What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

SSD και μέση ηλικία

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Που λέτε είχα αγοράσει τον Samsung 840 (όχι pro) 120Gb.
Χθες αφού έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες (μεταφορά αρχείων στον εξωτερικό σκληρό), τοποθέτησα τον SSD αυτόν μέσα στο case που αν και δεν έχει σημασία να το δείτε, περιέχει επίσης :

i5 3470
geforce GT 430 2gbyte
Hitachi 320GB HDD
Motherboard : Gigabyte Z77MX-D3H
Windows XP SP 3 32-bit Greek

Εγώ αφού τον εγκατέστησα είχα την εντύπωση πως θα τον εμφανίζει στο My computer. Στη συνέχεια θα προέβαινα σε format (το Format είναι αναγκαστικό γιατί νιώθω τη σαπίλα του παλιού HDD και θέλω να τον ανανεώσω).

Λοιπόν έχω 2 απορίες :

1) Μπορώ να κάνω εγκαταστήσω τα Windows 7 (τα χω από MSDNAA use once and destroy έκδοση) στον SSD, και να συνυπάρχουν τα 2 λειτουργικά, έως ότου αποφασίσω να κάνω format στον παλιό?
Θα υπάρξει καμιά επιπλοκή αν το κάνω έτσι?
2) Γιατί δεν δείχνει τον SSD? Θα πρεπε να κάνω κάτι άλλο? Στο Samsung SSD magician που εγκατέστησα τον δείχνει, αλλά στο "Performance optimization" λέει π.χ.
"Νο Volumes Found on one or more hard drives".

Γενικά με σκληρούς είμαι λίγο ανίδεος, οπότε χρειάζομαι βοήθεια.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,435
Θες να έχεις εύκολα πρόσβαση και στα 2 setups μέσω bootloader;
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 βδομάδες), δεν θα λεγα όχι <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,435
Τότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Τσέκαρε τα site των LiLO και GRUB. Ίσως βρεις κάτι. Υπάρχει και ο "μπακαλίστικος" τρόπος, να αλλάζεις το boot drive από το BIOS.
EDIT: Δες http://www.dedoimedo.com/computers/grub-2.html#mozTocId16468" class="bbcode_url">εδώ.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Σοβαρά θέλει τόση δουλειά για να κάνεις dual boot?

Εγώ πριν μερικά χρόνια που είχα κάνει μαλακία με το DirectX στα Windows XP Pro, εγκατέστησα Windows XP Home χωρίς να κάνω format και χάσω τα πράματα μου, και δούλευε μια χαρά.
Επέλεγα Windows XP Home από τις 2 επιλογές και έμπαινε μια χαρά. Απλά όταν τα εγκατέστησα είχα τροποποιήσει λίγο το φάκελο εγκατάστασης (αντί για C:\Windows, τα χα βάλει στο C:\Wind0w$) .

Anyway στο ζουμί του θέματος θα μου απαντήσει κανείς? Δεν με νοιάζει αν μπορώ ή όχι να εγκαταστήσω 2 λειτουργικά. Με νοιάζει αν θα υπάρχουν επιπλοκές (λόγω 2 διαφορετικής φύσης σκληρών).
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,434
Για να δει το σύστημα τον SSD

Πάτα Windows key + R, Και στο πεδίο γράψε

diskmgmt.msc

και κλικ στο ΟΚ

θα εκκινήσεις τον disk manager των windows (κάπου θαμμένος στο control panel είναι κανονικά, η μέθοδος που έγραψα είναι πιο βολική ΙΜΗΟ).

Λογικά ο SSD θα φαίνεται σαν unitialized ή κάπως έτσι, κάνε initialize και αν χρειάζεται format και είσαι έτοιμος.

Από εκεί και πέρα με μπέρδεψες. Θέλεις dual boot ή όχι; Αν ναι, δε ξέρω να σε βοηθήσω, δεν έχω κάνει ποτέ.

Αν όχι, δε θα έχεις καμία επιπλοκή αν κάνεις install τα windows 7 στον SSD και τον ορίσεις σαν boot drive από το BIOS. Το απολύτως καλύτερο πάντως για να μη μπλέξεις με drive letters, paths και boot sequence, είναι κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των W7 να έχεις συνδεδεμένο μόνο τον SSD... αφού γίνει αυτό, μετά σύνδεσε ό,τι σκληρό θέλεις και ας έχει μέσα ό,τι θέλεις.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
καταρχάς ευχαριστώ και τους 2 σας για τις απαντήσεις.

Greatoldone το έκανα αυτό (περίπου) και τον εμφάνισε επιτέλους.

Τώρα για το dual boot και γω μπερδεμένος είμαι (δηλαδή δεν είμαι σίγουρος τι θέλω).
Όμως σκέφτηκα ότι αν περάσω τώρα τα windows 7 στον SSD και στο μέλλον αποφασίσω να κάνω format στον HDD, ΛΟΓΙΚΑ δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα ε (δηλαδή θα ναι σαν καινούρια όλα)?
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,680
Το μόνο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι οτι θα πρέπει να βγάλεις το dual boot menu χειροκίνητα.
Επίσης αν το MBR είναι στον HDD και τον βγάλεις ή τον φορμάρεις δεν θα μπουτάρουν τα 7άρια.
Οπότε αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις, πριν κάνεις οτιδήποτε.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Dark Archon για άλλη μια φορά ευχαριστώ.

Οπότε πάω στα ΒΙΟΣ και ανάλογα κάθε φορά ποιο λειτουργικό θέλω να τρέξω, ρυθμίζω ανάλογα :

- Εάν θέλω Windows 7 ---> Master boot record στον SSD
-Εάν θέλω Windows XP ---> Master boot records στον HDD

Αυτό έως ότου κάνω φορμάτ στον HDD,
Και κάτι τελευταίο. Πριν κάνω install τα Windows 7 θα πρέπει προφανώς να θέσω MBR ---> SSD ε?
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,680
Πριν κάνεις εγκατάσταση τα 7άρια στον SSD, πρέπει να αποσυνδέσεις τελείως τον HDD. Δεν πρέπει να είναι ''παρών'' κατά την εγκατάσταση των 7. Δεν χρειάζεται να τον βγάλεις τελείως, απλά αποσύνδεσε τα καλώδια.
Αφού περαστούν τα 7αρια, τον συνδέεις ξανά. Τα 2 λειτουργικά θα είναι ανεξάρτητα το ένα απο το άλλο και οποιαδήποτε στιγμή φορμάρεις τον HDD, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο κάθε δίσκος θα έχει το δικό του MBR, δεν θα υπάρχει ένα και για τους 2 όπως οταν κάνεις dual boot.
Για να μην μπαίνεις κάθε φορά στο bios για να διαλέξεις απο ποιόν δίσκο θα κάνεις boot, δοκίμασε κατά την εκίνηση, μετά το post να πατήσεις συνέχεια το F10. Λογικά θα σου βγάλει μια λίστα για να διαλέξεις απο ποιά συσκευή θέλεις να boot-άρει.
Αν δεν πιάνει το F10, κοίτα στο manual της μητρικής σου μήπως χρησιμοποιεί άλλο κουμπί.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Λοιπόν η εγχείρηση ήταν επιτυχής.
Πέρασα τα 7άρια, έχοντας μερικές μικρο-επιπλοκές κατά τη διαδικασία, αλλά τώρα όλα είναι μια χαρά.
Ευχαριστώ παίδες

ΣΦΑΙΡΑ ΠΑΕΙ
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191


Epitaph wrote:
ΣΦΑΙΡΑ ΠΑΕΙ</blockquote>

To μόνο "κακό" με τον SSD, είναι όταν άπαξ και περάσεις εκεί το λειτουργικό και δεις πώς πάει, δε ξαναγυρνάς, για τον οποιοδήποτε λόγο, σε HDD.... <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,490
Πιστεύω και γω ότι ίσως γίνω μύγας και γκρινιάζω όταν θα μαι σε άλλα pc <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

Anyway, μου θύμισες το νήμα που χα από καιρό στο μυαλό μου να φτιάξω.
 

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,893


Μια παρα πολυ καλη παρουσιαση χωρις σαλτσες και χιλιοειπωμενα πραματα και το γιατι καποιοι SSD ειναι πανακριβοι και καποιοι παμφτηνοι στο ιδιο μεγεθος:

-εξηγει πως φθειρονται οι SSD

- εξηγει τη διαφορα που κανει η τεχνολογια αποθηκευσης 1,2,3,4 bits ανα κομματακι μνημης (η αλλιως SLC/MLC/TLC/QLC, και γιατι more is worse)

- εξηγει γιατι χρειαζεται το παντα 10% free-space στους SSD

-εξηγει το γιατι οι κατασκευαστες πλεον οριζουν τον ελαχιστο χρονο ζωης σε TBW (γραμμενα TB) και το πως μπορουμε να υπολογισουμε ποσο καιρο θα μας βγαλει ενας SSD

- εξηγει το γιατι δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο το interface (nvme, sata κλπ) οσο ο ρυθμος εκτελεσης εντολων ανα δευτερολεπτο (IOPS) που μπορει να κανει bottleneck στο interface.

-εξηγει πως ακομη και με φτηνοτερη τεχνολογια αποθηκευσης, μπορει να βοηθηθει ενας δισκος με προσθηκη ενος βοηθητικου τσιπ με SLC τεχνολογια.(Η samsung πχ το πουλαει ως παπατζα "turbowrite" )

- εξηγει πως συντηρειται η καλη κατασταση ενος SSD με τη βοηθεια καθαρισματος βεβαρυμενων τοποθεσιων του. Πραγμα που το κανει βοηθητικο τσιπακι DRAM (η με πιο νεα τεχνολογια η RAM του υπολογιστη μας)

- εξηγει γιατι οι φτηνοι SSD, δε κρατανε αρκετα και χαλανε γρηγορα
(κυριως γιατι εχουν φτηνοτερη τεχνολογια αποθηκευσης. δεν εχουν SLC ως βοηθητικη μνημη για φορτωμα/ξεφορτωμα μεγαλων αρχειων και επισης πιθανοτατα δεν εχουν ουτε DRAM μνημη για συντηρηση του δισκου)
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,502
Μιας και δεν είδα κάποιο καλύτερο μέρος, ας γράψω εδώ τον μπόνο μου και να σας πω να μην ακουμπήσετε patriot ssd για κανένα λόγο.

Πήρα κάποια στιγμή ένα Patriot P210 SSD 1TB 2.5'' SATA III για δίσκο αποθήκευσης στο gaming rig να κατεβάζω τα παιχνίδια μου γιατί άρχισε να στενεύει ο χώρος στον m.2 512GB που έχει και οι άλλοι δίσκοι άρχισαν να μετράνε τις μέρες τους, πρέπει να είναι από το 2007 αυτοί οι WD Black 640GB που έχω για αποθήκευση.
Ε την πάτησα... για να γλιτώσω κανά 20άρικο. Αντιγράφω το review μου από το skroutz.
Παρόλο που πιάνει τις ταχύτητες που υπόσχεται και είναι σφαίρα, σε άκυρες φάσεις βαράει activity 100% παγώνουν τα πάντα που τρέχουν από τον δίσκο και την ίδια στιγμή δεν δείχνει να μεταφέρει τίποτα! Ανοίγω το task manager, κοιτάζω τον δίσκο 100% activity και response time στο θεό, transfer από κάτω και τα 2 στο μηδέν... απλά σκαλώνει στο τίποτα!
Προσπάθησα να βρω κάποιο firmware μήπως λύνει το θέμα, τίποτα μηδέν software από την patriot, support βρήκα μόνο ένα message board που δεν μου έχει απαντήσει κανείς τίποτα.
Θα δοκιμάσω να το στείλω πίσω αλλά πέρα από τα random σκαλώματα δουλεύει κανονικά, δε ξέρω πως θα μπορούσα να αποδείξω ότι έχει πρόβλημα.
Τι μου είπε το μυαλό και πέταξα τα λεφτά μου σε αυτό το πράγμα; Τόσα χρόνια Samsung και Crusial και είμαι μια χαρά...

edit 5-4-2024 αφού κατάφερα επιτέλους να επικοινωνήσω με support μου είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε κάποιο firmware ούτε κάποιο software για την διαχείριση του δίσκου.
Μάλιστα με παρέπεμψαν να κατεβάσω software τρίτων από μια κάπως ύποπτη εταιρία με αμφιβόλου ποιότητας software tools, η οποία μάλιστα με τάραξε και στο spam μετά με άσχετα πράγματα που ποτέ δεν επέλεξα να λαμβάνω σε ενημερωτικά email.
Επιπλέον το software αυτό δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να καθαρίζει την cache του δίσκου (το γνωστό TRIM) που κάνει και το diskdefrag των windows έτσι και αλλιώς.
Όταν κάνω αυτό το trim από το diskdefrag το πρόβλημα ελαχιστοποιείται, αλλά παραμένει.
Τουλάχιστον είναι δίσκος αποθήκευσης και όχι ο βασικός μου και δεν μου δημιουργεί πρόβλημα στην χρήση του συστήματος, εκτός αν κάτσω να παίξω κανά παιχνίδι και τον πιάσουν τα υπαρξιακά του...
Τεσπά δεν τον πρότεινα που δεν τον πρότεινα, γενικά δεν είχα ξεγράψει την πιθανότητα για άλλα προϊόντα της εταιρίας, αλλά τώρα μετά το "support" που έλαβα, σίγουρα με έχει επηρεάσει αρνητικά γενικότερα για την μάρκα της Patriot.
 

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,893
Γμσε τα, το ιδιο γινεται και με τον 1ΤΒ WD (νομιζω; θα τσεκαρω στο σπιτι) που ειχα παρει για το λαπτοπι, τραβαει I/O wait time αρκετες φορες, τοσο που, μερικες φορες, αναγκαζομαι να κλεινω τα drive checks στο syncthing
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,530
Γιατι δεν θελετε γνωστα και δοκιμασμενα μονοπατια; γιατι θελετε να το παιζετε τρεντι γνωστες;
Σε ποιο SSD συγκριτικο ειδατε πατριοτ και λεξ λουθορ;
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,997
Γιατι δεν θελετε γνωστα και δοκιμασμενα μονοπατια; γιατι θελετε να το παιζετε τρεντι γνωστες;
Σε ποιο SSD συγκριτικο ειδατε πατριοτ και λεξ λουθορ;

Και πώς αλλιώς θα "βγουν" τα πακέτα τα μακαρόνια; Ε, ε, ε, ε;
 
Top Bottom