What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Βρείτε τι φταίει με το PC μου!

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730
Γιατί εγώ απλά αναρωτιέμαι πλέον. Λοιπόν ορίστε τα specs:

AMD Phenom II X6 1055T στα 3.5GHz
ThermalTake SpinQ VT
Gigabyte 970A-D3
Geil 2x2GB 1600 DDR3 RAM
Club 3D RoyalQueen 7850 2GB (επίσης overclocked στα 1000MHz πυρήνα ή 1110MHz, ανάλογα την περίσταση)
Western Digital Caviar Green 1TB (WD10EZRX)
Chieftec 500Watt

Πριν τα Χριστούγεννα είχα έναν C2Q Q9450 στα 3.5GHz, ASUS P5K και 6GB DDR2 μνήμης. Επειδή βρήκα σε τιμή ευκαιρίας τα παραπάνω parts είπα να τα τσιμπήσω. Θερμοκρασίες άψογες ξέρω γω, ο επεξεργαστής σε idle είχε 20 βαθμούς, σε load ακόμα και τώρα μετα βίας πιάνει τα 50.

Έλα μου όμως που η μητρική δεν μπορούσε να τρέξει τις μνήμες στα 1600. Έμπαινα Windows και έτρωγα μπλε οθόνη μετά από κάμποσα λεπτά και όταν άνοιγα αρκετά tabs. Το memtest 86+ έβγαζε προβλήματα αμέσως. Στα 1333 πάντως όλα έβαιναν καλώς, έβαλα και χαμηλότερα timings και ήταν μια χαρά.

Και μετά πάμε στο μεγάλο θέμα. Ο σκληρός δίσκος. Είχα ανοίξει και topic πριν κάμποσο καιρό για το θέμα, είχα έναν WD Caviar Blue 500GB ο οποίος αργούσε. Έβλεπα το LED να μένει αναμμένο για αρκετή ώρα, ενώ σχεδόν κάθε φορά που άνοιγα τον Chrome παρατηρούσα το εξής περίεργο. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ανοικτών tabs (αν και ήταν πιο πιθανό να συμβεί με περισσότερα ανοικτά) το PC φαινόταν να κόλλαγε για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ μπορούσε να φτάσει και το 1 λεπτό. Σε αυτό το διάστημα δεν μπορούσα να μετακινήσω το mouse ούτε να κάνω alt+tab, ctrl+alt+del και τα σχετικά, αν μιλούσα με κάποιον στο skype δούλευε κανονικά κατά την διάρκεια αυτή! Το LED ήταν φυσικά αναμμένο όλη την ώρα.

Ιδιαίτερα αισθητό έγινε επίσης όταν έπαιζα Crysis 3 και κουνούσα το mouse και έβλεπα το PC να σέρνεται επειδή έπρεπε να φορτώνει textures. Έβαλα και το HDD Sentinel Pro και είδα το health στο 99% (αν δεν κάνω λάθος είχα 1 bad sector), οπότε έλεγα "ε τα έφτυσε ο δίσκος". Είχα ρίξει και την ταχύτητα και είχα ηρεμήσει ελαφρώς διότι ζοριζόταν λιγότερο.
Με τα πολλά, το άλλαξα πριν ένα με ενάμιση μήνα και πήρα αυτόν που βλέπετε, διότι παρότι Green είναι ο EZRX που είναι αρκετά γρήγορος. Έκανα clone τα partition και...

Πρακτικά δεν είδα τεράστια βελτίωση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα hiccups σε παιχνίδια (αρκετά λιγότερα πάντως), αλλά αυτό στο chrome το βλέπω ακόμα και γενικά νομίζω πως ο σκληρός κάνει το σύστημα μου να αργεί λίγο. Το LED παραμένει αναμμένο για αρκετή διάρκεια πάντως, αν και λιγότερη από πριν.

Τι στο διάβολο φταίει; Για τις μνήμες είμαι σίγουρος ότι δεν φταίει το OC, καθώς σε stock κάνουν τα ίδια. Να φταίει η μητρική; Αυτό θα εξηγούσε και τις μνήμες και τον δίσκο. Να φταίνε οι μνήμες; Να φταίει το τροφοδοτικό; Το έχω 3 χρόνια πλέον, αλλά νομίζω ότι είμαι στα safe όρια ακόμα.

Ακούω απόψεις και γνώμες. <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" />
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
μαλλον με ενα defrag, και ενα scan απο malware θα βρεις την υγεια σου.
αν θες δοκιμασε να ΒΓΑΛΕΙΣ τον chrome και να τον ξαναβαλεις (αφου πρωτα σωσεις τα bookmarks κλπ).
γιατι ενδεχεται να ειναι καποιο περιεργο add on.... ή το ιδιο chrome να ειναι τρομερα fragmented...

edit: επισης το τροφοδοτικο σου αν ειναι οντως ακομα 500 watt, ειναι πολυ μικρο για το σεταπ σου... ειδικα η καρτα γραφικων λογικα θα 'ηθελε να ειναι σε συστημα με 550+' τροφοδοτικο... just a thought.
 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730
Τα έχω κάνει αυτά. Αρκετές φορές μάλιστα. Διαφορά πολύ μικρή.
Θα το δοκιμάσω αυτό με τον chrome πάντως.

Θεωρώ πως είμαι καλά από τροφοδοτικό, τουλάχιστον σύμφωνα με το PSU Calculator Lite. Θα δοκιμάσω αν μπορέσω με άλλο.
 

melkor

Gelatinous Cube
Joined
Dec 19, 2012
Messages
111
Από την στιγμή που έχεις το ίδιο πρόβλημα και με την αλλαγή δίσκου θα έλεγα ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε τροφοδοτικό και motherboard. Αν μπορείς να βρεις ένα 500+W τροφοδοτικό από φίλο/γνωστό και το δοκιμάσεις και περάσει το τεστ (δηλαδή στο ξανακάνει το κόλλημα) μάλλον μιλάμε για MB. Ίσως δοκίμασε να συνδέσεις τον δίσκο σε άλλη SATA θύρα της MB.

Άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να εγκαταστήσεις άλλα Windows αν χρησιμοποιείς κάποιες απ'τις εκδόσεις τις πειρατικές. Επίσης δοκίμασες να το λειτουργήσεις με μία μνήμη (την μία φορά και αντίστοιχα την άλλη επάνω την δεύτερη φορά).
 

Dark Archon

Half-Ogre
Joined
Dec 21, 2012
Messages
747
Προτείνω:
Bios update, αλλαγή καλωδίου σκληρού, συνδεση σκληρού σε άλλες sata, τροφοδοσία σκληρού απο άλλη γραμμή του τροφοδοτικού.
Όπως αναφέρθηκε πλήρες σκανάρισμα για ιούς.
Εγώ μετά απο τέτοια αναβάθμιση θα είχα κάνει σίγουρα φορματ.
Το τροφοδοτικό είναι μικρό κατά την γνωμη μου και το γεγονός οτι έχει κάποια χρόνια λειτουργίας δεν βοηθάει και πολύ. Δεν μπορώ να πω ομως οτι φταίει σίγουρα αυτό. Στο PSU Calculator βάλε την γήρανση πυκνωτών στο 10-15%.
Αν μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο άλλο ή να βάλεις μια λιγότερο ενεργοβόρα gpu και να το τρέξεις με τα βασικά εξαρτήματα.
 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730
Να τα πιάσουμε πάλι ένα ένα λοιπόν.

Έχω δοκιμάσει με διαφορετικό καλώδιο και διαφορετική θύρα και τζίφος. Τροφοδοσία από άλλη γραμμή πάντως δεν έχω δοκιμάσει και ίσως αξίζει.
Bios update έχει γίνει, όπως και σκανάρισμα για ιούς, malware, spyware, παπαριές στην registry και defrag.
Φυσικά έχει γίνει και φορμάτ, μάλιστα την πρώτη φορά είχα βάλει τα Windows 8 και νόμιζα ότι μου δημιουργούσαν πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση το clone να μου δημιουργεί τα προβλήματα και αν κάνω format με τον νέο δίσκο να μην έχω τέτοιο ζήτημα; Αμφιβάλλω.

Πάμε στο ζήτημα του τροφοδοτικού. Στο PSU Calculator μου βγάζει Recommended Wattage 396Watt οπότε πιστεύω ότι είμαστε καλά. Μπορεί να το έχω 3 χρόνια, αλλά μισό χρόνο ήταν τελείως off το PC λόγω πανελληνίων (δεν δούλεψε καθόλου), ενώ πάρα πολύ σπάνια αφήνω το PC ανοικτό το βράδυ αλλά και ώρες που λείπω. Δουλεύει αρκετές ώρες αλλά όχι σπάταλα.

Να σημειώσω επίσης πως προηγουμένως είχα μία GTX 460 1GB, εξίσου OCed που τραβάει αρκετό παραπάνω ρεύμα και είχα τα ίδια ζητήματα, οπότε δεν παίζει να φταίει η 7850.

