θα ήταν ιδανικό αλλά βγήκε σε μια φάση που το hardware του ήταν ήδη παλιό όμως. Μπορεί να αντέξει άλλα 3 χρόνια έτσι;
Πιθανότατα όχι, με έναν αστερίσκο. Υπάρχουν ήδη παιχνίδια που έχουν unplayable απόδοση στο Steam Deck, η λογική λέει ότι αυτά θα αυξηθούν κατακόρυφα όσο προχωράμε προς το τέλος της κονσολογενιάς (και άρα θα βγαίνουν περισσότερα games που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά με τα console specs ως βάση).
Ο αστερίσκος είναι η εμπορική επιτυχία του Steam Deck. Τα παιχνίδια που βγαίνουν τώρα ήταν ήδη σε προχωρημένο development πριν ανακοινωθεί το Steam Deck. Αν το Steam Deck πούλησε αφύσικα καλά (οι publishers γνωρίζουν άλλωστε πόσοι αγοραστές παίζουν σε Steam Deck) δεν αποκλείεται τα επερχόμενα games να έχουν κάποιο ultra low graphics mode με σκοπό να είναι playable στο Steam Deck. Θα δείξει, είμαι και εγώ πολύ περίεργος να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί δεν υπήρχε στο παρελθόν αντίστοιχη συσκευή στο PC gaming.
Ίσως φταίει πως ποτέ δεν το αντιμετώπισα σαν ΑΑΑ-ικανό (κι ας είναι -με παραχωρήσεις), αλλά νομίζω το Deck έχει ακόμα ικανότατο hardware για πάρα πολύ μεγάλο εύρος τίτλων. Ειδικά για όσους επωφελούνται από το form factor (platformers, action-adventures πχ). Desktop replacement δεν είναι, δεν ήταν ούτε κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.
Έχεις δίκιο, να πω την αλήθεια έτσι το έβλεπα και εγώ και αυτό είναι το λογικό, αλλά η λίστα των most played games στο Steam Deck που βγάζει η Valve έχει μέσα παραδόξως ουκ ολίγα AAA. Θυμάμαι μια συνέντευξη της Valve πριν κυκλοφορήσει η συσκευή που οι άνθρωποί της έλεγαν "για πολλούς το Steam Deck θα είναι upgrade" και παραξενεύτηκα πολύ γιατί τότε γνωρίζαμε τα specs. Εγώ το έβλεπα συγκριτικά με ένα gaming desktop αλλά στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς αυτό που είπες, ότι το Steam Deck έχει ακόμη ισχυρό hardware αν το συγκρίνουμε με τα laptops και τα παλιά desktops στα οποία παίζει πολύς κόσμος.
Πάντως στο μυαλό μου έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη να χρησιμοποιήσω ένα μελλοντικό Steam Deck ως την μοναδική μου συσκευή για gaming. Θα ήταν νομίζω ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα και το προφίλ μου ως gamer είναι συμβατό με αυτό τον στόχο (πολλά indies και παλιά games, κυρίως turn-based strategy και RPG, όχι multiplayer). Οι τιμές της πανδημίας με ανάγκασαν να στραφώ προς laptop οπότε δεν έχω πια και την επιλογή για upgrade.