermage. Ε , παιδικό απωθημένο (ποτέ δεν είχα καταφέρει να το τερματίσω) Ευτυχώς βρήκα το cd (ήταν το πρώτο μου game σε cd ever! Δυστυχώς έχασα το κουτί αλλά έχω ακόμα το κόμικ και το manual που είχε μέσα) εύκολα και το dosbox φυσικά μου έλυσε τα χέρια. Μετά από 15-20 λεπτά ρυθμίσεων η βουτιά στις αναμνήσεις ξεκίνησε.

<span class="bbcode_spoiler"><img src="http://i40.tinypic.com/314rwj9.jpg" alt="314rwj9.jpg" class="bbcode_img" /></span>

Πρέπει να πω πως το παιχνιδάκι στέκεται άνετα και σήμερα! Είναι ένα FPS παλαιάς κοπής (αλα Doom) με αρκετές καινοτομίες για την τότε εποχή. Χαρακτηριστικό του ο ανοικτός κόσμος του (ανά πίστα), οι NPC με διαλόγους-πληροφορίες, ένα είδος level-up, ένα σκατόψυχο sci-fi σύμπαν και φυσικά υπέροχα (για την εποχή) sprite art και ατμόσφαιρα.

Περιλιπτικά η φάση είναι η εξής : είμαστε σε ένα μέλλον οπού γίνετε της μουρλής. Τυπικό σκοτεινό sci-fi setting, με την τεχνολογία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα "βάζουμε προσθετικά cyber μέλη στο σώμα μας", οι πολυεθνικές εταιρίες να κυβερνάν επισήμως , επαναστάσεις να ξεσπάν δεξιά και αριστερά και φυσικά να σκάει μύτη και ένας σούπερ κακός πολέμαρχος με σκοπό την κατάκτηση του κόσμου. Ωραία πράματα για εμάς τους gamers αυτά! Ο χαρακτήρα μας μαθαίνουμε (από το κόμικ του παιχνιδιού που λειτουργούσε σαν extented intro) ότι έφαγε στα καλά καθούμενα μια σφαίρα για να σώσει ένα exotic (άνθρωποι αποτελέσματα πειραμάτων με αυξιμένες ικανότητες). Το exotic αυτό έκπληκτο από την γεναιότητα μας να προσπαθήσουμε να σώσουμε κάποιον που δεν ξέρουμε καν (και σε τι εποχές) μας παίρνει μαζί του και μας κάνει πειραματόζωο. Μας φυτεύει έναν μαγικό κρύσταλο στο κούτελο και γινόμαστε σούπερ, με ένα πρόβλημα: πριν ξυπνήσουμε από την επέμβαση αυτή στο εργαστήριο που είμασταν έκαναν ντού κάτι στρατιώτες και δεν άφησαν κολιμπιθρόξυλο, και εκεί ξεκινά το στόρυ μας, προσπαθώντας να δραπετεύσουμε και να μάθουμε τι γίνετε.



Στην ουσία όμως: αξίζεις κάποιος να το παίξει σήμερα? Κακά τα ψέματα, μιλάμε για 18 χρόνια πριν. Θα βρείτε πολλές άβολες καταστάσεις, όπως η μη υποστίριξη παιξίματος με το κλασικό wasd+mouse. Λοιπόν, έχουμε ένα τυπικό FPS της Doom σχολής και αρκετά δύσκολο μάλιστα! Δεν υπάρχουν σημάδια με mouse εδώ (πρέπει στο περίπου να βαράτε στην ίδια ευθεία), ούτε ευκολίες τύπου health regenaration (αλλά power ups, medi kits κτλ.), με πολλές καινοτομίες για τότε , όπως ο ανοικτός κόσμος, αρκετά μυστικά να βρεις, η μη γραμμική διαδρομή της κάθε πίστας, μια περίεργη ποικιλία στο οπλοστάσιο μας (κλασικά όπλα, spells, sci-fi σπαθιά κτλ.) και αρκετούς χαρακτήρες NPC που θα μας ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας μας βρίσκοντας τους και μιλώντας τους. Οι φίλοι των παλιών FPS σίγουρα θα λατρέψουν αυτό το καλτ διαμαντάκι.

<span class="bbcode_spoiler">

</span>

Αναμένω τις δικές σας ρετρο-λιγούρες! Ξέρετε, που εν έτη 2013 ενώ απολαμβάνεις καθημερινά τις νέες υπερ-παιχνιδάρες με τους shadders και τα physics να σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό, ενώ απολαμβάνεις κινηματογραφικές στιγμές με full voice acting και 123 διαφορετικά τέλη (καλά, θα θέλαμε...) ξαφνικά σε πιάνει κάτι και από το πουθενά παίρνεις gaming τζούρες σε αναλύσεις 800x600 ενώ το δάκρυ κυλάει στο μάγουλο! Θερμή παράκληση, μία-μία η ιστορία, μην ποστάρετε 32 βίντεο από 48 παιχνίδια μονοκοπανιάς! Οι αναμνήσεις αυτές απαιτούν σεβασμό και ρέγουλα, να τις απολαύσουμε όλοι μας!
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Πωπώ αδερφέ Σάβαταρ με συγκίνησες! Είχα θυμάμαι δει το ντέμο του CyberMage από το CD που έδινε τότε το PC Gamer (τεράστια ευτυχία όταν από τη γκρίνια ο πατέρας έσπαγε και μας αγόραζε τα "μεγάλα τα ξένα" τα περιοδικά με τα προχώ ντέμο) και το έτρεχα όπως όπως σε ένα σαραβαλιασμένο PC που είχα τότε.

Θυμάμαι είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να το πάρω μόλις αναβάθμιζα, αλλά κάπου εκεί έμπλεξα με άλλα και το έχασα στις ομίχλες του χρόνου. Καραούλι στο GoG τώρα!
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Necromancy Level 40...και ρετρο-λιγούρες part 2! Αυτήν την φορά θα σας πρήξω με μια παλιά, αλλά μεγάλη, αγάπη μου....

<img src="http://i62.tinypic.com/2qkjs07.jpg" alt="2qkjs07.jpg" class="bbcode_img" />

Το Heroes of Might and Magic III είναι ένα παιχνίδι σταθμός στην ιστορία των fantasy turn based strategy, ένα διαχρονικό διαμάντι. Τα Heroes of Might and Magic αποτελούν ένα spin off των θρυλικών cRPG Might and Magic, αφού συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνουν το lore του φανταστικού κόσμου τους. Το 1ο μέρος της σειράς μας πάει πίσω στο 1995 και ουσιαστικά μας προσφέρει ένα ποιοτικότατο turn based strategy στον τότε κόσμο των Might and Magic. Σήμερα έχει φτάσει στο 6ο μέρος, και αν και έχει κρατήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα την ποιότητα της σειράς, δεν έχει καταφέρει να συντηρήσει το βαθύ gameplay αλλά κυρίως την ομορφιά του παλιού σύμπαντος των MnM (Enroth, Erathia κτλ. αντικαταστάθηκαν από το «ποιο generic δεν πάει» Ashan) , ενώ θυμίζουμε πως από το 5ο μέρος και μετά τα δικαιώματα της σειράς τα έχει η Ubisoft (άνηκαν στις θρυλικές New World Computing / 3DO ). Αρκετά όμως με τις ημερομηνίες , πάμε στο ζουμί αυτού του ποστ: γιατί θεωρώ το Heroes 3 ένα All Time Classic παιχνίδι, που ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά (ρε πως περνάν τα άτιμα!), είναι ικανό να σε κρατήσει κολλημένο στην οθόνη σου για αμέτρητες ώρες. Και το λεω ειλικρινά, δεν χρειάζεται να είστε παλιές καραβάνες στον χώρο, είναι ικανό να μαγνητίσει ακόμα και έναν νέο (σε ηλικία) gamer αποδεικνύοντας που η πεμπτουσία του gaming δεν είναι οι shaders και τα bloom effects, αλλά το βαθύ gameplay, η ατμόσφαιρα και η ποιότητα του. Για ποιους λόγους λοιπόν θα πρότεινα με κλειστά μάτια σε έναν gamers να το παίξει?
<u>
1ον : Βαθύ Gameplay</u>
Δεν γίνετε να περιγράψεις εύκολα με λόγια το βάθος που έχει το Heroes 3. Ας τα πάρουμε από την αρχή : μιλάμε για ένα turn based strategy, μπολιασμένο με rpg μηχανισμούς. Από την μία λοιπόν καλούμαστε να οργανώσουμε την ανάπτυξη των κάστρων μας (πόλεις μας) με τις γνωστές μεθόδους (resources management, αναβάθμιση κτιρίων, οργάνωση του στρατού μας κτλ.) αλλά και την οργάνωση των Heroes μας, οι οποίοι σαν «ηγέτες» συνοδεύουν τον στρατό μας και προσφέρουν bonuses στα stats τους, spells, skills κτλ. αναλόγως την κλάση τους, την παράταξη τους και φυσικά τα attributes τους.

<span class="bbcode_spoiler">
H καρτέλα με τα attribute, skills και items ενός ήρωα μας, καθώς και το στρατό που συνοδεύει
<img src="http://i62.tinypic.com/2mo5ksm.jpg" alt="2mo5ksm.jpg" class="bbcode_img" />
</span>

Όλα αυτά γίνονται στο world map το οποίο σχεδιαστικά μας προσφέρει πολλές στρατηγικές επιλογές και μια αίσθηση εξερεύνησης με τις επιλογές που έχεις κάθε φορά (π.χ. να μπεις σε μια κρύπτη για να ανακαλύψεις ένα θησαυρό, να επισκεφτείς ένα shrine για extra bonuses στην επόμενη μάχη, να κάνεις scout σε άγνωστες περιοχές για vision, να κατακτήσεις κτίρια για resource income και πολλές άλλες επιλογές!) Όλο αυτό το μείγμα town management, εξερεύνησης και rpg ανάπτυξης των Heroes δημιουργεί ένα δυνατό παιχνίδι στρατηγικής με πλούσιο gameplay, ικανό να σε κρατήσει στην οθόνη για "1 more turn…” πολλές ώρες!

<span class="bbcode_spoiler">
Δείμγα του World Map
<img src="http://i62.tinypic.com/23vc9xu.jpg" alt="23vc9xu.jpg" class="bbcode_img" />
</span>

Και ακόμα δεν αναφέραμε τις μάχες! Όταν οι στρατοί μας συναντήσουν αντίπαλες μονάδες (είτε είναι neutral “φύλακες” είτε αντίπαλες παρατάξεις) μεταφερόμαστε στην combat οθόνη. Η οθόνη μας πλέον είναι χωρισμένη σε grid εξάγωνα από όπου οδηγούμε τις μονάδες μας εναντίον των αντιπάλων. Η ταχύτητα , η δύναμη , η αμυντική ικανότητα κτλ. της κάθε μονάδας μας εξαρτάτε φυσικά από τα στατιστικά της αλλά και από τα bonuses που θα του δώσει ο Heroes που “οδηγεί” τον στρατό μας (ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να συμμετέχει στην μάχη και με spells) Στις μάχες προσωπικά πιστεύω πως το Heroes 3 παίρνει βραβείο, αφού καταφέρνει να προσφέρει βαθιά στρατηγική χωρίς να γίνει καθόλου κουραστικό αφού η ροή είναι γρήγορη (αν και turn based) με πολύ σωστές ισορροπίες (ταχύτητα animation, αποστάσεις κτλ.), κάτι που λίγα tbs το καταφέρνουν (είναι η αχίλλειος πτέρνα του είδους, που καμιά φορά προσπαθώντας να κρατήσουν το στρατηγικό τομέα ψηλά γίνονται πολύ αργά και κουραστικά). Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις 9 παρατάξεις (8 στο ορίτζιναλ + 1 σε expansion) με δεκάδες διαφορετικά unit ( από elves και gremlins μέχρι δράκους και τιτάνες!) , τα δεκάδες spell (είτε για τις μάχες, είτε για το world map), τα πολλαπλά campaign/scenarios ή η επιλογή random map, και όλα αυτά να συνοδεύονται από έναν φιλικό χειρισμό , εύκολο και γρήγορο να τον συνηθίσεις με όλα τα “κομφόρ” (mini maps, συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο για κάθε εντολή κτλ.).

<u>2ον : Πανέμορφο artwork</u>
Ναι, μιλάμε για γραφικά 15ετίας , ναι στις αναλύσεις των 22αρων οθονών μας πλέον θα μεγαλώσει και άλλο το pixel, αλλά οι εικόνες που προσφέρει το Heroes 3 καταφέρνουν και κρατάνε την μαγεία τους ακόμα και σήμερα! Είναι από τις περιπτώσεις που ούτε το πιξέλιασμα σε χαλάει, ούτε η «πρωτόγονη» ανάλυση, αφού η ατμόσφαιρα και η αισθητική τους βγάζουν μια ζεστασιά σπάνια, καταφέρνοντας μάλιστα να κρατήσει ένα καθαρό και απολύτως ξεκούραστο περιβάλλον στον παίχτη. Από τον σχεδιασμό των unit μας μέχρι τις υπέροχες ψευτο-3d αναπαραστάσεις των πόλεων μας οι λάτρες του fantasy θα βρούνε τον παράδεισο τους!

<span class="bbcode_spoiler">
Μια Fortress βάση με μπόλικες αναβαθμίσεις
<img src="http://i62.tinypic.com/17bhgk.jpg" alt="17bhgk.jpg" class="bbcode_img" />
</span>
<u>
3ον : Μουσική / Ηχητικός τομέας </u>
Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού είναι απλά κορυφαία! Η κάθε παράταξη έχει το theme της, όπως και το κάθε περιβάλλον στο world map (grass plains, snow plains κτλ.) και φυσικά οι μάχες. Οι μουσικές ακροβατούν ανάμεσα στην κλασική μουσική και το επικό/fantasy theme χαρίζοντας πολλούς πόντους στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Αντίστοιχη ποιότητα θα δούμε και στα εφε του παιχνιδιού, με μια τεράστια ποικιλία τόσο στα spells και units όσο και σε backround ήχους στο world map που δημιουργούν ένα μαγικό ακουστικό πέπλο (έχω συλλάβει τον εαυτό μου να κάθετε δίπλα σε leprechaun στο world map απλά για να ακούω την backround μουσικούλα...)

<span class="bbcode_spoiler">
Το μουσικό theme της Necropolis παράταξης, ανατριχιαστικό!

</span>

<u>4ον : Community</u>
Μια παθιασμένη community ενός παιχνιδιού είναι ικανή να απογειώσει την αξία και την αντοχή του στον χρόνο. Τέτοια περίπτωση έχουμε και το Heroes of Might and Magic III, αφού έχει αγκαλιάσει τον τίτλο με δεκάδες mods, maps, scenarios κτλ. εδώ και πολλά χρόνια (και συνεχίζει ακόμα!). Όρεξη να έχει να ψάχνει κάποιος, αφού μπορεί να βρει από απλούς χάρτες (μερικοί μάλιστα έχουν απίστευτο σχεδιασμό και βάθος!) μέχρι ριζικές gameplay αλλαγές, έξτρα παρατάξεις κτλ. Αξίζουν πραγματικά πολλά μπράβο στην Heroes Community για το μεράκι και πάθος τους!



Όσοι δεν έχετε ζήσει την Heroes of Might and Magic 3 εμπειρία πραγματικά χάνετε! Όσοι το έχετε παίξει είμαι σίγουρος πως βρίσκεται πάντα έτσι και αλλιώς install στον Η/Υ σας <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

Miden Agan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,625
Axxxx...
Heroes of Might & Magic III...

Σας έχω πεί την ιστορία για τότε που σα φοιτητής "έλιωνα" μόνος αλλά και σε ολονύχτια Hot Seats με φίλους και νόμιζα οτι δυστυχώς δεν θα καταφέρω ποτέ να σταματήσω να παίζω αυτό το παιχνίδι? :unsure:
Τελικά τα κατάφερα, όμως υπάρχει πάντα εγκατεστημένο στο νετμπουκ και ανα διαστ;hματα παιζω κανα scenario ή την τσάλεντζινγκ campaign...
Να 'σαι καλά Savatar! :cheers:
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Πώς μου ξέφυγε αυτό το thread την πρώτη φορά;
Πάρα πολύ καλό το Cybermage, βέβαια με εκνεύριζε που έκαναν τον χαρακτήρα να έχει άσθμα και σε κάθε βήμα τον ακούς να βαριανασαίνει :trollface:
 

Sketch

Half-Ogre
Joined
Mar 31, 2013
Messages
728
Damn! Ήθελα να ανοίξω εγώ τέτοιο θρεντ εδώ και λίγες μέρες.

ΕΝΤΙΤ: Topic started 8 months ago? Whoopsie daisy :oops: :whistle:

Φοβερή παρουσίαση Σάβαταρ, μου τρέχουνε τα σάλια για Heroes τώρα, και δεν έχω παίξει κανένα της σειράς.

Μια ερώτηση μονάχα, πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πάμε σήμερα για να φτάσουμε το "retro"; Τα δέκα είναι λίγα; (Έχω ένα γκέημ του '04 στο μυαλό μου) Also, τα ρετρο-ρημἐηκ τύπου Κινγκ'ς Κουεστ 1-2-3 που έγιναν την τελευταία δεκαετία αλλά έχουν αισθητική εικοσαετίας (χάρη στην AGS) μετράνε;
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
savatar εισαι μεγαλο 'ρετρολαγνακι' τελικως!

i really liked it!
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408


Sketch wrote:
Damn! Ήθελα να ανοίξω εγώ τέτοιο θρεντ εδώ και λίγες μέρες.

ΕΝΤΙΤ: Topic started 8 months ago? Whoopsie daisy :oops: :whistle:

Φοβερή παρουσίαση Σάβαταρ, μου τρέχουνε τα σάλια για Heroes τώρα, και δεν έχω παίξει κανένα της σειράς.

Μια ερώτηση μονάχα, πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πάμε σήμερα για να φτάσουμε το "retro"; Τα δέκα είναι λίγα; (Έχω ένα γκέημ του '04 στο μυαλό μου) Also, τα ρετρο-ρημἐηκ τύπου Κινγκ'ς Κουεστ 1-2-3 που έγιναν την τελευταία δεκαετία αλλά έχουν αισθητική εικοσαετίας (χάρη στην AGS) μετράνε;</blockquote>

Ευχαριστώ! 10 χρόνια δεν τα λες και λίγα,ειδικά για pc games, παίζει φυσικά και η περίοδος. Θεωρώ πως από το 2004 έχουμε ζήσει μεγάλες αλλαγές ενώ είναι και μια περίοδος (αρχές 00s) που αναλόγως τον τίτλο έβλεπες τίτλους που φλέταραν περισσότερο με τα παλιομοδίτικα 90ς αλλά και άλλους τίτλους που δείχνουν περισσότερο το σήμερα. Νομίζω πάντως πως την τελευταία 5ετία σαν να έχουν μικρύνει οι αποστάσεις στους εμπορικούς/high budget τίτλους, γιατί στην indie σκηνή βλέπουμε τεράστια αναβίωση του retro gaming (τυχαίο παράδειγμα το πρόσφατο Shovel Knight, ή παιχνίδια όπως το Rogue Legacy). Το θετικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο έχουμε όλο και μεγαλύτερη ποικιλία για όλα τα γούστα!

Edit: Φυσικά και τα King's Quest μετράνε! Δεν είναι μόνο τα γραφικά, αλλά το γεγονός που αντιπροσωπεύουν μια σειρά στοιχείων που δύσκολα βρίσκεις σε σημερινά παιχνίδια (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καλό ή κακό).

 
Top Bottom