What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

"Σκάσιμο" μνήμης εν ώρα λειτουργίας

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015
Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγο.

Είχα να δω μπλε οθόνη στο PC μου εδώ και χρόνια. Ξαφνικά, κι ενώ ήταν σε idle mode, μου πετάει μία τέτοια κι από 'κει και έπειτα κάθε φορά που πήγαινε να κάνει restart, έσβηνε. Βγάζω τις RAM (ένα ζευγάρι 2x4GB Corsair Vengeance), δοκιμάζω να bootάρω μόνο με μία και διαπιστώνω ότι όλα είναι ΟΚ, ενώ αν, εν συνεχεία, βάλω και τη δεύτερη, επιστρέφω στα αποτυχημένα reboots.

Μνήμη που να σκάει εν ώρα λειτουργίας δεν είχα δει ποτέ μέχρι σήμερα. Να που συνέβη κι αυτό!
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Οι Corsair vengeance δεν έχουν πολύ καλό σύστημα ψύξης? Πώς "έσκασε"?
 

giannis1345

Gelatinous Cube
Joined
Jun 24, 2013
Messages
62
πειραγμένες οι ραμ ή στοκ?

Οι Corsair vengeance οντως δεν έχουν καλό συστημα ψύξης αλλα σε στοκ ρυθμίσεις δεν χρειάζονται καλύτερο...

βασικά ποιες απ'ολες τις vengeance έχεις?
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015


ShadowDancer wrote:
Οι Corsair vengeance δεν έχουν πολύ καλό σύστημα ψύξης? Πώς "έσκασε"?</blockquote>

Έχουν, αλλά αυτό δεν αποκλείει την εμφάνιση δυσλειτουργίας.



giannis1345 wrote:
πειραγμένες οι ραμ ή στοκ?

βασικά ποιες απ'ολες τις vengeance έχεις?</blockquote>

Stock οι RAM, πρόκειται για τις CMZ8GX3M2A1600C9



InfamousJohn wrote:
να σου θυμησω το τοπικ με τα hankook λαστιχα.?!?!?</blockquote>

Γαιτί, νομίζεις ότι το έχω ξεχάσει; :cheer:





 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,162
τι τροφοδοτικό και τι μητρική;

Μπορεί να φταίει:
1) Η RAM, μπορεί να έκατσες σε στραβή, σπάνιο, αλλά συμβαίνει

2) Η μητρική, για κάποιο λόγο έδωσε παραπάνω ρεύμα και τις έκαψε

3) Το τροφοδοτικό, αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως έχει χαλάσει και το slot.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Δεν καήκανε απο τη θερμότητα-θερμοκρασια οι μνήμες, εκτός ποια και αν ήταν στασιμος ο αερας στο κουτί. Οπως και να΄χει οι "high performance" μνήμες έχουν κάποιο ποσοστό (υπερβολικά μικρό) αποτυχίας.
Θα πας για RMA? Η θα μας πεις τι IC έχουν Μάνο? Elpida/Micron? <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015


nitro912gr wrote:
τι τροφοδοτικό και τι μητρική;

Μπορεί να φταίει:
1) Η RAM, μπορεί να έκατσες σε στραβή, σπάνιο, αλλά συμβαίνει

2) Η μητρική, για κάποιο λόγο έδωσε παραπάνω ρεύμα και τις έκαψε

3) Το τροφοδοτικό, αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως έχει χαλάσει και το slot.</blockquote>

Gigabyte Z68A-D3H-B3 και Tagan 1100W.

Το slot πάντως είναι ΟΚ, δοκίμασα και την άλλη RAM εκεί.



solaufein wrote:
Θα πας για RMA? </blockquote>

E, έτσι λέω....



 

ccwr

Blackguard
Joined
Dec 19, 2012
Messages
1,449
Τις τάσεις του τροφοδοτικού τις τσέκαρες αν είναι εκεί που πρέπει;

Μπας και δεν ήταν κάτι τυχαίο;

I' m just sayin
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015
Ρε παιδιά, αυτά που συμβαίνουν σε μένα είναι ολίγον ανεξήγητα και σε αυτό που θα αναφέρω παρακάτω, θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη γνώμη σας!

Πήρα λοιπόν τη χτυπημένη μνήμη, την πήγα στο κατάστημα που την είχα πάρει, για έλεγχο. Μου τηλ. χθες και μου λένε "την ελέγξαμε και όντως η RAM έχει πρόβλημα, θα μας φέρετε και την άλλη από το kit και θα σας το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο".

