Ο Μάρτης φτάνει στο τέλος, ώρα για ανασκόπηση του μήνα.
- Slay the Spire 2:
Το παιχνίδι είναι ακόμα σε Early Access, οπότε στο μέλλον μερικά πράγματα θα αλλάξουν, κάποια στοιχεία θα προστεθούν και σίγουρα, μέχρι να βγει η τελική έκδοση, θα υπάρξουν πολλά balance updates. Έχω παίξει 40 ώρες οπότε νομίζω πως έχω μια αρκετά ολοκληρωμένη άποψη για το παιχνίδι. Ας ξεκινήσουμε απαντώντας, πάντα κατά την άποψη μου, στα δύο βασικά ερωτήματα που συνάντησα διαβάζοντας reviews και topics στο steam.
- Είναι το StS2 μια από τα ίδια; => Ναι, είναι.
- Είναι το StS2 καλύτερο/βελτιωμένο από το πρώτο; => Ναι, είναι.
Το StS2 κρατάει το gameplay ακριβώς το ίδιο με αυτό του πρώτου παιχνιδιού. Οι αλλαγές που θα παρατηρήσει κανείς είναι τα βελτιωμένα γραφικά/animations, κάποια QoL στοιχεία (όπως να μπορείς να σημειώσεις πράγματα στο χάρτη), πληθώρα νέων relics, πολλά νέα και ενδιαφέροντα events στα ? σημεία της πορείας που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις, όπως το να κάνεις enchant με μόνιμα effects κάρτες που έχεις ήδη στην κατοχή σου, νέα bosses και elites και πολλά άλλα.
Στο StS2 θα συναντήσεις 3 παλιούς γνώριμους χαρακτήρες (Ironclad, Silent, Defect) από το πρώτο παιχνίδι και 2 νέους (Regent, Necrobinder). Στις 40 ώρες ενασχόλησης μου με το παιχνίδι έπαιξα κυρίως με Ironclad και Silent που ήταν και αγαπημένοι χαρακτήρες του πρώτου και από τους νέους με τον Necrobinder ο οποίος δείχνει πολλά υποσχόμενος.
Αρκετές αλλαγές υπάρχουν και στις κάρτες που έχει στην διάθεση του ο κάθε χαρακτήρας. Για τους 3 χαρακτήρες που κατάφεραν να επιστρέψουν, κάποιες κάρτες από το πρώτο παιχνίδι δεν υπάρχουν καθόλου, κάποιες άλλες έχουν υποστεί αλλαγές και κάποιες είναι τελείως νέες.
Τα περισσότερα παράπονα για το StS2 νομίζω έρχονται από αυτούς που το έχουν κάψει με το πρώτο παιχνίδι και γράφουν κυριολεκτικά χιλιάδες ώρες στον κοντέρ, Αν δεν είσαι ένας από αυτούς, παρ' όλο που το StS2 δεν προσφέρει κάτι καινούριο στην συνολική εμπειρία, αν σου άρεσε το πρώτο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σου αρέσει και το δεύτερο. Και σίγουρα υπόσχεται πολλές ώρες ενασχόλησης. Το παιχνίδι είναι σόλιντ (που λεν και στου χωριό μου).
8/10 από μένα, αν και είναι ακόμα Early Access.
- Menace of the Deep
Μιας και έκανα την αρχή του μήνα με τα card games, είπα να εγκαταστήσω και το Menace of the Deep. Είχα διαβάσει και μερικές πολύ καλές κριτικές γι' αυτό στο συγκεκριμένο topic, οπότε γιατί όχι.
Αν και το παιχνίδι έχει μια ιστορία (η οποία ξεδιπλώνεται μέσω cut-scenes κτλ.) και φαίνεται να έχει ένα ενδιαφέρον, δυστυχώς το gameplay δεν κατάφερε να με κερδίσει.
Μου άρεσε η όλη ατμόσφαιρα, μου άρεσε ο τρόπος που ο χαρακτήρας σου επιλέγει και ακολουθεί την πορεία του, αλλά στις μάχες οι κάρτες που έχεις στην διάθεση σου μου φάνηκαν, να το πω απλά βαρετές.
Στα θετικά το ότι οι κάρτες που έχεις στο deck σου ανεβάζουν level και μπορείς να της κάνεις upgrade στο τέλος κάθε μάχης ανάλογα με το πόσο τις χρησιμοποίησες. Επίσης η πληθώρα relics.
Για να είμαι δίκαιος δεν αφιέρωσα πολλές ώρες στο παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποια ενδιαφέρουσα στρατηγική για να κάνω deck building. Θα του δώσω και δεύτερη ευκαιρία (αν και κρατάω μικρό καλάθι). Χωρίς βαθμολογία μέχρι να σχηματίσω καλύτερη άποψη.
- Banished
Ιστορικό city-building/survival παιχνίδι. Το απόλυτο παιχνίδι για να ηρεμήσεις. Τουλάχιστον για μένα.
Αν και παλιό (10 χρόνια+) και το gameplay του ίσως όχι και τόσο βαθύ, παρ' αυτά έχει προκλήσεις στην αρχή. Στην πορεία μαθαίνεις κάποιες βασικές στρατηγικές που δουλεύουν και έπειτα απλά θέτεις τους δικούς σου στόχους, μιας και το Banished δεν έχει κάποιο end game. Απλά συνεχίζεις να χτίζεις και να μεγαλώνεις την αποικία σου.
Να σημειώσω εδώ πως το Banished ακόμα και σήμερα διαθέτη ενεργή modding κοινότητα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή και ολοκληρωμένα mods είναι:
- Red Ketchup Editor's Choice 1.4.5- Medieval αισθητικής mod προσθέτοντας παράλληλα νέα κτίρια και production lines (Steam Workshop, World of Banished)
- Colonial Charter - Journey (1.76) - Expansion Overhaul του αρχικού παιχνιδιού (Steam Workshop)
- The North - Σκανδιναβικό Total Overhaul (Banished Ventures)
- MegaMod 9 - συλλογή με πάνω από 100 mods όλα σε ένα (Simtropolis, Steam Workshop)
Μόνο για το soundtrack το παιχνίδι έχει
11/10 από μένα.