What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Yπάρχει προκατάληψη από τους reviewers;

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,382
Έθιξα ελαφρώς το θέμα στο πρόσφατο review του Resident Evil 6 και θα ήθελα τη δική σας γνώμη. Πιστεύετε οτι στις παρουσιάσεις παιχνιδιών υπάρχει θέμα προκατάληψης, αρνητικής ή θετικής, ανάλογα με την εταιρία ή τον publisher που βγάζει το παιχνίδι; Στη δική σας gaming ζωή, έχετε παρατηρήσει ποτέ οτι βλέπετε ένα μέτριο παιχνίδι πιο ευνοϊκά επειδή το έφτιαξε η αγαπημένη σας εταιρία; Έχετε ρίξει χολή σε κάποιο παιχνίδι χωρίς να το αξίζει επειδή σιχαίνεστε τον developer/publisher;
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Εγώ (αν και δε παίζω και πολύ ΑΑΑ τίτλους) κρίνω πολύ πιο αυστηρά εταιρείες που είχαν επιτυχίες στο παρελθόν. Πιο ευνοϊκά βλέπω παιχνίδια μικρών στούντιο.

Τώρα για τα reviews (αν αφήσουμε στην άκρη αυτούς που τα αρπάζουν για να είναι θετικά τα reviews τους) πιστεύω πως σίγουρα παίζει ρόλο η προιστορία ώστε να δώσει έστω και αυτό το μικρό (?) 4-5% παραπάνω ή παρακάτω. Σε παιχνίδια που είναι συνέχεια του προηγούμενου (πχ deponia) θεωρώ πως σε ένα βαθμό αυτό είναι δίκαιο αφού στη τελική π.χ. τρία παιχνίδια δίνουν ένα συνολικό game, άρα και θα πρέπει το πρώτο να επηρεάζει σε βαθμολογία και το δεύτερο κλπ. Σε τελείως διαφορετικούς τίτλους πρέπει όπως και δήποτε αυτό να αποφεύγεται γιατί έτσι οι εταιρείες που βγάλανε κάποια χάλια παιχνίδια θα μείνουν για πάντα χάλια ανεξάρτητα τι βγάζουν και άλλες που βγάλαν καλά παιχνίδια και βγάλουν κάτι μέτριο αυτομάτως το μέτριο θα γίνει καλό. Συνέπεια; Πέφτει η ποιότητα των παιχνιδιών που μας προσφέρονται.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Επειδή οι reviewers είναι άνθρωποι ακόμα και όχι robot σίγουρα υπάρχει προκατάληψη απέναντι στα παιχνίδια που περιγράφουν. Αυτό φαίνεται και από τη σύντομη περιγραφή που έχει ο καθένας σας που λέει τι είδους παιχνίδια προτιμάει να παίζει. Το review από τη φύση του είναι προσωπική κριτική πάνω σε συγκεκριμένα παιχνίδια , αν είναι αναλυτική και δικαιολογημένη μπορώ κι εγώ με τη σειρά μου να κρίνω την κριτική. Π.χ. στο RE 6 κάπου αναφέρεις ότι δεν έχεις παίξει τα πρώτα της σειράς και το κρίνεις με βάση τα πιο πρόσφατα , αν ήμουν hard-core fan της σειράς μπορεί να μη με επηρέαζε τόσο η κριτική ή μπορεί και να σταματούσα να τη διαβάζω . Κι όταν διαβάζω σε review τη φράση "περίμενα περισσότερα" δείχνει μια προκατάληψη .
Προσωπικά , δεν ξεχωρίζω τόσο τις εταιρίες όσο τα genres . Δεν έχω "ωριμάσει" ακόμα σαν gamer και απορρίπτω αρκετά πράγματα που με "δυσκολεύουν" . Θεωρώ πχ ότι μετά το Age of Empires 2 υπάρχει το χάος και δεν μπορώ να καταλάβω πως παίζονται τα Total War . Χολή δε θα ρίξω , αλλά δεν θα ασχοληθώ μαζί τους. Με μία εταιρία τα έχω γιατί 2 συγκεκριμένα παιχνίδια της έμπαζαν από παντού στον τεχνικό τομέα και προσπαθώ να μένω μακριά της.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,670
Όπως και να το κάνουμε, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να είσαι 100% αντικειμενικός και "στείρος" στην παρουσίαση ενός game. Όλοι οι reviewers έχουν μια Α ή Β ιστορία στην ενασχόλησή τους με το αντικείμενο, και αυτή η ενασχόληση πάντα θα χρωματίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βιώνουν και κρίνουν την εμπειρία που προσφέρει ένας τίτλος.

Εκτός βέβαια αν μιλάμε για δημοσιογραφία του στυλ IGN και Game Informer, όπου εκεί η "προκατάληψη" έχει το χρώμα του δολαρίου και του παντελωνιάσματος.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
καθε νεο παιχνιδι αντιμετωπιζεται σαν white canvas (μετα απο ολονυκτιο ψαξιμο εμαθα οτι τελικο ειναι λευκος κανβας :trollface: )

τεσπα, αν απαντουσα λιγο πιο σοβαρα, θα ελεγα οτι με την nintendo θα ημουν ΣΙΓΟΥΡΑ πιο αυστηρος απ'οτι με την κολοπετινιτσα software house που εχει 'δυο μηνες' που ασχολειται με game developing...

νομιζω ανηκω 'στους πολλους'
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
προσωπικα με συναρπαζουν τα παιχνιδια και οχι οι εταιριες.
δεν με ενδιαφερει ποιος το εφτιαξε.
σημερα ειναι αυριο δεν ειναι. αυτο που μενει ειναι το παιχνιδι κτλ.
επειδη εκανε ενα καλο παιχνιδι, δεν σημαινει τυφλη εμπιστοσυνη.

το να κανεις review ενα παιχνιδι, δεν το θεωρω και το ευκολοτερο πραγμα. αν ηταν ετσι θα καναμε ολοι review.
υπαρχουν πολλες παγιδες και σιγουρα ο πειρασμος να γινεις πιονι της μαφιας των δημιουργων ειναι μεγαλος.

η παρουσιαση πρεπει να ασκει και κριτικη;
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Εγώ τα reviews που διαβάζω από τους αγαπημένους μου συντάκτες δε βλέπω να υπάρχει προκατάληψη.Πιστεύω πως όταν παίζουν ένα παιχνίδι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά όταν έρθει η ώρα για την σύνταξη του άρθρου προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί.

Η δικιά μου μεριά τώρα..σίγουρα δίνω κάποια ελαφρυντικά σε εταιρία που γουστάρω και το αντίθετο αλλά δεν έχω βρεθεί στη θέση ενός συντάκτη ώστε να γράψω review και να παραμερίσω κάποιες προκαταλήψεις.Πιστεύω θα ήμουν αντικειμενικός όσο μπορούσα πάντως.
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
oxide παιξε το 'the path' και προσπαθησε να γραψεις ενα review... σε προκαλω!
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342


InfamousJohn wrote:
oxide παιξε το 'the path' και προσπαθησε να γραψεις ενα review... σε προκαλω!</blockquote>

Μέσα!Περιμένω να μου στείλεις cd key <img src="/cool.gif" width="" height="" alt="B)" title="B)" class="bbcode_smiley" />

 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Το θέμα προσωπικά σκοπεύω να το θίξω αναλυτικά σε ένα μελλοντικό άρθρο, όπως ανέφερα και στο τέλος http://www.ragequit.gr/word-of-manos/item/publishers-developers-modders-beta-testers-and-gamers" class="bbcode_url"> αυτού του άρθρου , αλλά, ευκαιρίας δοθείσης, θα (περιοριστώ προς το παρόν να) πω ότι είμαι απολύτως κάθετος στο εν λόγω ζήτημα.

Νιώθω και πιστεύω ακράδαντα ότι ο εκάστοτε reviewer ΠΡΕΠΕΙ και ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι 100% αντικειμενικός, ανεπηρρέαστος και "ψυχρός", αν θέλετε, κατά την εκφορά κρίσης ενός παιχνιδιού, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι εκείνων των reviewers που, τρόπον τινά, το πράττουν "επαγγελματικά" (οπότε σε αυτούς ασφαλώς συμπεριλαμβάνω και το δυναμικό του παρόντος site).

Αδυναμίες, αβάντες, εμπάθειες αλλά και υπερβολές, όπως και προσπάθειες να κοροϊδέψεις, κατά τον οποιοδήποτε τρόπο, τον αναγνώστη, ΔΕΝ χωράνε σε κάτι τέτοιο, διότι τότε απλούστατα χάνεις την αξιοπιστία σου και η μόνη σου επιλογή πλέον είναι να σταματήσεις να ασχολείσαι με το αντικείμενο και να αποσυρθείς.

Στο δικό μου μυαλό, ο reviewer είναι σαν τα forums. Το κοινό τον ανεβάζει, το κοινό τον κατεβάζει. Reviewer δίχως αναγνωστικό κοινό, είναι σαν ένα forum δίχως μέλη. Δηλαδή άνευ του παραμικρού νοήματος ύπαρξης....
 

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516


OxidE wrote:


InfamousJohn wrote:
oxide παιξε το 'the path' και προσπαθησε να γραψεις ενα review... σε προκαλω!</blockquote>

Μέσα!Περιμένω να μου στείλεις cd key <img src="/cool.gif" width="" height="" alt="B)" title="B)" class="bbcode_smiley" /></blockquote>
αν περιμενεις λιιιιιιγο ακομα θα σου αγορασω και ενα pc



 

elessar

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
337
Είναι εξ ορισμού παντελώς αδύνατον να υπάρχει αντικειμενικότητα σε μία κριτική, η οποία είναι η προσωπική σου γνώμη για κάτι.

Αντικειμενικό είναι π.χ ότι το παιχνίδι χρησιμοποιεί τη μηχανή X ή ότι τρέχει σε 1080p ανάλυση. Όλα τα άλλα είναι υποκειμενικά.

Δεν μπορείς να πεις ότι π.χ το PS torment είναι 'αντικειμενικά' ένα καλό παιχνίδι γιατί για κάθε 10 που το λάτρεψαν υπάρχουν και 3 που δεν τους άρεσε καθόλου.
 

kingslayer

Half-Ogre
Joined
Nov 30, 2012
Messages
569
Εμένα η αντικειμενικότητα σε ενα ριβιου δεν μου αρέσει πολύ. Οκ χρειάζεται στον τεχνικό τομέα αλλά πέρα απο εκεί θέλω υποκειμενικότητα και προσωπικές ιστορίες. Γιαυτό είναι μοναδικό αυτό το site ενώ στα ιgn etc το ριβιου γίνεται λες και διαβάζουν πρόβλημα στατιστικης και στο τέλος βγάζουν τον μέσο όρο
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,799


elessar wrote:
Δεν μπορείς να πεις ότι π.χ το PS torment είναι 'αντικειμενικά' ένα καλό παιχνίδι γιατί για κάθε 10 που το λάτρεψαν υπάρχουν και 3 που δεν τους άρεσε καθόλου.</blockquote>

Ναι ρε συ να δεχτώ αν κάποιος θεώρησε αρνητικό τον όγκο του κειμένου (διαφωνώ αλλά σεβαστή η γνώμη του, απλά το παιχνίδι δεν έκανε για αυτόν) αλλά το να σου λέει ως αρνητικό πόσο άσχημες είναι οι φάτσες των χαρακτήρων...
Ή ενα άλλο τυπά σε site του εξωτερικού που έλεγε ότι τους big daddies δεν μπορείς να τους πάρεις στα σοβαρά επειδή μοιάζουν με... Lego.

 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Σίγουρα κοιτάω πρώτα το παιχνίδι και μετά την εταιρεία, λόγω των παιχνιδιών η Capcom που παλιά ηταν απο τις αγαπημένες μου εταιρείες την μισώ σήμερα ενω πολλα παιχνίδια της ΕΑ τα θεωρώ διαμάντια και ας είναι γενικά μισητή εταιρεία, διαβάζοντας review καταλαβαίνω οτι ο συντάκτης εχει τις προτιμήσεις του και κάποια στάνταρ και το βρίσκω λογικό, αυτο που με τσαντίζει σε ενα review ειναι οταν ο συντάκτης κρίνει ανάλογα με το αν ειναι της αγαπημένης του εταιρείας (η πλατφόρμας...) και οχι μόνο το δείχνει αλλα αγγίζει και τα ορια του τρολαρίσματος, κάτι συνηθισμένο δυστηχώς στο Ελληνικό ιντερνετ τουλάχιστον.
 

castorsia

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Joined
Dec 9, 2012
Messages
812
Η "απόλυτη αντικειμενικότητα" δεν υπάρχει, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του πλαίσιο αναφοράς... Προσωπικά επιζητώ ο κάθε ρηβιούερ να μην "αποκαθάρεται" από τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, αλλά να τα χρησιμοποιεί γόνιμα, μέσα σε πλαίσια πάντα, λογικά. Παράδειγμα, ο Rpg-ας παρόλο που απεχθάνεται τα Jrpg, να μπορεί να αναγνωρίσει ένας τίτλος έχει αξιόλογο σενάριο και gameplay...
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Πιστεύω πως είναι δύσκολο να μην είναι κάποιος reviewer (και όχι μόνο) προκατειλημμένος. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας του και ο επαγγελματισμός του. Προσωπικά επιθυμώ να διαβάζω reviewers που προσπαθούν να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση αλλά θα ήθελα να ακούω και την καθαρά προσωπική τους γνώμη/εμπειρίες.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Αντικειμενική κρίση μπορεί να υπάρχει μόνο σε πράγματα που μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά. Η προσωπική άποψη δεν μπορεί να είναι αντικειμενική.

Αντικειμενικό review δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει από κανέναν, όσο και αν το προσπαθήσει, γιατί, ό,τι και να πει κάποιος, πάντα υπάρχει ο αντίλογος. Εφόσον το κάθε review είναι γνώμη του κάθε συντάκτη, παύει να είναι αντικειμενικό.
Και εκεί ξεχωρίζει το καλό review από το κακό review. Όταν ο άλλος διαχωρίζει τη θέση του και εκφέρει τη γνώμη του φανερά, δηλώνοντας τι δεν του άρεσε και γιατί.
Από εκεί διαβάζει ο καθένας και κρίνει, αν μπορεί, μόνος του.

Έχω δοκιμάσει και τα 2. Στην αρχή διάβαζα όλα τα review και μετά σταμάτησα να τα διαβάζω όταν ξενέρωσα με όσους διάβαζα. Review διάβασα σε όλα τα περιοδικά που έπαιρνα και ήταν πολλά. Ξανάρχισα, με το pc master (ακούγεται κάπως, αλλά γι αυτό και σας ακολούθησα και στο ragequit).
Διαπίστωσα, ό,τι θέλω την προσωπική άποψη ατόμων που ξέρω ότι δε θα μου πουν αρλούμπες, γιατί δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό. Review σε site μεγάλα και βίντεο από ίδια site, δεν έκατσα ποτέ να ασχοληθώ. Ούτε με metacritic κ.λπ. μπούρδες. Διαβάζω την άποψη του συντάκτη και αν με ιντριγκάρει, θα το κοιτάξω το παιχνίδι. Δε χρειάζεται να συμφωνώ με αυτόν που έχει κάνει το review, αλλά όταν ξέρω, ότι δε μου λέει παπαριές, θα το σκεφτώ λιγότερο για να δοκιμάσω το παιχνίδι.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
εγω αυτο που θελω απο ενα review, ειναι μια απλη παρουσιαση του παιχνιδιου.
βαθμολογιες πανω - κατω, δαφνες και λασπες, ειναι λιπασμα για θεματα που δεν εχουν σχεση με το παιχνιδι αλλα με τις πωλησεις.

ειναι λεπτη η ισορροπια αναμεσα στο παρουσιαζω ενα παιχνιδι και στην διαφημιση.
 

manubell

Gelatinous Cube
Joined
Dec 1, 2012
Messages
72
Σίγουρα είναι δύσκολο να κρατήσεις μια αντικειμενική στάση, όλοι έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες. Τα reviews οφείλουν να είναι μια παρουσίαση του game και τίποτα παραπάνω.

Για μένα το καλύτερο review είναι το trial/demo. Είναι διαφορετική η αίσθηση της δοκιμής, όπως και να το κάνουμε.
 
Top Bottom