REVIEWS

STAR TREK: THE VIDEOGAME

Μία από τις αρχαίες παραδόσεις του gaming ορίζει πως τα παιχνίδια που προορίζονται να συνοδεύσουν κάποια κινηματογραφική ταινία έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Οι λόγοι ευνόητοι, συνήθως τα games αυτά έχουν μικρό μπάτζετ, περιορισμένο χρόνο για development και ένα αυστηρό χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κυκλοφορήσουν ώστε να εκμεταλλευθούν τη βαβούρα από την κυκλοφορία της ταινίας. Αν κάτι πάει στραβά, δεν υπάρχει χρόνος για διορθώσεις και προσθήκες, κάνεις το σταυρό σου και κυκλοφορείς το παιχνίδι ελπίζοντας να ενθουσιάσεις τα απανταχού πιτσιρίκια, τα οποία με τη σειρά τους θα πρήξουν στη γκρίνια το μπαμπά μέχρι να τους το αγοράσει. Είναι μια βρώμικη δουλειά αλλά κατά τα φαινόμενα κάποιος πρέπει να την κάνει. Αυτή τη φορά ο κλήρος έλαχε στην Digital Extremes, development studio με μεγάλη ιστορία στο χώρο, οπότε πριν από την κυκλοφορία του παιχνιδιού υπήρχαν βάσιμες ελπίδες οτι ίσως το Star Trek: The Videogame θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

StarTrek01Hope is dead, Jim.

Δε μπορώ να γνωρίζω τις συνθήκες υπό τις οποίες κύλησε το development του παιχνιδιού, ούτε αν οι πιέσεις του publisher επέδρασαν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζω είναι οτι το Star Trek: The Videogame είναι απολύτως απογοητευτικό, ένα πραγματικό μνημείο προχειρότητας, συγγραφικής τσαπατσουλιάς και τεμπέλικου game design χωρίς κανενός είδους χαρακτηριστικό, ούτε ένα βρε αδερφέ, που θα μπορούσε να το περισώσει από τη χλεύη. Όλες οι επιλογές των developers μοιάζουν να έχουν γίνει με αποκλειστικό σκοπό το γρήγορο και άκοπο κέρδος, τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για εμπορική επιτυχία χωρίς να δοθεί η ελάχιστη έστω προσοχή σε… δευτερεύοντα θέματα όπως το gameplay, το σενάριο και ο τεχνικός τομέας. Η διαπίστωση οτι το κύριο selling point του παιχνιδιού, το online co-op, δε λειτουργούσε καν σωστά μέχρι την ώρα που γράφτηκε αυτό το review, ήρθε ως το σάπιο κερασάκι σε μια δύσοσμη τούρτα κυνισμού και αδιαφορίας. Η τραυματισμένη φήμη των movie-licenced games δέχεται ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι, η Digital Extremes προσθέτει έναν άσχημο λεκέ στο ενεργητικό της, η κάτοχος των δικαιωμάτων (Paramount) σφυρίζει αδιάφορα γιατί έχει ήδη πληρωθεί και ο publisher (Namco-Bandai) τρίβει τα χέρια του για τα σχεδόν σίγουρα κέρδη από τον αφελή μέσο καταναλωτή που δε θα φροντίσει να ενημερωθεί πριν αγοράσει. Τι ωραία!

