What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Το συνεχές ρεύμα είναι το μέλλον.

Θα έχουμε στο μέλλον εναλλασσόμενο ρεύμα

  • Φυσικά, έτσι λειτουργούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, Δεν ξέρεις καθόλου φυσική;

    Votes: 2 13.3%
  • Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και στα δύο οπότε θα έχουμε και τα δύο παράλληλα

    Votes: 5 33.3%
  • Θα επικρατήσει το συνεχές ρεύμα. Το εναλλασσόμενο θα το διαβάζουμε στην ιστορία

    Votes: 3 20.0%
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ

    Votes: 5 33.3%

  • Total voters
    15

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Ναι, αυτό το κατάλαβα. Τώρα. Στα τελευταία δύο post. Σε όλα τα προηγούμενα γράφεις σαν να είναι αυτονόητο και ταυτόχρονα ακατανόητο πως δεν γυρίσαμε στο συνεχές χτες.

Η αδαής γνώμη μου είναι ότι το θρεντ είναι ωραίο για να προκαλέσει σκέψη και να φρεσκαρει βασικές ιδέες και έννοιες. Παρόλα αυτά οι κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει η εγκαθίδρυση μιας τεχνολογίας δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βιωσιμότητά της και την ποιότητά της. Αν αφαιρέσουμε μεταβλητές όπως κέρδος, μεταποίηση, αλλαγές εγκαταστάσεων κτλ, εξακολουθούμε να έχουμε τον αστάθμητο παράγοντα να επέλθει μία τεχνολογική έκπληξη που να αλλάξει το status quo σε σημείο που να θεωρείται επανάσταση/άλμα. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι θα επικρατήσει ή όχι. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται λύση "one fits all" και αναλόγως τι ανάγκες υπάρχει προτίμηση στο ένα ή στο άλλο. Δεν θα χρησιμοποιούσα όμως τα data centres για να κάνω γενίκευση ότι θα έχουμε συνεχές power grid στη Σελήνη.

Μέσα για την κλήρωση.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Λέω έτσι και αλλιώς η αποδοτική αλλαγή τάσης γίνεται με ηλεκτρονικά κυκλώματα, λέτε έχουμε ανάγκη τούς μετασχηματιστές κοκ.

Αυτ'α τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που λες, λέγονται μετασχηματιστές. Κοίτα πώς θα πηγαίνει το πράγμα.

Θα έχω εγώ ένα Φωτοβολταϊκό πάρκο και θα παράγω ρεύμα. Για να το διανείμω εντός του οικιστικού ιστού θα πρέπει να το μετασχηματίσω σε MVDC, άρα εδώ θέλω μετασχηματιστή (του οποίου τα μειονεκτήματα σε σχέση με έναν αντίστοιχο AC ανέλυσα σε άλλο post). Αυτός θα περνάει όλη την πόλη και θα φτάνει σπίτι σου, το οποίο θα θέλει 380VDC, μετασχηματιστής. Μέσα στο σπίτι σου οι συσκευές σου δεν δουλεύουν με 380VDC, αλλά με 9 VDC, μετασχηματιστής, 12VDC, μετασχηματιστής, 24VDC, μετασχηματιστής. Επίσης έχεις συσκευές που απαιτούν εναλασσόμενο και μέχρι τώρα δεν χρειάζονται μετασχηματιστή, αλλά εδώ θες. Αρκετά απλό πράγμα, πάντως και δεν το λέω ειρωνικά.

Δεν θα έχω όμως μόνο εγώ πάρκο, αλλά θα δει την ευκαιρία και ο Λέλος και θα την αδράξει. Θα βάλει κι αυτός ένα και θα τοι συνδέσει στο grid. Όμως ο Λέλος θα βάλει πιο αποδοτικά πάνελ και σαν πιο μερακλής θα τα καθαρίζει συνέχεια, ενώ εγώ θα σλακάρω παίζοντας το μπάσο μου στο ηλιοβασίλεμα. Αυτό θα μας οδηγήσει στο σημείο που τα δικά μου πάνελ θα βγάζουν τάση 23,8V ενώ του Λέλου 24,5V. Επομένως για να τα συνδέσουμε θα πρέπει όχι μόνο να τα μετασχηματίσουμε σε υψηλότερη τάση αλλά να τα εξισορροπήσουμε κιόλας. Αυτό είναι έξτρα κύκλωμα. Και καταλαβαίνεις ότι δεν αρκούν δύο παραγωγοί. Αυτό το μοντέλο μοιραία θα οδηγήσει στο πρόβλημα των αρχών του ηλεκτρισμού όπου ο κάθε πάροχος είχε δικό του δίκτυο και την δική του τάση, για να μην μπλέκεται με τον άλλο.

Θα πρέπει να αποδεχτείς επίσης ότι το πλυντήριό σου, το air condition και το ψυγείο σου θα γίνουν σημαντικά ακριβότερα επειδή θα πρέπει να προσθέτουμε πυκνωτές για την διέγερσή τους, εκτός αν τα κάνουμε εναλλασομένου.

Για να φύγει φυσικά σε άλλη περιοχή θα χρειάζεται να γίνει HVDC, άρα κι άλλος μετασχηματιστής. Και αντίστοιχα ένας στην είσοδο της άλλης περιοχής. Ναι και τώρα χρησιμοποιούμε μετασχηματιστές. Ναι είναι ογκώδεις και βαρείς. Αλλά είναι απλοί. Μπορείς να τους φτιάξεις μέχρι και στο σπίτι σου αυτή τη στιγμή. Χαλκό, σιδηρομαγνητικό υλικό για πυρήνα και μαθηματικά για να υπολογίσεις τον λόγο των σπειρών. Με ακριβώς τα ίδια υλικά μπορείς να φτιάξεις και κινητήρα εναλλασσόμενου.

Βλέπεις ότι δεν έπεσα στα φτηνά επιχειρήματα. Δεν είπα καν ότι παίζω μπάσο στο ηλιοβασίλεμα γιατί μετά από αυτό δεν θα μπορώ να λειτουργήσω τον ενισχυτή μου.


Το γεγονός είναι ότι αυτό το πρόβλημα είναι λυμένο σήμερα για τις απαιτήσεις ενός microgrid (απλά έχεις ένα κύκλωμα που θα δώσει την αντίθετη τάση), μάλιστα είναι πιο αποτελεσματικό από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα στο εναλλασσόμενο γιατί λειτουργεί σε συχνότητες ηλεκτρονικού κυκλώματος και όχι στα 50/60Hz . Επίσης έχει ικανοποιητική λύση για το HVDC που ήδη χρησιμοποιείται στις μακρυνές συνδέσεις

Όποιος έχει μείνει από μπαταρία στο αυτοκίνητο και έχει βάλει μπρος με καλώδια, θα έχει διαπιστώσει ότι οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός, δημιουργεί ένα αρκετά εντυπωσιακό τόξο, το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει μέχρι και ορατές φθορές στους πόλους της μπαταρίας. Και είναι 12V. Φαντάσου τι θα γίνεται στο σπιτι όταν θα βάζεις στην πρίζα των 380VDC το μιξεράκι του φραπέ. Οι καθημερινές ασχολίες θα προσφέρουν διασκέδαση για όλη την οικογένεια.

Στα σημαντικά, που περιμένουνε όλοι, νικητής της κλήρωσης αναδείχτηκε ο @billakos. Συγχαρητήρια! Μπορεί να περάσει από τα γραφεία του Open να παραλάβει το δώρο του, ένα μιξεράκι του φραπέ με τον δικέφαλο.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
Ειλικρινά σε αυτό το σημείο απλά δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεστε. Γιατί εγώ λέω το Χ σαν πλεονέκτημα και εσείς λέτε το Χ (το ίδιο Χ) σαν μειονέκτημα
Αυτο που λεω φιλτατε ειναι οτι, για την ωρα, νικητης του δημοψηφισματος ειναι το δεν ξερω/δεν απαντω με ποσοστο 35.7%
Σε συζητηση τεχνολογικου χαρακτηρα δεν λειτουργει η μαιευτικη του Σωκρατη.
Ο φιλτατος Hank με καλυψε στο πρακτικο κομματι και ο κουνελος προσπαθησε να δωσει μια ιδεα για το πως γινονται καποιες δουλειες.


Όμως ο Λέλος θα βάλει πιο αποδοτικά πάνελ και σαν πιο μερακλής θα τα καθαρίζει συνέχεια,
Αυτο ειναι αληθεια, δεν εγιναν συνομιλιες με κινεζο αλλα με ευρωπαιο καπιταλιστη ο οποιος εχει ποιοτικες και σχετικα φτηνες λυσεις.
Μεχρι πανελ σε τρεηλερ που εκτος απο ενεργεια παρεχει κατευθειαν καυτο νερακι. Εξυπνη λυση για το αυθαιρετο εξοχικο στα τουρκοβουνια.
Ασε τωρα τον ελληνα τσομπανη να φυτευει φωτοβολταικα στα λαγκαδια και να περιμενει κερδος.


μαθηματικά για να υπολογίσεις τον λόγο των σπειρών
Μου ξυπνησες επωδυνες αναμνησεις.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
Όποιος έχει μείνει από μπαταρία στο αυτοκίνητο
Μιλάς για πρωτόγονες μπαταρίες, μιλώ για ρεύμα που κόβεται τόσο γρήγορα που πιάνεις γυμνό καλώδιο και δεν καταλαβαίνεις καν ότι πέρναγε ρεύμα.

