REVIEWS

KNIGHTS OF PEN AND PAPER +1 EDITION

Τα mobile games στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε μπορούν να σταθούν στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό στίβο του PC gaming χωρίς σοβαρές αλλαγές και βελτιώσεις. Παιχνίδια όπως το Call of Cthulhu: The Wasted Land και Galaxy on Fire 2 αποτελούν απλώς εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ένα mobile game δε χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα για να δικαιολογήσει την (συνήθως πολύ μικρή) τιμή αγοράς του, αρκεί απλώς να μπορεί να προσφέρει στον παίκτη 10-15 λεπτά διασκέδασης όταν θα θέλει να σκοτώσει λίγο χρόνο μέχρι την επόμενη υποχρέωση. Αντίθετα, το gaming σε PC είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, πιο προσωπική και σίγουρα πιο χρονοβόρα. Ένα παιχνίδι θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη ποιότητα και ποικιλία ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του gamer σε εκτεταμένα gaming sessions, τα οποία μπορεί να έχουν διάρκεια πολλών ωρών. Αν το  εν λόγω παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει γρήγορη αλλά ρηχή διασκέδαση, τότε μοιραία θα αποκαλύψει όλα του τα ελαττώματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δυστυχώς συνέβη με το Knights of Pen and Paper.

Η βασική ιδέα έχει πάντως ένα βαθμο πρωτοτυπίας. Tο Knights of Pen and Paper βάζει τον παίκτη στο ρόλο μιας ομάδας από role players, φανατικών οπαδών του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων Dungeons & Dragons. H παρέα μαζεύεται για να ξεκινήσει το επόμενο επικό της D&D session προσδοκώντας να ζήσει ένδοξες στιγμές καταπολέμησης αρχέγονων απειλών, όταν κάποια στιγμή στην πορεία του παιχνιδιού η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα και οι χαρακτήρες του επιτραπέζιου παιχνιδιού αποκτούν φυσική υπόσταση! Πέρα από το ασφαλώς πρωτότυπο στοιχείο της εξέλιξης του σεναρίου εν μέσω ενός role-playing session, κατά τα άλλα το Knights of Pen and Paper δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το πραγματικά ξεχωριστό στα πλαίσια του είδους στο οποίο ανήκει (turn-based RPG). Μάλιστα, θα έλεγα οτι ακριβώς λόγω της mobile προέλευσης παρουσιάζει ορισμένες προφανείς ελλείψεις σε πολλαπλούς τομείς.

KnightsPenPaper1Η πρωτοτυπία του setting εξατμίζεται πολύ γρήγορα.

Στην αρχή του παιχνιδιού επιλέγετε τη σύνθεση της ομάδας σας (από έναν μέχρι πέντε χαρακτήρες) και έπειτα ρίχνεστε απευθείας στην περιπέτεια. Δυστυχώς το gameplay αποδεικνύεται γρήγορα λιτό έως σπαρτιάτικο, καθώς δεν περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από συνεχή ροή βαρετών turn-based μαχών και τα απολύτως ελάχιστα χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν τον όρο “RPG”. Λίγο levelling (με ελάχιστα skills για την κάθε class), λίγες αγοραπωλησίες στις πόλεις (με γραμμική βελτίωση του εξοπλισμού στα πρότυπα των jRPGs) και ατελείωτα, επαναλαμβανόμενα, εντέλει κουραστικά quests με αποκλειστικό στόχο να συνδέσουν τις μάχες μεταξύ τους. Μην περιμένετε διαλόγους και εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης, μην ελπίζετε για κάποιο έστω ίχνος της ελευθερίας κινήσεων που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά επιτραπέζια role-playing sessions.

Το Knights of Pen and Paper αποτυγχάνει πλήρως ως PC game, καθώς είναι υπερβολικά ρηχό ακόμα και για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει (9,99€). Όταν με αυτά τα χρήματα ο καθένας μπορεί να αγοράσει καταφανώς ανώτερα indie games ή πλήρεις εμπορικούς τίτλους σε προσφορά, η τιμολόγηση ενός τόσο απλοϊκού παιχνιδιού σε αυτά τα επίπεδα δεν έχει καμία απολύτως λογική. Το όποιο ενδιαφέρον για το gameplay κρατά περίπου μισή ώρα συνολικά, μέχρι να καταστεί σαφές οτι ο παίκτης δε μπορεί να περιμένει τίποτα περισσότερο. Η ποιότητα των γραφικών είναι χαμηλή, ο ήχος επαναλαμβανόμενος, το replayability ελάχιστο. Πιστεύω οτι ακόμα και για τα δεδομένα των mobile games το Knights of Pen and Paper χαρακτηρίζεται από μετριότητα, πόσω μάλλον αν κριθεί ως PC game. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να παίξετε οπωσδήποτε το συγκεκριμένο παιχνίδι, προτιμήστε τουλάχιστον την έκδοση για Android και iOS η οποία είναι τιμολογημένη πιο ρεαλιστικά. Η δική μου πρόταση πάντως είναι να ψάξετε για κάτι άλλο.

KnightsPenPaper2Καλώς τον Splinter, που είναι τα χελωνονιντζάκια;

Μια ακατανόητη κυκλοφορία από την Paradox, με μηδενικό ενδιαφέρον για τους PC gamers και πολύ υψηλή τιμή για τα όσα λίγα προσφέρει. Το Knights of pen and Paper επιβεβαιώνει απόλυτα το στερότυπο των ρηχών και ανούσιων mobile games.

Pros

  • Πρωτότυπο θέμα

Cons

  • Απλοϊκό gameplay
  • Επαναλαμβανόμενα quests
  • Κακός τεχνικός τομέας
  • Συχνά crashes
  • Υψηλή τιμή

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 30%

30%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL