What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Social media και τα όρια της ελευθερίας λόγου

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Με την ευκαιρία της εθνικής μας εορτής σκέφτηκα να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει ελευθερία στη σύγχρονη εποχή και, πιο συγκεκριμένα, πως διαμορφώνεται η ελευθερία λόγου και έκφρασης στην εποχή των social media. Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν μια δήλωση του Αμερικανού πολιτικού Bernie Sanders σχετικά με την απόφαση του twitter να κάνει ban τον Trump.


Νομίζω ότι η συζήτηση έχει δύο κύριους αξονες: Ποια είναι τα εύλογα όρια της ελευθερίας λόγου και who watches the watchmen, δηλαδή ποιοι είναι και πώς ελέγχονται αυτοί που αποφασίζουν για τα ως άνω όρια. Ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα για την τήρηση των εύλογων ορίων ελευθερίας λόγου στα κοινωνικά δίκτυα; Οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν; Οι κυβερνήσεις; Τα δικαστήρια; Κάποιου άλλου είδους αρχή; Κανείς; Θα ήθελα να ακούσω απόψεις.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
νοιώθω ότι τα social media είναι το μεγαλύτερο φασιστικό βήμα που έχει υπάρξει ποτέ. Κυρίως γιατί οι καλοί βαρέθηκαν να ασχολούνται με τους φασίστες κάθε χρώματος και είτε δεν μιλάνε είτε απλά σταματάνε τα χρησιμοποιούν (εντελώς ή εν μέρη), αρκετά συχνά φοβούνται κιόλας να αντιπαρατεθούν με κάθε φασισταριό εκεί έξω γιατί κινδυνεύουν με διαδικτυακό διασυρμό που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους εκτός διαδικτύου.

Παλιά τα φασισταριά μαζεύονταν σε ένα φόρουμ από φασίστες για φασίστες, τώρα μπορούν να γράφουν τις εμετικές απόψεις τους δημόσια και να προσηλυτίζουν τον κάθε πικραμένο/θυμωμένο εκεί έξω.

Τον τραμπαρίφα καλά έκαναν και τον διέγραψαν και καλά θα κάνουν να αρχίσουν τις διαγραφές και σε σχόλια στο facebook, κάτι που φυσικά δεν βλέπω να κάνουν τα διάφορα news pages, παρόλο που από κάτω διαμορφώνεται ένας οχετός μίσους, ξενοφοβίας, συνομοσιολογίας, ψευδών και επικίνδυνων απόψεων.
Ποιος το ελέγχει αυτό; Τι να ελέγχει; Βασικά πράγματα λογικής και ανθρωπιάς αν έχει για μπούσουλα θα είχε διαγραφεί με το καλημέρα το 90% του φασισταριού εκεί έξω. Είναι δυνατόν να γράφει ο άλλος να πνιγούν οι βρωμομετανάστες και τα μουλικά τους στην θάλασσα και με κάποιον τρόπο αυτό να είναι ΟΚ και αποδεκτό;

Οι φασίστες στα social είναι οι ίδιοι με τους φασιστες στην βουλή, χρησιμοποιούν, όχι, μαγαρίζουν την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία που απολαμβάνουν με την δημοκρατία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια για να καταργήσουν ακριβώς αυτές τις ελευθερίες.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
Άποψη Νίτρο :

Δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο άλλος οπότε καλά κάνουν και τα διαγράφουν.

Snowflake syndrome. Grow some balls. Όταν το καναν Παπαδόπουλοι δεν σου άρεσε. Τώρα γουστάρεις. 2 μέτρα και 2 σταθμά.

Κείμενα/Σχόλια/Άρθρα/Λογιαριασμοί δεν πρέπει να διαγράφονται και δεν πρέπει να απαγορεύονται. Όλα πρέπει να καταρρίπτονται με λογική. Όλοι αυτοί που θέλουν να ρίχνουν ξύλο και να «ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ» είναι απλά στοκάδια, που απλά θέλουν να δείξουν πόσο «πόνο δίνουν» και να σημάνουν τις αρετές του χαρακτήρα τους (μέσω πληκτρολογίου όλα αυτά λολ).
Για να μην μιλήσω για αναρχικούς που κλαίγονται για άνανδρες επιθέσεις, αλλά σε μπάτσους είναι οκ να πηγαίνουν 10 αναρχικοί vs 1 bac0$.
Ξανά 2 μέτρα και 2 σταθμά.

Πάω τώρα να πετσοκόψω κομμούνια και αναρχικούς στο Stalincraft mode του Wolfenstein.
NOBODY STOP ME
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
Λογική απέναντι σε αυτά τα γίδια.
The unstoppable force meet the unmovable object.

Τα άλλα που λες μάλλον τα έβγαλες από τον πάτο σου.
 

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
Joined
Nov 24, 2019
Messages
3,500
τα σοσιαλ ειναι ενα μεγαλο καφενείο.
δεν με ενοχλουν τα διαφορα αντιθετα σχολια, οσο εντονα κι αν ειναι. για να καταλαβετε, διαφωνω ακομα και με την διαγραφη του τρομπα.
δεν βρισκω καμια αξια στο να υπαρχουν καφενεια ασπρα μαυρα κοκινα μπλε. δεν εχει νοημα. αν δεν υπαρχει αντιθετη αποψη, ποιος ο λογος να βγεις εκει εξω και να γραφεις τα σεντονια σου?
ισα ισα, που σε περιοδους μαυρες για την πληροφορηση αποτελουν φάρο αποκαλυψεων και πλουραλισμου και ο καθε περιορισμος τους θα ειναι καταστροφικος.

οκ, οπως σε καθε κομματι της ζωης και της κοινωνιας, υπαρχουν και σκ@τ@ μεσα εκει. γι αυτο ομως εχουμε κριση, αποψη και γνωση. εννοω αν πιστευεις αμασητο οτι διαβαζεις στο κουλουρι και στο λουμπεν και στο βατραχι, εισαι αξιος της μοιρας σου. ψαξου, γκουγκλαρε, διαβασε κανα βιβλιο, μορφωσου.
 

The Nameless One

Mind-flayer
Joined
Jun 16, 2015
Messages
1,813
Διαφωνώ με τον νίτρο στο ότι δεν πρέπει αυτή την λογοκρισία να την κάνει το κοινωνικό μέσο γιατί δεν με έχουν πείσει ότι είναι αξιόπιστοι για να το κάνουν αυτό. (Και κατά δεύτερον, αυτό που σήμερα θεωρείται φυσιολογικό, κάποτε υπέκυπτε σε κανόνες λογοκρισίας πχ ομοφυλοφιλία ή όπως γίνεται και τώρα στην Κίνα, που γίνεται λογοκρισία με έντολη του Πεκίνου)
Για εμένα δεν πρέπει να υπάρχει καμία μορφή λογοκρισίας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να γράφει ότι γουστάρει όπως ανέφερες σε μερικά παραδείγματα (που και προσωπικά νιώθω τάσεις για εμετό με μερικά πράγματα που έχω διαβάσει στα μέρη που λέει).
Για αυτό υπάρχει όμως η δικαιοσύνη. Καταγγελία, στοιχεία του ατόμου στην δικαιοσύνη (νομοι υπάρχουν ήδη για ρητορική μίσους), σύλληψη και λίγο φυλακή θα κόψει μαχαίρι τις περισσότερες γλώσσες πολύ πιο αποτελεσματικά από την λογοκρισία στα social)
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
ναι οκ, αλλά διαφωνείτε ότι θα έπρεπε να διαγράφεται περιεχόμενο με ρατσιστικό περιεχόμενο και υποκίνηση σε πράξεις μίσους;
 

The Nameless One

Mind-flayer
Joined
Jun 16, 2015
Messages
1,813
ναι οκ, αλλά διαφωνείτε ότι θα έπρεπε να διαγράφεται περιεχόμενο με ρατσιστικό περιεχόμενο και υποκίνηση σε πράξεις μίσους;
Να διαγράφονται, αλλά όχι επειδή το είπε ο Dorsey ή ο Zuckerberg και λοιποί, οι οποίοι λογοδοτούν μόνο στους μετόχους τους και έτσι εάν αύριο τα λεφτά προέρχονται από ρητορικές μίσους, μια χαρά θα τα επιτρέπουν, αλλά μετά από απόφαση ρυθμιστικών και δικαστικών αρχών (+το αντίστοιχο μπόνους στο συντάκτη τους!).
Στην τελική, πιστεύεις πραγματικά ότι η διαγραφή των επίμαχων post, θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα? Αυτοί που τα έγραψαν, θα θτα ξαναγράψουν. Μάλιστα τους δίνεις και "πάτημα" ότι τους πολεμάνε και έτσι τσιριζουν περισσότερο
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Είναι κάπως περίεργη η φάση. Απ' τη μία συμφωνώ με τον @mike299, αλλά απ' την άλλη μαγαζιά είναι. Αν δεν σε θέλουν (για οποιονδήποτε λόγο), σου δείχνουν την έξοδο. Αν συμμορφώνονται με τους νόμους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο μαγαζί τους.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
Είναι κάπως περίεργη η φάση. Απ' τη μία συμφωνώ με τον @mike299, αλλά απ' την άλλη μαγαζιά είναι. Αν δεν σε θέλουν (για οποιονδήποτε λόγο), σου δείχνουν την έξοδο. Αν συμμορφώνονται με τους νόμους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο μαγαζί τους.

Το πιθανό πρόβλημα είναι ότι τα social media διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας, σε βαθμό που κάποια στιγμή ο αποκλεισμός από αυτά ίσως ισοδυναμεί με εξοστρακισμό. Σε ένα τέτοιο μέλλον, μερικές τεράστιες πολυεθνικές θα έχουν τη δύναμη να "εξαφανίζουν" ανθρώπους με βάση terms of service που οι ίδιες σχεδιάζουν και αναπροσαρμόζουν κατά το δοκούν, χωρίς έλεγχο και χωρίς δυνατότητα έφεσης σε κάποια απόφαση.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν ένα λάθος.

Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε την Tedx ομιλία μου.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
(ΙΜΗΟ) Οι κεντροποιημένες λύσεις δημιουργούν απολυταρχία. Δηλαδή αναγκαστικά η ευθύνη του περιεχομένου νομικά και ηθικά έγκειται στον διαχειριστή-ιδιοκτήτη. Όσο υπάρχουν συστήματα που βασίζονται στις legacy υποδομές η κεντρική διαχείριση θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο άρα και την οριοθέτηση της ελευθερίας των συμμετεχόντων.

Η κρυπτογραφία που οδηγεί στην ψευδο-ανωνυμία ή στην πραγματική ολική ανωνυμία και στην αποκέντρωση, μπορούν να είναι βάσεις (όπως είναι ήδη) για συστήματα επικοινωνίας και συναλλαγής χωρίς άρχοντες.

Φυσικά και αυτό έχει μεγάλους κινδύνους μιας και επιτρέπει σε ΌΛΟΥΣ να εκφράζονται και να συναλλάσσονται, σε ένα πραγματικά αναρχικό πλαίσιο.

Ήδη δηλαδή με απλά λόγια υπάρχουν ψηφιακές δομές, για αγορές δολοφόνων και άλλων κατακαθιών της κοινωνίας.

Μπορεί ίσως μια πιο αμεσοδημοκρατική δομή με την ορθή χρήση των παραπάνω και την επιμόρφωση του κοινού να δημιουργήσουν διαδικτυακές οάσεις ελεύθερης έκφρασης.

#cypherpunking #Bitcoin


Εδιτ: Είπα τα δικά μου και δεν αναφέρθηκα καθόλου στην ουσία του thread. Νομίζω ότι η ερώτηση ξεφεύγει από την ελευθερία στα social media.

Πόση ελευθερία είναι υπερβολική; Πόσο υπεύθυνοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι με την δύναμη που τους δίνεται;; Δεν ξέρω..

ίσως αν έχουν όλοι πολλά να χάσουν με μία έξυπνη χρήση της θεωρίας παιγνίων και αντικρουόμενων συμφερόντων, όλοι(δλδ μία ικανή πλειοψηφία) να θέλουν το σύστημα να επωφελείται επειδή όλοι θα ωφελούνται επί ίσοις όροις από αυτό. Κάπως έτσι να δημιουργήσουμε πιο δίκαιες, διαδικτυακές κοινωνίες.
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
Τον τραμπ καλα εκαναν και τον εκοψαν απο τα δημοσια μπουρου μπουρου επειδη ειναι διαφορετικο να πει ο τραμπ στους ψηφοφορους βγειτε στους δρομους και καντε το σωστο, με υπονοουμενο και διαφορετικο να βγει ο κουνελος και να πει το ιδιο.
Στην περιπτωση μου δεν θα βγει κανενας στον δρομο και θα παω και φυλακη.

Edit
BTW παιζουν και αυτα τα σεναρια.
 
Last edited:

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Σχετικό (i don't endorse, αλλά interesting)

also:


Many times the remedy can be worse than the disease.. or not 🤷‍♂️ .Το τραίνο έχει ξεκινήσει πάντως..
 
Last edited:

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,612
Δεν βρήκα σχετικό θρεντ που να ασχολείται με τη καφριλα των σοσιαλ εν γένει, μόνο στο τρόπο παρακολούθησης μας

Έτσι αφήνω αυτό εδώ

 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ευδοκιμήσει μια τέτοια προσπάθεια γιατί μετά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για πολλές άλλες εταιρίες. Ειδικά στο gaming θα γίνει σφαγή.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
Δεν θελω να κανω τον δικηγορο του διαβολου, αλλα αυτες οι πλατφορμες ειναι φτιαγμενες για να προσελκυουν την μαζα.
Τον βαθμο εκθεσης και καψιματος, τον προγραμματιζει η οικογενεια. Ετσι παει.
Αυτα τα λεω χωρις να αφαιρω ουτε ποντο ευθυνης απο αυτα τα μεσα.

Ξερω ατομο που προωθει, πολλα χρονια τωρα, την κορη του, που ειναι παιδι, σε ΥΤ, insta κ.α για να της χτισει ιντερνετικη καριερα.
Αυτες οι καταστασεις, μαζι με το ποδοσφαιρο, ανηκουν σε πραγματα που τα νοιωθω εμετο πανω στα ρουχα μου.
Επειδη ο κουνελος δεν μασαει τα λογια του, τους το ειπα. Εαν ειχα κορη, δεν θα επετρεπα κατι τετοιο. Ολη αυτη την δημοσια εκθεση και το κυνηγι των views και των likes. Ειναι και επικινδυνο, καποιος μπορει να εντοπισει που μενει.
Η απαντηση ηταν οτι κανουν ελεγχο στα μηνυματα που της στελνουν.
Αυτες τις μαλακιες ακουγα και του πηδηξα την γυναικα. Τελικα δεν ηταν και ΤΟΣΟ προσεκτικοι Δεν ειναι ντροπη.

Πρωτα πρεπει να μπει ενα φρενο σε αυτες τις πρακτικες, που θελουν τους γονεις να κανουν τα παιδια τους σελεμπριτι.
Τα παιδια βλεπουν τι κανουν τα αλλα παιδια. Δεν θελουν μονο να βλεπουν, θελουν και likes και views. Ο λογος που ενα παιδι πνιγεται και 40 παιδια το τραβανε βιντεο, οι εξτρεμισμοι σε πολλες περιπτωσεις ξυλο κτλ. Ετσι παει.
Τα εχω ξαναπει αυτα, παιξε με το κινητο για να με αφησεις στην ησυχια μου. Δεν λειτουργει αυτο το πραγμα.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,925
Δεν θελω να κανω τον δικηγορο του διαβολου, αλλα αυτες οι πλατφορμες ειναι φτιαγμενες για να προσελκυουν την μαζα.
Τον βαθμο εκθεσης και καψιματος, τον προγραμματιζει η οικογενεια. Ετσι παει.
Αυτα τα λεω χωρις να αφαιρω ουτε ποντο ευθυνης απο αυτα τα μεσα.

Ξερω ατομο που προωθει, πολλα χρονια τωρα, την κορη του, που ειναι παιδι, σε ΥΤ, insta κ.α για να της χτισει ιντερνετικη καριερα.
Αυτες οι καταστασεις, μαζι με το ποδοσφαιρο, ανηκουν σε πραγματα που τα νοιωθω εμετο πανω στα ρουχα μου.
Επειδη ο κουνελος δεν μασαει τα λογια του, τους το ειπα. Εαν ειχα κορη, δεν θα επετρεπα κατι τετοιο. Ολη αυτη την δημοσια εκθεση και το κυνηγι των views και των likes. Ειναι και επικινδυνο, καποιος μπορει να εντοπισει που μενει.
Η απαντηση ηταν οτι κανουν ελεγχο στα μηνυματα που της στελνουν.
Αυτες τις μαλακιες ακουγα και του πηδηξα την γυναικα. Τελικα δεν ηταν και ΤΟΣΟ προσεκτικοι Δεν ειναι ντροπη.

Πρωτα πρεπει να μπει ενα φρενο σε αυτες τις πρακτικες, που θελουν τους γονεις να κανουν τα παιδια τους σελεμπριτι.
Τα παιδια βλεπουν τι κανουν τα αλλα παιδια. Δεν θελουν μονο να βλεπουν, θελουν και likes και views. Ο λογος που ενα παιδι πνιγεται και 40 παιδια το τραβανε βιντεο, οι εξτρεμισμοι σε πολλες περιπτωσεις ξυλο κτλ. Ετσι παει.
Τα εχω ξαναπει αυτα, παιξε με το κινητο για να με αφησεις στην ησυχια μου. Δεν λειτουργει αυτο το πραγμα.

Όλο το παραπάνω για μένα είναι ένα ba-dum tsss... Πες τα χρυσόστομε!!!
 
Top Bottom