What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Stadia : Το νέο cloud streaming gaming project της Google

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
Σήμερα όπως αναμενόταν έγινε η παρουσιάση του Stadia της Google μια νέας streaming cloud υπηρεσίας από την google και μαζί και με το ασύρματο χειριστήριο που θα το συνοδεύει.

https://www.polygon.com/2019/3/19/18272856/google-stadia-gdc-2019-announcement

https://www.youtube.com/watch?v=AffodEEF4ho

https://www.polygon.com/2019/3/19/18272856/google-stadia-gdc-2019-announcement

και ο controller

<img src="https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/ieOdCFLdTQNlwbM-L1JE58ufmC4=/0x0:3840x2160/920x613/filters:focal(1619x1546:2233x2160):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/63264354/google_stadia_controller_in_hands_3840.0.jpg" alt="stadia controller" />

Θα μπορεί να παίξει κάποιος από τον broswer του και να συνδέετε στο game μέσα σε δευτερόλεπτα στην τηλεόραση του στο κινητό του, table και αυτά με ανάλυση που θα φτάνει και το 4k.

https://www.youtube.com/watch?v=IP40ZasO5Lg

Περισσότερα θα μάθουμε το καλοκαίρι και κυρίως για την τιμή συνδρομής που θα υπάρχει . Από τι λένε η πλατφόρμα θα βγει στις αρχές του 2019 και θα είναι διαθέσιμη για Αμερική Καναδά και μερικές χώρες τις ευρώπης

Nομίζω ότι το cloud gaming είναι η νέα μεγάλη τάση στον χώρο. Η google έκανε το πρώτο βήμα αλλά και η microsoft από τι έχουμε διαβάσει έχει κάνει μεγάλη επένδυση και αυτή στον χώρο και αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσει και αυτή την δική της πρόταση.
Και φυσικά πιστεύω ότι η sony θα είναι η μόνη που θα βγάλει νέα κονσόλα και θα είναι η τελευταία αυτού του είδους.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
<blockquote>Nομίζω ότι το cloud gaming είναι η νέα μεγάλη τάση στον χώρο. Η google έκανε το πρώτο βήμα αλλά και η microsoft από τι έχουμε διαβάσει έχει κάνει μεγάλη επένδυση και αυτή στον χώρο και αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσει και αυτή την δική της πρόταση.</blockquote>
Μακριά και αγαπημένοι!!!
 

Chosen Undead

Death Knight
Joined
Jul 14, 2015
Messages
3,543
με τις τρομερες γραμμες του οτε σιγουρα θα ερθει συντομα και προς τα εμας :lol:
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,538
Μωρέ καλό και άγιο στη θεωρία, αλλά ακόμα και με 100άρες γραμμές, δεν ξέρω κατά πόσο η εμπειρία streaming σε 4Κ/Ultra θα είναι εφικτή, δίχως απώλειες σε framerate ή κάποιο σοβαρό lag. Αν κάποιος μπορεί να κάνει τη διαφορά, σίγουρα η Google είναι στην πρώτη γραμμή της εν λόγω κούρσας. Επιφυλακτικός πολύ είμαι απέναντι στην ανακοίνωση, αλλά δεν είναι δα πως έχουμε και μετοχές στη φάση...
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,661
Η μελανόμορφη παράσταση στο βίντεο είναι από έναν Αμφορέα τύπου Α του αγγειοπλάστη Εξηκία, και απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν το επιτραπέζιο παιχνίδι "Πεσσοί" που μοιάζει πάρα πολύ με το τάβλι. Του 530 πΧ το πρωτότυπο, βρίσκεται κάπου στο Βατικανό.

Συνεχίστε.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
και μην ξεχνάμε ότι το cloud gaming δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο.

