REVIEWS

80 DAYS

Λίγα μυθιστορήματα έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους ανά την υφήλιο όσο ο υπέροχος και διαχρονικός «Γύρος Του Κόσμου σε 80 Ημέρες» του Ιουλίου Βερν. Το μεγάλο στοίχημα του Φιλέα Φόγκ, πως θα καταφέρει να γυρίσει τον κόσμο και να επιστρέψει στο Reform Club του Λονδίνου εντός 80 ή λιγότερων ημερών με 20.000 λίρες Αγγλίας ως έπαθλο (περίπου 2 εκ. σημερινά ευρώ), αιχμαλωτίζει αλάθητα την φαντασία κάθε γενιάς, από το 1873 που εκδόθηκε μέχρι σήμερα και η ιστορία, παρά το ότι κοντεύει σχεδόν να κλείσει τα 150 χρόνια ύπαρξης, παραμένει το ίδιο σαγηνευτική, όμορφη και μυστηριώδης όσο όταν πρωτογράφτηκε.

80D1Το παν είναι να ταξιδεύεις με στυλ

H υπό εξέταση μεταφορά, πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι, αποκλειστικά για mobile πλατφόρμες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξαιρετικά καλογραμμένη και πλήρως διαδραστική εκδοχή του Μεγάλου Ταξιδιού, όπου, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πιστού υπηρέτη του Φογκ, Πασπαρτού, οφείλουμε να φροντίσουμε για την επιτυχία του εγχειρήματός μας, μετερχόμενοι κάθε πιθανό και απίθανο μέσο που θα βρεθεί στο διάβα μας. H βραβευμένη Meg Jayanth έγραψε ουσιαστικά ένα ακαταμάχητα σαγηνευτικό choose-your-own-adventure βιβλίο, με περισσότερες από 500.000 λέξεις κειμένου και σχεδόν άπειρες παραλλαγές, το οποίο προσαρμόζεται διαρκώς στις εκάστοτε επιλογές μας.

Προφανώς, μια τόσο… «λογοτεχνική» περιπέτεια, δεν θα μπορούσε παρά να βρει τον δρόμο της προς την Μητέρα Πλατφόρμα, το λίκνο κάθε παιχνιδιού που σέβεται πραγματικά τον εαυτό του. Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, είχαμε την μεγάλη χαρά να δούμε αυτή την εξαιρετική περιπέτεια να μεταφέρεται στις οθόνες μας, με το απαραίτητο επιπλέον περιεχόμενο που είθισται πλέον να συνοδεύει κάθε επανακυκλοφορία σύγχρονου τίτλου. Φυσικά, ο πλούτος περιεχομένου του 80 Days είναι τέτοιος που θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο κάποιος παίκτης να κατορθώσει να «δει» όλες τις διαθέσιμες διαδρομές, περιπέτειες και καταλήξεις.

80d4Γιατί όλοι οφείλουμε να περάσουμε ένα καλοκαίρι με μια Ελληνίδα ακροβάτισσα. Για την τέχνη και τη γλώσσα.

Μέσα από το απλούστατο και ιδιαίτερα λειτουργικό interface του, το παιχνίδι μας βάζει στο ρόλο του Πασπαρτού και ξεκινάμε από το Λονδίνο με ένα αρχικό χρηματικό ποσό και 80 ημέρες στην διάθεσή μας, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τον γύρο του κόσμου μαζί με τον κύριο μας, Φιλεά Φόγκ και να επιστρέψουμε στο Λονδίνο. Η ιδιαίτερη, περίπου art nouveau αισθητική των σχεδίων της Jaume Illustration, αποτελεί εξαιρετική επιλογή, καθώς ο εσκεμμένος μινιμαλισμός της πετυχαίνει απόλυτα στο να μεταφέρει το «παράξενο» steampunk κλίμα με το οποίο έχει επιλέξει να μπολιάσει το έργο του Βερν η δημιουργός εταιρεία του τίτλου, Inkle.

Πλήρως εναρμονισμένα με το όραμα του Βερν για τις τεχνολογίες του μέλλοντος, στο 80 Days θα συναντήσετε (εάν φυσικά το λέει η καρδιά σας) ένα πλούτο «παράξενων» θαυμάτων, από μηχανικούς ελέφαντες, ως ιπτάμενες πολιτείες, πειραματικά Ζέπελιν, ακόμη και ένα ύποπτα οικείο υποβρύχιο. Χρειάστηκα γύρω στις τέσσερις ώρες για να ολοκληρώσω ένα επιτυχημένο playthrough και αν και κατάφερα να κερδίσω το στοίχημα, παρά τις τρομερές κακουχίες που με βρήκαν στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού και το άγριο βρωμόξυλο που έφαγα από τον θρυλικό πυγμάχο John Sullivan, δίχως υπερβολή, θεωρώ πως δεν έχω ξύσει καν την επιφάνεια του πλούτου που έχει να προσφέρει το παιχνίδι.

80d6Θα γνωρίσουμε μερικούς πραγματικά ενδιαφέροντες συνταξιδιώτες

Το gameplay είναι ιδιοφυές μέσα στην απλότητά του. Κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε, μας δίνει την δυνατότητα να επισκεφθούμε την αγορά της, κάποια τράπεζα αν έχουμε αρχίσει να ξεμένουμε επικίνδυνα από χρήματα, να εξερευνήσουμε τους δρόμους της σε αναζήτηση νέων περιπετειών ή πληροφοριών και φυσικά να χαράξουμε την πορεία της επόμενης ημέρας. Οι αγορές αποτελούν ένα υπέροχο meta-game από μόνες τους, μιας και κάθε πόλη προσφέρει κάποια εντελώς ξεχωριστά αντικείμενα. Κάποια έχουν μεγάλη αξία σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ άλλα μας δίνουν μόνιμα bonus κατά την διάρκεια των ταξιδιών μας ή των διαπραγματεύσεων των δρομολογίων. Μπορούμε για παράδειγμα να αγοράσουμε σχετικά φθηνά κρασί στην Γαλλία και κατόπιν να το μοσχοπουλήσουμε στην Αυστρία. Φυσικά κάθε αντικείμενο που επιλέγουμε να έχουμε μαζί μας, χρειάζεται και τον αντίστοιχο χώρο στις αποσκευές μας. Και φυσικά, εάν έχουμε ένα ολάκερο τρένο από αποσκευές, ορισμένες μέθοδοι ταξιδιού θα είναι αδύνατες. Ένα ολόκληρο μικρό παιχνίδι στρατηγικής δηλαδή, το οποίο θα κλέψει την καρδιά κάθε ιδεοψυχαναγκαστικής μουχρίτσας εκεί έξω.

Όσον αφορά το ίδιο το δρομολόγιό μας τώρα, μπορούμε μεν να ακολουθήσουμε την «ορθόδοξη» διαδρομή του Φογκ, όπως αυτή περιγράφεται στο υπέροχο μυθιστόρημα του Βερν, αλλά θεωρώ από δύσκολο έως αδύνατο να μην μπει κάποιος παίκτης στον πειρασμό να χαράξει την δική του πορεία στην Υδρόγειο. Είναι εκπληκτικό το πόσο πολλές τοποθεσίες έχουν ενσωματωθεί στο παιχνίδι (ίσως, χωρίς υπερβολή, να έχει περιληφθεί κάθε σημαντικό λιμάνι και σταθμός τρένου της εποχής) και το πόσο πλούσιο είναι το κείμενο που συνοδεύει την κάθε μια. Μπορούμε να χαθούμε στα στενά του Χαρτούμ, ψάχνοντας οδηγό ανάμεσα σε μαχαιροβγάλτες και καπνούς. Να συμφωνήσουμε να βοηθήσουμε έναν αινιγματικό Έλληνα εφοπλιστή να κατασκοπεύσει τους συνεταίρους του. Να λάβουμε μέρος σε αγώνες ταχύτητας στην Κυανή Ακτή ή να ρομαντζάρουμε στα βρώμικα σοκάκια του Λονδίνου. Και τί θα λέγατε για μια βόλτα με αερόπλοιο από τη Νέα Ορλεάνη ως τη Νέα Υόρκη;

80d2Υπάρχει κάτι απροσδιόριστα εθιστικό στο να παρακολουθούμε την πορεία μας στην Υδρόγειο

Οι προοπτικές είναι πραγματικά σχεδόν άπειρες. Η ποιότητα των κειμένων που συνοδεύει κάθε επιλογή μας, πραγματικά μεθυστική. Όχι μόνο μεταδίδει άψογα το κλίμα της εποχής, αλλά προσφέρει και μια πληθώρα προβληματισμών επάνω σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τα οποία αιφνιδιάζουν ευχάριστα, καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περιμένουμε όταν ξεκινάμε την ενασχόλησή μας με τον τίτλο.

Προσθέστε τώρα το γεγονός πως πρέπει να ισορροπούμε τα οικονομικά μας με το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού και φυσικά την καλή υγεία του αφεντικού μας και έχετε ένα πανέμορφο, σχεδόν εκπαιδευτικό τίτλο, ο οποίος θεωρώ πως θα μπορούσε να ωφελήσει τα μέγιστα ένα μικρό παιδί που μόλις ξεκινά την ενασχόλησή του με τον υπέροχο κόσμο των υπολογιστών αλλά φυσικά και να διασκεδάσει για πολλές ώρες έναν ενήλικο που ποτέ δεν ξέχασε ότι το αληθινό νόημα της ζωής, είναι να διαπιστώσεις πόσο πραγματικά μακριά μπορεί να σε πάει ένα αερόστατο στο μέσο καταιγίδας.

80d8Επιτυχία και προφανώς κερνάμε απόψε!

Ένας αρτιότατα σχεδιασμένος, παραπλανητικά απλός στον χειρισμό αλλά με τεράστιο βάθος και σχεδόν απεριόριστη αντοχή στο χρόνο τίτλος, ο οποίος θα συναρπάσει εγγυημένα κάθε λάτρη της περιπέτειας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Pros

  • Τεράστιος όγκος εξαιρετικά καλογραμμένων κειμένων
  • Εξαιρετικό replayability, με ένα κόσμο γεμάτο περιπέτειες, μυστικά και θησαυρούς προς ανακάλυψη
  • Απολαυστική αίσθηση του μεγέθους του κόσμου
  • Οι αλλαγές επάνω στο έργο του Βέρν είναι όχι μόνο καλόγουστες, αλλά εμπνευσμένες και με ουσιαστικό λόγο ύπαρξης

Cons

  • Η έλλειψη ηχογραφημένου speech και τα λίγα μουσικά θέματα που ακούγονται ίσως κουράσουν τους πιο “καλομαθημένους” παίκτες
  • Ο χαρακτήρας του παιχνιδιού θα αποθαρρύνει τους λιγότερο υπομονετικούς ή βιβλιόφιλους παίκτες. Αυτό, αναλόγως ιδοσυγκρασίας, μπορείτε να το συμπεριλάβετε και στα υπέρ του τίτλου.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL