What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Τα 30 fps είναι υπερβολικά χαμηλό framerate

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354
Όπως ίσως γνωρίζετε, άλλαξα πρόσφατα την κάρτα γραφικών μου και αγόρασα μια GTX 660 για να προετοιμαστώ για τα παιχνίδια του χειμώνα. Το driver control panel της Nvidia έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές όπως το Adaptive V-Sync, μια λειτουργία που απενεργοποιεί το V-Sync όταν το framerate πέφτει κάτω από τα 60 fps. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μια υποεπιλογή στην ίδια ενότητα, αυτή του "Adaptive V-Sync (half refresh rate)" η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως frame limiter και κλειδώνει με το ζόρι το framerate στα 30 fps (αν φυσικά μιλάμε για τις κοινές οθόνες των 60 Hz). Γνωρίζοντας οτι η πλειοψηφία των console games λειτουργεί στα 30 fps για λόγους απόδοσης και έχοντας ακούσει από κάποιους οτι το "κλειδωμένο" framerate στα 30 fps είναι προτιμότερο από το πιο υψηλό μεν, κυμαινόμενο δε framerate, αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να δοκιμάσω μερικά από τα games που είχα διαθέσιμα σε αυτό το "κονσολοειδές" mode, δηλαδή με σταθερό framerate στα 30 fps.

Δοκίμασα τα Battlefield 4, Crysis 1, Team Fortress 2, Arma 3, Batman Arkham Asylum, Batman Arkham Origins, Darksiders και Witcher 2 σε αυτό το mode, με το framerate κολλημένο στα 30 fps. Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου. Ακόμα και όταν το framerate είναι σταθερό, τα 30 fps είναι πολύ χαμηλό νούμερο για να ευχαριστηθείς το gameplay. Μπορώ να ανεχτώ ορισμένα drops στα 30 fps για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά δε μπορώ να διανοηθώ οτι θα παίξω ένα παιχνίδι με αυτό το framerate συνεχώς. Η έλλειψη ομαλότητας στην κίνηση είναι εμφανής και αισθητή για κάποιον που έχει συνηθίσει τα framerates των PCs, ειλικρινά δε μπόρεσα να ασχοληθώ με κανένα παιχνίδι για πάνω από ένα εικοσάλεπτο προτού τα παρατήσω. Ειδικά σε games που θέλουν γρήγορες αντιδράσεις και ακρίβεια, το χαμηλό framerate καθιστά τα παιχνίδια ουσιαστικά unplayable. Στο Team Fortress 2 για παράδειγμα η εμπειρία ήταν χάλια, μιλάμε κυριολεκτικά για άλλο παιχνίδι.

Το ενδιαφέρον είναι οτι η χρήση ενός controller μπορεί να μακιγιάρει ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις του χαμηλού framerate. Οι αργές κινήσεις στις οποίες σε αναγκάζει ο controller μειώνουν την αίσθηση του σπασίματος της κίνησης στο χειρισμό, οπότε ίσως αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τόσο χαμηλά framerates. Λογικά θα είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τη διαφορά στην απόκριση αν δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το gaming σε PC.

Αν αναρωτιέστε για τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του μειωμένου framerate στην ευχαρίστηση που αντλείς από ένα παιχνίδι, λέω το εξής: Βαθμολόγησα το Batman: Arkham Origins με 85%. Αν έπαιζα το ίδιο παιχνίδι με κλειδωμένο 30 fps framerate και βαθμολογούσα συγκριτικά θα του έβαζα 65%, και αν έπαιζα στα 30 fps αλλά με controller θα του έβαζα 70%. Πραγματικά απορώ πώς μπορεί ο κόσμος να παίζει γρήγορα action games σε αυτό το framerate.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
Ναι ειναι τραγικα λιγα ρε γμτ τα 30fps.... Συνεπως αν εχεις αναγκη να ξεφορτωθεις το υπευθυνο για τα αισχρα αυτα νουμερα hardware, πες να ερθω να σε απαλλαξω :lol:
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
To θέμα είναι τι γίνεται "inside the second" που έλεγε και το techreport δύο χρόνια πριν. Το fraps πολλές φορές αδυνατεί να πιάσει το frame latency (το afterburner στην τελευταία έκδοση το μετράει)- μπορεί να αναφέρει 60fps αλλά για λιγότερο από 1sec να έχει πέσει το framerate στα 20. To μάτι το έπιανε αυτό και το αποτέλεσμα ήταν μη ομαλή κίνηση. Από αυτήν την άποψη είναι καλύτερο να έχεις κολλημένο 30άρι που να μην κουνιέται ρούπι παρά να παίζεις με στιγμιαία πολύ χαμηλά drops.

Γιατί κατά τα άλλα (αν δεν υπάρχει frame latency) δεν υπάρχει σύγκριση-η ομαλότητα και η αίσθηση ρευστής κίνησης πάνω από τα 50 fps δεν συγκρίνεται. Μάλιστα σε ορισμένα παιχνίδια (πχ. fps) το χαμηλότερο framerate επηρεάζει αρνητικά και την απόδοση, καθώς εισάγει Input lag ,δυσκολεύει στο σημάδι κλπ. Γι'αυτό το PC είναι η πλατφόρμα των απαιτητικών.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,307
<blockquote>Γιατί κατά τα άλλα (αν δεν υπάρχει frame latency) δεν υπάρχει σύγκριση-η ομαλότητα και η αίσθηση ρευστής κίνησης πάνω από τα 50 fps δεν συγκρίνεται.</blockquote>

Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα!
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Εξαρτάται απο το παιχνίδι. Αν έχουμε να κάνουμε με ένα αργό παιχνίδι (Amnesia πχ), τα 30 fps είναι μια χαρά. Αν όμως θές να παίξεις TF2, όπου οι χαρακτήρες κινούνται με 200χμ την ώρα εκεί ναι, χρειάζεσαι μεγαλύτερο framerate.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά "γρήγορα" κοσνολοπαίχνιδα χρησιμοποιούνε motion blur με το κιλό, για να κάνουν τα 30 fps να μοιάζουν με 40 ή 50.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,354


Kuivamaa wrote:
To θέμα είναι τι γίνεται "inside the second" που έλεγε και το techreport δύο χρόνια πριν. Το fraps πολλές φορές αδυνατεί να πιάσει το frame latency (το afterburner στην τελευταία έκδοση το μετράει)- μπορεί να αναφέρει 60fps αλλά για λιγότερο από 1sec να έχει πέσει το framerate στα 20. To μάτι το έπιανε αυτό και το αποτέλεσμα ήταν μη ομαλή κίνηση. Από αυτήν την άποψη είναι καλύτερο να έχεις κολλημένο 30άρι που να μην κουνιέται ρούπι παρά να παίζεις με στιγμιαία πολύ χαμηλά drops.</blockquote>

Ευτυχώς εδώ και αρκετό καιρό τα hardware sites του εξωτερικού άλλαξαν τη μεθοδολογία τους και έτσι όλα τα δεδομένα σχετικά με τα frametimes είναι μετρήσιμα, οπότε οι εταιρίες φρόντισαν να διορθώσουν τα περισσότερα από τα σχετικά προβλήματα. Εγώ είχα δει σημαντική διαφορά στην ομαλότητα του framerate με τους πιο πρόσφατους drivers της AMD.


ShadowDancer wrote:
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά "γρήγορα" κοσνολοπαίχνιδα χρησιμοποιούνε motion blur με το κιλό, για να κάνουν τα 30 fps να μοιάζουν με 40 ή 50.</blockquote>

Όσο motion blur και να ρίξεις δε φτάνει για να ισοφαρίσει την αίσθηση ενός καλύτερου framerate, το είδα στην πράξη. Το μάτι μπορεί να ψιλοξεγελιέται ως ένα βαθμό αλλά η αίσθηση στο χειρισμό είναι πολύ κατώτερη.



 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,619
Θα έλεγα ότι μερικά παιχνίδια μπορώ να τα παίξω άνετα και με 25, όπως έπαιζα άλλωστε το Arkham City πριν πάρω καινούρια κάρτα. Είναι θέμα συνήθειας.
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
γενικά είναι οκ τα 30 fps αλλα για την σημερον ημέρα είναι πολύ λίγα
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,432
Αν μιλάμε για μέσο framerate, τότε ναι, είναι λίγα τα 30 fps. Το ζήτημα όμως είναι το ελάχιστο framerate. Να διασφαλίζεις ότι δεν πέφτει με τίποτα κάτω από 30 ή ακόμα καλύτερα 60 fps το μηχάνημα σου.
 

kingslayer

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
569
Εγω τι να πω που επαιξα 40+ ωρες borderlands σε 20-23 σταθερο :Ρ
Τα 30 οκ δεν ειναι super smooth αλλα σε singleplayer game ειναι playable και γενικα δεν εινα κατι που με ενοχλει, αντιθετα σε multiplayer και ειδικα στο LoL οταν πεφτει κατω απο 45, αρχιζουν τα προβληματα
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
με 25 average fps, επαιζα για καιρο HoN (multiplayer δηλαδη), και δεν με εμποδιζε να ριχνω ξυλο...
συνεπως μαλλον δεν φταινε τοσο τα under 30fps, οσο το lack of skills (sorry mates, truth hurts!)
επομενο τρανταχτο παραδειγμα ο deadpool1994 που μολις με μια nvidia 8800 παιζει dota 2 σαν pro!

μην φορτωνουμε λοιπον την αμπαλοσυνη μας στα 30 fps... που ετσι κι αλλιως ειναι πολλα.!
θυμαμαι πριν καμια 20αρια χρονια, παρομοιο αρθρο σε ενα σοβαρο περιοδικο για pc, και ελεγαν τοτε οι συντακτες οτι αν εισαι πανω απο 20 ΜΗΝ ΜΗΛΑΣ! :lol:
μια αναλογη κουβεντα ειναι οτι αν το αμαξι σου εχει λιγοτερο απο 250 αλογα, ειναι λογικο να κλεγεσαι και να μην πας εκδρομες... :lol: :lol: ε ναι! που πας ξερω γω με 50 αλογα αμαξι?
σοβαρα μιλαω! το τοπικ με κανει να γελαω! δεν το λεω υποτιμητικα! ενταξει, τα παιδια που το ανοιξαν εχουν υψηλα standards, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι το gaming με 30fps ειναι εμετικο! :lol: :lol:
νταξ, τωρα κλεισαμε! ειπα και γω πιο επισημα την γνωμη μου.
υγ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΠΑΝΙΑ ΕΧΩ FPS ΚΑΤΩ ΑΠΟ 60...
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516


manos426f wrote:
Τα 30 fps είναι απλά τιμωρία.....</blockquote>

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Α ρε μανο.... ποτε θα σε παιξω καμια dota (εκει να δεις τιμωρια!) :lol: :lol:

σε πoιο game τιμωρηθηκες με 30fps? μην μου πεις ηταν κανενα moba? :trollface:

 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Tα 30 fps ειναι γενικά αποδεκτά αλλα εμετικά δεν τα λες είπαμε, για τα στάνταρ και το hardware πολλών εδω μέσα πιθανόν να είναι τιμωρία, οπως και τα port απο κονσόλες που είναι κλειδωμένα στα 30 fps, μάλλον ετσι τα εννοεί τιμωρία ο Μάνος.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
ο μανος μαλλον τιμωρειται απο τις αντιπαλες ομαδες, οχι απο τα 30fps. αλλα για να δουμε τι θα πει και ο ιδιος! :lol:
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
χαχαχα λες; απ'οσο εχω καταλάβει δεν ασχολείται με ανταγωνιστικά online παιχνίδια, αντε κανα fighting η αθλητικό, αν και να τρώει γκολ στο 90 και τα καρε να πέφτουν στα 15 ακούγεται ιδανικό <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,432
Κακόφημε Ιωάννη, και εγώ pwnάρα noobια Alliance στο WoW, και έπαιζα tank σε 25άρια raid με το Μαναρόχρεπο<span style="font-size:2"><sup>ΤΜ</sup></span>, με 25 FPS. Η έξτρα ιπποδύναμη σου κάνει την ζωή εύκολη. Δεν απαιτείται για να συνουσιάζεις και να ραπίζεις στις διαδικτυακές αρένες. <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Το WoW όμως έχει tab targeting σύστημα, κάνεις κλικ στον εχθρο και τα spells/autoattacks/hits θα τον χτυπήσουν αν είναι στο βεληνεκές σου και αν ικανοποιηθούν διάφορες άλλες συνθήκες (level/hit/expertise κλπ. βασικά μια έκδοση του κλασικού RPG συστήματος με τις ζαριές) άσχετες με το framerate-πάτα tab συνεχώς και αυτομάτως θα "λοκάρεις" τους πάντες. Και 20fps είναι σουπερ playable στο WoW ακόμα και στην αρένα (αν και καλό είναι να έχεις παραπάνω εκεί). Απλά αν πέσεις παρακάτω θα αρχίσει ενα ενοχλητικό input lag το οποίο απλά σημαίνει οτι πρέπει να πατάς τα skills μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα ,ούτως ή άλλως υπάρχει global cooldown στο WoW, δεν μπορεις να σπαμάρεις (το μόνο καθαρά twitch στοιχείο που έχει το WoW είναι τα interrupts).

Στα shooter όμως; Εκεί οι επιθέσεις είναι skill based-αν θες να πετύχεις κάποιον θα πρέπει να σημαδέψεις καλά, αν αργήσεις το πουλάκι πέταξε-το Input lag εκεί είναι καταστροφή. Online δεν το συζητάμε ,αν πέσεις από τα 30fps θα γίνεις φαϊ για τα θηρία και για να έχεις ελπίδα να είσαι ανταγωνιστικός θες 50+. Υπάρχουν πολλοί competitive παίκτες στο Battlefield που παίζουν σε 120/144hz μονιτορ και σε 100+fps για να έχουν ταχύτερη ανανέωση εικόνας, πιο ρευστά animations και μεγαλύτερη ακρίβεια στο σημάδι. Για να μη μιλήσουμε για παλιότερα shooter που το framerate επηρέαζε το πόσο ψηλά/μακριά αλματα μπορούσες να κάνεις.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,776


manos426f wrote:
Τα 30 fps είναι απλά τιμωρία.....</blockquote>

Όχι στα adventure...
<span class="bbcode_spoiler"> :trollface: </span>

Υπερβολικό βρίσκω <span class="bbcode_spoiler">το στέητμεντ σου Αλέξανδρε <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> </span>. Σε κάποια είδη (όπως αυτό που ανέφερα + turn based stategies/rpgs) δε γίνεται καν αντιληπτό, πόσο μάλλον ενχολητικό, αντιθέτως είναι άκρως playable.

 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,619
Kλάιν ρε παιδιά, και το Borderlands 2 με 25-30 το έτρεχα, και μάλιστα σαν sniper, όχι με ψεκαστήρι.
 
Top Bottom