Θέλω πάντως να δοκιμάσω την διαφορετική γραμμή και οπωσδήποτε μία μία τις μνήμες να δούμε αν μου προκαλούν πρόβλημα αυτές. Έχω και ένα 2ο set από PC του αδερφού μου οπότε μπορώ να βάλω αυτές και να δω τι γίνεται. Επιπλέον, έχω την εντύπωση πως ένας φίλος μου έχει spare τροφοδοτικό που μπορώ να δοκιμάσω.
Αυτά για την ώρα, ευχαριστώ για τα tips!
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
ναι... το cloning να ξερεις οτι μεταφερει τα προγραμματα σου fragmented... την cache που διατηρουν στον δισκο παλι fragmented, και γενικα ΟΣΟ fragmented ηταν πριν, τοσο ειναι και μετα το cloning... <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" />

κανε εναν κοπο και ξαναεγκατεστησε το chrome... και μου λεει οτι θα το λυσεις ετσι το προβλημα, εφοσον ολα τα αλλα δειχνουν υγειη...
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,085
Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων...
 

razvedchiki

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,339
ξεματιασμα/αγιασμο εκανες?

αν οχι,το μονο που μπορεις να κανεις πλεον ειναι να το βαψεις μπλε και να το πεταξεις στην θαλασσα.
 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730


manos426f wrote:
Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων...</blockquote>

Ενδιαφέρον. Και στα 1600 γιατί να χτυπάνε οι μνήμες ενώ είναι 1600αρες;

 

akis

Gelatinous Cube
Joined
Jan 10, 2013
Messages
119


f2bnp wrote:


manos426f wrote:
Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων...</blockquote>

Ενδιαφέρον. Και στα 1600 γιατί να χτυπάνε οι μνήμες ενώ είναι 1600αρες;</blockquote>

Κάποιες μνήμες θέλουν 1,65v για να ανέβουν στα 1600MHz. Ας μας πει ο ts ακριβώς το μοντέλο και θα καταλάβουμε!



 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730
Οι μνήμες είναι οι Geil DDR3-1600 CL8-8-8.
Μέσω CPU-Z βλέπω πως στα 1333 θέλουν 1.5V, ενώ στα 1600 1.6V.
Αφού όμως όλα γίνονται αυτόματα, δεν θα έπρεπε αυτόματα να δίνει και το σωστό ρεύμα η μητρική;
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,085


f2bnp wrote:
Αφού όμως όλα γίνονται αυτόματα, δεν θα έπρεπε αυτόματα να δίνει και το σωστό ρεύμα η μητρική;</blockquote>

Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι.
Σκέψου ότι κι εγώ όταν έβαλα τις Corsair Vengeance στο PC μου σε auto settings, βγάζανε errors στα 1600ΜΗz. Mόλις ρύθμισα χειροκίνητα τα timings σε 9-9-9-24, όλα δουλέψανε ρολόι....

 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Καλημέρες.
1. Ξεκίνα με το να επαναφέρεις stock settings για να κάνεις σωστά το troubleshooting.
2. Ποιό revision της μητρικής έχεις;
3. Τι θερμοκρασίες έχεις στο σύστημα; (Όχι στον επεξεργαστή.)
4. Η συχνότητα/ταχύτητα της RAM εξαρτάται από το αν μπορεί να την σηκώσει ο IMC.
5. Μου μυρίζει ασταθές OC. Όλα τα θεματάκια αυτό δείχνουν...
 

akis

Gelatinous Cube
Joined
Jan 10, 2013
Messages
119
Και αφού λύθηκε το θέμα της μνήμης που ήταν αυτό που υποψιαζόμουν, πάμε στο δίσκο. Το SMART είναι ΟΚ; Τρέξε ένα hard disk sentinel και δώσε σψρεενσηοτσ να δούμε την υγεία του.
 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730


manos426f wrote:
Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι.
Σκέψου ότι κι εγώ όταν έβαλα τις Corsair Vengeance στο PC μου σε auto settings, βγάζανε errors στα 1600ΜΗz. Mόλις ρύθμισα χειροκίνητα τα timings σε 9-9-9-24, όλα δουλέψανε ρολόι....</blockquote>

Αυτό θα είναι το επόμενο που θα δοκιμάσω λοιπόν.


Grmadness wrote:
Καλημέρες.
1. Ξεκίνα με το να επαναφέρεις stock settings για να κάνεις σωστά το troubleshooting.
2. Ποιό revision της μητρικής έχεις;
3. Τι θερμοκρασίες έχεις στο σύστημα; (Όχι στον επεξεργαστή.)
4. Η συχνότητα/ταχύτητα της RAM εξαρτάται από το αν μπορεί να την σηκώσει ο IMC.
5. Μου μυρίζει ασταθές OC. Όλα τα θεματάκια αυτό δείχνουν...</blockquote>

1. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνω αλλά ξαναλέω, τα ίδια ακριβώς προβλήματα εμφανίζονταν και σε στοκ ρυθμίσεις.
2. Έχω το revision 1.3
3. Εννοείς πάνω στην μητρική πχ; Παραθέτω screenshot από HWMonitor.
4. IMC=? Φαντάζομαι πως η μητρική μου πρέπει να τις σηκώνει κανονικά, στο site πάντως δείχνει πως υποστηρίζει άλλες 1600αρες.
5. Βλέπε 1.

Akis, παραθέτω εικόνα από το HDD Sentinel.

Λόγω εξεταστικής ίσως να μην μπορέσω να τα δοκιμάσω όλα άμεσα αλλά θα κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Έχω απεγκαταστήσει τον Chrome και τον έχω ξαναεγκαταστήσει και φαίνεται να πηγαίνει ομαλά πλέον.

http://postimg.org/image/tlvok8oib/" class="bbcode_url"><img src="http://s21.postimg.org/tlvok8oib/hwmonitor.jpg" alt="hwmonitor.jpg" class="bbcode_img" />

http://postimg.org/image/6lp17wqoj/" class="bbcode_url"><img src="http://s21.postimg.org/6lp17wqoj/smart.jpg" alt="smart.jpg" class="bbcode_img" />



 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,951
Καλά με τις μνήμες είμαστε ακόμα στην εποχή του λίθου να πούμε...
Και εγώ με την sabertooth λέω "ωραία θα πετάξω τις 1866 επάνω και θα δουλεύουν μόνες τους τζιτζι" και μπαλς...
Για να πάνε πάνω από 1333 πρέπει να τις σκαλίσεις μόνος σου, το voltage πχ σε εμένα έβλεπα να παίζει μεταξύ 1.5 και 1.65 στο bios και να τρώω τα BSOD σαν καραμέλες πορτοκάλι... οπότε το έβαλα σταθερό στο 1.65 και ηρέμησα... μέχρι να δω πως θα τις πάω σε 1866...

Τέλος πάντων πιστεύω και εγώ ότι ίσως υπάρχει θέμα με τον SATA controler, επίσης πόσο καιρό τρέχεις από φορμάτ; Τα windows τις πρώτες μέρες κάνουν prefetch precache ή όπως λέγεται τέλος πάντων και για να το πούμε πιο λαϊκά : βάζουν μια τάξη στον δίσκο, όπως νομίζουν αυτά ότι εξυπηρετεί καλύτερα ανάλογα με τις εφαρμογές που ανοίγεις συχνά.
Όσο γίνεται αυτό (μπορεί να πάρει μέρές) το λαμπάκι και ο δίσκος κάνουν υπερωρίες.

Για το τροφοδοτικό πιστεύω ότι είναι αρκετό, εγώ το δικό μου setup το τρέχω σε 430


edit: Green... δε ξέρω... ότι έκδοση και να είναι... ακόμα green είναι...
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
Συμφωνω με νιτρο.... Οι μνημες ειναι θεμα... Οι δικες μου ειναι 1600αρες, αλλα στην αρχη τις εβλεπε 1333. Kατα τα αλλα οι mobo τα κανουν αυτοματα.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
<b><span style="color:#ffff00">Παιδιά, μιλάμε για AMD.</span></b>
1. Τα AMD συστήματα υποχρονίζουν την RAM όταν 2 ή παραπάνω Memory slots είναι σε χρήση, για να μην ζορίζεται ο IMC (Integrated Memory Controller). Όλα πρέπει να μπούν manually.
2. Επειδή είμαι στην δουλειά και δεν μπορώ να δώ τις φωτό σε αυτό το PC, μου δίνει κάποιος τα ΤΜΡΝ temps;
3. Αν κάνεις τις διορθώσεις ενώ το σύστημα είναι υπερχρονισμένο, αυτό μπορεί να σου ανοίξει άλλα θέματα.
 

f2bnp

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,730
Λοιπόν ακολούθησα τις οδηγίες σας και έβαλα manually τα timings και το ρεύμα και το memtest 86+ ολοκληρώθηκε κανονικά. Τώρα είμαι στα Windows, αν μέσα σε 2 μερούλες δεν φάει blue screen είμαστε τζιτζί.
Λόγω overclocking μάλιστα τρέχουν στα 1666MHz, νομίζω 66MHz παραπάνω δεν τις ζορίζουν και ιδιαίτερα. Όσον αφορά το OC που έχω κάνει, έχω βάλει το bus στα 250 και έχω κατεβάσει ανάλογα τα multipliers έτσι ώστε να μείνω στα 2000MHz για το HT Link και το άλλο του οποίου το όνομα μου διαφεύγει τώρα. Εννοείται πως το turbo είναι κλειστό. Οπότε ο επεξεργαστής από 2.8GHz, τρέχει στα 3.5GHz όταν έχει κάτι σοβαρό να κάνει (τώρα που γράφω λειτουργεί στο 1GHz κάθε πυρήνας <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> ).

Λοιπόν τα TMPIN temps έχουν ως εξής:

TMPIN0: 37C
TMPIN1: 44C
TMPIN2: 47C
 
Top Bottom