SPECIALS

LOL BROSCIENCE #4

Πέρασαν τα απανωτά τριήμερα, μια γρίπη στα καπάκια, κοινωνικές υποχρεώσεις, άπειρο φαγητό, μια δόση αλκοόλ και είπα να πιάσω πάλι το keyboard στα χέρια μου. Επίσης κατάφερα να τελειώσω και ένα βιβλίο, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα, το “7 habits of highly effective people”. Μου έχει γίνει συνήθεια να βάζω ένα audiobook να παίζει και να κάνω μερικούς περιπάτους όταν έχω χρόνο, ή στο γυμναστήριο όποτε μπορώ. Μαζί με τη μεγάλη κατανάλωση νερού είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο χρόνο σας. Ειδικά αυτοί που ξέρουν καλά αγγλικά, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Τι αναφέρει λοιπόν ο συγγραφέας Stephen R. Covey, εκτός των άλλων; Φανταστείτε ένα τετράγωνο σύνολο δραστηριοτήτων χωρισμένο σε 4 κομμάτια. Και 2 ιδιότητες αυτών των δραστηριοτήτων, που κατά κοινή ομολογία είναι και οι πιο κυρίαρχες. Σημαντικές ή μη, επείγουσες ή μη. Οπότε αυτομάτως έχουμε 4 τεταρτημόρια δραστηριοτήτων, 4 ομάδες με τα εξής χαρακτηριστικά:

Ομάδα 1: Επείγουσες, σημαντικές δραστηριότητες
Ομάδα 2: Μη επείγουσες, σημαντικές δραστηριότητες
Ομάδα 3: Επείγουσες, μη σημαντικές δραστηριότητες
Ομάδα 4: Μη επείγουσες, μη σημαντικές δραστηριότητες.

Είναι προφανές πως ένας άνθρωπος που θέλει να διανείμει το χρόνο του όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί, θα πρέπει να ασχοληθεί κυρίως με τις δύο πρώτες ομάδες. Προφανώς η Ομάδα 3 είναι η ομάδα “παγίδα” και η οποία δημιουργείται από πλασματικές ανάγκες και λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων. Και η πιο χαλαρή ομάδα φαίνεται να είναι η Ομάδα 4. Είναι όμως εντυπωσιακό πόσος χρόνος αφιερώνεται στην Ομάδα 3 και Ομάδα 4 από πάρα πολλούς ανθρώπους. Κάντε το πείραμα μόνοι σας, χωρίστε τις δραστηριότητες σας σε αυτές τις ομάδες και δείτε πόσο χρόνο αφιερώνετε στις Ομάδες 2 και 3.

Μιλήσαμε για τις 2 λιγότερες σημαντικές ομάδες. Ποια είναι όμως η πιο σημαντική: η Ομάδα 1 ή η Ομάδα 2; Με μια πρώτη ματιά φαίνεται η Ομάδα 1. Πράγματα που είναι σημαντικά και που πρέπει να γίνουν τώρα. Δε χωράει αμφιβολία: ο πελάτης που πρέπει να εξυπηρετηθεί, ο λογαριασμός που έχει λήξει κ.ο.κ. Αλλά σταθείτε μια στιγμή, μπορούμε όντως να δρούμε συνεχώς σαν τα πάντα να ανήκουν στην Ομάδα 1; Οι άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με τις δραστηριότητες της Ομάδας 1 βρίσκονται διαρκώς υπό κρίση και πίεση. Επίσης μάλλον πρόκειται για άτομα με κακό προγραμματισμό. Ποιες είναι όμως οι δραστηριότητες που ανήκουν στην Ομάδα 2; Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε, η υγεία μας, το γυμναστήριο, η διατροφή μας, η διαρκής μόρφωσή μας. Όλα τα σημαντικά που δεν χρειάζεται να τα κάνουμε ΤΩΡΑ, αλλά που πρέπει εν γένει να μας απασχολούν. Όλα αυτά που ορίζουν την ποιότητα της ζωής μας, τα οποία παραβλέπουμε για χάρη των υπόλοιπων, αλλά που θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Lolbroscience4 1Το παιχνίδι ξεκινάει εδώ…

Πώς όμως αυτό ερμηνεύεται στο παιχνίδι του League of Legends; Στο δρόμο μας για την αυτοβελτίωση, ποιες δραστηριότητες έχουμε ορίσει ως σημαντικές και ποιες όχι; Αντίστοιχα,  ποιες σαν επείγουσες και μη; Σαν επείγουσες και σημαντικές προφανώς είναι οι δραστηριότητές μας μέσα στο παιχνίδι, ειδικά σε δύσκολα παιχνίδια, τα οποία πρέπει να κερδίσουμε. Βρισκόμαστε σε καθεστώς πίεσης. Τα πάντα πρέπει να γίνουν σωστά και άμεσα. Να αποφύγουμε skillshots και skills κλπ. Στην Ομάδα 3 και 4 τοποθετούνται τα μπινελίκια, το τρολάρισμα, τα τυχαία αντικείμενα, ο θυμός και το ξέσπασμα. Προφανώς δεν πρέπει να αναλώνουμε τον χρόνο μας σε ασήμαντα πράγματα. Και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα υπό καθεστώς πίεσης. Τι αποτελεί δραστηριότητα της Ομάδας 2; Η θεωρία, το διάβασμα οδηγών και ιδεών για τους ήρωες που παίζουμε, πειραματισμός με runes και masteries, παρακολούθηση έμπειρων παικτών και το παιχνίδι τους, σκέψεις γύρω από το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, δοκιμές αντικειμένων, ανάπτυξη των σχέσεων μας με τους φίλους μας στο παιχνίδι. Πολλοί θεωρούν πως το mechanical skill, η ικανότητα του παίκτη να χειριστεί τον ήρωά του είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο παιχνίδι. Και όμως κάνουν λάθος. Η θεωρία, η γνώση του ήρωα και του χάρτη, η γνώση του τι ακριβώς πρέπει να γίνει είναι απείρως σημαντικότερη. Όταν κάποιος έχει ήδη ένα σενάριο στο μυαλό του για το πώς πρέπει να δράσει και αυτός και η ομάδα του, πέραν του ότι γίνεται καλύτερος αρχηγός ή μέλος της ομάδας, δεν χρειάζεται να αντιδράσει αυτός στις πρωτοβουλίες των άλλων. Επιβάλλει τη θέληση του στον αντίπαλο.

Lolbroscience4 2…και εδώ.

Όταν από το πρώτο λεπτό που μπήκατε στο παιχνίδι, στην επιλογή ηρώων, έχετε διαλέξει τους καλύτερους runes και masteries καθώς και τον κατάλληλο ήρωα, έχετε κάνει μεγάλο βήμα για τη νίκη. Όταν η γνώση σας, σας προειδοποιεί για το αν θα εισβάλλει η αντίπαλη ομάδα στη ζούγκλα, τα wards που πρέπει να τοποθετήσετε, τη σειρά skills και ζημιά που μπορεί να σας κάνει ο αντίπαλος, τα υπόλοιπα είναι απλή εκτέλεση. Σημαντικό το τελευταίο μεν αλλά όχι το πιο σημαντικό. Ίσως η γνώση αυτή έρχεται με την εμπειρία και δεν υπάρχει κάτι το λάθος σε αυτή τη δήλωση. Όμως πρέπει και εσείς να έχετε ανοιχτό μυαλό, να δέχεστε την εμπειρία και να μην κλείνεστε στη γυάλα της απλής αντίδρασης. Να σκέφτεστε το τι, το πώς και το γιατί. Το να μπείτε απλά σε ένα παιχνίδι και να πάρετε μέτριους runes, μέτρια αντικείμενα, μέτριο ήρωα και απλά να βασίζεστε στο πόσο καλύτεροι μηχανικά παίκτες είστε από τον αντίπαλο, δε λέει τίποτα. Στο κυνήγι της νίκης και της βελτίωσης, αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε.

Πάρτε την πρωτοβουλία, μάθετε να διαμορφώνετε εσείς το περιβάλλον σας όσο καλύτερα μπορείτε και κάντε τους άλλους να αντιδρούν σε εσάς. Στο επόμενο άρθρο, ένας μικρός οδηγός για τους runes και πως μπορείτε με 2 σελίδες να κυριαρχήσετε επί των αντιπάλων σας με μια προσωπική πινελιά.

Team Ragequit

Semi Hardcore Gestalt Consciousness

7 Comments

  1. Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο!

    Ουσιαστικά, δηλαδή, ξεκινάμε από τα “στανταράκια” και μετά αναπτύσσουμε τις λοιπές ικανότητες (skills), ώστε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο.
    Μ’αρέσει πως εφαρμόζεται και πέρα απ’το παιχνίδι. Θα έχω υπόψη το βιβλίο!
    Και πάλι μπράβο!

  2. Αυτό που λέει το βιβλίο είναι να βρεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα και να αρχίσεις να το δουλεύεις σιγά σιγά. Βασικά λέει και άλλα πολλά , αυτό που ανέφερα είναι μόνο ένα παράδειγμα.

  3. Δεν παίζω ΛοΛ, αλλά δε νομίζω να γράφει κανείς άλλος τέτοια άρθρα για το παιχνίδι, πραγματικά ούτε που θα μου πήγαιναν στο νου κάποια πράγματα που γράφεις, μπράβο, πολύ ενδιαφέρον! We want more! Ιν άδερ νιουζ, εγώ είχα πάρει τις “7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών εφήβων”, που αν δεν κάνω λάθος έγραψε ο γιος του συγγραφέα του ορίτζιναλ βιβλίου, και το οποίο επίσης περιέχει τα τεταρτημόρια που περιέγραψες. Απίστευτα ευχάριστο και χρήσιμο βιβλίο, οπότε πρέπει να πάρω και το αυθεντικό!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL