SPECIALS

Retrocomputers.gr Gathering 2012

Το ελληνικό site Retrocomputers.gr αποτελεί έναν νέο ιστότοπο, με λίγο καιρό ύπαρξης, πιο συγκεκριμένα κάτι περισσότερο από 4 μήνες. Ωστόσο, τα μέλη του κάθε άλλο παρά άγνωστοι είναι μεταξύ τους, καθώς συνυπήρχαν σε άλλα, παρόμοιου περιεχομένου, sites, ενώ δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στο γενικότερο χώρο του retro computing.

Το site αποτελεί δημιουργία του -καλού μου φίλου- Fotis_KFOR, ο οποίος είναι ευτυχής κάτοχος μίας εκ των μεγαλυτέρων συλλογών home υπολογιστών και κονσολών στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει έναν ατελείωτο όγκο ελληνικών περιοδικών με αντικείμενο το computing. Φυσικά δε θα μπορούσε να μην κατέχει και M.A.M.E καμπίνα, για να θυμάται τα ατελείωτα εικοσάρικα που ξόδευε ως πιτσιρικάς στα ουφάδικα. Ο Φώτης προχώρησε σταδιακά σε φωτογράφιση όλων των αντικειμένων της συλλογής του, καθώς αποτελούσε όνειρο ετών για τον ίδιο να καταφέρει να τα εκθέσει και να δημιουργήσει ένα ψηφιακό μουσείο, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να θυμηθεί όλα αυτά τα αντικείμενα του παρελθόντος.

Τόσο ο ίδιος, όσο και αρκετά ακόμη μέλη του site, είχαν συμβάλλει τα μέγιστα στη σχετική έκθεση που είχε γίνει προ δύο ετών, όντας ακόμη μέλη άλλου ιστότοπου, με σκοπό να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να δει από κοντά τα παλιά αλλά αγαπημένα αυτά μηχανήματα , μερικά εκ των οποίων είναι πλέον σπανιότατα στις μέρες μας. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, οπότε και η έκθεση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στις εγκαταστάσεις της σχολής Μωραΐτη, στο Ψυχικό. Η επιτυχία υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη κι ως εκ τούτου οι διοργανωτές θέσανε ως στόχο την επανάληψή της και για την επόμενη χρονιά.

retro-snap1Πόσα τέτοια κυκλοφορούν άραγε στις μέρες μαςστην Ελλάδα;

Έτσι λοιπόν προ ημερών, το Σαββατοκύριακο της 24ης και 25ης Νοέμβρη, έλαβε χώρα το Retrocomputers.gr Gathering 2012, αποτελώντας πλέον πρωτοβουλία των μελών του συγκεκριμένου site. Στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε, καθώς ο πυρήνας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στις προηγούμενες εκθέσεις ήταν και πάλι παρούσα, μαζί με κάποια ακόμη, που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Πολύ περισσότερα μηχανήματα, πάνω από τα διπλάσια σε αριθμό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αυξημένος αριθμός εκθετών, ακόμη καλύτερη οργάνωση και το γνωστό κέφι και μεράκι, συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση μίας εξαιρετικής, από κάθε πλευρά, έκθεσης, που σαφέστατα ξεπέρασε τα στενά όρια της ελληνικής πραγματικότητας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το retro κοινό στην Ελλάδα δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση σε όγκο με εκείνο πολλών άλλων χωρών. Φυσικά το τελευταίο δε στάθηκε ικανό να επηρεάσει στο ελάχιστο την επιτυχία που, όλως δικαίως, γνώρισε το Retrocomputers Gathering 2012.

Τι μπορούσε λοιπόν να δει ο επισκέπτης, που, σημειωτέον (και πρέπει να το τονίσουμε αυτό), δε χρειαζόταν να καταβάλλει το παραμικρό αντίτιμο για να εισέλθει στο χώρο; Καταρχήν έναν ατελείωτο όγκο μηχανημάτων, που ξεκινούσαν από τη δεκαετία του ’70, φτάνοντας μέχρι και τις πρόσφατες μέρες. Παρόντα ήταν μοντέλα πασίγνωστων εταιρειών, όπως Amstrad, Commodore, Sinclair, Atari, Sega, Nintendo, Apple, Panasonic. Η οικογένεια των CPCs, η μεγάλη κυρία Amiga 500, παρέα με αρκετά «αδερφάκια» της, ο Atari 1040 STFM επίσης μαζί με άλλα μέλη της ST σειράς, οι ZX Spectrum, o Mac IIci, το 3DO, τα Mega drive και Master system, τα NES, Super NES και N64, όλα ήταν διαθέσιμα προς παρατήρηση και μερικά εξ’ αυτών απολύτως έτοιμα και σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να παίξουμε κάποιο από τα παιχνίδια τους. Δε λείπανε όμως και οι πολύ πιο σπάνιες παρουσίες. Ο πρώτος φορητός υπολογιστής, Osborne-1, ο πρώτος έγχρωμος φορητός υπολογιστής, Commodore SX-64, αλλά και οι MGT Sam Coupe, Jupiter Ace, Sinclair ZX80, New Brain, Acorn Atom, BIT 90, Commodore PET, Enterprise 64, Schneider Euro PC1, Tatung Einstein, η πρώτη -κατασκευασμένη το 1972 παρακαλώ- παιχνιδομηχανή (Magnavox Odyssey), η πρώτη παιχνιδομηχανή που χρησιμοποιούσε cartridge με αποθηκευμένα δεδομένα (Fairchild Channel F) και οι Coleco Vision, Nintendo Block Kuzushi, Vectrex, ήταν μερικές εξ’ αυτών. Δίπλα στα παραπάνω, κάποια PCs του μακρινού παρελθόντος, αλλά και αγαπημένες hand held συσκευές, που μας χαρίζανε ώρες διασκέδασης τις περασμένες δεκαετίες, έρχονταν να συμπληρώσουν ιδανικά την πλουσιότατη εικόνα.

retro-snap2Θα μπορούσε ποτέ να λείπει η οικογένεια των Commodore Amiga από ένα τέτοιο γεγονός;

Συνολικά, 87 computers, 60 κονσόλες και ορισμένα ακόμη σπανιότατα μηχανήματα, όπως το αdding Machine (GEM), φορητό μηχανικό κομπιουτεράκι του δεκαετίας του ‘10 (όχι του 2010, λάθος καταλάβατε, μιλάμε για το 1910 !!!) και η γραφομηχανή Typewriter Brother CE-60, ήταν προσεκτικά και πολύ πρακτικά τοποθετημένα τόσο περιμετρικά, όσο και στο κέντρο της πολύ ευρύχωρης αίθουσας. Τα πλούσια εκθέματα συμπληρώνονταν από παλαιά PC hardware parts και τεύχη ελληνικών περιοδικών του χώρου, που δεν ήταν άλλα από τα USER, Pixel, PC Master, Computer για Όλους, Gamepro, Ελληνική πλευρά του Amstrad.

Δεν ήταν όμως μόνο η θέαση των μηχανημάτων το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να κάνει κάποιος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο χώρο. Δύο happenings έρχονταν να διασκεδάσουν και να ανταμείψουν, αλλά και να διδάξουν το κοινό. Το πρώτο ήταν η διεξαγωγή διαγωνισμού στο παιχνίδι Galaxian, στον Philips 8280 MSX2, με έπαθλο για τον νικητή μία κονσόλαAtari Flashback. Το δεύτερο η επίδειξη της συναρμολόγηση ενός PC, ώστε ειδικά οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτες να αρχίσουν να κατανοούν τα μυστικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του τρόπου λειτουργίας τους. Με περίσσια όρεξη και διάθεση, καθένας εκ των διοργανωτών απαντούσε σε οποιαδήποτε ερώτηση ετίθετο και έλυνε τυχόν απορίες που προέκυπταν. Τέλος, παρουσιάστηκε και software για παλιούς home υπολογιστές, π.χ. για Sinclair ZX81 και Spectrum, φτιαγμένο όμως εν έτη 2012 (!) και έγιναν εκπαιδευτικού χαρακτήρα παρουσιάσεις σε projector.

Ο όγκος των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, κάλυψε με το παραπάνω τις προσδοκίες των 17 διοργανωτών της έκθεσης, ήταν αισθητά αυξημένος συγκρινόμενος με το παρελθόν, δείχνοντας έτσι ότι το ελληνικό κοινό ξέρει να εκτιμά και να αναγνωρίζει τις κινήσεις εκείνες που πραγματοποιούνται με ανιδιοτέλεια και με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση του πάθους που ενώνει ορισμένους ανθρώπους. Ασφαλώς δε πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι, για μία ακόμη φορά, η βοήθεια του κ. Τσουροπλή στάθηκε καταλυτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση του διήμερου event. Τέλος οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα στη σχολή Μωραΐτη, που όχι μόνο παραχώρησε εντελώς δωρεάν την αίθουσα των εγκαταστάσεών της, αλλά στήριξε την προσπάθεια των μελών του Retrocomputers.gr, διαφημίζοντας την έκθεση και καθιστώντας την ακόμη πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.

retro-snap3Φυσικά κάποια τραπέζια ήταν η χαρά της κονσόλας…

Νομίζω όμως ότι σε περιπτώσεις σαν τη συγκεκριμένη, η πολυλογία είναι περιττή και είναι σαφώς προτιμότερο να αφήσουμε τιςεικόνες να μιλήσουν μόνες τους. Από εμάς, από σύσσωμο το συντακτικό επιτελείο του Ragequit, τα θερμότερα συγχαρητήρια σε ολόκληρη την ομάδα που δούλεψε, έτρεξε, κουράστηκε για να φέρει εις πέρας το πανάξιο αυτό εγχείρημα. Φυσικά ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, μια και η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι πλέον αποτελεί έναν ετήσιο, και συνεχώς βελτιούμενο και εξελισσόμενο, θεσμό…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

8 Comments

  1. Ναι ηταν ένα υπέροχο ΣΚ, που μας ξυπνησε αναμνησεις του παρελθοντος (’80 κτλ)! Εκεινου που, μικρα παιδια σαν είμασταν, είχαμε την τύχη να γευτούμε την εισαγωγή των home computers και βιντεο-κονσολων για πρώτη φορά στα σπιτια μας.
    Εξαιρετικό το άρθρο σου Μάνο! Ευχαριστούμε φίλε για τα καλά σου λόγια!

  2. Ναι ηταν ένα υπέροχο ΣΚ, που μας ξυπνησε αναμνησεις του παρελθοντος (’80 κτλ)! Εκεινου που, μικρα παιδια σαν είμασταν, είχαμε την τύχη να γευτούμε την εισαγωγή των home computers και βιντεο-κονσολων για πρώτη φορά στα σπιτια μας.
    Εξαιρετικό το άρθρο σου Μάνο! Ευχαριστούμε φίλε για τα καλά σου λόγια!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL