What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Το μέλλον είναι στις APU?

Niris

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2013
Messages
277
https://www.youtube.com/watch?v=oU-NNV2pYTQ

Έβλεπα αυτό εδώ το βίντεο και όπως τα λέει αυτός φαίνεται ότι προς τα εκεί πάει η αγορά.Τι θα σήμαινε αυτό για τις intel/nvidia?Η amd μια χαρά είναι αφού έχει στην αγορά ήδη τις καλύτερες apu,έχει ένα head start σε σχέση με τις άλλες εταιρίες.Ισχύουν αυτά που λέει ο φίλος στο βίντεο?
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
Σε γενικές γραμμές έχει δίκιο. Επίσης την παρατήρηση ότι οι υπολογισμοί έχουν στην πραγματικότητα αμελητέο κόστος και το πραγματικό κόστος είναι στον να μεταφέρεις δεδομένα πέρα δώθε την έχω κάνει από μόνος μου πριν πολλά χρόνια και είναι σαφώς σωστή.

Το ότι οι APU θα είναι η πιο VFM σαφώς ισχύει. Ήδη προσωπικά θεωρώ ανοησία τις dgpu για φορητές συσκευές και είναι σχεδόν στο σημείο να είναι αρκετά καλές και για desktop. Ιδιαίτερα οι «φτηνές» gpu όπως οι rx 550 και οι gtx 1030 ήδη δεν βλέπω ότι έχουν νόημα για καινούργιους υπολογιστές. Και ουσιαστικά αν μια APU κάνει αυτό που θέλεις ουσιαστικά περιορίζεται πολύ η ανάγκη αγοράς gpu απλά και μόνο για να παίζεις παιχνίδια.

Από την άλλη αν υπάρχει διαθέσιμη ισχύ η γνώμη μου είναι ότι θα βρούμε τρόπους να την καταναλώσουμε. Οπότε η ιδέα ότι όλοι οι desktop θα είναι απλά μια apu και τέλος δεν μού φαίνεται πολύ λογικό. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το ενεργειακό πλεονέκτημα των apu. Οπότε οι gpu όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα σαν ένα σύστημα που σκοπό έχει μόνο τα γραφικά κατά την γνώμη μου σίγουρα θα χαθεί και ήδη αυτό φαίνεται καθώς όλο και περισσότερα πράγματα όχι γραφικά περνάνε στις gpu ενώ οι gpu ουσιαστικά μετατρέπονται σε ένα είδος apu οι ίδιες, πχ ήδη οι RTX διάβασα ότι ουσιαστικά είναι RISC-V επεξεργαστές.

Οπότε κατά την γνώμη μου πάμε σε μια νέα εποχή με «υποσυστήματα» που θα μπορούμε κατά βούληση να τα προσθέτουμε στον υπολογιστή αυξάνοντας την ισχύ του για διάφορες χρήσεις. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το SLI και μπορεί να είναι απείρως αποδοτικότερο αλλά με ένα μικρό μόνο μειονέκτημα. Το υπάρχον λογισμικό δεν θα μπορεί να επωφεληθεί. Το λογισμικό θα πρέπει να εκφράζει τι θέλει να κάνει ώστε να πάρει την διαθέσιμη επιτάχυνση.

Η άλλη ιδέα που κυκλοφορεί είναι ότι αν το δίκτυο είναι αρκετά γρήγορο, εσύ θα έχεις απλώς μια apu για να παίζεις παλιά και ελαφριά παιχνίδια και οποιοδήποτε «βαρύ» παιχνίδι θα το τρέχεις σε κάποιον υπερυπολογιστή που θα βρίσκεται αλλού.
 
Top Bottom