SSD για βασικός δίσκος

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Στις μονάδες δίσκων εννοούσα πριν.
Πήγα disk management, ακολούθησα τις οδηγίες εδώ

αλλά τώρα τον δείχνει ως RAW.

Μου λέει για γρήγορη διαμόρφωση αλλά εδώ και κάνα 5λεπτο η μπάρα δεν έχει αρχίσει να φαίνεται. Ή να περιμένω επειδή είναι μεγάλος δίσκος;

Attachments

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    136.7 KB · Views: 7
  • Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    92.2 KB · Views: 7
Κανονικά γίνεται αστραπιαία η διαμόρφωση ενός SSD δίσκου.

Από τη στιγμή που είναι RAW, τον βλέπει το σύστημα. Εναλλακτικά, δοκίμασε να δουλέψεις με το MiniTool Partition Wizard. Προσωπικά με έχει βοηθήσει αρκετές φορές όταν χρειάστηκε να εγκαταστήσω SSD σε laptop/desktop.

Ναι θα έπρεπε όντως να γίνεται άμεσα από κάτι βίντεο που είδα. Το άφησα το βράδυ για καμιά ώρα και τελικά μου έβγαλε σφάλμα ότι η διαμόρφωση δεν ολοκληρώθηκε.

Μήπως πρέπει να αλλάξω τα sata port controller στο bios από ide σε ahci; Αν και το έχω επιχειρήσει αλλά επειδή ο boot δίσκος αυτή τη στιγμή είναι ο hdd με τα 7αρια, πετάει μια οθόνη με σφάλμα (πριν το logo των Windows) που δεν προλαβαίνω να διαβάσω και γυρίζει στην αρχική οθόνη του bios. Κάποιοι λένε ότι χρειάζονται και κάποιες αλλαγές στη registry που δεν δοκίμασα ακόμα.
Αυτό που θέλω τελικά είναι ο παλιός να παραμείνει με τα 7, ο νέος να έχει 10 και όποτε μπαίνω με τον ένα, τον άλλο να τον βλέπει ως backup, διαδικασία που κανονικά δε θα έπρεπε να είναι πολύπλοκη. Να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος και βλέπουμε;

Edit
Θα κάνω πρώτα μια προσπάθεια με το tool που πρότεινες Γιώργο.

Last edited:
H Samsung, παντως συστηνει, χρηση του magician για Μ2 και sata, ssd δισκους της. Δεκα μηνες που τους εχω δεν χρησιμοποιησα κανενα εργαλειο των windows.

Ναι θα έπρεπε όντως να γίνεται άμεσα από κάτι βίντεο που είδα. Το άφησα το βράδυ για καμιά ώρα και τελικά μου έβγαλε σφάλμα ότι η διαμόρφωση δεν ολοκληρώθηκε.

Μήπως πρέπει να αλλάξω τα sata port controller στο bios από ide σε ahci; Αν και το έχω επιχειρήσει αλλά επειδή ο boot δίσκος αυτή τη στιγμή είναι ο hdd με τα 7αρια, πετάει μια οθόνη με σφάλμα (πριν το logo των Windows) που δεν προλαβαίνω να διαβάσω και γυρίζει στην αρχική οθόνη του bios. Κάποιοι λένε ότι χρειάζονται και κάποιες αλλαγές στη registry που δεν δοκίμασα ακόμα.
Αυτό που θέλω τελικά είναι ο παλιός να παραμείνει με τα 7, ο νέος να έχει 10 και όποτε μπαίνω με τον ένα, τον άλλο να τον βλέπει ως backup, διαδικασία που κανονικά δε θα έπρεπε να είναι πολύπλοκη. Να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος και βλέπουμε;

Edit
Θα κάνω πρώτα μια προσπάθεια με το tool που πρότεινες Γιώργο.

Επειδή θέλεις πολύπλοκα πράγματα ( #not ), και επειδή κανονικά ο SSD πρέπει να μπει σε ahci mode ανεξάρτητα από το πρόβλημα που σου βγάζει τώρα, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ έχεις σκοπό στον SSD να περάσεις Win10, εγώ θα σου πρότεινα το εξής.

Αποσύνδεση από το σύστημα του HDD με τα Win7, καθαρή εγκατάσταση Windows 10 από το boot στον SSD, αφού πρώτα μπει σε AHCI από το BIOS. Άμα σου βγάλει πρόβλημα, μπορεί να έπεσες στην περίπτωση και να σου ήρθε ελαττωματικός Samsung :confused: .

@Chris2756 το magician το έχω περασμένο αλλά το βλέπει ως raw και δε μπορώ να κάνω κάτι, εκτός κι αν μου διαφεύγει τίποτα.

Δοκίμασε και με το diskpart των Windows.

Πρόσεξε όμως να επιλέξεις τον σωστό δίσκο, μιας και βλέπω ότι έχουν όλοι το ίδιο μέγεθος. Αλλιώς θα υπάρξουν δράματα :giggle:

Το έχω κάνει ήδη. Μέχρι το σημείο που γράφεις κομπλέ (create partition primary). Στο format fs=ntfs quick είναι που τρώει σκάλωμα και η πρόοδος μένει στο 0. Μέχρι να πετάξει μετά από ώρα το the format did not succeed successfully. Απο οτι έχω καταλάβει, η διαμόρφωση είναι υποχρεωτική αν θέλω να τον δω στο my computer με τους άλλους.

Αποσύνδεση από το σύστημα του HDD με τα Win7, καθαρή εγκατάσταση Windows 10 από το boot στον SSD, αφού πρώτα μπει σε AHCI από το BIOS. Άμα σου βγάλει πρόβλημα, μπορεί να έπεσες στην περίπτωση και να σου ήρθε ελαττωματικός Samsung :confused: .
Aυτο, ακριβως εκανα πριν 6 μηνες που ειχα 2 λειτουργικα στο PC, δεν αντιμετωπισα καποιο προβλημα. Τωρα αν επεσε στην περιπτωση,ελαττωματικου δισκου, καλλιτερα να τον αλλαξει το συντομοτερο
Aφου εχει το magician, δεν χανει τιποτα να τρεξει ενα SMART self test, απο το diagnostic scan.
Δεν ξερω, αν βοηθα σε κατι, εγω εχω στο ΟΝ τις λειτουργιες Rapid status και TRIM status, στην καρτελα performance optimization και στους 2 ssd.

Last edited:
Μετά από δημιουργία partition με την εφαρμογή που πρότεινε ο Γιώργος τον εμφανίζει με τους άλλους ως ntfs. Όμως όταν πάω για benchmark είτε μέσω αυτής ή του magician, αυτό κολλάει από νωρίς και δεν ολοκληρώνεται. Επίσης δοκίμασα να περάσω μερικά αρχεία κάπου στα 5 gb για δοκιμή και μετά από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα επίσης κολλάει και δεν υπήρχε πρόοδος όσο περίμενα.

Υπαρχει περίπτωση να τον έχω συνδέσει λάθος ή να φταίει κάποιο καλώδιο; sata χρησιμοποίησα από τα έξτρα που είχα και για ρεύμα το έβαλα σε εκείνο που έχει 3 άκρες και 2 σχηματίζουν Y από το οποίο τροφοδοτείται και ο hdd.
Ώρα για win10 install.

και μετά από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα επίσης κολλάει
Θα έλεγα σταμάτα να τον πειράζεις από τα win7. (μπορεί να κάνεις και κακό)

Δεν έγραψα νωρίτερα την γνώμη μου γιατί είναι αυτονόητη (δοκίμασε από ένα live linux, λίγα λεπτά δουλειά είναι, κυρίως για να κατέβει).

Επίσης δεν είχα καταλάβει ότι είχες win7 και όχι win10. Το θέμα είναι ότι μπορεί ο δίσκος να απαιτεί σύγχρονο λειτουργικό (linux τελευταίας πενταετίας ή win10). Τα win7 έχουν να πάρουν πραγματική ενημέρωση από το 2011.