Φτάνω εκεί, δίνω και τη δεύτερη, πάω να επιλέξω ένα άλλο σετ, αλλά συγκεκριμένα Corsair Vengeance δεν είχανε. Διαλέγω ένα άλλο σετ, το δίνω και μου λένε "η διαφορά είναι 25 ευρώ". Λέω "Ορίστε;" και μου εξηγούν ότι η τιμή που είχαν αγοραστεί στις αρχές του 2012 οι 2x4GB Vengeance ήταν 49 ευρώ, ενώ στην παρούσα φάση κάθε άλλο σετ που είχαν διαθέσιμο κοστολογούταν στα 74 ευρώ.

Φυσικά δε πλήρωσα τίποτα και ζήτησα να μου τις αντικαταστήσουν με το ίδιο ακριβώς σετ, οπότε και δεν υποχρεούμαι να δώσω το παραμικρό. Συμφώνησαν, είπαν ότι θα ψάξουν να το βρουν και ζήτησα να μου δοθεί πίσω η λειτουργική μνήμη, ούτως ώστε να μπορώ να δουλέψω το PC μου μέχρι να με ξανακαλέσουν. Στο σημείο αυτό να πω ότι αναρωτιέμαι αν η μέθοδος που ακολουθούν για RMA είναι σωστή. Δε κρίνω πάντως απαραίτητο να αναφέρω το όνομα του καταστήματος.

Έλα όμως που πλέον δε μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποια μνήμη είναι ποια, οπότε και ο υπάλληλος είπε ότι θα τις έβαζε εκ νέου πάνω σε ένα μηχάνημα, για να το διαπιστώσει. Δύο λεπτά αργότερα έρχεται πίσω και μου λέει "Φίλε, τι να σου πω, τώρα δουλεύουν και οι δύο!!!".

Παίρνω λοιπόν και τις δύο, έρχομαι σπίτι, τις βάζω στο PC, αυτό εκκινεί κανονικά, τρέχω Memtest+ για 6 ώρες και δε βγάζουν το παραμικρό error! Πώς διάολο γίνεται αυτό; Εννοείται ότι θα περιμένω να με πάρουν τηλ. και θα πάρω να πάρω τις καινούργιες που θα μου δώσουν, αλλά πώς μπορεί να εξηγηθεί όλο αυτό που συνέβη;
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
6,911


manos426f wrote:
Ρε παιδιά, αυτά που συμβαίνουν σε μένα είναι ολίγον ανεξήγητα και σε αυτό που θα αναφέρω παρακάτω, θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη γνώμη σας!

Πήρα λοιπόν τη χτυπημένη μνήμη, την πήγα στο κατάστημα που την είχα πάρει, για έλεγχο. Μου τηλ. χθες και μου λένε "την ελέγξαμε και όντως η RAM έχει πρόβλημα, θα μας φέρετε και την άλλη από το kit και θα σας το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο".

Φτάνω εκεί, δίνω και τη δεύτερη, πάω να επιλέξω ένα άλλο σετ, αλλά συγκεκριμένα Corsair Vengeance δεν είχανε. Διαλέγω ένα άλλο σετ, το δίνω και μου λένε "η διαφορά είναι 25 ευρώ". Λέω "Ορίστε;" και μου εξηγούν ότι η τιμή που είχαν αγοραστεί στις αρχές του 2012 οι 2x4GB Vengeance ήταν 49 ευρώ, ενώ στην παρούσα φάση κάθε άλλο σετ που είχαν διαθέσιμο κοστολογούταν στα 74 ευρώ.

Φυσικά δε πλήρωσα τίποτα και ζήτησα να μου τις αντικαταστήσουν με το ίδιο ακριβώς σετ, οπότε και δεν υποχρεούμαι να δώσω το παραμικρό. Συμφώνησαν, είπαν ότι θα ψάξουν να το βρουν και ζήτησα να μου δοθεί πίσω η λειτουργική μνήμη, ούτως ώστε να μπορώ να δουλέψω το PC μου μέχρι να με ξανακαλέσουν. Στο σημείο αυτό να πω ότι αναρωτιέμαι αν η μέθοδος που ακολουθούν για RMA είναι σωστή. Δε κρίνω πάντως απαραίτητο να αναφέρω το όνομα του καταστήματος.

Έλα όμως που πλέον δε μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποια μνήμη είναι ποια, οπότε και ο υπάλληλος είπε ότι θα τις έβαζε εκ νέου πάνω σε ένα μηχάνημα, για να το διαπιστώσει. Δύο λεπτά αργότερα έρχεται πίσω και μου λέει "Φίλε, τι να σου πω, τώρα δουλεύουν και οι δύο!!!".

Παίρνω λοιπόν και τις δύο, έρχομαι σπίτι, τις βάζω στο PC, αυτό εκκινεί κανονικά, τρέχω Memtest+ για 6 ώρες και δε βγάζουν το παραμικρό error! Πώς διάολο γίνεται αυτό; Εννοείται ότι θα περιμένω να με πάρουν τηλ. και θα πάρω να πάρω τις καινούργιες που θα μου δώσουν, αλλά πώς μπορεί να εξηγηθεί όλο αυτό που συνέβη;</blockquote> λαστιχα,μνημη και πισι :lol: ποσο γκαντεμια παιζει να σε εχει βαρεσει [μεη δε μιτσοτακης φορς μπι γουη8 γιου]

 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,162
είναι απολύτως φυσιολογικό.

Λόγο της βλάβης έχασε επαφή κάτι πάνω στο κύκλωμα, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί, δηλαδή ναι μεν έχει κοπεί κάποιος σύνδεσμος πάνω στα chip της RAM, αλλά μιλάμε για τόσο μικρές αποστάσεις που το μπάσε βγάλε μπορεί να τις έκανε να βρουν επαφή, έστω και προσωρινά.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
8,859
...OR, το hardware απέκτησε πλέον δυνατότητες self-repair. Το μέλλον του Terminator έρχεται όλο και πιο κοντά...
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Καλημέρα Μάνο.

Αυτό που υποθέτω είναι πως υπάρχει πρόβλημα στην RAM, υπήρχε από την αρχή και φάνηκε μετά από καιρό (δεν είναι καθόλου περίεργο, απλά σπάνιο). Αν είναι έτσι, λογικά θα σου βγάλει ξανά σφάλμα σε άκυρη στιγμή. Οπότε καλά κάνεις και τις αλλάζεις.

Για το RMA, αφού ήταν σετάκι, λογικό μου ακούγεται να πρέπει να επιστραφούν και τα 2 modules. Κυρίως για λόγους συμβατότητας μεταξύ των modules (εκεί τουλάχιστον πάει το δικό μου μυαλό).

Από εκεί και πέρα, εύχομαι να δουλεύουν κανονικά τα νέα modules, γιατί με όσα σου συμβαίνουν έχει τρομάξει το μάτι μου. Πάντως, αν χρειαστείς εξορκιστή, εδώ γύρω θα είμαι...
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,783
Ή μπορεί να σου βγαλε 2 δικές του από το δωματιάκι "παλιές/εκθεσιακά κομμάτια" και να στις έδωσε.
Μπορεί και όχι και αφού άλλοι λένε ότι μπορεί να ταν πιθανό να σου εμφανίσει σφάλμα και μετά να φτιάξει, πάω πάσο.

Πάντως είσαι και τυχερός που σου πανε ότι θα στις αλλάξουν τελικά <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015


nitro912gr wrote:
Λόγο της βλάβης έχασε επαφή κάτι πάνω στο κύκλωμα, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί, δηλαδή ναι μεν έχει κοπεί κάποιος σύνδεσμος πάνω στα chip της RAM, αλλά μιλάμε για τόσο μικρές αποστάσεις που το μπάσε βγάλε μπορεί να τις έκανε να βρουν επαφή, έστω και προσωρινά.</blockquote>

ΠΟΛΥ ενδιαφέρον, δεν το ήξερα καθόλου αυτό Νικόλα!


Grmadness wrote:
Για το RMA, αφού ήταν σετάκι, λογικό μου ακούγεται να πρέπει να επιστραφούν και τα 2 modules. Κυρίως για λόγους συμβατότητας μεταξύ των modules (εκεί τουλάχιστον πάει το δικό μου μυαλό</blockquote>

Βασικά η απορία μου ήταν περί της διαφοράς που μου ζητήσανε για άλλο σετάκι...


Epitaph wrote:
Πάντως είσαι και τυχερός που σου πανε ότι θα στις αλλάξουν τελικά <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" /></blockquote>

Γιατί τυχερός ρε συ; Αφού είχα την απόδειξη αγοράς και έχουν lifetime εγγύηση, ενώ κι εκείνοι όταν τέσταραν τη RAM τους εμφάνισε σφάλμα. Πάλι καλά βέβαια που δεν έπαιξε με τη μία, όταν τους την πήγα. Υπ' αυτή την άποψη, όντως στάθηκα τυχερός...





 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Oύτε ως αστείο δεν θα έπρεπε να στο πούνε, είναι υποχρεωμένοι να στο αντικαταστήσουν το προιόν εφόσον καλύπτεται από την εγγύηση. Ελληνική τακτική με την λογική "όσα ψάρια πιάσουμε".
ΕDIT
Δεν με πάει αυτές τις μέρες... Είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν με προιόν ίσης αξίας. Τα έξτρα είναι πατέντα made in Greece... Εκτός και αν συναινέσει ο πελάτης...
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,162
θεωρητικά αυτό πάντα, αν πράγματι είναι κάτι τέτοιο τότε η ζημιά εξ αρχής έγινε λόγο προβληματικού κυκλώματος που λόγο θερμοκρασίας έλιωσε και έχασε επαφή.
Επίσης θεωρητικά αν ψήσεις τα modules με ένα πιστολάκι ζεστού αέρα για λίγο θα κολλήσει πάλι, αλλά παρόλο που θα δουλέψουν για λίγο καιρό μετά θα χαλάσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Όσο για το πιστωτικό εγώ πιστεύω ότι είναι βολικό για ορισμένες περιπτώσεις (πχ αγόρασες κάτι ακριβά και τώρα έχουν πέσει οι τιμές τόσο που αγοράζεις μεγαλύτερο κιτ), αλλά όταν μιλάμε για κάτι που αγόρασες σε χαμηλή τιμή και τώρα όλα τα αντίστοιχα έχουν γίνει ακριβότερα, φυσικά και θα απαιτήσεις να σου βρουν το ίδιο χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση σου.
 

great0ldone

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
4,069
Δεν θέλω να μπω σε συζητήσεις περί "σωστού" και "λάθους", πάντως τα περισσότερα ελληνικά καταστήματα κάπως έτσι λειτουργούν.

Για hardware που έχει εγγύηση "εφ' όρου ζωής" (μόνο με τις RAM νομίζω παίζει αυτό), είναι υποχρεωμένοι να σου το αντικαταστήσουν με ένα <u>ολόιδιο</u>, ανεξαρτήτως παρούσας τιμής, <u>εάν και εφόσον</u> το συγκεκριμένο προιόν βρίσκεται ακόμα σε παραγωγή από το εργοστάσιο.

Αν το τελευταίο δεν ισχύει, δεν σε καλύπτει η εργοστασιακή εγγύηση, ακόμα και αν δεν έχει περάσει ούτε τρίμηνο από όταν αγόρασες την μνήμη που σου έσκασε. Μερικοί όταν ακούν "lifetime" εγγύηση, νομίζουν πως εννοεί για όσο ζουν οι ίδιοι.

Αυτά ισχύουν σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικές πατέντες.

Αν είσαι γκαντέμης και πέσεις σε τέτοια περίπτωση (αποδεδειγμένα να είναι η μνήμη end-of-life από το εργοστάσιο όμως, όχι απλά "φιλαράκι, δεν το έχουμε στην αποθήκη"), βασικά την πάτησες, αλλά τα περισσότερα καταστήματα, αν δεν έχουν περάσει 10 χρόνια από την αγορά και για να μη χάνουν πελάτες, σου πιστώνουν την αξία που είχε το προϊόν όταν το αγόρασες, ώστε να το αντικαταστήσεις με κάτι παρόμοιο.

Αυτό την παρούσα περίοδο στις μνήμες δεν συμφέρει, αλλά για αυτό δε φταίει το κατάστημα. Θα μπορούσαν αντίστοιχα οι τιμές να έχουν πέσει, και να αλλάξεις 4GB με 8GB χωρίς χρέωση. (Εγώ κάπως έτσι είχα αλλάξει 250άρι WD Blue σκληρό με 500άρι WD Black, την εποχή που οι τιμές είχαν πέσει κατακόρυφα).

Δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε κάτι διαφορετικό μεγαλύτερης παρούσας αξίας από όσο κόστιζε το ελλατωματικό προϊόν όταν έγινε η αγορά. Άλλο αν πέσουμε σε κάνα κατάστημα με τόσο γαμάτη πολιτική απέναντι στους πελάτες που να το επιτρέπει (και αν βρείτε, πείτε και σε μένα), να το απαιτήσουμε όμως λόγω εγγύησης δε μπορούμε.

Επίσης, όσα λέω ισχύουν για όσα καταστήματα λειτουργούν με τις εργοστασιακές εγγυήσεις.

Για καταστήματα όπως το Πλαίσιο, που ισχυρίζονται πως παρέχουν δική τους εγγύηση σαν εταιρία, μπορεί να ισχύουν άλλα πράγματα, δε το γνωρίζω.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,015
Το ότι πέρασαν τόσες ημέρες και δεν (ξανα)ειδοποιήθηκα για να πάω για αντικατάσταση του kit, πρέπει άραγε να με κάνει να ανησυχώ;
 
Top Bottom