What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Τα φώτα σας!!!

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Αν και το έχω αναφέρει εδώ και εκεί, πολύ φοβάμαι ότι και η κάρτα της Reginas δεν την γλυτώνει την απόσυρση... ( Η δεύτερη μέσα σε 12 μήνες που θα αλλάξουμε ) Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με τα specs του κάθε υπολογιστή .

<strong>Regina's </strong>

CPU AMD FX-8350
GPU MSI R9 290
Motherboard SABERTOOTH 990 FX R2
16 GB RAM

<strong>J.lynx's</strong>

CPU i5 750
Nvidia 1060 3Gb
Motherboard GIGABYTE P55A UD3
8 GB RAM



Το pc της Reginas στα παιχνίδια έχει τρομερά χαμηλά fps. Η κίνηση είναι διακεκομμένη σαν να έχει σταθερό Lag. Έκανα τράμπα τις κάρτες και όταν έβαλα την δική μου κάρτα στο pc της τα πράγματα ήταν αισθητά καλύτερα. Στο δικό μου pc πάλι με την κάρτα της η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη , αλλά σίγουρα έκανε κενά . Τα πράγματα φτιάξαν κάπως όταν έριξα το power limit της κάρτας στο -50%. Εκεί την πάλευε να παίξει παιχνίδια χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Προφανώς είδα και μικρότερη θερμοκρασία όταν έριξα το power limit. Περίπου στο 88 εναντι του 92-95 που βάραγε μόνιμα. ( θερμοκρασία που παλιά δεν είχε πρόβλημα στις επιδόσεις μιας και κάπου εκεί παίζει αυτή η κάρτα )

Σκέφτομαι λοιπόν ωραία. Το βρήκαμε το πρόβλημα. Ας την γυρίσω πίσω  στο pc της Reginas και ας ρίξω το power limit προσωρινά μέχρι να βρούμε κάποια καλύτερη λύση. Στο Pc της Reginas λοιπόν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και με μειωμένη την ισχύ της κάρτας. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το κουτί της είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μου και με πλαϊνό ανεμιστήρα. Και τώρα αρχίζουν οι ερωτήσεις.

-Είναι δυνατόν να μην φταίει η κάρτα και να φταίει κάτι άλλο; Ούτως η άλλως και στο δικό μου pc είχε προβλήματα από τη στιγμή που αναγκάστηκα να ρίξω την ισχύ.

- υπάρχει περίπτωση ο 8350 να ανεβάζει τόσο την θερμοκρασία που να ψήνει την κάρτα ;

Το μόνο που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα είναι να αλλάξω την θερμική της κάρτας, αν και δεν νομίζω να σωθεί η κατάσταση. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, πια κάρτα προτείνετε να βάλουμε σε αυτό το σύστημα , πράσινη κατά προτίμηση και budget γύρω στα 400; Μία της τάξης της 1070 έχει νόημα να μπεί από την στιγμή που η οθόνη που έχουμε είναι 1080 ή δεν έχει νόημα μιας και δεν θα υπάρξει κάποια διαφορά;



 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Για πες μας τροφοδοτικά στα μηχανήματα.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
<strong>Regina's </strong>

corsair gs800

https://www.skroutz.gr/s/2153930/Corsair-GS-Series-GS800-80Plus-Bronze.html#specs



J.Lynx

corsair Vs650

https://www.skroutz.gr/s/5604285/Corsair-VS-Series-VS650.html

 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Οκ καλυμμένος είσαι από εκεί αν και η R9 290 στο σύστημα σου με το VS650 μου κάνει εντύπωση που έτρεξε σχετικά ανέλπιστα :p.

Λοιπόν το πρόβλημα έτσι όπως το περιγράφεις ακούγεται ξεκάθαρα για κάποιου είδους throttling, δηλαδή ο επεξεργαστής ή η κάρτα γραφικών πιθανότερα (ή και τα δύο) κόβουν συχνότητες όταν περάσουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι θερμοκρασίας.
Η R9 290 πράγματι γύρω στους 93-95C έχει το threshold και από εκεί και ύστερα κόβει δραματικά την συχνότητα ώστε να πέσει η θερμοκρασία.

Η απορία μου είναι η εξής, η R9 290 είναι η στοκ υλοποίηση με τον έναν ανεμιστήρα; Αν ναι, τότε οι θερμοκρασίες είναι σχετικά λογικές μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλές και μάλλον αυτές σου δημιουργούν το πρόβλημα. Αν τώρα είναι κάποια άλλη κάρτα, τότε πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει και να έχει τέτοιες θερμοκρασίες.

Τα κοψίματα που παρατηρείται, αν εν τέλει είναι από throttling, γίνονται διότι υπάρχουν διαρκώς σκαμπανεβάσματα στην συχνότητα. Για παράδειγμα:

- Η κάρτα χτυπάει 95 βαθμούς, ρίχνει την συχνότητα κατά 500MHz (αμέσως αμέσως σου έχει κόψει το framerate δραματικά ειδικά αν είσαι στο όριο των 60fps)
-Στο επόμενο δευτερόλεπτο, η θερμοκρασία έχει πέσει στους 92C και η κάρτα ξανα-ανεβάζει συχνότητα
-Στο επόμενο δευτερόλεπτο, η κάρτα ξαναχτυπά 95 βαθμούς και ξανάμανα

Όπως καταλαβαίνεις δημιουργείται μία λούπα και δεν σπάει. Αυτό που περιέγραψα μπορεί να συμβαίνει και με τον επεξεργαστή. Νομίζω οι FX ξεκινάνε throttling γύρω στους 64C, οπότε τσέκαρε αυτό το νούμερο.

Τι μπορείς να κάνεις τώρα; Καλά το σκέφτηκες, το να ρίξεις το power limit είναι μία καλή λύση. Αλλά ας δούμε κάποια πράγματα που θα έκανα εγώ προσωπικά:

1. Οπωσδήποτε πάρα πολύ καλό καθάρισμα της κάρτας και αν δεν είναι στην εγγύηση ξεβίδωσε την ψύκτρα της, καθάρισε τα όλα άψογα μέσα και άλλαξε την πάστα της με μία καλύτερη. Είχα και εγώ R9 290 (με aftermarket ψύκτρα όμως) και όταν έβαλα MX-2 πάστα για να δω αν θα έχει διαφορά, μπορώ να σου πως είδα διαφορά 7-8 βαθμών για πλάκα!

2. Ρίξε το powerlimit, ανέβασε τις στροφές του ανεμιστήρα.
Το MSI Afterburner έχει μια εξαιρετική λειτουργία που σε αφήνει να ρυθμίσεις το fan profile όπως θες εσύ, δηλαδή να ρυθμίσεις ακριβώς σε τι στροφές θες να είναι ο ανεμιστήρας ανάλογα με την θερμοκρασία που ανεβάζει η κάρτα σου. Έχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο υποστηρίζεται και  από το AMD Overdrive που έρχεται μαζί με τους drivers της κάρτας σου.

3. Αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς ακόμη παραπάνω, θα σου πρότεινα να ρίξεις το ρεύμα της κάρτας πέραν του power limit, οριακά μην ασχοληθείς καν με το power limit απλά κάνε undervolt. Ιδιαίτερα οι κάρτες της AMD από το ~2011 και έπειτα, επειδή θέλουνε να είναι σίγουροι πως κανένα τσιπάκι δεν πάει στράφι, έχουν αρκετά υψηλό stock voltage ενώ συνήθως μπορεί να τρέξει πολύ χαμηλότερα με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες (και καλύτερες αντοχές στον χρόνο :) ). Για μένα είναι μια πολύ απλή πρακτική αυτό, επειδή όμως ίσως σε φοβίζει, αν θες άστο ως έσχατη λύση.

Πάντως στην R9 290 είχα κάνει άπειρο undervolt χωρίς να ρίξω συχνότητες. Νομίζω το max που μου επέτρεπε το Afterburner ήταν -100mV και εγώ το είχα στο -96mV :D. Αυτό για να σου δώσω μία εικόνα.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,441
Θα συμφωνήσω με f2bnp, καθάρισμα, αλλαγή παστούλας, και κάνε Undervolt, απλά εγώ θα πρότεινα να το κάνεις μέσω των drivers, για να μην αναγκάζεσαι να έχεις το Afterburner ανοιχτό.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Θα δοκιμάσω να τα κάνω όλα και θα σας πω αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο και μου μείνει η κάρτα στα χέρια, με τι να έχω στο νού μου να την αντικαταστήσω; Ώστε να το παραγγείλω με τη μία και να μην μείνουμε με ένα pc ;

 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,441
Αν θες να πάρεις άμεσα κάτι αντίστοιχο σε απόδοση, δες μεταξύ 580 με 8GB vRAM ή 1060 με 6GB vRAM. Θα προτιμούσα την 580, αν υπάρχει διαθέσιμη καλή υλοποίηση σε καλή τιμή. Και οι 2 δεν θα έχουν θέμα με το τροφοδοτικό, είναι λιγότερο ενεργοβόρες από την 290.

Επί τη ευκαιρία, UPS έχεις Λύγκα;
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Καλύτερο σε απόδοση έχει νόημα να πάρω ή είναι για μεγαλύτερες αναλύσεις;
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,441
Χτυπάς 1080p/60 άνετα, για 2-3 χρόνια με αυτές τις κάρτες, λογικά. Αν θες μεγαλύτερη ανάλυση ή/και  FPS, πας σε Vega 56/1070 και άνω. <strong>ΑΝ έχει θέμα η κάρτα σου, βέβαια.</strong>
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Ε λοιπόν παραδόξως η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής επιβίωσε. Και γιατί παραδόξως; Γιατί οι θερμοκρασίες με την αλλαγή της θερμοαγώγιμης έχουν παραμείνει ίδιες. Χτυπάει 93 με 94 βαθμούς, αλλά τα fps παραμένουν σταθερά.
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Πάλι καλά, αλλά φίλε σου προτείνω να ρίξεις ρεύματα ή να ρυθμίσεις τις στροφές του ανεμιστήρα και ας είναι θορυβώδης η κάρτα. Η AMD σου εγγυάται μεν ότι δεν έχεις θέμα μέχρι τους 95 βαθμούς, αλλά η θερμοκρασία αυτή είναι πάρα πολύ υψηλή. Αν μπορέσεις να την περιορίσεις τουλάχιστον γύρω στους 87-88, θα μπορείς να είσαι πολύ πιο σίγουρος για την αντοχή της κάρτας στον χρόνο.

Θα μπορούσες να της αλλάξεις και την ψύξη που δεν είναι τρομερά δύσκολη δουλειά και θα ρίξει κατακόρυφα και τις θερμοκρασίες, αλλά και τον θόρυβο. Δυστυχώς, για να το κάνεις αυτό πρέπει να σκάσεις τουλάχιστον ένα 50αρι, μόνο αυτήν βρίσκω πλέον στην αγορά:
http://www.techstores.gr/arctic-vga-accelero-xtreme-iv.html

Παλιότερα υπήρχε και η Raijintek Morpheus (την είχα σε ίδια κάρτα :) ), αλλά πλέον φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, όπως και πολλά προϊόντα της Raijintek στην Ελλάδα.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Η ψύξη δεν ακούγεται άσχημη. Γιατί τις στροφές τις έχω full και έχω ρίξει λίγο το power ήδη. Για τον θόρυβο δεν υπάρχει θέμα, γιατί είναι σε δωμάτιο το pc που ενοχλεί όσο θόρυβο και να κάνει .
 
Top Bottom