{youtube}cXd155v8Z5U{/youtube}

Το Star Trek: The Videogame ανήκει στο δημοφιλές είδος των 3rd-person co-op cover-based shooters. Σιδηρόδρομος ο χαρακτηρισμός, αλλά περιγράφει με ακρίβεια σε λίγες λέξεις τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Το σεναριο εξελίσσεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ της σχετικά πρόσφατης ταινίας Star Trek (2009) και του sequel (Star Trek Into Darkness) που θα δούμε στη χώρα μας στα μέσα του Ιουλίου. Ο James T. Kirk έχει αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ως captain της ναυαρχίδας του Starfleet, USS Enterprise, έχοντας πάντοτε στο πλευρό του τον ψυχρό και λογικό Vulcanιο Mr Spock καθώς και διάφορα άλλα μέλη του πληρώματος ανάλογα με την περίσταση. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει στην αρχή της campaign μεταξύ δύο playable χαρακτήρων, του Kirk και του Spock, ενώ ο δεύτερος χαρακτήρας θα ελέγχεται είτε από την ΑΙ είτε από κάποιον αλλο παίκτη σε co-op. To σενάριο φέρνει το USS Enterprise στα περίχωρα του New Vulcan, του πλανήτη στον οποίο οι (απειλουμενοι πλέον με εξαφάνιση) Vulcans αποφάσισαν να στήσουν τη νέα τους πατρίδα μετά τα γεγονότα στην ταινία Star Trek. Οι συνθήκες ζωής στον πλανήτη είναι δύσκολες οπότε η Federation σε συνεργασία με τους Vulcans χρησιμοποιεί τη λεγόμενη Helios Device για να βελτιώσει την κατάσταση όταν ξαφνικά κάτι πάει στραβά, η Helios device ανοίγει μια wormhole και οι Gorn, μια φυλή αιμοδιψών σαυροειδών, εισβάλλει για να καταστρέψει τα πάντα. Η πλοκή, λέει, έχει γραφτεί από τους συγγραφείς των ταινιών Star Trek! Αν είναι αλήθεια τότε το δίδυμο των Orci και Kurtzman θα πρέπει να ντρέπεται που πήρε τα λεφτά της Namco-Bandai χωρίς τύψεις, αφού δεν πρέπει να αφιέρωσαν πάνω από δέκα λεπτά για να ξεπετάξουν την πιο απλοϊκή ιστορία όλων των εποχών σε Star Trek game.

Τουλάχιστον η χρηματική επένδυση στα voiceovers απέδωσε εν μέρει καρπούς. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ομιλίες από τους ηθοποιούς των ταινιών στα licenced games, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων η απόδοση των ηθοποιών κυμαίνεται μεταξύ αγουροξυπνημένου βιοπαλαιστή και δημόσιου υπαλλήλου με 20χρονη υπηρεσία. Ο Zachary Quinto εμπίπτει σε αυτή ακριβώς την κατηγορία, όμως ο Chris Pine και ορισμένα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος έχουν κάνει ειλικρινή προσπάθεια ώστε να αποδώσουν τους χαρακτήρες τους όσο το δυνατόν πιο πιστά. Μια που πιάσαμε ζητήματα του τεχνικού τομέα, τα in-game models των χαρακτήρων πλησιάζουν αρκετά στην πραγματικότητα και ιδίως τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών έχουν προσεχθεί αρκετά, ενώ η μουσική και τα ηχητικά εφέ επιτυγχάνουν να βάλουν τον παίκτη στο κλίμα των ταινιών Star Trek. Εδώ πάντως τελειώνουν τα όποια καλά λόγια για το επίπεδο παραγωγής, καθώς σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία το Star Trek: The Videogame απογοητεύει. Τα animations των χαρακτήρων και των εχθρών είναι κυριολεκτικά για γέλια, ο σχεδιασμός των επιπέδων, το texturing και οι φωτισμοί θυμίζουν παιχνίδι του 2005, τα glitches κάνουν πάρτι, ακόμα και οι cutscenes μοιάζουν μισοτελειωμένες και προκλητικά πρόχειρες. Τους τελείωσαν τα λεφτά; Ο χρόνος; Και τα δύο; Ποιος ξέρει.

StarTrek02Ούτε το Enterprise δε μπόρεσαν να αποδώσουν σωστά.

Ακόμη και αν κάποιος έχει την καλή θέληση να παραβλέψει όλα τα παραπάνω γιατί “τα γραφικά έχουν δευτερεύουσα σημασία”, το gameplay του παιχνιδιού θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές game design ως παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω περιγράφοντας προβλήματα και ακατανόητες επιλογές. Το cover-based shooting είναι ο βασικός πυλώνας του gameplay και δεν κατάφεραν ούτε αυτό να σχεδιάσουν σωστά. Το σύστημα προσκόλλησης σε σημεία κάλυψης λειτουργεί κυριολεκτικά όποτε του καπνίσει, αφήνοντας τον παίκτη στο έλεος των εχθρικών πυρών και εκνευρίζοντας με την έλλειψη ακρίβειας. Οι εχθροί στερούνται ποικιλίας, η δε τεχνητή τους “νοημοσύνη” προκαλεί άφθονο γέλιο με τη συχνή έλλειψη αντίδρασης όταν δέχονται πυρά και τις προκαθορισμένες διαδρομές που ακολουθούν μέσα στην πίστα σα λεωφορεία της γραμμής. Έννοιες όπως “ρυθμός” και “ένταση” είναι άγνωστες λέξεις για τους developers, οι οποίοι προφανώς θεώρησαν καλή ιδέα να διακόπτουν συνεχώς τη δράση με διάφορα τρικ για να αναγκάσουν τους παίκτες να συνεργαστούν μεταξύ τους ανοίγοντας χαλασμένες πόρτες, παίζοντας minigames ή σκαρφαλώνοντας σε δύσβατα σημεία και όταν λέω συνεχώς, εννοώ ΣΥΝΕΧΩΣ. Ο καταιγισμός των επαναλαμβανόμενων minigames θα σας κάνει να τα σιχαθείτε ήδη από την πρώτη ώρα παιχνιδιού αλλά θα πρέπει να τα υπομείνετε για άλλες 5-6, όσο διαρκεί η campaign. Μέχρι και “Φιδάκι” έβαλαν οι άνθρωποι ως minigame! Ακόμα και σε βασικά πράγματα όπως το experience system έχουν γίνει παιδαριώδη λάθη. Μέχρι τα μέσα του παιχνιδιού είχα μαζέψει αρκετά experience points για να ξεκλειδώσω όλα τα διαθέσιμα upgrades, με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε κίνητρο για την εξερεύνηση των ούτως ή άλλως εξαιρετικά γραμμικών επιπέδων. Καταστροφή.

StarTrek03Κοιτάξτε όμως, έχει τους πραγματικούς ηθοποιούς!

Είμαι μεγάλος φαν του Star Trek. Τα τελευταία 20 χρόνια έχω παίξει δεκάδες Star Trek games, από επικά adventure αριστουργήματα (Star Trek 25th Anniversary, Star Trek TNG: A Final Unity), αξιοπρεπέστατα action games (Star Trek Elite Force) και εθιστικά strategy (Starfleet Command), μέχρι μέτρια MMOs (Star Trek Online) και πρόχειρα movie tie-ins (Star Trek Generations). Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο χάλι, σπατάλησα έξι ώρες από τη ζωή μου και πληγώθηκα για άλλη μια φορά ως οπαδός του πιο σπουδαίου sci-fi universe της εποχής μας. Δε μπορώ να βρω ούτε ένα σοβαρό λόγο για να παίξει κάποιος το Star Trek: The videogame, πόσο μάλλον να πληρώσει χρήματα για να το αγοράσει. Οι Star Trek fans θα τραβάνε τα μαλλιά τους, οι οπαδοί των action και co-op games έχουν δεκάδες καλύτερες επιλογές, όσοι θέλουν να πετάξουν χρήματα ας τα βάλουν καλύτερα φωτιά. Αν σκέφτεστε να το αγοράσετε, μην το κάνετε. Αν σας το χαρίσουν, πετάξτε το. Αν το βρείτε στο δρόμο, πατήστε το με το αυτοκίνητο σα φίδι. Μακριά!

