What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ξαφνικές επανεκκινήσεις pc!!

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,889
Ο τίτλος τα λέει όλα στην ουσία. Εδώ και λίγους μήνες το pc μου άρχισε να κάνει επανεκκινήσεις χωρίς προειδοποίηση, σε άσχετες στιγμές και χωρίς να βγάζει κάποια BSOD πριν. Αρχικά νόμιζα πως έφταιγαν οι υψηλές θερμοκρασίες του cpu, αφού το ένα από τα ανεμιστηράκια του κουτιού υπολειτουργούσε, η ψήκτρα τα είχε τα χρονάκια της και επέμενα να έχω και τον i5 κλοκαρισμένο. Πήρα λοιπόν καινούργιο ανεμιστηράκι και και κατέβασα τα τις ρυθμίσεις του ι5 στα default. Για αρκετό καιρό όλα κυλούσαν ομαλά. Πριν λίγες εβδομάδες όμως το πρόβλημα επανεμφανίστηκε και από τότε συνεχίζει να υπάρχει και να εμφανίζεται αραιά, αλλά σταθερά. Το συμπέρασμα λοιπόν στο οποίο έχω καταλήξει είναι πως ο ένοχος είναι το τροφοδοτικό, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι από τα καλύτερα και με προειδοποιεί πως τινάζει τα πέταλα. Θα ήθελα όμως και τις απόψεις σας.

Κάποια δεδομένα:
1. Oι επανεκκινήσεις μπορεί να συμβούν ό,τι και αν τρέχω στο pc. Δεν έχει σημασία αν τρέχω κάνα απαιτητικό game, βλέπω videο ή απλά το έχω στο ψυχρό. Moυ έτυχε σε όλες τις παραπάνω στιγμές.
2. Έχω απενεργοποιήσει την επανεκκίνηση σε περίπτωση αποτυχίας συστήματος

specs
<span class="bbcode_spoiler"><img src="http://i.imgur.com/Rp0InZI.jpg" alt="Rp0InZI.jpg" class="bbcode_img" />
</span>
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,273
Ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού λειτουργεί κανονικά? Ένα corsair που είχε μαζέψει ένα γατί μέσα και δυσκολευόταν να γυρίσει με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται σε άκυρες στιγμές. Αν δεν βαριέσαι ρίχτου ένα καθάρισμα.
Πόσων ετών είναι και γενικότερα προσδιόρισε λίγο το μεντέλο
 

keymaster

Commoner
Joined
Sep 7, 2014
Messages
28
Είχα το ίδιο πρόβλημα . Τυχαίες επανεκκινήσεις που με τον καιρό γινόντουσαν ποιο συχνές. Και εμένα το μυαλό μου πήγε στο psu .Αλλά το πρόβλημα ,σε μένα , ήταν σε μία θύρα ραμ την μητρικής . το memtest δεν εντόπιζε το πρόβλημα. Μόνο με επίπονη δοκιμή εντοπίστηκε το πρόβλημα. Τώρα είμαι με 3 ντιμάκια ραμ.

Δοκίμασε με 1 ντιμάκι ραμ μία μία της θύρες. Επανέλαβε την διαδικασία με όλα τα ντιμάκια.

Τη τροφοδοτικό έχεις ?
 

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,889
Inter-Tech Nitrox SL-750W το psu (μη βαράτε) και είναι περίπου 3,5-4 χρόνια που λειτουργεί στο pc. Nαι ο ανεμιστήρας του λειτουργεί εντάξει.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Θερμοαγώγιμη του έχεις αλλάξει;
 

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,889


Grmadness wrote:
Θερμοαγώγιμη του έχεις αλλάξει;</blockquote>

nope.. :facepalm: Πάμε πίσψ στον επεξεργαστή δηλαδή;

 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
67 βαθμοί αν είσαι σε idle πάντως είναι μάλλον πολλοί
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Όντως, αν οι 67 βαθμοί είναι σε idle mode, και μάλιστα τώρα το χειμώνα, παίζει να ευθύνεται αυτό.
1.Αφαίρεσε την ψύκτρα του επεξεργαστή.
2.Καθάρισέ την καλά (με αέρα ή με πινελάκι - προσωπικά προτιμώ το πινελάκι, δίνει ένα feel "ανασκαφής" <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />)
3. Σκούπισε/αφαίρεσε προσεκτικά/βάρα με καλέμι την προηγούμενη στρώση πάστας από CPU και ψύκτρα.
4. Αγόρασε μια καλή πάστα και βάλε, όσο περίεργο και αν ακούγεται, υπάρχουν παρατηρήσιμες διαφορές.

Επίσης τσέκαρε τη ροή αέρα μέσα στο κουτί, το cable management κλπ.

Αν πάλι οι 67 βαθμοί είναι σε full load είναι σχετικά normal (προσωπικά θα έκανα και πάλι τα παραπάνω, εάν ανεβάζει πάνω από 50-55 αρχίζω και το ψάχνω) οπότε θα τσέκαρα και τις RAM όπως πρότεινε και ο keymaster.

P.S. Αν κρίνω από τη σχετικά χαμηλή τιμή θερμοκρασίας της GPU, μάλλον το screenshot είναι σε idle mode. Οπότε τσέκαρε asap την ψύξη της CPU σου. Γενικώς αν ήταν RAΜ, δύσκολα θα σταματούσε για καιρό το πρόβλημα και θα επανερχόταν στη συνέχεια. Συνήθως απλά παρουσιάζεται μόνιμο πρόβλημα.
 

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,889
Καλημέρα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Οι θερμοκρασία στην screen ήταν σε idle και συνήθως κινείται γύρω στους 55 με 57 βαθμούς σε τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν όμως και στιγμές που όπως είδατε ανεβαίνει αρκετά, άλλωστε είπα πως η ψήκτρα τα έχει τα ψωμιά της και δεν την άλλαξα μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Απλά πήρα ανεμιστήρα για το πίσω μέρος του κουτιού (έχω δύο, έναν στο πλάι και έναν πίσω.Το τροφοδοτικό το έχω κάτω).
Πάντως με βάση τη συχνότητα του προβλήματος (αραιή) και του πως συμπεριφέρεται σε άλλες δουλειές ο cpu (μια χαρά), θεώρησα πως το πρόβλημα
εστιαζόταν στο psu.
Τις μνήμες τις άλλαξα πριν 1,5 xρόνο περίπου (corsaire vengeance) και δεν είχα πρόβλημα μέχρι τώρα. Θα είναι μπελαλίδικο να βάζω-
βγάζω ντιμάκια και να περιμένω αν και πότε θα μου ξανακάνει το πρόβλημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή στον μήνα. Θα εστιάσω λοιπόν στον
επεξεργαστή καθαρίζοντας ψήκτρα και βάζοντας πάστα και βλέπουμε.Άλλωστε λογικά θα φάει αλλαγή η ψήκτρα σε λίγο καιρό
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Το κουτί σου έχει θέση για ανεμιστήρα εμπρός; Εάν ναι, θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις τον πλαινό και να τον τοποθετήσεις στο μπροστινό μέρος, προσωπικά είχα πάντα πολύ καλύτερα αποτελέσματα (καλά, μη φανταστείς, 3-4 βαθμούς διαφορά εννοώ <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />)
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Το ίδιο θέμα είχα και εγώ (ξαφνικά resets). Έβαλα ψύκτρα στον cpu και σώθηκα.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
1) Βάλε καλή πάστα (και ίσως να αλλάξεις και ψύκτρα). Αν λυθεί το πρόβλημα, :thumbsup: :thumbsup:
2) Αν όχι, μάλλον κοιτάς για PSU. Το είχα κι εγώ αυτό το πρόβλημα (σε μένα έκανε επανεκκινήσεις όταν το ζόριζα) και έφταιγε το τροφοδοτικό.

Πάντως προτείνω κι εγώ να βάλεις ένα fan μπροστά.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,273
Αναλόγως τη ροή ο μπροστά ανεμιστήρας μπορεί να κάνει θαύματα. Ειδικά αν ο πλαινός φυσάει πάνω στην ψύκτρα.
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
ΚΑι οι 55 που λες σε idle πάλι πολλοί είναι. Βέβαια δεν ξέρω αν είναι αρκετοί ώστε να σου προκαλούν restart αλλά άσχετα από το πρόβλημα που αναφέρεις, πρέπει να το κοιτάξεις και αυτό. Με καλό καθάρισμα και καλή πάστα θα δεις σημαντική διαφορά. Προσωπικά μιας και έκανα σχετικά πρόσφατα την ίδια δουλειά, πήρα αυτή http://www.e-shop.gr/arctic-mx-4-thermal-compound-4g-p-PER.641198 η οποία δεν ξέρω αν αξίζει τα 2-3 ευρώ παραπάνω που έδωσα σε σχέση με άλλες πιο φτηνές αλλά πλέον ο επεξεργαστής μου (ι5 750) παίζει σε κάτω από 35 βαθμούς idle.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,678
Βάλε έναν ανεμιστήρα μπροστά και βεβαιώσου οτι ο πλαινός βάζει αέρα στο κουτί. Ο επεξεργαστής σου κρατάει ακόμη, οπότε αν έχεις για ψύκτρα το stock πατσαβούρι της Intel, σκέψου να την αλλάξεις.
Για αλοιφή http://www.e-shop.gr/arctic-mx-2-thermal-compound-8g-p-PER.650165" class="bbcode_url">ΜΧ-2 ή http://www.e-shop.gr/arctic-mx-4-thermal-compound-4g-p-PER.641198" class="bbcode_url">ΜΧ-4.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Εν τω μεταξύ στο eshop βλέπω κάτι comments με 85αρια σε load και να χαίρονται και ξαφνικά νιώθω ακόμα πιο σκαλωμένος που με το που ξεπεράσει τους 55 αρχίζω και τρώγομαι για το τι μπορώ να κάνω προκειμένου να πέσει.

Είπαμε, ρεκόρ κατώτατης θερμοκρασίας στον 8350, χειμώνα, χωρίς υδρόψυξη: 8 βαθμοί idle, 22 σε load. Υπο νορμάλ θερμοκρασίες δωματίου (είχα ανάψει κλιματιστικό... πςςςςς... χλίδα μιλάμε ο δικός σου!)
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


tyrion395 wrote:
Inter-Tech Nitrox SL-750W το psu (μη βαράτε) και είναι περίπου 3,5-4 χρόνια που λειτουργεί στο pc.</blockquote>

Τα μόνα specs που μπόρεσα να βρω για το τροφοδοτικό σου, είναι ότι έχει passive-pfc και 2 χρόνια εγγύηση!!
Κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως: " οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί !! " :unsure:

 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Πάντως με καλή πάστα, ακόμα και με το stock cooler, θα δεις διαφορά. Φίλος μου έχει τον 2500K (stock) και το cooler της intel. Έφτανε τους 75C idle. Πήγα και του έβαλα την mx2 (το καθαρίσαμε κιόλας) και έπεσε στους 25-30C.
Γενικά, καλό είναι να μπει κάποια καλύτερη ψύκτρα, αλλά η φθηνότερη λύση που μπορείς να αξιοποιήσεις άμεσα, είναι η αλλαγή πάστας.
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


jimmy213 wrote:
1) Βάλε καλή πάστα (και ίσως να αλλάξεις και ψύκτρα). Αν λυθεί το πρόβλημα, :thumbsup: :thumbsup:
2) Αν όχι, μάλλον κοιτάς για PSU. Το είχα κι εγώ αυτό το πρόβλημα (σε μένα έκανε επανεκκινήσεις όταν το ζόριζα) και έφταιγε το τροφοδοτικό.
Πάντως προτείνω κι εγώ να βάλεις ένα fan μπροστά.</blockquote>

Ακριβώς αυτό που σου είπε ο Jimmy213 κάνε, ένα από τα 2 σίγουρα φταίει !!
Στην αρχή η σκέψη μου πήγε κατευθείαν στο τροφοδοτικό, αλλά δεν είχα προσέξει τις υψηλές θερμοκρασίες της cpu σε idle.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν θες μακροβιότητα στο υπάρχον pc σου, είναι να αλλάξεις και θερμοαγώγιμη πάστα (*και ανάλογα με το αποτέλεσμα ίσως και ψύκτρα ) & PSU <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />

 
Top Bottom