https://en.wikipedia.org/wiki/Onlive

πριν δέκα χρόνια είχα δοκιμάσει αρκετά demo στο onlive και ακόμα και με τις τότε γραμμες τα game έπαιζαν μια χαρά. Μετά το εξαγόρασε η sony και το εξαφάνισε για μια δεκαετία.
Πρακτικά κανέναν δεν συμφέρει το gaming να περάσει σε cloud γιατί πρώτα από όλα βγαίνει εκτός αγοράς όλο hardware retail.
Το θέμα είναι ότι όμως σήμερα έχουμε φτάσει τεχνολογικά σε ένα σημείο που κάτι τέτοιο είναι εφικτό κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Και η πρώτη που έκανε το βήμα είναι η google που πουλάει λογισμικό και δεν έχει καμία επιχειρηματική σχέση με hardware πέρα από την συγκεκριμένη συνεργασία της με την AMD.
Νομίζω ήμαστε πλέον στο τέλος της εποχής του console game. Το μόνο που θα κρατήσει για καμία δεκαετία ακόμα είναι τύπου switch nintendo για monile gaming καθώς τα wifi δίκτυα είναι σχετικά σε απόδοση πολύ πίσω από τα καλωδιακά δίκτυα/
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,256
https://youtu.be/0SgBiJIVPEI
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,538
Γενικά προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα :



-Με το multiplayer τί γίνεται; Τα achievements; Τη λειτουργία Discord/καναλιών επικοινωνίας που έχουμε οι ημιθανείς χαρντκόρ κέημερς; Φαντάζομαι το Στάντια θα προτείνει μια πλατφόρμα που θα τα υποκαθιστά/παρέχει όλα αυτά.

-Ιδιοκτησία των παιχνιδιών; Πλατφόρμες; Αποκλειστικότητες; Mods;

Πιο πιθανό μου φαίνεται να λειτουργήσει σαν μια κάζουαλ πλατφόρμα για στρημάρισμα ΑΑΑ παιχνιδιών σε κόσμο που δεν πολυκαίγεται (κάτι αντίστοιχο με το Xbox Game Pass) παρά σαν μια βιώσιμη εναλλακτική στο βραχνά των συνεχών αναβαθμίσεων/updates και δεν ξέρω και 'γω τί.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,661
Give all user metadata to the corporate conglomerate. The cyberpunk dystopian future is here.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Ως μια κάζουαλ εναλλακτική ναι, φαίνεται ενδιαφέρον. Πέρα από αυτό, είναι μια υπηρεσία που δεν θα γυρίσω να κοιτάξω ποτέ προσωπικά, λίγο πολύ για τους λόγους που αναφέρει ο κύριος Στέφανος. Αν είναι να μπει το μούλτι και τα μοντς σε γυάλα τώρα που πήρε τα πάνω του το κρος πλάτφορμ, γάμα το καλύτερα. Βασικά τα μοντς στη λαιμητόμο θα πάνε, όχι σε γυάλα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Θέμα χρόνου η καθιέρωση, καθώς όλα τείνουν στο SaaS μοντέλο και σε thin clients. Γενικώς το Cloud είναι μαγικό, ανεπανάληπτο πράγμα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να μπορώ να τρέξω ότι θέλω σε ένα μηχάνημα-μπρίκι, στο laptop της δουλειάς ή στο tablet και, επιτέλους, ΧΩΡΙΣ WINDOWS.

Από την άλλη, δεν θα το έκανα μέσα από μια πλατφόρμα της Google. Θα προτιμούσα να το κάνω σε ένα stalking-free, decentralized cluster.

Edit: Η καθιέρωση του SaaS στα games εννοώ, η Stadia μπορεί και να πάει άπατη. Αλλά ο κύβος ερρίφθη κάποια χρόνια πριν.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
πάντως από τι λένε στις τεχνικές λεπτομέρειες τους θα τρέχει σε linux και σε vulkan
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
[quote quote=512811]πάντως από τι λένε στις τεχνικές λεπτομέρειες τους θα τρέχει σε linux και σε vulkan
[/quote]
https://youtu.be/nUih5C5rOrA

42:30

εντελώς αναμενόμενο αφού μόνο το Linux έχει αυτές τις τεχνικές δυνατότητες.  (υποχρεωτικά επίσης Vulkan και όχι πχ OpenGL αφού το δεύτερο είναι εξαρτημένο στο παραθυρικό σύστημα, άρα τεχνικά δεν μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα). Άρα για να τρέξουν τα παιχνίδια στο stadia οι μηχανές απλά θα πρέπει να δουλεύουν σε Linux/Vulkan. Πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι τρέχει σε AMD και όχι nvidia. (από το 2018 βασικά η AMD είναι η σωστή επιλογή για λίνουξ και εγώ πήρα για πρώτη φορά AMD, θα ήθελα να ήξερα αν το stadia χρησιμοποιεί τούς ανοικτούς οδηγούς ή τούς PRO)

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τρέχει το AC, το οποίο υποτίθεται δεν παίζει σε λίνουξ. Δλδ ενώ έχουν δουλέψει για να βγάλουν ένα καλό πορτ, αδιαφόρησαν να το βγάλουν ως έκδοση.

Από την μια μεριά το stadia (να τα λέμε «τα στάδια»; εξάλλου ο όρος είναι επισήμως από τα ελληνικά), είναι μια πολύ λογική εξέλιξη ειδικά για τα βαριά παιχνίδια με μαζικό multiplayer. (αντικειμενικά είναι παράλογο και σπατάλη πόρων να κατεβάζει κάποιος ολόκληρο το παιχνίδι, να χρειάζεται να το ενημερώνει και να το τρέχει στον προσωπικό του υπολογιστή που θα πρέπει να έχει την ανάλογη ισχύ και ο κάθε συμπαίκτης να το τρέχει εντελώς ανεξάρτητα. Ή είναι πολύ καλύτερο αν κάποιος θέλει ούτως ή άλλως να στρημάρει το παιχνίδι του σε άλλους. Με τα στάδια δεν χρειάζεται να το καταγράφει και να το ανεβάζει, είναι ήδη στην Google.

Το άλλο καλό είναι ότι απεξαρτά και τούς δημιουργούς και τούς παίκτες από κλειστές τεχνολογίες. Οι παίκτες μπορούν απλά να παίζουν οπουδήποτε, οι δημιουργοί πρέπει ούτως ή άλλως να κάνουν τα παιχνίδια να δουλέψουν σε ανοικτές τεχνολογίες Linux/Vulkan, ακόμα και αν δεν μάς το δίνουν για να το τρέξουμε εμείς οι κοινοί θνητοί.

Από την άλλη με τα στάδια χάνεται και ο τελευταίος έλεγχος στο να μπορούμε τουλάχιστον να τρέχουμε τα παιχνίδια. Τα mods πχ όμως τα ξέραμε απλά υποθέτω θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Και όλα αυτά τα κάνει φυσικά τα κάνει ο μεγάλος αδερφός Google, προφανώς είναι οι μόνοι που έχουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, η Valve έχει προφανώς κινηθεί σε αυτές τις κατευθύνσεις αλλά δεν έχει την ανάλογη υποδομή.

Δεν είμαι εναντίων να μπορώ να δοκιμάσω εύκολα παιχνίδια με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά από την άλλη πρέπει ακόμα περισσότερο από ποτέ να ενταθεί ένα κίνημα για DRM-free και περισσότερο ανοικτό λογισμικό.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
[quote quote=512817]<blockquote class="gdbbx-bbcode-quote">
<div class="gdbbx-quote-title">https://ragequit.gr/forums/topic/stadia-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-cloud-streaming-gaming-project-%cf%84%ce%b7%cf%82-google/#post-512811">chek2fire wrote:
πάντως από τι λένε στις τεχνικές λεπτομέρειες τους θα τρέχει σε linux και σε vulkan

</blockquote>
<div class="fluid-width-video-wrapper" style="padding-top: 56.2295%"><div class="tie-fluid-width-video-wrapper" style="padding-top: 56.2633%">&lt;iframe src="https://www.youtube.com/embed/nUih5C5rOrA?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="" name="fitvid3"&gt;&lt;/iframe&gt;

42:30

εντελώς αναμενόμενο αφού μόνο το Linux έχει αυτές τις τεχνικές δυνατότητες. (υποχρεωτικά επίσης Vulkan και όχι πχ OpenGL αφού το δεύτερο είναι εξαρτημένο στο παραθυρικό σύστημα, άρα τεχνικά δεν μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα). Άρα για να τρέξουν τα παιχνίδια στο stadia οι μηχανές απλά θα πρέπει να δουλεύουν σε Linux/Vulkan. Πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι τρέχει σε AMD και όχι nvidia. (από το 2018 βασικά η AMD είναι η σωστή επιλογή για λίνουξ και εγώ πήρα για πρώτη φορά AMD, θα ήθελα να ήξερα αν το stadia χρησιμοποιεί τούς ανοικτούς οδηγούς ή τούς PRO)

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τρέχει το AC, το οποίο υποτίθεται δεν παίζει σε λίνουξ. Δλδ ενώ έχουν δουλέψει για να βγάλουν ένα καλό πορτ, αδιαφόρησαν να το βγάλουν ως έκδοση.

Από την μια μεριά το stadia (να τα λέμε «τα στάδια»; εξάλλου ο όρος είναι επισήμως από τα ελληνικά), είναι μια πολύ λογική εξέλιξη ειδικά για τα βαριά παιχνίδια με μαζικό multiplayer. (αντικειμενικά είναι παράλογο και σπατάλη πόρων να κατεβάζει κάποιος ολόκληρο το παιχνίδι, να χρειάζεται να το ενημερώνει και να το τρέχει στον προσωπικό του υπολογιστή που θα πρέπει να έχει την ανάλογη ισχύ και ο κάθε συμπαίκτης να το τρέχει εντελώς ανεξάρτητα. Ή είναι πολύ καλύτερο αν κάποιος θέλει ούτως ή άλλως να στρημάρει το παιχνίδι του σε άλλους. Με τα στάδια δεν χρειάζεται να το καταγράφει και να το ανεβάζει, είναι ήδη στην Google.

Το άλλο καλό είναι ότι απεξαρτά και τούς δημιουργούς και τούς παίκτες από κλειστές τεχνολογίες. Οι παίκτες μπορούν απλά να παίζουν οπουδήποτε, οι δημιουργοί πρέπει ούτως ή άλλως να κάνουν τα παιχνίδια να δουλέψουν σε ανοικτές τεχνολογίες Linux/Vulkan, ακόμα και αν δεν μάς το δίνουν για να το τρέξουμε εμείς οι κοινοί θνητοί.

Από την άλλη με τα στάδια χάνεται και ο τελευταίος έλεγχος στο να μπορούμε τουλάχιστον να τρέχουμε τα παιχνίδια. Τα mods πχ όμως τα ξέραμε απλά υποθέτω θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Και όλα αυτά τα κάνει φυσικά τα κάνει ο μεγάλος αδερφός Google, προφανώς είναι οι μόνοι που έχουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, η Valve έχει προφανώς κινηθεί σε αυτές τις κατευθύνσεις αλλά δεν έχει την ανάλογη υποδομή.

Δεν είμαι εναντίων να μπορώ να δοκιμάσω εύκολα παιχνίδια με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά από την άλλη πρέπει ακόμα περισσότερο από ποτέ να ενταθεί ένα κίνημα για DRM-free και περισσότερο ανοικτό λογισμικό.[/quote]

καλό το ερώτημα για τους driver αν και από τι λένε θα είναι όλα open source.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
[quote quote=512833]

καλό το ερώτημα για τους driver αν και από τι λένε θα είναι όλα open source.

[/quote]

όλα τα API και το λογισμικό που θα «αγγίζουν» δημιουργοί και κοινό είναι ανοικτά, και αυτό είναι προφανώς καλό για τούς πάντες (εκτός από την microsoft), αλλά τι ακριβώς γίνεται στο εσωτερικό τών data centers τής google δεν το βλέπει κανείς. Προφανώς είναι πχ linux αφού όχι μόνο το λένε επισήμως αλλά είναι ένα λειτουργικό που είναι πλήρως συμβατό με το linux και ένα σωρό τεχνολογίες που μόνο το linux έχει, θα ήταν παράλογο να είναι κάτι άλλο, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν κάνει τις δικές τους αλλαγές χωρίς να τις διαθέσουν και αυτό δεν είναι παραβίαση τής GPL γιατί δεν διανέμουν λογισμικό. Το λογισμικό τρέχει καθαρά εσωτερικά στην google. Το ίδιο ισχύει και για τούς οδηγούς τής amd. Η δική μου εικασία είναι ότι θα τρέχει ανοικτούς οδηγούς με πιθανές δικές τους μετατροπές.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
Νομίζω γενικά ότι η google τους έπιασε όλους στον ύπνο. Κατά διαστήματα διάβαζα ότι η microsoft ετοίμαζε και νομίζω ότι είναι και πολύ ποιο μπροστά στον τομέα αυτό από την Google και περιμένα από την μεριά της πρώτη ανακοίνωση ανάλογης πλατφόρμας.
Η έκπληξη ήρθε όμως από την google. Είναι σίγουρο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε ανακοίνωση και από microsoft.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός το τομέα αυτό έχει ανοίξει για τα καλά.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,661
Το Stadia λανσάρεται τον Νοέμβρη με ένα σκασμό games για αρχή, σε πολλές χώρες... αλλά προφανώς όχι στην Ελλάδα. Λογικό, δεδομένων των ευρυζωνικών ταχυτήτων εδώ πέρα.

https://www.engadget.com/2019/06/06/google-stadia-pro-founders-edition-price/">https://www.engadget.com/2019/06/06/google-stadia-pro-founders-edition-price/

<em>Dragon Ball Xenoverse 2</em>, <em>Doom Eternal</em>, <em>Doom (2016)</em>, <em>Rage 2</em>, <em>The Elder Scrolls Online,</em> <em>Wolfenstein: Youngblood</em>, <em>Destiny 2</em>, <em>Get Packed</em>, <em>Grid</em>, <em>Metro Exodus</em>, <em>Thumper</em>, <em>Farming Simulator 19</em>, <em>Baldur's Gate 3</em>, <em>Power Rangers: Battle for the Grid</em>, <em>Football Manager</em>, <em>Samurai Shodown,</em> <em>Final Fantasy XV</em>, <em>Tomb Raider Definitive Edition</em>, <em>Rise of the Tomb Raider</em>, <em>Shadow of the Tomb Raider</em>, <em>NBA 2K</em>, <em>Borderlands 3</em>, <em>Gylt</em>, <em>Mortal Kombat 11</em>, <em>Darksiders Genesis</em>, <em>Assassin's Creed Odyssey</em>, <em>Just Dance</em>, <em>Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint</em>, <em>Tom Clancy's The Division 2</em>, <em>Trials Rising</em>, and <em>The Crew 2</em>.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
<blockquote>Το Stadia λανσάρεται τον Νοέμβρη με ένα σκασμό games για αρχή, σε πολλές χώρες… αλλά προφανώς όχι στην Ελλάδα. Λογικό, δεδομένων των ευρυζωνικών ταχυτήτων εδώ πέρα.</blockquote>
Έτσι και αλλιώς με αφήνει παγερά αδιάφορο!!!
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,153
Μπήκα στην σελίδα τους και έκανα το test μέσω vpn και με έβγαλε μια χαρά για να τρέξω game.
Τώρα το θέμα είναι ότι δεν στέλνουν τα gamepad τους σε μη υποστηριζόμενες χώρες. Σίγουρα θα εμφανιστούν σε amazon και ebay και σίγουρα θα μπορούμε να παίξουμε μέχρι να έρθει υποστήριξη για Ελλάδα.
Εγώ θα το δοκιμάσω όπως είχα παίξει και το onlive μόλις είχε βγει.
Τώρα θέλω να δω και την απάντηση της microsoft για την δική της πλατφόρμα αν υπάρξει φυσικά απάντηση.
Για το stadia γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία θα είναι και τελειώς free με την συνδρομητική να προσφέρει κάποιους free τίτλους και καλύτερη ανάλυση και ήχο αλλά τα game θα τα αγοράζεις κανονικά, άγνωστο αν θα έχουν καλύτερες τιμές λόγο της cloud φύσης τους αλλά το θεωρώ σίγουρο αν θέλουν να ανταγωνιστούν τις gaming πλατφόρμες.

https://youtu.be/k-BbW6zAjL0
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,433
Σχετικά με το ότι τρέχουν στα Στάδια παιχνίδια σε Linux που δεν έχουν ευρέως διαθέσιμη Linux έκδοση: Λογικό, άλλο να πρέπει να βγάλει ο δημιουργός Linux έκδοση για μια διαμόρφωση υλικού και λογισμικού για τους server της Google, και άλλο να πρέπει να το κάνει για την πλειάδα διαμορφόσεων ( και αναντίστοιχα μικρό κομμάτι αγοράς ) στο "desktop".

Όσον αφορά το "σύννεφο" και το μοντέλο SaaS, θα προτιμούσα ένα προσωπικό σύννεφο, παρά να βασίζομαι σε ένα απρόσωπο data center μιας μεγάλης εταιρείας. Δηλαδή να τρέχω κάτι από δικούς μου server.
 
Top Bottom