Το Star Trek: The Videogame είναι μια μισοτελειωμένη “ξεπέτα” με αποκλειστικό στόχο να αρπάξει  λεφτά από τους fans των ταινιών και από ενθουσιώδη πιτσιρίκια. Kill it with fire.

Pros

 • Αρκετά καλή δουλειά στον ήχο και τις ομιλίες
 • Έχει το “Star Trek” στον τίτλο

Cons

 • Κακό gameplay
 • Κακός τεχνικός τομέας
 • Κακά minigames
 • Κακό σενάριο
 • Άφθονα bugs και glitches
 • Πρόχειρο port

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 25%

25%

Αλέξανδρος Γκέκας

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

17 Comments

 1. Αστεία αστεία τσίμπησε τίτλο πάντως, εκείνον του παιχνιδιού με τη χαμηλότερη βαθμολογία από καταβολής Ragequit….:p

 2. Μετά το Star Wars ήθελε να πει, αλλά ο Αλέξανδρος προτίμησε να μη σπαταλήσει παραπάνω λέξεις για το συγκεκριμένο τίτλο. καθώς, ως γνωστόν, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

 3. Δεν είπε κάτι λάθος, καθώς το Star Wars δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά φαντασία στο διάστημα. 😉

 4. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι ανακοινώθηκε πριν 2 χρόνια περίπου και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν για κυκλοφορία μέσα στο καλοκαίρι του…2012. Μάλλον κάποιος βαριόταν υπερβολικά κατά τη δημιουργία του.

 5. (Ο Ναύαρχος αργεί ν’απαντήσει γιατί είναι στους ραφτάδες, ήρθαν τα νέα φιγουρίνια Κέρκ και ετοιμάζεται να εισέλθει στο sci-fi debate δυναμικά. Παρεπιπτόντως, Star Wars ή τέφρα :D)

 6. Ακομα και ο φίλος της σειράς Ναύαρχος το έσφαξε το παιχνίδι (και ετσι πρέπει) οντως η μικρότερη βαθμολογία του RQ ως τώρα, μέχρι το xcom FPS μάλλον…

 7. Με κάλυψε ο Αδερφός Γεράνιος. Επίσης, Star Wars, είναι οι τρεις πρώτες ταινίες, οι μετέπειτα μάρκετινγκ αστειότητες δεν συνέβησαν ποτέ, as far as we are concerned 🙂

  Γιατί εμείς της σκληρής κουλτούρας, δεν χάφτουμε αμάσητο όλο το franchise, ξεχωρίζουμε το μεγαλείο από τις αρπαχτές 😀

 8. Μοναδική αναλαμπή του παιχνιδιού η …Meja. Αμαν ρε Αλέξανδρε, πρόωρη κρίση μέση ηλικίας θα πάθουμε, το τραγούδι βγήκε πριν 15 χρόνια.

 9. (Ο Ναύαρχος αργεί ν’απαντήσει γιατί είναι στους ραφτάδες, ήρθαν τα νέα φιγουρίνια Κέρκ και ετοιμάζεται να εισέλθει στο sci-fi debate δυναμικά. Παρεπιπτόντως, Star Wars ή τέφρα )

  Ενώ κάποιες άλλες (”http://www.globalpost.com/dispatches/globalpost-blogs/hollyworld/princess-leia-returning-star-wars-vii-carrie-fisher-says”) πήγαν για ρεκτιφιέ και ΚΤΕΟ, μπας και παίξουν στην νέα ταινία :p

  Πάλι καλά να λες Βασίλη, η αρχική μου επιλογή ήταν Dire Straights

  Γιατί!! Μιά χαρά είναι το Money For Nothing!!! ;);)

  Και για παιχνίδια Star Trek, δοκιμάστε Starfleet Command (ειδικά το ΙΙΙ), Bridge Commander, ενώ εάν είστε σε μέρα “It’s a good day to die, but it’s a better day to kill your enemy”, ένα Klingon Academy είναι ότι πρέπει!!!

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN