What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Software from the 90s...

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,268
Έμαθα σήμερα ότι το winamp θα σταματήσει να υπάρχει μετά τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς η AOL αποφάσισε ότι δεν τσουλάει το πράγμα πλέον.
(Το πρόγραμμα θα συνεχίσει φυσικά να λειτουργεί, οπότε μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση που έχει και windows 8 support από την σελίδα του http://www.winamp.com/media-player/all" class="bbcode_url">winamp )

Αρκετοί θα αναρωτηθείτε "wow υπήρχε ακόμα;" , αλλά παρόλα αυτά ήταν εξαιρετικό και ελαφρύ media player με πολύ καλή διαχείριση βιβλιοθήκης και αρκετά καλύτερο ήχο out of the box από άλλα media players της εποχής μας.

Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω ένα άρθρο στο ΠATARI2600, ανακαλώντας όλα αυτά τα θαυμαστά software και web services που ανακαλύπταμε τότε στο μακρινό 1995 με 2000 που είχε αρχίσει το internet να κάνει τα πρώτα του βήματα και εμείς να ανακαλύπτουμε τα πρώτα software που δεν βρίσκαμε σε δισκέτες και cd περιοδικών και επίσης να δω που βρίσκονται στις μέρες μας.

Για πείτε λοιπόν τι θυμάστε από software και web services (πχ GeoCities) εκείνης της εποχής;
Υπάρχει ακόμα;
Το χρησιμοποιείτε;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Netscape για να την μπούμε στο μάτι της Microsoft και Altavista search engine. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

skygrinder

Awakened Shrub
Joined
Jan 14, 2013
Messages
3
Εγώ winamp χρησιμοποιώ τόσα χρονια (και με το original πράσινο skin μάλιστα) Πολύ ελαφρύ και έχει ότι θα θελε κανεις σε music player/library. Μακάρι να το κάναν open source για να συνεχιστεί αλλα χλομό το βλέπω.
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,045
Όσο το χρησιμοποιούσα μου άρεσε, μετά ανακάλυψα ότι το wmp (ω ναι) με βόλευε καλύτερα για σκρόμπλινγκ στο λαστ.φμ οπότε το παράτησα. Κρίμα πάντως.

Φυσικά όλα μπροστά στο Nightingale Music Player που έχω στα Ubuntu είναι μούφες αλλά τεσπά.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Napster/Kazaa/emule/limewire από τα μουσικάδικα, mirc στο chatting, Altavista (οπως είπε ο παύλος)-Lycos από ψαχτήρια, geocities (όπως είπες) και members.tripod για hosting, tucows για διάφορα...
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
ας φωτισουν τα ενδοξα γερατεια του φορουμ.... προχειρα, απ την κορφη της κεφάλας μου (οff the top of my head...):

winamp, ακομα το χρησιμοποιω και γω... παναλαφρο (ειδικα οι πρωτες εκδοσεις), λιτο, αλλα με ολα τ απαραιτητα, και με εκουαλαιζερ με 5-6 μπαντες. καθομουνα με τις ωρες και του αλλαζα σκινς, ετσι για το ροκ και ειχα καταληξει σ ενα καταπληκτικο ασημί Bang & Olufsen σκιν. ωραιες μερες...

το ενδοξο ναπστερ πιανεται για σοφτγουερ? μαγεια, για μας τους μουσικοφιλους να βρισκουμε τραγουδια που δεν μπορουσαμε μεχρι τοτε να βρουμε πουθενα και που ψαχναμε για χρονια... (youtube δεν υπηρχε ακομα)

ευφημος μνεια στο καταπληκτικο DScaler. software για να βλεπεις τηλεοραση στο pc, μακραν καλυτερο απ αυτο που ερχοταν bundled με τις καρτες τηλεορασης.... δυστυχως σταματησε η αναπτυξη του, αλλα αν σας εχει μεινει καμια παλια καρτα τηλεορασης και την υποστηριζει, δεν υπαρχει καλυτερη επιλογη.

και βεβαια οπως λεει ο βορειος, home page ειχαμε την αλταβιστα (θυμαται κανεις την astalavista? ισως ο γκρμάντνες...) και οταν μας τσακιζε τα νευρα ο διευθυντης στο γραφειο χαλαρωναμε με το κορυφαιο stress.exe. δεν μπορει, θα υπαρχει σε καποια γωνια του ιντερνετ ακομα για κατεβασμα. το μασίν γκαν και οι τερμιτες τα αγαπημενα μου....

http://www.youtube.com/watch?v=uuFSjIe20xI&noredirect=1

ωραιες εποχες ρε νιτρε. ψιλοσυγκινηθηκα. αθωο, παρθενο ιντερνετ. χωρις phishing σελιδες, με πολλα ενδιαφεροντα πραγματα, πολλή πληροφορια, αποψη κι ενθουσιασμο. βεβαια απ την αλλη δεν υπηρχαν φόρα και ρεηκουί...
 

r3ptile13

Commoner
Joined
Oct 28, 2013
Messages
6
Servers μετράνε; Undernet και nukewars, επικές καταστάσεις <img src="/cool.gif" width="" height="" alt="B)" title="B)" class="bbcode_smiley" />
Επίσης στον τομέα του file sharing να προσθέσω και το audiogalaxy.
Πάντως εκτός από software κτλ, συνολικότερα το internet εκείνης της εποχής θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει εξαφανιστεί. Μόνο το ύφος των άπειρων σελίδων που ξεπηδούσαν από το geocities να πάρουμε φτάνει :lol:
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Καλημέρες.
Γενικά με προλάβατε άτιμα. Αλλά ας βάλω το λιθάρι μου.
Kάποιος τυχαίος τεννίστας δήθεν drummer είχε πεί, Beer good, Napster bad... Kαι το αγαπητό Napster μας άφησε χρόνους.
Aν εννοείς την Search engine dear Brother, ξεχνιέται;
Ας πώ για το μέγιστο εφέ του Winamp, που "κόλλαγε" στα borders του Desktop, τις άπειρες επιλογές visualisation, ενασχόληση μέχρι τελικής πτώσης λέμε.
Εποχές της Encarta,του Lightwave 3d, ACDsee, 3D Studio, εμφάνιση του MS Office, Harvard Graphics, του Adobe Premiere, και ας αφήσω να γράψει και κάποιος άλλος πρίν τα πάρω αμπάριζα. Ρε Νίτρε, είσαι κάθαρμα, με έκανες και δάκρυσα ρε...

ΕDIT
Έφαγα και το πρωινό νίντζα μου και στάνιαρα. Αλλά θυμήθηκα και ένα προγραμματάκι, το Dope Wars, το θυμάται κανείς άραγε;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Τι ώρες είναι αυτές που ξυπνάτε ρε? Πέστε για ύπνο. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
/Οff topic
Έγινα βαρδιούχος επειδή η ανάγκη με έκανε... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Άσε που δουλεύω και νύχτα σήμερα, οπότε θα το παίξω Βαμπίρ.
/End off topic

Και θυμήθηκα και εκείνο το screensaver ενυδρείο που τάιζες τα ψάρια αλλιώς μας αφήνανε χρόνους...
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Undernet ... Α ρε νιάτα...Αν υπήρξατε mircάδες ,τα ακόλουθα ήταν blast megahits το 1999 ή και παλιότερα (εγώ τότε τα πήρα πρέφα).


Μisheard lyrics χρόνια πριν γίνει μόδα.

To παρακάτω μου το είχε στείλει σε mp3 μια παλιά καλή φίλη εκ Δανίας που ζούσε Αγγλία αν θυμάμαι καλά-επος.
 

cook

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
93
soulseek...θυμάμαι έκανα καμιά ώρα και κατι για να κατεβάσω ένα τραγούδι(ούτε λόγος για δισκογραφίες)
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Εντάξει θυμήθηκα το υπέρτατο. Εποχές όπου προσπαθούσαμε να κατεβάσουμε παιχνίδια από το Home of the Underdogs με τον αδερφό μου και όταν έπεφτε η σύνδεση (56kbps) χάναμε το progress.
Ευτυχώς υπήρχαν ορισμένα download accelerators που όχι μόνο έκαναν αυτό που λέει το όνομα αλλά είχαν και άλλα features όπως την επιλογή να κάνεις pause!
Το καλύτερο ήταν φυσικά το GetRight, πόσες και πόσες φορές με είχε βοηθήσει το άτιμο! Επιπλέον, το να κατεβάζεις με την μέγιστη ταχύτητα ήταν μεγάλη χαρά. Όταν κατάφερνα από τα 5 ή 5.6kb να φτάσω τα 6.0 έκανα πάρτυ!
 

Crusader

Gelatinous Cube
Joined
Dec 12, 2012
Messages
101
Δε ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από εκείνη τη δεκαετία. Τα περισσότερα έχουν αναφερθεί από τους προηγούμενους οπότε θα κάνω μια σύντομη αναφορά στα προγράμματα που χρησιμοποιούσα πέρα του Winamp.

Audiograbber για cd ripping.

Nero Burning Rom για εγγραφή CD (μακράν το καλύτερο της εποχής)

Napster και Kazaa για λήψη "παράνομων" αρχείων.

Getright για κατέβασμα αρχείων

ICQ και mIRC για επικοινωνία με τον έξω κόσμο

ACDSee για προβολή εικόνων.

Cyberlink Power DVD για προβολή ταινιών.

X-treme για δωρεάν ίντερνετ (αν και ήταν πολύ σπαστικό με τις διαφημίσεις του κάποιο καλόπαιδο έβγαλε κρακ και μας γλίτωσε)

και από υπηρεσίες:

Geocities για δωρεάν ιστοσελίδες.

Altavista και Lycos για αναζήτηση στο διαδίκτυο και Robby.gr για ελληνικές ιστοσελίδες.


Αυτά... αν θυμηθώ άλλα θα τα προσθέσω.
 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153
Αν και πλέον χρησιμοποιώ και άλλα προγράμματα για αυτή τη δουλειά, mIRC σταθερά από το 1997 (πατέρας στο εξωτερικό και εγώ εδώ, ο ΕΠΑΚ ήταν πιο φθηνός από την τηλεφωνική χρέωση, πόσο μπροστά ήμασταν για την εποχή).
Επίσης #pcmaster σταθερά εδώ και μία δεκαετία +. Ο nitro και οι λοιποί γνωστοί ξέρουν που να μας βρουν πλέον αν το επιθυμήσουν, όποιος άλλος ενδιαφέρεται pm για να το πω, δε θέλω να το δώσω δημόσια.
 
Top Bottom