Μια φευγαλέα ματιά στο μέλλον βλέπουμε στις θύρες usb. Και με την ευκαιρία τα κινητά έχουν κάνει ήδη το σωστό υιοθετώντας το πρότυπο.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Μιλάς για πρωτόγονες μπαταρίες,

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που σοβαρά να προτείνει ότι ο τρόπος για να ξεφύγουμε από τα βρώμικα εργοστάσια είναι οι μπαταρίες και για αυτό δεν μίλησα καν για μπαταρίες.

μιλώ για ρεύμα που κόβεται τόσο γρήγορα που πιάνεις γυμνό καλώδιο και δεν καταλαβαίνεις καν ότι πέρναγε ρεύμα.

Ναι κάτι έχω διαβάσει και εγώ στον Ασίμοφ, αλλά μέχρι να μπορώ να κόβω βόλτες στην Aurora με παρέα μόνο ολογράμματα, απλά το θεωρώ όνειρο.

Μια φευγαλέα ματιά στο μέλλον βλέπουμε στις θύρες usb.

5 Volt έτσι; 5. Και ονομαστικό ρεύμα για το USB 3.0 900mA.

Και με την ευκαιρία τα κινητά έχουν κάνει ήδη το σωστό υιοθετώντας το πρότυπο.

Υποθέτω ότι δεν αναφέρεσαι στο ρεύμα γιατί προφανώς σε μία φορητή συσκευή θα έχεις συνεχές.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
Ναι κάτι έχω διαβάσει και εγώ στον Ασίμοφ,
Μόνο που τα solid state CB υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και ήδη φτάνουν τα επίπεδα μαγείας που θα έλεγε και ο Ασίμοφ.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Για να μην το αφήσω έτσι χωρίς εξήγηση.

1ον πολύ ωραίο το βίντεο του Lucinos και ενδιαφέρον υλικό το οποίο δεν είχα υπόψιν μου.

2ον το πρόβλημα των solid state είναι το εξής: Αφού είναι τόσο ασφαλές και γρήγορο γιατί δεν έκανε βραχυκύκλωμα με τα χέρια του; Επειδή τα Solid State Circuit Breakers δεν απομονώνουν γαλβανικά. Δεν έχουν ένα σίδερο δηλαδή που όταν το αφαιρέσεις τα δύο κυκλώματα να είναι εντελώς αποκομμένα μεταξύ τους και επομένως ασφαλή. Αντ' αυτού απλά δίνουν εντολή σε κάποια θυρίστορ να μην επιτρέψουν στο ρεύμα να περάσει. Πώς θα πας να επέμβεις στο κύκλωμα εσύ λοιπόν; Ακόμα και αν το επέτρεπαν, εσύ θα έβαζες το χέρι σου; Ναι, έχουν πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής αλλά όταν πας να δουλέψεις σε κυκλώματα δεν θες να στηρίζεσαι σε ένα θυρίστορ. Θέλεις να ξέρεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ρεύμα σε εσένα. Εδώ όταν δουλεύουμε, όχι μόνο αποκόπτουμε το κύκλωμα αλλά ασφαλίζουμε και τους διακόπτες για να μην δώσει κάποιος ρεύμα κατά λάθος. Σε κυκλώματα που ασφαλίζονται με μαχαιρωτές ασφάλειες όχι μόνο ανοίγεις το κύκλωμα, αλλά βγάζεις τις ασφάλειες και τις βάζεις σε ασφαλές μέρος. Και σου μιλάω για ηλεκτρολόγους έτσι; Φαντάσου σε οικιακές εγκαταστάσεις.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα Solid State ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε κυκλώματα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή άνθρωπος ή αν τοποθετηθούν θα πρέπει να βάλεις και διακόπτη που να απονώνει γαλβανικά (άρα μια από τα ίδια).

Για τους διακόπτες που απομονώνουν γαλβανικά νομίζω τα λέει όλα το βίντεο που έβαλα.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
Αυτος ο τυπος. του ειχα στειλει ενα email και δεν απαντησε ποτε. λογικα, χεστηκε επανω του. Τον εβριζα τον αμοιρο, απο μεσα μου.
Μια μερα που εσβηνα email απο το παρελθον, ειδα το email μου και καταλαβα οτι το φταιξιμο ηταν ΟΛΟ δικο μου.
Δεν φροντισα να επισυναψω κατι που να δειχνει ποιος ειμαι και που παω. Αφου, ισως, δεν με εδωσε στις μυστικες υπηρεσιες ολου του κοσμου παλι καλα.
 

tommas

Half-Ogre
Joined
Dec 2, 2012
Messages
735


Πρόσφατο video. Σττο time του link φαντάστηκα το Lucino κάπως έτσι: :ROFLMAO:

YAGpXPd.png
 
Top Bottom