Και εγώ σκέφτηκα μήπως τσινάνε τα win με το Μ.2. Με τα 10 θεωρούμε αυτονόητο ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι drivers όπως υπάρχουν από το σύστημα για SATA, αλλά με Μ.2;

Με λίγο ψάξιμο μου έβγαλε αυτό:

Both Windows 10 and Windows 8.1 systems provide native support to PCIe NVMe SSDs, with drivers included in the packages to support PCIe NVMe drives.

The new Ubuntu and other Linux versions also come with drivers that support PCIe NVMe drives.

The Transcend PCIe NVMe SSD goes with any standard Windows (8.1 or above), Intel iRST or Linux NVMe drivers. You do not need a special driver to install the OS on the Transcend SSD.

The native Windows 7, on the other hand, does not recognize or work with PCIe NVMe SSDs. Nor does it come with in-box drivers. If you wish to install the Windows 7 system on a PCIe NVMe SSD, please refer to the link below, or consult Microsoft for information.
https://support.microsoft.com/en-us/help/2990941/

Σε αλλο PC με win 7, εχω 120ari sata ssd Kingstone για λειτουργικο και 2 hdd. Διαμορφωμενος ntfs, Νεα εγκατασταση των 7, εγινε κανονικα. Χρησιμοποιω το Κinstone ssd manager αντστοιχο του magician
Tα προγραμματακια που δινουν οι εταιρειες κατεβαζουν και το firmware που χρειαζεται.

Σε αλλο PC με win 7, εχω 120ari sata ssd Kingstone για λειτουργικο και 2 hdd. Διαμορφωμενος ntfs, Νεα εγκατασταση των 7, εγινε κανονικα. Χρησιμοποιω το Κinstone ssd manager αντστοιχο του magician
Tα προγραμματακια που δινουν οι εταιρειες κατεβαζουν και το firmware που χρειαζεται.
άλλο SATA άλλο m.2

άλλο driver για το λειτουργικό και άλλο firmware για τον δίσκο

Δεν νομίζω να πήρε M.2 ο Adhan, δεν έχει υποδοχή η μητρική του - στην οποία περίπτωση, αν πήρε, είναι αρκετά εντυπωσιακό που δουλεύει ακόμα και με αυτά τα προβλήματα :p.

Δεν νομίζω να πήρε M.2 ο Adhan, δεν έχει υποδοχή η μητρική του - στην οποία περίπτωση, αν πήρε, είναι αρκετά εντυπωσιακό που δουλεύει ακόμα και με αυτά τα προβλήματα :p.
σωστά, με μπέρδεψε το αρχικό post.
Άρα; Το mode στο BIOS?

Και εγώ το είχα σε αυτό και δούλευε για χρόνια χωρίς πρόβλημα (αν και είδα αισθητή διαφορά επιδόσεων όταν κατάλαβα την πατάτα που είχα κάνει)

Δυστυχώς το δικό μου bet είναι σε faulty hardware - χωρίς να είναι απαραίτητα ο νέος SSD faulty, γιατί και η μητρική του Adhan δεν είναι αυτό που λέμε φρεσκαδούρα.

Κι εγώ τείνω προς hardware πρόβλημα. Αυτά που λέει για το σκάλωμα, μου τα έκανε ένας HDD με bad sectors. Δεν έχουμε τέτοιους εδώ, αλλά you get the point.

Επίσης, όντως πήρε Sata δίσκο, οπότε θεωρώ πώς θα έπρεπε να παίζει και σε 7άρια ακόμα και σε IDE mode (προφανώς με μειωμένες επιδόσεις).

Δυστυχώς το δικό μου bet είναι σε faulty hardware
Εγώ επιμένω ότι οι υπολογιστές είναι μηχανήματα τού διαβόλου και κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη μας. Αν κάποιος δεν έχει το εντελώς συγκεκριμένο μοντέλο δίσκου να δουλεύει σε win7 δεν αλλάζω εκτίμηση.

Clipboard01.jpg

αλλά

IMG_20210507_205144.jpg

Back